A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. szeptember 23., szombat
Tereprally Hírek
/ 21 oldal

Ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált, Horváth Lajos a motorozás és csapat/sportvezetői tevékenység mellett a társadalmi szerepvállalásról sem feledkezik meg.

Zólyomi Andrea | 2023.08.24, 09:06:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.24, 09:06:00

Cimkék:

A váci sportoló hosszú ideje örökös fővédnöke és lelkes támogatója a Mozdulj! Közhasznú Egyesület által „Tandemtúra a látássérültekért” rendezvénysorozatának. A tandemtúra idén is útnak indult, ahonnan természetesen Laller sem hiányozhatott:

 

 

„Mindig nagy lelkesedéssel és várakozással jövök, hiszen régi barátság köt a látássérült túrázókhoz és a szervezők csapatához is. A két kerék és a tandemezés csak hab a tortán, itt a lényeg az, hogy együtt megmutassuk: a látássérültek és az egészséges emberek remek csapatot alkotnak, és sokat tanulnak egymástól. Idén is szükség volt a közös munkára, hiszen a 248 km a Balaton körül nem tekerte le önmagát! Öt nap alatt 76 kilométert teljesítettek a srácok, hogy így hívják fel a figyelmet az esélyegyenlőségre. Én a révfülöpi megállónál csatlakoztam be hozzájuk, és mint mindig, most is nagyon jól éreztem magam! Ezek az emberek mindig óriási erőt adnak nekem, és megmutatják nekem, hogy milyen könnyű is a saját helyzetem. Hosszú évek után rájöttem, hogy az integráció a legfontosabb mondandója enne a túrának: nem a látássérülteket kell beintegrálni az egészségesek közé, hanem pont fordítva. A tapasztalataim nagy része azt mutatja, hogy ha találkozunk egy fogyatékos emberrel, akkor a legtöbben ösztönösen elfordulnak, oda sem mernek nézni, nehogy segíteni kelljen. Meg kellene érteni azt, hogy ők is ugyanolyanok és ugyanúgy élnek, mint mi, csak alapból egy kis hátránnyal indulnak. Azt gondolom, hogy a rohanó életünkbe bele kell férnie annak, hogy egy fehér bottal élőt, nehezen mozgót átkísérjünk az úttesten.
 
 
Minden tiszteletem azoké, akik egy betegségből, balesetből kifolyólag valamilyen testi fogyatékkal élnek, az ő kitartásuk és erejük bizonyítja nekem, hogy semmi sem lehetetlen.” - nyilatkozta lapunknak Horváth Lajos.
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk
Fotó: Juhász Melinda

Zólyomi Andrea | 2023.08.14, 09:05:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.14, 09:05:00

Cimkék:

Idén a jubileumi 20. alkalommal rendezték meg Várpalotán a HunGarian Baja tereprali világkupafutamot, melyen Horváth Lajos is rajthoz állt. A váciak által csak „Lallerként” ismert remek sportoló felkészülés nélkül vágott neki a futamnak, és minden nehézség ellenére becsülettel teljesítette azt – ráadásul egy különdíjat is begyűjtött.

 

 
Sőt, nem csak teljesítette, de élvezte is a veszprémi lőtér közvetlen közelében fekvő végtelen kőtenger extrém kihívásait:
„Nagyon tetszettek a szakaszok és örülök, hogy itt lehettem, de az elmúlt, motorozás nélkül eltöltött jó pár hét rányomta a bélyegét a teljesítményemre. A prológot kicsit elóvatoskodtam, de az első mértet már nagyon éltem! A 30. kilométernél megálltam segíteni Kiki Vankovának, majd nemsokára már nekem lett volna szükségem ugyanerre: a motorom alja felült egy vízmosásban, és nem tudtam kiszabadítani. A teljes kilátástalanságban jött az ötlet, hogy berakom sebességbe, majd kuplung ki... Miután kiszabadultam, mentem tovább, és minden percét élveztem! A következő körben az összes létező végtagom begörcsölt, és a végére nagyon elfáradtam. A második nap furcsa előjelekkel ébredtem, nem éreztem magam túl jól, és ez a szombati nyitószakaszon is végig elkisért. Nem találtam a nyomvonalat, csúszkáltam jobbra-balra, túlerőltettem a dolgokat. Nem esett jól a megfordított pálya, de a tereprali már csak ilyen, alkalmazkodni kell az adott feltételekhez. A szakasz végére viszont megjött az igazi flow, ugyanis tíz kilométerrel a cél előtt a lelkes szurkolok között a Gáspár család a testi épségüket nem kímélve szaladtak be a pályára és toltak előre. Olyan löketet kaptam tőlük, hogy szinte aszfalttá változott a murva!
 
 
A második körre mintha kicserélték volna a pályát, valószínű az autós mezőny letisztította az apró kavicsokat és így teljesen élhető lett a hadszintér. Összegezve a két napot, Garamvölgyi Zolitán rendező megint kitett magáért: Egy nagyon impozáns helyen, világkupához méltó versenyközpontot alakított ki számunkra, és húsz év tapasztalatát összegyúrva egy olyan fantasztikus versenypályát rakott össze, ami mindenkinek feladta a leckét. Nagyon elfáradtam, valószínűleg három hónap motorozás nélkül töltött idő után nem ez a helyszín volt a legideálisabb visszatérésre, de a szívem visz előre és ez a verseny soha nem maradhat ki az életemből! Köszönöm a munkát Gazdag Ákosnak, Tisza Olivérnek és Esch Tamásnak, akik segítettek életre kelteni a motorom, nélkülük nem teljesíthettem volna a 20. HunGarian Baját. Külön köszönet az összes sportbírónak, akik nélkül ez a szép jubileum bizonyosan nem valósulhatott volna meg!” - számolt be élményeiről a népszerű motorversenyző, aki a hétvégén egy különdíjjal is gazdagodott. A MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) környezetvédelmi nagykövetnek választotta őt!
 
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk

Minden túlzás nélkül megállapítható, hogy mind a magyar tereprali, úgy a hazai autó/motorsport szezonban is az egyik legnagyobb dobás a Várpalotán rendezendő tereprali világkupafutam

Zólyomi Andrea | 2023.08.10, 13:23:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.10, 13:26:00

Cimkék:

HunGarian Baja.Terepjárók, kamionok, side by sideok és quadok. De mit sem érne a mezőny a TR-futamok igazi magányos harcosai, a motorosok nélkül. Jól tudja ezt Horváth Lajos „Laller” is, aki nélkül már nagyon hosszú ideje nem rendezik meg ezt a versenyt. Idén kicsit döcögősen, de annál nagyobb várakozásokkal néz a verseny elé Laller, akinek úgy istenigazából Várpalotán kezdődik meg a 2023-as szezon:
 
 
„Túl vagyok már egy Riverside Baján, de technikai okok miatt sajnos ki kellett hagynom a Baja Satu Mare-t. A HunGarian Baja minden évben nagyon komoly kihívást jelent, pláne úgy, hogy idén a megszokottnál kevesebb kilométer van a kezemben és a lábamban. Ennek ellenére ki nem hagynám ezt a sztorit! Világszínvonalú pályák, világbajnok hangulat, a szakma csúcsát jelentő ellenfelek várnak ránk, akikkel mindig megtiszteltetés együtt húzni a gázt. Azt gondolom, hogy a Garamvölgyi Zoltán vezette stáb ebben az évben is komoly és gatyafelkötős pályát írt meg nekünk, szóval egészen biztosan nem fogunk unatkozni. Nem utolsósorban minden esztendőben itt kapjuk a legjobb szurkolást, és már hagyományosan egyfajta összetartás jellege is van ennek a hétvégének. Ilyenkor a hazai tereprali motoros mezőnyének teljes keménymagja jelen van: együtt kelünk, együtt ebédelünk, együtt húzzuk a gázt, együtt sírunk és nevetünk. Idén sem lesz ez másképpen, én pedig remélem, hogy sikerül egy jót motoroznom, és teljesíteni a versenyt. A legutóbb láttam egy vicces felhívást a verseny oldalán: Te hogyan jellemeznéd három szóval a HunGarian Baját? Nos, akkor nem kommenteltem, de most innen is üzenném: barátság, tradíció, profizmus!” - foglalta össze tömören és velősen a lényeget Horváth Lajos, a Laller Racing Dakar Team csapatfőnöke, a MAMS tereprali szakágának vezetője.
 
 
Aki többre is kíváncsi, az járjon utána. Péntek reggeltől a szervízparkban és a verseny nézői pontjain díjtalanul megteheti. Érdemes lesz élni vele!
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk

Zólyomi Andrea | 2023.06.20, 10:01:00 | Utolsó módosítás: 2023.06.20, 10:01:00

Cimkék:

Az idén 120 esztendős Harley-Davidson európai fesztiválját ezúttal Budapesten rendezik meg, ahol június 22-25. között a jelentkezőknek lehetőségük lesz egy off-road túrán is gurulni. Természetesen sokan érkeznek majd hagyományos technikákkal, nekik sokat fog segíteni a Dakar Rallyt kétszer is megjárt Horváth Lajos „Laller” iránymutatása.
 
 
A rutinos váci tereprali pilóta már munkához is látott, és bejárta, valamint feltérképezte a túra útvonalát, amelyen természetesen ő is részt vesz. Laller ugyanis egyfajta Safety Bike-ként vigyáz majd a mezőnyre:
 
 
„Nemrégiben megcsörrent a telefonom, a vonal másik végén pedig Szalay Balázs, Magyarország legismertebb Dakaros autósa jelentkezett be. Balázs azzal kapcsolatban keresett, hogy elvállalnám-e a Harley Davidson 120 esztendős jubileuma alkalmából szerveződő off-road túra szervezését és vezetését. Hatalmas megtiszteltetés Balázs megkeresése és a Harley Davidson bizalma, így természetesen nagy örömmel mondtam igent a projektre. A vállalásom azzal kezdődött, hogy bejártam a kétszer 30 kilométeres nyomtávot, amely igencsak trükkös volt. Ahogy az a képeken is látszik, az elmúlt napokban bőven esett csapadék, és bár én hozzá vagyok szokva ezekhez a körülményekhez, de a hatalmas tömegű motorokkal azért kihívás lesz itt menni. A pályákban lesz egyszerűbb, szántóföldek mellett haladós, amely egy sík terepen zajló, bevezető történet. Ugyanakkor bevállalósabb, technikásabb erdei részeken is megyünk majd, ahol nagyon kell figyelni, mert komoly benőtt talajnövényzet, gyökerek, és szintkülönbség is van. Én speciális gumival mentem végig a nyomvonalon, de a túrára regisztrálók zöme valószínűleg utcai gumikon érkezik meg, ami tovább színesíti majd a napot.” - nyilatkozott Horváth Lajos, akinek a bejárásáról alább belső kamerás felvételeket is láthattok.
 
 

www.youtube.com/embed/O110mStF1sY

 

forrás: Tóth Krisztián Márk

 

Zólyomi Andrea | 2023.06.09, 09:20:00 | Utolsó módosítás: 2023.06.09, 09:20:00

Cimkék:

A Laller Racing Dakar Team és leginkább Horváth Lajos „Laller” neve egybe forrt a hazai terepralival és a terepmotorozással. Ez nem csoda, hiszen a váci sportember 2010 óta minden magyar bajnoki futamon részt vett, saját csapatával komoly sikereket ért el, kétszer állt rajthoz a Dakar Rallyn.
 
 
Ez a szép sorozat most megszakad, hiszen a hétvégén rendezendő Baja Satu Mare futamon egészen biztosan nem fogjuk látni Lallert. A miértekről ő maga számolt be:
„Való igaz, 2010 óta minden bajnoki futamon indultam, és mellette számos nemzetközi megmérettetést is bevállaltam. Azóta sokat változott a világ és az én életem is, saját vállalkozásom, saját csapatom lett, versenyzőt mentorálok, szövetségi pozíciót töltök be, és stb… Ezzel egyenes arányban lett egyre kevesebb a szabadidőm, és nagyon nehéz úgy lavírozni, hogy egyik se menjen a másik kárára. A sport nagyon fontos helyen áll az életemben, de vannak és lesznek is olyan napok, amikor halaszthatatlan civil elfoglaltságom miatt valahol nem tudok jelen lenni. Pontosan ilyen okból hagyom most ki a Baja Satu Mare-t. Természetesen nagyon sajnálom, hogy így alakult és ezzel megszakad ez a szép sorozat, de ennyi idő után talán belefér egy „nullázás”. A viccet félretéve, a lélekben ott leszek a srácokkal, valamint nagyon szurkolok a csapatomnak, hiszen attól, hogy én nem leszek, még jó pár Laller Racinges versenyző küzd majd az elemekkel és az ellenfelekkel!” - zárta sorait a remek sportember, akivel kapcsolatban nekünk is gyakorta merül fel egy kérdés. Vajon, hogy bírja szusszal azt az észvesztő tempót, amit diktál?
 
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk
/ 21 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.