A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2022. október 06., csütörtök
Trial Hírek
/ 10 oldal

Zólyomi Andrea | 2021.09.28, 11:20:00 | Utolsó módosítás: 2021.09.28, 11:20:00

Cimkék:

Tisztelt Tagszervezetek!

Tisztelt Versenyzők!
 
A Magyar Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) feladatkörét a Magyar Antidopping Csoport (MACS) látja el. A MACS tevékenységét a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 363/2021. (VI.28.) Korm.rendelet határozza meg, ez alapján a MACS a nemzetközi doppingellenes program alapján látja el doppingellenes felvilágosító, megelőző és ellenőrző tevékenységét.
 
A nemzetközi doppingellenes program részét képezik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi előírásai és követelményei. A doppingellenes tevékenység fókuszában – az elrettentés és a büntetés helyett – a megelőzés és a felvilágosítás áll. A WADA, a MACS és a MAMS közös célja, hogy minden sportoló ismerje meg a sportban fellelhető értékeket, doppingellenes jogaikat és kötelességeiket és felelősen tudjanak igent mondani a tiszta játékra, értesüljenek a doppingszerek használatának veszélyeiről, illetve annak lehetséges következményeiről. Fontos célkitűzés, hogy minden fiatal sportoló számára elérhető legyen a doppingellenes felvilágosítás, oktatás valamilyen formája még azelőtt, hogy sor kerülne élete első doppingellenőrzésére.
 
A MACS az idei év során a honlapján (www.antidopping.hu) önálló oktatási felületet alakított ki (https://www.antidopping.hu/Edukacio0.html ), ahol a nyilvántartott sportolók és edzőik e-learning program keretében sajátíthatnak el egy, kifejezetten a számukra kialakított tananyagot. Felkerült ide egy a doppingellenőrzésről szóló kisfilm (https://www.youtube.com/watch?v=hQTy3QzUlXc&t=5s), egy szülői tájékoztató és számos más tanulni- és olvasnivaló is.
 
Ezúton kérem a tagszervezeteket, hogy hívják fel versenyzőik figyelmét az elérhető tananyagra, hiszen számos fontos információ birtokába kerülhetnek, amelyek kiemelten hasznosak egy sportoló számára.
A tananyag linkjei hamarosan felkerülnek a MAMS weboldalára.
 
Ezenkívül megkérem versenyzőinket, hogy a http://antidopping.hu/Sportolok.html oldalon regisztrálják magukat annak érdekében, hogy a hazai doppingellenes tudnivalókról rendszeres tájékoztatást kaphassanak.
 
Felhívom a figyelmet arra is, hogy 2022-től minden olyan versenyző számára, aki EB/vb licencet vált, kötelező lesz elvégezni a WADA nemzetközi szintű sportolókra vonatkozó online kurzusát. A licenceket csak azután adhatom ki, ha a versenyző elküldi nekem a kurzus sikeres teljesítéséről szóló névre szóló bizonyítványt.
 
Tudjuk, hogy a mai világban számos feladat hárul a versenyzőkre, a szülőkre, a csapatokra. A doppingellenes ismeretek megismerése, a felkészülés egy bármikor előforduló doppingellenőrzésre kiemelten fontos feladat, hiszen egy esetleges doppingvétség és az azzal járó büntetés (amely eltiltás is lehet) akár véget is vethet a sportolói karriernek. A szabályok nem ismerete nem nyújt felmentést a büntetés alól, ezért is tartjuk elengedhetetlenül fontosnak a versenyzők tájékoztatását a doppingellenes tevékenységekről (tiltólista, doppingvétség, mintavétel, stb.).
 
Kérem tehát segítő együttműködésüket a tananyag és az egyéb tájékoztató anyag népszerűsítésében.
 
 
 

Török János | 2021.05.13, 11:46:00 | Utolsó módosítás: 2021.05.13, 11:46:00

Cimkék:

 

 

 

 

Rekord számú induló, francia siker, három új kategória bemutatkozása, hat ország versenyzői, nézők hiánya.

 

Ezek jellemezték a hazai triálmotoros bajnokság nyitó futamát, melynek Sárisáp adott otthont.

Mint minden sportágnak, nekünk is bőven okozott fejtörést, miként indítsuk el a sorozatot. Erre az akkor szabályban lévő szabályozások szerint csak zárt kapus formában, vagyis nézők nélkül volt lehetőségünk.

Átbeszélve a lehetőségeket a sportszakma és a versenyzők kivétel nélkül a nyitó futam megrendezése mellett tette le a voksát, még a szigorú szabályok ellenére is.

 

Rendhagyó módon a versenyre elő regisztrációt indítottunk, hogy felmérjük mekkora az érdeklődés a futamra a versenyzők körében.

Ez alapján 44 versenyző jelzett vissza felénk, hogy szeretne a futamon indulni, ami ahogy már el is mondtunk, sporttörténelmi dolog, mivel ennyi versenyző még soha nem indult hazai triál versenyen!

A versenyre végül 42 induló adta le nevezését a hat kategóriába.

 

 

Apropó kategóriák. Az idei évet három új kategória beindításával tesszük még vonzóbbá a leendő versenyzőknek, illetve a régi versenyzőknek is kényelmesebb a szélesebb választási lehetőség.

A legjobban mindenki a profi kategória versenyét várta. Igaz nem nagy létszámmal megy ez a kategória, de a résztvevő három versenyző már egyenként is letette névjegyét nemzetközi szinten is.

Csizmazia Barnabás (1), a tavalyi bajnokunk szinte elsőként érkezve a pályára azonnal szemügyre vette (persze szigorúan gyalogosan) a szekciókat, mivel tudta, hogy az idei évben egy olyan testvérpár próbálja elhódítani előle a bajnoki címet akik nemzetközi szinten is letették névjegyüket már korábban (junior VB és felnőtt EB). A francia testvérpár Jean és Jules Hudry az idei évben a profi kategóriában indulva versenyeznek a magyar bajnoki címért.

A futamon Barnabás és Jean között végig kiélezett küzdelem zajlott, mely küzdelemben végül Jean Hudry bizonyult ügyesebbnek és három hibapontos előnnyel a verseny végére két nullás kört is motorozva, összesen öt hibapontot gyűjtött be, ami óriási teljesítmény!

 

Az egyik új kategóriánk az Expert, mely tudásszintileg a Profi alatt helyezkedik el. Ebben a kategóriában hat hazai versenyző mellett egy ifjú lengyel hölgy is indult Julia Majtyka (601) személyében, aki a lengyel bajnokságon kívül több ország viadalain, valamint női Triál EB-n is indult. Az első Expert kategória győztes Farkas Attila (101) az First Section Trial Team tagja lett, 20 hibapontot begyűjtve.

 

Haladó kategóriában már népes mezőny indult. A kategória győzelemért osztrák, szlovák, lengyel és magyar nemzetiségű versenyzők mérték össze tudásukat melyben végül a legjobb két nulla hibapontos kört is teljesítve Töttő Balázs (212) lett, összesen négy hibapontot begyűjtve.

 

A legtöbb versenyző a kezdő kategóriába nevezett, ahol érdekességként jegyezhető meg, hogy nem volt külföldi induló. A kategória győztese is tudott egy nulla hibapontos kört teljesíteni és magabiztos motorozással összesen hat hibapontot begyűjtve Borsi Sándor (320) állhatott a dobogó legmagasabb fokára!

 

És a dobogó!

Egy nagyon kedves versenyzőnk (Tóth Levente-388) édesapjával karöltve elkészítettek számunkra egy vadonat új dobogót, melyet ezúton is nagyon szépen köszönünk! Szerencsét is hozott a Tóth családnak az új dobogó, hisz Levente felállhatott  a legalsó fokára élete első versenyén a 12 fős mezőnyben.

 

Új kategóriaként mutatkoztak be a legfiatalabb versenyzőink is, külön a számukra kijelölt szekciókon. Nagyon jó volt látni a fiatal tehetségek igyekezetét és örömmel nyugtázni, hogy a felkészülés alatt elsajátított tudást tökéletesen érvényesítették verseny körülmények között is. És aki a hazai triál motorsport történelmében először nyert junior kategória futamgyőzelmet az Blázsovics Ádám (446) volt összesen kettő hibapontot begyűjtve!

 

Nem titkoltan a kis üdvöskénk a Classic kategória. A kategória ötlete csak fél éve merült fel, de szinte azonnal népszerű lett!

Ebben a kategóriában ahogy szoktuk viccesen mondani a 30 évesnél öregebb motorkerékpárok és a még öregebb gazdái indulhatnak. Bár nem minden versenyző annyira idős a Classic kategóriában azért, de mindenképp meg kell említenünk Werner Marschalek (516) nevét aki a maga 73 életévével bizony gyönyörűen terelgette motorját egészen a dobogó harmadik fokáig! A Classic kategória győztese pedig Müller Lajos (529) lett összesen 26 hibapontot begyűjtve.

 

Voltak ugyan nehézségek a futam előtt pár héttel, de sikerült egy minden tekintetben színvonalas versenyt megrendeznünk, melyben óriási szerepe volt a kaolin bánya tulajdonosainak (Pup Attila és Pupné Szatai Márta) a képzett szekcióbíróknak, a verseny tisztségviselőinek, a biztonsági személyzetnek (Black Birsd MBK) és külön köszönet minden versenyzőnek a verseny ideje alatt tanúsított fegyelmezett magatartásáért!

Köszönjük a támogatóknak a támogatást, a szponzoroknak a szponzorálást!

Május közepén folytatjuk a versenyekre a felkészülést egy szakági edzéssel és június 12-13 jön a várva várt kétnapos futam, este rock koncertekkel, játékokkal, tombolával meglepetésekkel!

Támogatóink:

-Pup Attila és Társai Kft.

-Igol Magyarország

-DuoDekor

-Black Birds MBK

-RHS DJ Team

-Pollushof Panzió és Étterem

-Wagner Racing Store

 

Zólyomi Andrea | 2021.03.19, 10:56:00 | Utolsó módosítás: 2021.03.19, 10:56:00

Cimkék:

A lenti linken már elkezdődhet a sportbírói vizsgák kitöltése.

 

https://online-kerdoiv.com/index/v/h/sportbiroi-2021-2

 

Zólyomi Andrea | 2021.02.26, 13:15:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.26, 13:15:00

Cimkék:

Tisztelt Érdeklődők!

 

A MAMS Sportszakmai szemináriuma 2021. március 7-én vasárnap, 9 órától veszi kezdetét. Csatlakozni az alábbi linken lehet:

 

 

Meeting ID: 956 3209 3568
 

https://zoom.us/download - innen lehet letölteni az asztali verziót, Zoom Client for Meetings a pontos neve. Telepítés után regisztrálni kell a Sign up gombbal, majd ha ez megtörtént, akkor be kell jelentkezni a Sign in gombbal. Bejelentkezés után a Join gombot kell megnyomni és a megadott meeting ID-t kell megadni.

 

A könnyű beazonosíthatóság érdekében kérjük, hogy mindenki a saját nevén jelentkezzen be és a neve mögé írja be, hogy milyen minőségben van jelen (pl. Kis István versenyző, Kovács János szervező, Horváth Ádám versenyigazgató, stb.).

 

Az időterv pontos betartása érdekében kérjük, hogy 9 óráig jelentkezzenek be.

 

Bármilyen kérés, kérdés esetén állunk szíves rendelkezésre.

 

 

 

tematika, időterv:
 
9:00       köszöntő, általános tudnivalók (Hermann Henrik)
9:10       sportszakmai felépítés, új kollégiumok bemutatása (Nagy Arnold)
9:15       sportszabályzat módosítások (Zólyomi Andrea)
9:25       nevezési lista és eredmények tartalmi eleme, ideiglenes/végleges végeredmények (Majosházi Péter)
9:35       E-Sport kollégium bemutatkozása (Tóth András)
9:45       Környezetvédelmi kollégium tájékoztatója (Bakó Péter)
9:55       Pályabiztonsági kollégium bemutatkozása (Daragó Gábor)
10:05     sportrendezvény szervezése a korlátozások tekintetében (dr. Némethi Zsolt)
10:15     Országos Mentőszolgálat, mint kötelező eü. szolgáltató (Hermann Henrik)
10:25     versenykiírások leadása (Zólyomi Andrea)
10:35     SZÜNET
10:50     tájékoztató a sportbírói képzések menetéről (Nagy Arnold)
11:00     Döntőbíráskodási szabályzat bemutatása (Füzesséry Erik)
11:20     rádiókapcsolat a sportbírók és a versenyirányítás között, baleset esetén a versenyigazgatói és sportbírói protokoll bemutatása (ifj. Zettner Tamás)
11:40     versenyigazgató szerepe (Fülöp Ferenc)
12:00    vezetőbíró szerepe (Füzesséry Erik)
12:20    sportfelügyelő szerepe (Pál László)
12:40    sportfelügyelői/versenyigazgatói vizsga menete (Nagy Arnold)
12:50     kérdések

Zólyomi Andrea | 2021.02.25, 11:33:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.25, 11:33:00

Cimkék:

Tisztelt (Leendő) Sportbírók! Tisztelt Érdeklődők!

 
A Magyar Motorsport Szövetség nevében szeretném önöket tájékoztatni a 2021. évi bíróképzések menetéről.
 
Az Elnökség a Sportbírói és a Sportszakmai Kollégium javaslata alapján elfogadta a Sportbírók Általános Működési Szabályzatának módosítását, amely komoly változásokat tartalmaz.
 
Az egyik ilyen változás, hogy megszűnnek az eddig ismert minősítések (III-II-I.osztály), és csak a gyakorló sportbíró, ill. sportbíró minősítések maradnak meg.
 
Másik változás, hogy a sportbíró a sikeres vizsga letételét követően jogosulttá válik bármelyik szakág versenyén sportbírói tevékenységet végezni. A MAMS célja, hogy a sportbírók a motorsport minden szakágában bevethetők legyenek.
 
A harmadik, és egyben legfontosabb változás, hogy a sportbírói igazolványt csak és kizárólag a MAMS központi, online vizsgájának sikeres elvégzését követően, valamint a vonatkozó díjak (a tavalyi ár nem változott, 6 120 Ft a sportbírói licenc díja) befizetése után lehet megszerezni. Ezzel párhuzamosan a szakágak természetesen megtarthatják önálló, szakágspecifikus képzéseiket, de ezzel még nem váltható ki a bírói igazolvány, feltétlenül el kell végezni az online képzést is.
 
Az online vizsga linkje 2021. március 20-tól válik elérhetővé a www.mams.hu weboldalon.
A tananyag, a Sportbírók Általános Működési Szabályzata a www.mams.hu/szabalyzatok oldalon megtalálható. Kérem, hogy figyelmesen olvassák át, ugyanis tartalmaz minden olyan információt, amely a vizsga sikeres letételéhez szükséges.
 
Bízunk benne, hogy idén is nagy létszámú és tapasztalt bírói gárda áll össze. Ne feledjük, hogy a motorversenyek elengedhetetlen részei a sportbírók. Ha nincs bíró, nincs verseny. Várjuk tehát szeretettel a jelentkezéseket.
 
Bármilyen kérdés, kérés esetén az office@mams.hu emailcímen állunk szíves rendelkezésre.
/ 10 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.