A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. december 04., hétfő
Motocross Hírek
/ 41 oldal

Zólyomi Andrea | 2023.09.20, 09:21:00 | Utolsó módosítás: 2023.09.20, 09:35:00

Cimkék:

2023-ban ünnepelné 70. születésnapját a legendás motocross versenyző, a négyszeres magyar bajnok Czuni László. Sportolói múltja és emléke előtt tisztelegve, hagyományt teremtve ezentúl Kiskunlacházán – ahol 1960 augusztus 20-án rendezték az első versenyt - minden évben egy különleges, családias hangulatú esemény, Emléknap keretében emlékeznek rá.
 
 
A Kiskunlacházi Községi Motoros Klub egy retró napra várta szeptember második vasárnapján azokat, akik emlékeznek még a „kötelező” vasárnapi motocross versenyre járásra és azokat, akik szeretnének egy felejthetetlen motocrossos napot eltölteni a pályán, motoros barátok körében.
 
Szeptember 10-én első alkalommal került megrendezésre a Czuni László Emléknap. A hivatalos program 11h-kor koszorúzással kezdődött a kiskunlacházi motocross pálya bejáratánál található kopjafánál, ahol Kiskunlacháza polgármestere Dr. Répás József mondott köszöntő beszédet és koszorúzott, majd az emlékezés virágait elhelyezték a motoros társadalom szereplői, a Kiskunlacházi Községi Motoros Klub vezetői és tagjai és a Czuni család is.
 
 
A helyszínen felállított „kiállítási tér”, ezúttal igazi különlegességeket kínált a közönségnek, ritkán látható motorokban gyönyörködhettek és hallgathatták meg a hangjukat is.
 
A motorok hangját azonban a pályáról is hallotta a közönség, illetve figyelhette a ’96 előtt gyártott motorokkal száguldó sportolókat.
 
Főzőverseny
 
Az emléknapra készülő résztvevők az emlékezés részeként főzőversenyen is indulhattak, ahol ezúttal Czuni László kedvenc ízeit keresve készítették el az ebédet. Nehéz dolga volt a zsűrinek! A háromtagú döntőbizottság tagjai ezúttal, a Czuni László Emlékdíjas Balogh László, Szomodi Zsolt Chef és Czuni László özvegye, Irénke voltak.
Négy csapat mérte össze tudását: a Képviselő Testületi Mozgókonyha akik Gulyáslevessel készültek, az 567-es névvel fémjelzett csapat, akik Marhapörköltet főztek, a Győri Tesók akik Pincepörköltet ezúttal vargánya gombával készítettek és végül a Régi lacházi simsonosok, akik Oldalas pörkölttel neveztek. Ez utóbbi – a sokak által teljesen ismeretlen fogás! – olyannyira jól sikerült, hogy Csiki Attila csapata nyerte el a rendkívül szigorú zsűri legtöbb pontszámát és a fődíjat, a Global Hotel 5 fős Wellness belépőjét is.
A második helyezett Pincepörköltet főző csapat, 5 fős SUP-os csapatépítő program lehetőségét nyerte Kácser Zoltán felajánlásának köszönhetően. A harmadik helyezett Marhapörköltet főző csapat színházjegyeket nyert az Aska és a farkasok című előadásra. A Különdíjas, a gulyáslevest készítő Képviselő Testületi Mozgókonyha lett, akik belépőjegyeket nyertek az október 8-i motocross versenyre.
 
Motocross legendák a színpadon! Talkshow
Ebéd után is a ’96 előtti motoroké és motorosoké volt a pálya, míg a színpadon a motocross első magyar nagyágyúit szólaltatta meg Németh Róbert a korabeli motocross emlékek gyűjtője és koordinátora és Szabó Gabi műsorvezető.
 
Időutazás volt, a 60-as, 70-es, 80-as évekbe…
 
Hány éve jártak Kiskunlacházán utoljára? Mikor találkoztak először Czuni Lászlóval és mikor találkoztak egymással ezelőtt utoljára? Hogy emlékeznek vissza erre az időszakra… ? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel indultak a beszélgetések és néhányan könnyes szemmel idézték az emlékeket, az első győzelmet, vagy éppen méltatták Czuni Lászlót!
Az első beszélgetőtársak a színpadon Técsy Sándor, Nátó János, Vörös Pál, Moldvai Tibor és Zsembery Barnabás voltak. A második csapatban Oláh Kálmán, Vesztergom Jenő, Závody István, Szalma Ferenc, Kerekes László szerepeltek. Harmadik körben Paulusz András, Szomor József, Erdős László, Gyurászik László, Tóth József, Gyarmati György, Német Róbert és Czili György léptek színpadra. Végül de nem utolsó sorban Nátó Sándor és Nátó László mesélt nekünk.
 
A beszélgetés végén minden résztvevő szereplőt Czuni-aranyéremmel tüntetett ki a Czuni család, majd egy közös fotózással zárult a nap.
A jólismert idézettel búcsúztak a szervezők is… „Jövőre, veletek, ugyanitt!”
 
 

Zólyomi Andrea | 2023.08.23, 10:14:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.23, 10:14:00

Cimkék:

Ezúttal a románai junior világbajnokság MX125-ös kategóriájában szerencsét próbáló, valamint a CL4 Offroad Motoros Iskola Magyarország Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság II. osztály MX2-es kategóriájának pontversenyében második helyen álló Hajdu Ádám Leventével ismerkedünk meg!

 

 

 

Mikor és miért kezdtél el motorozni?
Kb. 8 éve kaptam egy motort a szüleimtől, aztán elmentünk egy edzésre és örökre magával ragadott.
 
Mit szeretsz legjobban a motocross sportban?
Egyértelműen az ugratásokat, ami néhány másodpercnyi szabadságot jelent a verseny hevében, feltéve persze ha épp nem dob keresztbe :)
 
Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Az összes eredményemre büszke vagyok, de ha ki kell emelni egyet, az mindenképpen az Ácson valamint Hódmezővásárhelyen elért összetett második és harmadik helyezések, de legnagyobb örömmel az ácsi futamgyőzelmemre gondolok.
 
 
 
Van-e olyan példaképed aki igazán motivál, ha igen akkor ki és miért Ő?
Jeffrey Herlings a kitartása miatt, az ember végig tudott menni egy vilgábajnoki futamot törött lapockával!
 
Hogyan készültél a világbajnokságra, változtattatok valamit a felkészüléseden? Általában mennyi időt töltesz egy héten fizikai és motoros edzésekkel?
A VB-re való felkészülés csak annyiban tért el az eddigiektől, hogy több és hosszabb futamokat mentem az edzéseken. Általában heti 3 fizikai, 1 mentális és 4 motoros edzésem van.
 
Hogyan tetszett a román pálya, mennyiben volt más azokhoz a pályákhoz képest amelyeken a magyar bajnokságban rendszeresen versenyzel?
Nagyon tetszett és nagyon különbözött a magyar pályáktól. Sokkal nehezebb, technikásabb, mint egy átlagos magyar pálya, illetve a felkészítés is sokkal színvonalasabb volt attól amit egy átlagos magyar bajnokin megszokhattunk.
 
Hogyan élted meg belülről a világbajnokságot, milyen érzés volt a világ minden tájáról érkező versenyzők ellen megméretni magad?
Nagyon jó volt, élveztem a versenyzést a világ legjobb junior pilótáiból álló mezőnyben.
 
Számodra mi volt a legnagyobb tanulsága a világbajnoki szereplésnek?
Érzem hogy jó úton haladunk, de a világbajnokság rávilágított hogy még van hova fejlődnünk.
 
 
 
Más alkalommal is indultál már külföldi motocross versenyen vagy pedig ez volt az első alkalom?
Igen, korábban részt vettem már cseh, szlovák és osztrák bajnoki futamokon is
 
Idén 125-ös motorral versenyzel, szeretnél esetleg a közeljövőben váltani 250-es 4T motorra vagy pedig maradsz még a 2T gépen?
Jövőre még mindenképpen marad a 125, hiszen az lesz az utolsó EB és VB éven a kategóriában.
 
 
 
Apukád az off-road autózás egyik elsimert szakembere, Te is ki szoktad próbálni néha milyen négykeréken vagy maradsz inkább a motoroknál?
Néha elindulok egy offroad versenyen is, de a fő fókusz egyértelműen a motorozáson marad.
 
Milyen távlati céljaid vannak a sportban, hol szeretnéd látni magad 5 év múlva?
MX2 VB a cél, de ki tudja mit hoz még a jövő...?
Ádám személyében egy tehetséges, céltudatos, de mégis szerény és szimpatikus srácot ismertünk meg aki keményen dolgozik hogy élérje céljait a sportban. Ezúton is sok sikert kívánunk az elkövetkezendő versenyeken, aki pedig szeretne vele élőben is találkozni az megteheti a bajnokság következő fordulóján, 2023.08.27-én Kiskunfélegyházán!
 

Zólyomi Andrea | 2023.07.27, 22:42:00 | Utolsó módosítás: 2023.07.27, 22:42:00

Cimkék:

 

Ezúttal az Ingatlanpáholy Magyarország Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság MX65-ös kategóriáját fölényesen vezető, valamint a romániai junior világbajnokságon döntőbe kerülő Horváth Gergővel ismerkedünk meg!
 
 
Gergő 11. helyen kvalifikálta magát a világbajnokság döntőjébe
 
 
Mikor és miért kezdtél el motorozni?
Ötödik születésnapomra kaptam egy Yamaha PW 50-et és akkor kezdtem el motorozni. Régen apukám is motorozott.

 

Mit szeretsz legjobban a motocross sportban?
Elképesztően izgalmas és adrenalinnal teli sport, a levegőben repülni az ugratókon ugratni a hullámsoron végig száguldani nincs két egyforma kör ez igazi kihívás.
 
Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Minden eredményemre nagyon büszke vagyok a három magyar bajnoki címemre de arra is hogy ott lehettem a tavalyi EB döntőn Lokben és idén a romániai világbajnokságon.
 
Van-e olyan példaképed aki igazán motivál, ha igen akkor ki és miért Ő?
Liam Everts a példaképem a letisztult, laza stílusa miatt.
 
Első alkalommal versenyeztél a TCS Cross parkban vagy pedig voltál már ott korábban is?
Első alkalommal versenyeztem a TCS Racing Parkban Romániában. Nagyon jó pálya tele kihívásokkal több vonalvezetéssel sok hármas ugróval, mély nyomokkal,mindenképp egy nehezebb pálya volt mint amelyeken itthon edzünk.
 
Gergő az egyik legszebb stílusban motorozó MX65-ös versenyző
 
 
Hogyan élted meg belülről a világbajnokságot, milyen érzés volt a világ minden tájáról érkező versenyzők ellen megméretni magad?
Nagyon izgalmas volt a verseny. Sikerült jó helyen kvalifikálni magam a vasárnapi döntőbe, amit nagyon vártam bár izgultam is. Itt már nagyon szoros mezőny,van hogy 1 mp-en belül tizen is vannak nem lehet hibázni, és egy jó rajt is szükséges a jó szerepléshez.
Számodra mi volt a legnagyobb tanulsága a világbajnoki szereplésnek?
A legnagyobb tanulság számomra az volt hogy nem elég fizikálisan jól felkészülni mentálisan is nagyon ott kell lenni és nem szabad egy esés után szétesni higgadtnak kell maradni. Van még hova fejlődni.
Milyen távlati céljaid vannak a sportban, hol szeretnéd látni magad 5 év múlva?
Távlati céljaim közt szerepel mivel jövő évtől kategóriát váltok 85 cm³-es kategóriában fogok indulni hogy pár éven belül az EB-n is a VB-n is jó helyen szerepeljek és nem utolsósorban az iskolában is szeretnék jól helytállni.
 
Mint minden sportban, a sikerhez itt is elengedhetetlenek a támogatók. Neked kik segítik a pályafutásodat?
Az én karrieremben is fontos szerepet játszanak a támogatók akiknek ez úton is szeretnék köszönetet mondani:
       Ifj Kerner László edző (Krnr motorsport akadémia)
       Team Corona Racing
       Fuky-csoki Őrült tehén
       Silkoline motorolajok
       Gery’s dream Kft
       Vrg fólia
       Halasi József
       Vörös Attila
       Kálmán Balázs
       Serdült József
 
Gergő vitathatlanul az egyik legszebb stílusban motorozó MX65-ös versenyző volt a világbajnokságon és meggyőződésünk hogy a magyar motocross egyik nagy reménysége! Ez úton is sikerekben gazdag, balesetmentes pályafutást kívánunk!
 
Külön köszönet Kovács Lászlónak a Fuky-Csoki tulajdonosának aki közel 5 éve fő támogatója Gergőnek.
 

Zólyomi Andrea | 2023.06.14, 16:19:00 | Utolsó módosítás: 2023.06.14, 16:19:00

Cimkék:

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy súlyos balesete után ma elhunyt Szvoboda Bence motorversenyző.

 

A 31 éves kaposvári motocross versenyző 9 évesen kezdte versenyzői karrierjét, már a második teljes szezonjában korosztályos bajnok volt Magyarországon.  Pályafutásának több mint 20 éve alatt összesen tíz alkalommal nyerte el a magyar bajnoki címet, ezenkívül Csehországban kétszer (első magyarként), Ausztriában pedig egy alkalommal nyerte meg a bajnokságot.
 
2018-ban a világ egyik legszínvonalasabb motocross sorozatában, az ADAC MX Mastersben megnyerte a Möggersben rendezett fordulót, amit élete legfontosabb győzelmének tartott.
 
Ezenkívül a dobogó harmadik fokára állhatott a 2014-es Európa-bajnokság olaszországi futamán, valamint világbajnoki pontokat is szerzett a 2011-es MXGP olasz nagydíján.
 
2019-ben a Magyar Motorsport Szövetség elnökség Szvoboda Bencét választotta meg a MAMS Év Férfi Sportolójának, a csapatbajnoki cím elhódítása mellett abban az évben nyerte meg tizedik magyar bajnoki címét és gyűjtötte be a cseh bajnokság MX1-es bajnoki titulusát, amelyért nagyon alaposan megküzdött.
 
A motorsportban eltöltött két évtized során számtalanszor bizonyította, hogy Európa legjobbjai közé tartozik. Szorgalma, fegyelmezettsége és alázata révén kitűnő példaképe volt az utánpótlásnak.
 
Halálával súlyos veszteség érte a magyar és nemzetközi motocross szakágat.
 
A Magyar Motorsport Szövetség mélyen együtt érez Bence családjával, hozzátartozóival és csapatával.
 
A MAMS motocross szakági tanácsa Bence iránti tisztelete és elismerése jeléül visszavonultatja az 521-es rajtszámot.
 
Nyugodj békében, Bence! Emlékedet örökre megőrizzük.
 
fotó: HTS Team, Facebook oldala

Zólyomi Andrea | 2023.06.09, 10:31:00 | Utolsó módosítás: 2023.06.09, 10:31:00

Cimkék:

A Classic Motocross népszerűségének növekedése miatt megnövekedtek az utóbbi időben a szabályzatokkal, licencjogosultságokkal, valamint a szakági fórumokon közölt információkkal kapcsolatos félreértések.
Ennek további elkerülése érdekében a Classic Motocross Országos Bajnoki és Kupasorozatok elnevezését azonnali hatállyal módosítjuk, hogy azok transzparensen mutassák, hogy a Classic Motocross sorozatokat a Magyar Motorsport Szövetség Old Timer szakága működteti.
 
A pontosítás kizárólag adminisztrációs jellegű, a sportszakmai tartalmat semmilyen szempontból nem érinti. Érintett dokumentumok: alapkiírások, old timer classic motocross sportszabályzat, versenynaptár.
 
Az Old Timer szakág szabályzatai, licencjogosultságai eltérnek más szakágakétól, így kérjük, hogy mindenki akinek nevezési/indulási szándéka van a Magyarország Nyílt Nemzeti Old Timer Szakág AUNER MOTORSPORT Classic MotoCross Bajnokság és Kupa fordulókon, az előre tájékozódjon a feltételekről a https://mams.hu/old-timer/alapkiirasok weboldalon.
/ 41 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.