A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. június 16., vasárnap
Hírek
/ 261 oldal

MAMS: Gyorsasági szakági edzés a Pannónia-Ringen!

Zólyomi Andrea | 2024.06.14, 12:03:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.14, 12:03:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) Gyorsasági Szakága a hét elején tartotta szakági edzését a Pannónia-Ringen, ahol a versenyzők felkészülhettek a hétvégi, pénzdíjas bajnokságra.
 
 
A felkészülésen a gyorsasági motorosok „keménymagja” vett részt, az időjárás nem volt kegyes, esőben és szélben küzdöttek a pilóták. Kiváló formában teljesített a mindössze 19 éves Számadó Máté, aki kitartó munkájának és tehetségének köszönhetően folyamatosan lépdel előre a motorsportok ranglétráján, 2023-ban az Alpok-Adria és az Európa-kupa bajnoka lett.
 
 
„Elég erős hétvége elé nézünk a csapattal, sok kiemelkedő versenyző van a mezőnyben emiatt nem lesz egyszerű jó eredményt elérni közöttük. Főleg, hogy sajnos még nem tudtam annyit tesztelni a kategóriában amennyit kellett volna ahhoz, hogy a motorból kihozzuk a maximumot. De minden nap jobbak leszünk és ha a korábbi versenynél jobban teljesítek önmagamhoz képest, akkor már baj nem lehet” – jelentette ki.
 
 
„Szerintem azért érdemes kilátogatni a versenyhétvégére, mert egy nagyon magas színvonalú versenyre számítok. Mind a motorokat mind a versenyzőket tekintve minőségi csapat megy majd a Pannónia-Ringen. A szezont tekintve pedig ennél közelebb nem igazán lesz lehetősége a közönségnek megtekinteni egy jó színvonalú versenyt” – árulta el a hazai gyorsasági motorsport egyik legeredményesebb versenyzője.
 
 
A MAMS gyorsasági szakága sok szeretettel várja az érdeklődőket június 14-16. között, izgalmas versenyhétvége várható, szurkoljunk együtt a hazai gyorsasági motorozás legjobb pilótáinak!
 
 
 
 
További információ:
 

Fotó: Izsó Krisztián 

Varga Tibor a HMA versenyzőjének beszámolója az ESBK valenciai fordulójáról

Zólyomi Andrea | 2024.06.07, 10:28:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.07, 10:28:00

Cimkék:

“Egész hétvégén jól éreztem magam. Éreztem, hogy benne van a győzelem. Magabiztosan érkeztem és ugyan sok munka volt a motorral, egy pillanatig sem volt kétségem a jó szereplésben. Ez a dupla győzelem álomszerű, de ez egy nagyon kemény munka eredménye. Nagyszerű érzés vezetni 17 évesen a Spanyol Stock 600-as bajnokságot, de nem dőlhetünk hátra mert a mezőny nagyon erős. A munkát folytatjuk, viszont előtte még hátra van a záró vizsgám a Szent József gimnáziumban ami szintén nagyon nagy feladat lesz.

Elképesztő érzés. Kitűztük a zászlót.
 
 
 
Tibor ezzel vezeti  a Spanyol Bajnokságot, amit  magyar versenyzőnek eddig még nem sikerült. Köszönöm Pakosta37 Riders Factory-nak a folyamatos felkészítést, és hogy hisznek bennem.
Hálás vagyok szüleimnek, hogy minden erőforrást megmozgatva, óriási nélkülözéssel támogatnak. Köszönet a Szent József Gimnáziumnak, hiszen nélkülük ezek a sikerek nem jöhettek volna létre!
#RoadToMotoGP
 
Első verseny P1
Második verseny P1 
Dupla győzelem ESBK Stock 600
 
 
2 forduló után a mérleg a következő!
Jerez 1:DQ
Jerez 2:P3
Valencia 1: P1
Valencia 2: P1

 

 

A Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszert a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hozta létre és működteti.
 
 
forrás: Varga Race Team

Zólyomi Andrea | 2024.06.06, 12:51:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.06, 12:51:00

Cimkék:

Az eddiginél is nagyobb szerepet vállal a magyar endurosportban a TRP Hungary, amely az idei hazai endurobajnokságnak a névadó szponzora, míg az endurokrossz-bajnokságnak a főtámogatója lett. Az együttműködés célja, hogy a két sorozat minél több versenyzőt adjon a Superenduro-világbajnokságnak.

 

 

Jó ideje beindult már a 2024-es kültéri enduroidény, ahogyan nemzetközi szinten, úgy hazánkban is. A hazai endurokrossz-bajnokságból már két fordulót is megrendeztek, és hamarosan kezdődik a magyar endurobajnokság is. Előbbinek a főtámogatója, utóbbinak pedig a névadó szponzora lett a szakágban már jól ismert TRP Hungary.
 
A vállalat az elmúlt években került be a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) kötelékébe, miután az utóbbi két Superenduro-világbajnokságon nemcsak a promóteri, hanem a rendezői szerepet is betöltötte. Olyannyira, hogy mind a 2023-as, mind az idei eseményt egyértelműen sikerült a korábbiaknál magasabb szintre emelni, utóbbinak pedig már az MVM Dome adott otthont.
 
 
„2022-ben kaptunk egy elismerést a MAMS-tól a magyar endurosportban végzett munkánkért, ami elég inspirálóan hatott ránk – nyilatkozta Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója. – 2023-ra összehoztunk egy telt házas Superenduro-világbajnokságot a Papp László Sportarénában, 2024-ben pedig megcsináltuk Magyarország eddigi legnagyobb beltéri motorsportrendezvényét 13 ezer néző előtt. Ennek a szakágnak, az offroad-motorozásnak ma ez a legnagyobb eseménye Magyarországon.”
 
 
Ezzel párhuzamosan jelentős változások voltak a MAMS-nál, és megalakult az új enduroszakág. A TRP Hungary pedig azt a célt tűzte ki, hogy még jobban segítse a magyar endurosportot, két Superenduro GP of Hungary között is. Ennek érdekében jöttek létre a névadó szponzori, illetve főtámogatói megállapodások, amelyek mindkét fél számára egyértelmű előnyökkel kecsegtetnek.
 
Az anyagi forrásoknak köszönhetően az érintettek reményei szerint az enduroszakág az eddiginél is meredekebb fejlődési pályára áll, aminek révén a jövőben számos versenyzőt ad a sportág magyarországi csúcseseményére, a Superenduro-vb-re. Ez utóbbit a TRP Hungary hosszú távon is szeretné tovább építeni.
 
 
„Annyira komolyak a szándékok, hogy évekre előre tervezünk a Superenduro-világbajnoksággal, ahol most egyébként egy új nemzetközi promóter lépett be a projektbe – fogalmazott Őry Tamás. – A következő évben már a lengyel promóterrel fogunk együtt dolgozni. Már elkezdődött a közös munka, és nagyon bizakodóak vagyunk, hogy szakmailag tudunk még emelni a rendezvény színvonalán.”
 
 
Ami a hazai bajnokságok programját illeti, az öt fordulóból álló TRP Hungary – Magyarország Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság és Kupasorozat ezen a hétvégén kezdődik Nagytarcsán, és novemberben zárul Zalaegerszegen. A szintén öt helyszínre ellátogató Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat mezőnye Szankon és Pannonhalmán már megküzdött egymással, legközelebb június végén, Szandaváralján állnak rajthoz, míg utoljára októberben, Piliscsévén teszik meg ugyanezt.
 
 

A TRP Hungary – Magyarország Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság és Kupasorozat 2024-es versenynaptára
 

·      Június 8–9.: Nagytarcsa
·      Július 6–7.: Szandaváralja
·      Augusztus 3–4.: Tokod
·      Augusztus 31. – szeptember 1.: Tormáskert (Szlovákia)
·      November 9–10.: Zalaegerszeg
 
 

A Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat 2024-es kiírásának hátralévő versenyei
 

·      Június 22.: Szandaváralja
·      Szeptember 14.: Veszprémvarsány
·      Október 26.: Piliscsév
 
fotó: MGR Images

Elkezdődött a szezon az Országos Bajnokságban!

Zólyomi Andrea | 2024.06.05, 10:48:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.05, 10:54:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) Gyorsasági Szakága idén első alkalommal pénzdíjazással jutalmazza az MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság, a Magyar Kupa és az Utánpótlás versenyzőit, hogy ezzel is minél több fiatalt csábítson a motorsport világába.
 
 
Az öt versenyhétvége három helyszínen, Rijekában, a Pannoniaringen és a Slovakringen kerül megrendezésre, az utánpótlás-versenyzők Kecskeméten, Visontán, valamint Szlovákiában Dlhában és a Slovakringen mérik össze tudásukat. Az első fordulót 2024. május 17-19. között rendezték Horvátországban a grobniki versenypályán.
 
 
„2020 őszén kaptam a megtisztelő megbízást a MAMS Gyorsasági szakágának vezetésére és még abban az évben felállt 6 fős szakági tanáccsal azonnal munkához láttunk. Ennek eredményeként 2021-ben stratégiai-szponzori megállapodást írtunk alá az MBH-bankkal, melyben közös akaratunkat fejeztük ki a gyorsasági utánpótlás versenyzés segítésére, ösztönzésére. Az MBH Bank által biztosított támogatással megrendezett versenyeken évtizedek óta nem látott számban álltak fel versenyzők a rajtrácsra, valamint egyre több néző is jelent meg a lelátókon. 2023-ban az Országos Bajnokság, valamint az utánpótlás versenyek is nemzetközi szinten és pályákon is zajlottak, az Alpok Adria sorozattal közösen. 2024-ben pedig, eljutottunk oda, hogy pénzdíjas versenyeket írtunk ki. Bízom benne, hogy a világpolitika által okozott pénzügyi bizonytalanság ellenére nem csak folytatni, de tovább tudjuk emelni szenvedélyesen szeretett sportágunk sikereit” – jelentette ki Marsalkó Pál szakágvezető.
 
 
Az MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság és Magyar Kupa I. forduló 600-as kategóriájában mindkét alkalommal Varga Tibor diadalmaskodott.
 
 
„A változó körülményekkel az első nap nem volt probléma, ekkor még az üléspozíció, a kormány, és a kezelőszervek beállításával foglalkoztunk. Utána nagyon felforrósodott az aszfalt, nekem el is melegedett a gumim, így az első versenyen nem voltam annyira konstans. A második versenyre 5 fokkal esett vissza az aszfalt hőmérséklete, de így is 47 Celsius volt. Változtattunk a guminyomáson és nem volt tovább problémám a körülményekkel. A pálya nekem nem tartozik a kedvenceim közzé, szerintem itt túl nagy szerepet kap a lóerő. Akinek erős a motorja vagy szuper könnyű az egyszerűbb helyzetben van, számomra egy féktávosabb pálya kedvezőbb.
 
 
Összességében szerintem minden a helyén volt a rendezvényen. Jó érzés volt ott lenni és azt hiszem minden magyar büszke lehet az eredményekre” – árulta el a versenyhétvége legjobb magyar pilótája.
 
 
MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság és Magyar Kupa I. forduló, eredmények
 
Magyar Kupa 600 RACE 1:
1. Kun Csaba (24) / YAMAHA / NTR Team SKE
2. Ginzer Attila (44) / YAMAHA / Tomracing Kft.
3. Krasznai Tamás (37) / HONDA / Tomracing Kft.
 
Magyar Kupa 600 RACE 2:
1. Vakán Levente (7) / SUZUKI / Pannonia Motorsport Kft.
2. Kun Csaba (24) / YAMAHA / NTR Team SKE
3. Ginzer Attila (44) / YAMAHA / Tomracing Kft.
 
Magyar Kupa 1000 RACE 1:
1. Koczka Tamás (17) / SUZUKI / SB Racing Team MSE
2. Budai Csaba (90) / APRILIA / Bódis Formation SE
3. Németh Kristóf (127) / YAMAHA / Pannonia Motorsport Kft.
 
Magyar Kupa 1000 RACE 2:
1. Budai Csaba (90) / APRILIA / Bódis Formation SE
2. Németh Kristóf (127) / YAMAHA / Pannonia Motorsport Kft.
3. Miladovic Zivorad (312) / YAMAHA / SRB AAMS
 
Magyar Bajnokság 300 RACE 1:
1. Lukács Owen (15) / KAWASAKI / MAMI
2. Molnár István (6) / KAWASAKI / MAMI
3. Szilágyi Krisztián (114) / KAWASAKI / MAMI
 
Magyar Bajnokság 300 RACE 2:
1. Szilágyi Krisztián (114) / KAWASAKI / MAMI
2. Molnár István (6) / KAWASAKI / MAMI
3. Lukács Owen (15) / KAWASAKI / MAMI
 
Magyar Bajnokság 600 RACE 1:
1. Varga Tibor (47) / TRIUMPH / Greksa Racing Team
2. Füleki Ádám (17) / YAMAHA / Bódis Formation SE
DNS Nagy Attila (66) / HONDA / Chrobák Motorsport E.
 
Magyar Bajnokság 600 RACE 2:
1. Varga Tibor (47) / TRIUMPH / Greksa Racing Team
2. Füleki Ádám (17) / YAMAHA / Bódis Formation SE
3. Nagy Attila (66) / HONDA / Chrobák Motorsport E.
 
Magyar Bajnokság 1000 RACE 1:
1. Számadó Máté (65) / SUZUKI / MAMI
2. Mennito Heros (411) / APRILIA / ITA FMI
3. Érsek Dániel (22) / HONDA / AM39 Motorsport Kft.
 
Magyar Bajnokság 1000 RACE 2:
1. Számadó Máté (65) / SUZUKI / MAMI
2. Mennito Heros (411) / APRILIA / ITA FMI
3. Érsek Dániel (22) / HONDA / AM39 Motorsport Kft.
 
 
A hétvége legeredményesebb magyar sportolói, azaz a MAMS Gyorsasági Szakág pénzdíjazásának nyertesei:
Varga Tibor Erik - OB 600 - 200.000 Ft támogatás
Számadó Máté - OB 1000 - 200.000 Ft támogatás
Kun Csaba - MK 600 - 100.000 Ft támogatás
Budai Csaba - MK 1000 - 100.000 Ft támogatás
 
Következő forduló: 2024. június 14-16., Pannónia-Ring
 
A versenyek a nézők számára ingyenesen látogathatók, a MAMS gyorsasági szakága szeretettel vár minden érdeklődőt!
 
További információ:

 

fotó: Izsó Krisztián 

Zólyomi Andrea | 2024.06.04, 09:17:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.04, 09:17:00

Cimkék:

A H-Moto UNI Győr Team 17 éves motorosának, Farkas Kevinnek ezúttal nem jött össze a bravúr a Red Bull Rookies Cup-sorozat harmadik versenyhétvégéjén. A Mugellóban rendezett megmérettetéseken most nem sikerült a pontszerzők közé verekednie magát – az első futamon a 17., míg a másodikon a 18. helyen végzett –, aminek fő okaként a gyengébb időmérős teljesítményét nevezte meg a HUMDA által is támogatott Kevin. Sokat nem bánkódhat azonban ezen, ugyanis június 22-23-án a JuniorGP sorozatban az egyik kedvenc pályáján, a portugál Portimaóban folytatja idei szereplését.
 
 
Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak a H-Moto UNI Győr Team, amely 2024-ben immár kibővült, hiszen a Northen Talent Cup sorozatban 2022-ben második Farkas Kevin is csatlakozott a csapathoz, aki Kovács Bálinttal és Görbe Somával együtt a Hungarian Motorsport Academy (HUMDA) támogatottja, azaz kizárólag a felkészülésre és a versenyzésre kell koncentrálnia.
 
 
A 17 éves Farkas Kevin idén a juniorok között húzza a gázt, és a harmadik versenyhétvégéjét teljesítettea MotoGP előszobájának számító Red Bull Rookies Cup mezőnyében. Mugellóban azonban nem jött össze a bravúr, az előzetesen titkon remélt TOP 10, ugyanis az időmérőn nagyon fáradtan gurult a pályára – összesen 2 órát tudott aludni –, és emiatt végül a 24. rajthelyet szerezte meg, ami előre vetítette azt, hogy már a pontszerzés is hatalmas tett lett volna a fiatal motorostól. Kevin végül majdnem megcsinálta a szinte lehetetlent, ugyanis előbb a 17., majd a 18. pozícióban látta meg a kockás zászlót. 
 
 
„Úgy éreztem Le Mans után, hogy véget ért az idény eleji pechsorozatom. Ám hiába érkeztem meg Mugellóba feltöltődve, sajnos pénteken úgy kellett a pályára mennem, hogy előtte mindössze két órát tudtam aludni. Egyre fáradtabb voltam, és amíg az első szabadedzésen a 15. lettem, utána már kiütközött rajtam a fáradtság, és a második tréningen a 25., míg az időmérőn a 24. helyet tudtam megszerezni. De nem keseregtünk, mert a versenytempóm az megvolt. Talán még a pontszerzés is meglehetett volna az első futamon, ám az utolsó körökben egy baleset miatt le kellett vágnom egy kanyart, ami rengeteg időveszteséggel járt, így 17. lettem, míg a másodikon pedig a 18. helyen értem célba. Mindez azt jelenti, hogy végre össze kellene raknom egy jó időmérőt, mert a világ legjobbjai ellen motorozva ilyen hátulról rajtolva nagyon nehéz igazán jó eredményt elérnem” – jelentette ki a HMA versenyzője, Farkas Kevin, aki összetettben 5 pontjával a 22. helyen várja a folytatást.
 
A Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszert a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hozta létre és működteti.
 
szöveg: H-Moto UNI Győr Team

fotó: Gold & Goose/Red Bull Content Pool

/ 261 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.