A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. szeptember 24., hétfő
Motocross Hírek
/ 21 oldal

Szívfacsaró hétvégét zárt a kiváló magyar motokrosszos a cseh bajnokság utolsó előtti versenyén. 200 méterrel a cél előtt bukta el a biztosnak látszó győzelmét.

Zólyomi Andrea | 2018.08.13, 14:58:00 | Utolsó módosítás: 2018.08.13, 14:58:00

Cimkék:

A sport örök igazsága: a küzdelem a kockás zászlóig tart. Szvoboda Bence mindent jól csinált, hogy learassa csuklótöréséből való visszatérése utáni negyedik győzelmét, de két kanyarral a leintés előtt hibázott. 200 méter hiányzott a biztosnak látszó diadalhoz, amikor egy trükkös nyom kirántotta a magyar bajnok alól a motort, ez pedig elég volt ellenfelének a győzelemhez. A magyar fiú vigasztalhatatlan volt a futam után.
 
 
“Nem hiszem el, ami történt. Utoljára ilyen hibát a legelső versenyemen vétettem, 9 évesen. Az első futamban nagy előnnyel nyertem. A másodikban végig magam mögött tudtam tartani a cseh bajnoki cím várományosát, Martin Micheket. Ott volt a győzelem a kezemben, már megnyertem a csatát, Michek felhagyott a támadásommal, de ezt a futam hevében nem érzékeltem. Talán túlságosan akartam ezt a győzelmet, vissza kellett volna venni egy picit. Nagyon megviselnek a történek, de próbálok belőle tanulni.” - összegezte szomorúan a stribrói versenyt a magyarok legjobbja, aki ezzel a hibával együtt is csak pontegyenlőséggel szorult a második helyre (ilyen esetben a második futamban elért jobb helyezés dönt két pontazonossággal álló versenyző között).
 
 
A cseh motokrosszbajnokság 6 fordulós, fordulónként 2-2 futammal. Szvoboda a német bajnokságban törte el csuklóját április végén, amiért egy cseh versenyt kihagyni kényszerült a rehabilitáció ideje alatt. Csak dobogós helyezései vannak idén, pedig újonc az MX1-esek között: két győzelem mellett egy ezüst és egy bronzérmet szerzett. Bár matematikai esélyei vannak még a végső sikerre (50 pont gyűjthető az utolsó fordulóban), reálisan a bajnoki sorozat második helye elérhető, ami - egy kihagyott versennyel - fantasztikus eredmény volna.
 
 
 
 
Az utolsó viadal Opatovban kerül megrendezésre szeptember 2-án.
 
Cseh MX1-es bajnokság 5. forduló, Petrovice:
1. Martin Michek (Csehország, KTM) - 47 pont (2. és 1.)
2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 47 pont (1-2)
3. Lukas Neurauter (Ausztria, KTM) - 34 pont (7-3)
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont (3-7)
5. Rudolf Weschta (Csehország, Suzuki) - 33 pont (6-4)
 
A 6 fordulós bajnokság állása 5 verseny után:
1. Martin Michek - 232 pont
2. Vaclav Kovar - 192 pont
3. Szvoboda Bence - 187 pont
4. Tomasz Wysocki - 167 pont
5. Marek Sukup - 157 pont

Zólyomi Andrea | 2018.07.23, 09:08:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.23, 09:08:00

Cimkék:

Szvoboda Bence és a peresztegi HTS Team sikerét hozta a ADAC Motocross Masters sorozat negyedik állomása. Magyar csapat első ízben, magyar versenyző majd’ 10 év után diadalmaskodott Európa egyik legnívósabb bajnokságának királykategóriájában.
 
 
Szvoboda Bence (26) teljesítményére elfogytak a jelzők. Az ország legjobb motokrosszosa pályafutása egyik legeredményesebb szezonja után rögtön két hónapot kihagyással indította az idei évet egy csuklótörés miatt, de visszatérése óta nem tud veszíteni! Két cseh bajnoki verseny megnyerése után 17 éves pályafutása legemlékezetesebb és legfontosabb győzelmét aratta a hétvégén, a Bódeni-tó tőszomszédságában lévő Möggersben.
 
 
Az ADAC MX Masters a motokrosszozás egyik legnívósabb bajnoksága, melyet a német autoklub szervez, német, osztrák, olykor holland helyszínekkel. Ez a sorozat a sportág csúcsának, a motokrossz-világbajnokságnak az egyik előszobája. Aki itt versenyképes, annak a vébén is van keresnivalója. A királykategóriának számító MX1-es géposztályban eddig egy magyar tudott győzni, az aktív versenyzéstől már visszavonult ifj. Németh Kornél. 9 évvel Németh tündöklése után Szvoboda is révbe ért!
 
 
Azért is édes ez a győzelem, mert Szvoboda szombati napja a technika miatt rosszul sikerült. A kvalifikáción nem tudta kihozni magából a maximumot, és csak a 13. rajtpozíciót érdemelte ki legjobb idejével a 40 fős mezőnyben. Vasárnap aztán minden megváltozott, és még Fortuna is kegyeibe fogadta a magyarok büszkeségét. A világbajnokságon edződő ellenfelei lesérültek vagy nem tudtak mindkét futamban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, így megnyílt az út Szvoboda előtt, aki egy második és egy negyedik helyezéssel gyűjtötte a legtöbb pontot a hétvége során, a motokrossz szabályai szerint így ő lett a nap győztese.
 
 
“Hihetetlen érzés, képtelen vagyok felfogni! Az utolsó körben mutatták be a depóból, hogy enyém az összetett győzelem, addig nem voltam ennek tudatában. Csináltam a dolgom, ahogy mindig, folyton csak a következő akadályra koncentráltam, és arra, hogy kitartson az erőm a végéig. A leintés után sok minden eszembe jutott az elmúlt 17 évből, nagyon hosszú és keserves út vezetett idáig, de megcsináltuk a csapatommal együtt, mert ez egy csapatsiker volt, egyedül képtelen lettem volna rá! Vasárnapra hibátlan technikát kaptam, ami nélkül hiába igyekeztem volna. Köszönöm mindenkinek, aki részese volt ennek a sikernek és ennek a hétvégének.” - összegezte a hétvégét a könnyeivel küzdő kilencszeres magyar krosszbajnok.
 
 
A helyszínen kilencezer néző szurkolta végig a futamokat, köztük sok magyar is, akiknek nem csak Szvoboda miatt érte meg jegyet váltani a versenyre. A hétvége másik magyarját szintén a HTS Team delegálta, a 14-18 évesek kategóriájában a 15 esztendős Jakob Kristóf is pályafutása legjobbját nyújtotta, mikor a nyolcadik pozícióban célba ért a második futamában. 125 köbcentis géposztály újoncának az első futama nullás lett egy rossz gyertya miatt, így végül a 14. helyen értékelték. A juniorok között is van korábbról egyébként egy magyar győzelem, azt Kovács Ádám Zsolt szerezte két évvel ezelőtt a 85 köbcentisek között.
 
 
Az ADAC MX Masters sorozat két hét múlva folytatódik Tensfeldben, remélhetőleg hasonló magyar sikerekkel.
 
A möggersi ADAC verseny végeredménye, MX1:
1. Szvoboda Bence (magyar, HTS Team), 40 pont
2. Jeremy Seewer (svájci, Yamaha), 39 pont
3. Jens Getteman (belga, Kawasaki), 38 pont
4. Henry Jacobi (német, Husqvarna), 38 pont
5. Jeffrey Dewulf (belga, KTM) 35 pont
 
A möggersi ADAC verseny végeredménye, 125cc:
1. Raf Meuwissen (holland, KTM), 40 pont
2. Filip Olsson (svéd, Husqvarna), 40 pont
3. Simon Langenfelder (német, Husqvarna), 38 pont
4. Lion Florian (német, KTM), 33 pont
5. Maksim Kraev (orosz, Husqvarna), 29 pont
14. Jakob Kristóf (magyar, HTS Team), 13 pont
 

Zólyomi Andrea | 2018.07.10, 09:24:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.10, 09:24:00

Cimkék:

Petrovicében újra szólt a magyar himnusz Szvoboda Bence tiszteletére. A magyarok legjobbja mellett két ifjú hazai versenyző is pontszerző helyen végzett az elmúlt hétvégén.

 
A nemzetközi cseh motokrosszbajnokság az elmúlt két hétvégén páratlan magyar sikereket tartogatott. Két hónap kényszerpihenő után a peresztegi HTS Team versenyzője Szvoboda Bence (26) visszatért csuklótöréséből, és azóta szó szerint megállítatlan. Két héttel ezelőtt Dalecinben, legutóbb pedig Petrovicében szólt neki a magyar himnusz.
 
 
“A tavalyi MX2-es bajnoki címem után tanulóévnek szántuk az első szezonom az MX1-esek között. Ez a sportágam csúcsa, innen már nincs feljebb, a legtapasztaltabb motorosok viaskodnak ebben a kategóriában, ráadásul az erősebb motorosok más vezetési stílust követelnek meg, adaptálódni pedig nem könnyű. Nem indult szerencsésen számomra az év, és a csuklótörésem tovább nehezítette, de a visszatérésem óta mutatott teljesítményem számomra is meglepetés. Örülök, hogy a kemény munka kifizetődni látszik.” - értékelt a kilencszeres magyar bajnok.
 
Petrovicében hasonló volt a forgatókönyv, mint egy héttel korábban Dalecinben. Szvoboda kilőtt a rajtoknál, és meg sem állt a kockás zászlóig. A párás, fülledt levegő, és a szűk, technikás pálya nem könnyítette meg a mezőny dolgát, de a magyar fiú bírta a legjobban az extrém körülményeket, így megérdemelten gyűjtötte be második MX1-es győzelmét Csehoroszágban, amivel ráadásul egy csapásra feljött az MX1-es bajnoki pontvadászat harmadik helyére.
 
A HTS Team juniorjai is elégedettek lehetnek a petrovicei versennyel, még ha sikerük el is marad tapasztalt klubtársukétól. Kiss Márk (18) idén először indulhatott a cseh bajnokságban, és rögtön karrierje legjobb eredményével kezdett: a második futamban a 15. helyen ért célba. Jakob Kristóf (15) Dalecin után Petrovicébe is befért a legjobb húszba, ezzel pedig újabb bajnoki pontokat gyűjtött a felnőtt mezőnyben. Karrierjük ezen szakaszában nem lehet többet elvárni az ifjú titánoktól, a külföldön szerzett versenytapasztalatok hozzák majd meg a stabilitást és a tempót.
 
 
A cseh pontvadászatból még két verseny van hátra. Augusztus közepén Stribro, szeptember elején pedig Opatov várja a mezőnyt.
 
Cseh MX1-es bajnokság 4. forduló, Petrovice:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Tomasz Wysocki (Lengyelország, KTM) - 38 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 33 pont
5. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 31 pont
 
A 6 fordulós bajnokság állása 4 verseny után:
1. Martin Michek - 185 pont
2. Vaclav Kovar - 158 pont
3. Szvoboda Bence - 140 pont
4. Tomasz Wysocki - 139 pont
5. Marek Sukup - 131 pont

Két hónap kényszerszünet után a dobogó tetejére tért vissza a HTS Team klasszisa. Ez volt karrierje első királykategóriás győzelme Csehországban.

Zólyomi Andrea | 2018.07.03, 11:26:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.03, 11:26:00

Cimkék:

Szvoboda Bence szenzációs motorozással nyert Dalecinben! A 26 éves magyar motorversenyző sokaknak meglepetést okozott ezzel az eredménnyel, még önmagának is. Két hónapot kényszerült kihagyni április végi csuklótörése miatt, de ez cseppet sem látszott meg a motorozásán, pedig ebben a sportban különösen igaz, hogy minden kihagyott verseny komoly veszteség az ellenfelekkel szemben!
 
 
“Nem is tudom mit mondhatnék az elmúlt hónapok után! Nehéz volt ez az időszak, pechesen indult a szezon, nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok valójában az MX1-es motoron. A mai napon sikerült törlesztenem, nagyon jó érzés volt újra hallani a Himnuszt a dobogó tetején a sérülésem utáni első versenyen. Karrierem egyik legemlékezetesebb győzelme volt ez!” - nyilatkozta elérzékenyülten a magyarok legjobbja.
 
 
Szvoboda győzelme jelzés értékű lehet a csehek verhetetlen bajnokának és a kategória jelenlegi Európa-bajnokának, Martin Micheknek, hiszen a magyar fiú tisztán legyőzte őt mindkét futamban. Bence sikere azért is meglepő, mert ez az első éve ebben kategóriában, korábban a kisebb teljesítményű motorokat felvonultató MX2-es géposztályban versenyzett, ahol tavaly a bajnoki címig jutott, de MX1-ben nem számoltak vele komolyan az év kezdetén. Ezzel a győzelemmel viszont bizonyította, hogy a “királykategóriában” is a legjobbak között kell őt számon tartani!
 
 
Dalecin egyébként különleges helyszín Szvoboda karrierjében, mert a 80-as években világbajnoki versenyeknek helyt adó földcsíkon még nem veszített futamot pályafutása során, és ennek a páratlan sorozatnak a kategóriaváltása sem vetett véget!
 
Szvoboda Bence parádés győzelme mellett a hétvége másik magyarja is elégedett lehet a teljesítményével. A junior korú Jakob Kristóf (15) két pontot szerzett a felnőttek MX2-es kategóriájában 19. helyezésével, ami tapasztalatlansága és technikai hátránya tudatában komoly eredmény!
 
 
A cseh bajnokság mezőnyének nincs pihenő, hétvégén már a negyedik fordulót rendezik a lengyel-cseh határnál fekvő Petrovicében.
 
Cseh MX1-es bajnokság 3. forduló, Dalecin:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 38 pont
4. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 35 pont
5. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont
 
A 8 fordulós bajnokság állása 3 verseny után:
1. Martin Michek - 141 pont
2. Vaclav Kovar - 125 pont
3. Tomasz Wysocki - 101 pont
4. Marek Sukup - 100 pont
5. Szvoboda Bence - 90 pont

Zólyomi Andrea | 2018.06.08, 09:05:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.08, 09:05:00

Cimkék:

Versenyzőink tovább meneteltek a Magyar Bajnokságban és ismét dobogós helyezésekkel öregbítették csapatunk hírnevét.
 
Kicsit hiányos versenyzői létszámmal álltunk csatasorba ezen a hétvégén, mivel kettő versenyzőnk sérülés miatt maradt távol, egyikük pedig a Motocross Európa Bajnokságon vett részt. Kalász Zsombor és Rácz Zoltán a sérültek kispadjáról kényszerültek nyomon követni a Bajnokság harmadik fordulóját. Vaclav Kovár pedig egy magasabb prioritású versenyen vett részt. Innen is szeretnénk gratulálni az Európa Bajnokság Angol fordulóján elért 2. helyezéséhez. Így a vezető pozíciónk elúszott az élsport Mx open bajnokságban, ellenben Vacláv karrierjében  előre lépés az Európa Bajnoki dobogó.
 
 
Mx1 másodosztályban Horváth Endre#22 igyekezett maradandót alkotni. A Kiskunlacházi versenyen elszenvedett fiaskót sikerült egy dobogós helyezéssel kijavítani. Remek rajtokat követően mindkét futamban a 3. pozícióban ért célba így a napi összesítésben is a harmadik helyezéssel lett gazdagabb. Endre: „Kaposvárra azzal a célkitűzéssel érkeztem hogy mindkét futamban stabilan teljesítek. Az előző fordulón a túlzott igyekezetem és némi balszerencse miatt messze nem úgy sikerült a verseny, ahogy elterveztem. A pálya nagyon változatos volt itt Kaposváron,  egyszerre kellet megküzdeni a sárral és porral . Emiatt a startoknál igyekeztem oda tenni magam így a futamok hátralevő részében könnyebb volt a feladatom. Elégedett vagyok az eredménnyel, és várom az őszi versenyeket.”
 
 
Mx2 első osztályban Thomas Windisch#91 és Horváth Renátó#313 vágtak neki a versenynek. Thomas az összetett 6. míg Renátó a 7.helyen rangsorolt a verseny végeredményében. Thomas: „Szeretem a Magyar versenyeket és nagy örömmel vágok neki minden alkalommal. Ez Kaposváron sem volt másképp. Az edzéseket időeredményéből borítékolható volt, hogy a 3-6.helyzésekért szoros küzdelem várható. Az első futamban jól startoltam és a futam feléig harcban voltam a második pozícióért. Talán túl sok energiát fektettem a pozícióharcba, de sajnos nem sikerült megvalósítanom az előzést Klausz Norberttel szemben. A futam utolsó pár körében a fáradság miatt pedig át kellett adnom a harmadik helyet és negyediknek értem célba. A második futamban a startjánál kissé beragadtam és a ritmust sem sikerült felvennem a többiekkel így a hatodik hellyel kellett megelégednem. Folytatni fogom a munkát a kitűzött célok mentén és továbbra is hiszek abban, hogy sikerül dobogóra állnom az idei esztendőben. Köszönöm szépen a segítséget a Motoaction Monpet Team csapatának.”
 
 
Renátó: „Az edzéseken igyekeztem felvenni a tempót középmezőnnyel. Be kell látnom, hogy ehhez még sokat kell fejlődni és dolgoznom kell érte. A nagy meleg mellett a por is egyfajta kihívás számunkra. Egyik futamban startjánál elestem a gyenge látási körülmények miatt és az utolsó helyről kellett felzárkóznom. Az összetett 7. helyezés a két futam alapján a maximum, amit el tudtam érni ezen a hétvégén. Köszönöm a csapatomnak a támogatást, és gratulálok a csapattársaimnak.”
 
 
Mx1 első osztályban Gaál Norbert#189 egyedül képviselte a Motoaction Monpet Team alakulatát. Norbi már az időmérő edzésen is remekelt és ezt a formát a versenyeken is tudta hozni. 3.helyezéssel zárta a Kaposvári bajnoki fordulót. Norbi: „Kaposvári verseny előtt egy alkalommal sikerült a pályán edzenem. A pálya nyomvonala már akkor is tetszett. A versenynapra a locsolás miatt nyomos lett a pálya, de jól tudtam alkalmazkodni. Mindkét futamban a 3. helyet szereztem meg, aminek nagyon örülök. A nyári szünetben tovább fogok készülni és igyekszem hasonlóan jó eredményeket szállítani a csapatnak az őszi fordulók alkalmával.
 
 
fotó: Somogyi Péter
/ 21 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.