A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. szeptember 23., szombat
Hírek

Zólyomi Andrea | 2022.08.06, 11:16:00 | Utolsó módosítás: 2022.08.06, 11:16:00

Cimkék:

Ha nyár, akkor Balaton, és ha Balaton, akkor tandemtúra a látássérültekért. Sok más híresség mellett Horváth Lajos terepmotoros is újból részt vesz a már hagyománnyá vált túrán, amelynek célja a figyelemfelhívás és az ösztönzés.
 
 
Felhívni a figyelmét a látóknak, hogy segítsék hátrányos helyzetben lévő társaikat, és ösztönözni a látássérülteket, hogy a nehézségeik ellenére is képesek teljes életet élni! Ezt a nemes küldetést szolgálja a rendezvény örökös fővédnökként Horváth Lajos, aki a szép szavak mellet rendszerint a tettek mezejére is lép:
 
„Mióta ismerem ezeket a srácokat, azóta tudom, hogy mennyire könnyű az életem. Egészségesen el sem tudjuk képzelni, nap mint nap mekkora plusz fizikai, mentális, szociális kihívással kell megküzdeni egy látássérültnek. Hosszú évek óta vagyok a fővédnöke ennek az eseménynek, de igazából csak most értettem meg, mi is az igazi cél. Ha bármelyikünk megy az utcán, és meglát egy fogyatékkal élőt, akkor elfordítja a fejét, mert nem szeretnénk, hogy lássák vagy érezzék rajtunk, hogy sajnáljuk őket, vagy csak szimplán félünk tőlük. A tandemtúra azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet: ne tekintsünk rájuk másként a fogyatékkal élőkre, mert egyrészt ezt ők sem akarnák, másrészt pedig nyissunk feléjük, és segítsünk nekik beintegrálódni. Egy szó mint száz: kezeljük egyenrangú EMBERKÉNT őket, mert ők a hátrányos helyzetük ellenére azok!
 
 
Ezek a srácok minden nyilvánvaló problémájuk ellenére mosolyognak, kedvesek, sokunk számára példaértékűek. A sajtótájékoztatón egy kerekasztal beszélgetés során fél órára bekötötték a szemünket, de már ez a rövid idő is komoly nehézségeket okozott a számomra. Úgy gondoltam, nem fog leküzdhetetlen kihívást támasztani ez velem szemben, de rövid idő elteltével már nem találtam a helyem, izzadtam, megborult minden érzékem, hiába vagyok tereprali pilótaként hozzászokva az extrém kihívásokhoz… Minden tiszteletem azoké az embertársaimé, akik valamilyen fogyatékkal élik a mindennapjaikat, és a magam módján igyekszem segíteni abban, hogy a látók és látássérültek közelebb kerüljenek egymáshoz.” - nyilatkozta Horváth Lajos.
 
 
A Tandemtúra a látássérültekért utolsó kanyarjához Horváth Lajos „Laller” is csatlakozik, előtte azonban komoly kihívás vár a versenyzőre: érkezik az év legnagyobb hazai terepralis megmérettetése, a HunGarian Baja, majd közvetlen utána a Dinaric Rally Horvátországban.
 
 
Írta: Tóth Krisztián Márk
 
Fotók: Juhász Melinda
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.