A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. december 04., hétfő
Motocross Hírek
/ 41 oldal

Zólyomi Andrea | 2023.11.15, 12:58:00 | Utolsó módosítás: 2023.11.15, 12:58:00

Cimkék:

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. pályázati felhívást tett közzé a Magyar Honvédség 2. Sportszázadába történő felvételhez.
 

 

 

 

 

A pályázatra minden 18. életévét betöltött sportoló jelentkezését várjuk, aki a tárgyévben és az elmúlt két évben sportága hazai bajnokságán érmet szerzett. A 2017-ben újjáalakult Sportszázad a jelentkezők számára kettős életpályát biztosít: a versenysport mellett lehetőséget ad arra, hogy megalapozzák a sport utáni életüket is. A Sportszázadban a legjobb magyar sportolóknak lehetőségük van arra, hogy nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédség keretei között is szolgálják hazájukat. A Sportszázad az egész országban jelen van, így a sportolók a csatlakozás után is az eddig megszokott lakóhelyükön és egyesületükben folytathatják sportpályafutásukat.
 

 
 
 
 
A 2. Sportszázad pályázati felhívás az alábbi linken érhető el:
 
 
Pályázni 2023. november 30-ig lehet.

Zólyomi Andrea | 2023.11.13, 09:21:00 | Utolsó módosítás: 2023.11.13, 09:21:00

Cimkék:

Kedves Versenyzők!

Tisztelt Szülők!
 

Mindenekelőtt a MAMS Motocross szakága szeretné megköszönni a munkáját minden versenyzőnek, szülőnek, segítőnek és az összes személynek aki bármilyen formában részese volt az idei motocross versenyeknek! Nektek köszönhető hogy a sportágunk nem csak túlélte az idei évet, de fejlődni is tudott, ezért eredménytől függetlenül joggal lehettek büszkék az idei teljesítményetekre!

 

 

 

Az végéhez közeledve aktuálissá válik a szezont lezáró ünnepélyes díjátadó gála ahol a 2023-as év dobogósai és különdíjasai vehetik át a jól megérdemelt díjaikat. Az idei eseménnyel kapcsolatos fontosabb tudnivalók:
 
Dátum: 2023. november 25. (szombat)
Időpont: érkezés 17:30-tól, kezdés 18:00
Helyszín: Tölgyes Csárda és Panzió, 2254, Szentmártonkáta, Szecsői út 1. (https://www.tolgyescsarda.hu/)
Részvételi díj: Díjazott versenyző + 1 fő részévétele ingyenes, további vendégek számára 10 000 Ft / fő.
 
A fizetős vendégek részvételi díját átutalással kérjük rendezni 2023. november 23-ig az alábbi bankszámla számra: 11100104-18157107-36000001 (CIB BANK). Az iroda adminisztrációs terheinek csökkentése és a gördülékenyebb ügyintézés érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint az azonos egyesülethez/baráti körhöz tartozó vendégek egyszerre utalják el a szükséges összeget. Az átutalás megjegyzés rovatában kérjük feltüntetni a díjazott versenyző(k) nevét illetve a vendégek számát pl.: "Kovács Béla + 4 fő".
 
A regisztrációt kérjük komolyan venni, az ülésrendet ennek megfelelően alakítjuk, aki esetleg nem adja le időben a jelentekezést, annak nem garantáljuk hogy az általa kívánt helyre tudjuk ültetni.
 
A vacsora 3 fogást tartalmaz (leves + főétel + desszert), a regisztrációs űrlapon lehetőség nyílik az alábbi ételek közül választani:
 
Levesek:
     Vadragu leves
     Francia hagymaleves cipóban
Főételek:
     Marha pörkölt+ galuska
     Kijevi jércemell+ vegyes köret
     Roston csirkemell + rizs (glutén és laktóz érzékenyek számára)
Vegetáriánusok számára az alábbi főétel opciók állnak rendelkezésre:
     Rántott gomba + rizs
     Rántott sajt + rizs
Desszertek:
     Somlói galuska
     Sajttorta karamell öntettel
Minden díjazott versenyzőt és vendégeit vár szeretettel a MAMS Motocross szakága 2023.11.25-én Szentmártonkátán, a Tölgyes Csárdában!
 

Az első •T•C•R• RIDE DAY igen csak nagyot szólt.

Zólyomi Andrea | 2023.11.09, 14:22:00 | Utolsó módosítás: 2023.11.09, 14:22:00

Cimkék:

 

A népszerű egyesületi esemény Monoron 2023. november első hétvégéjén került megszervezésére.
 
Délelőtt ingyenes bemutató edzés zajlott két motoros iskola közreműködésével.
 
Míg a KRNR Motorsport Akadémia képviseletében ifj. Kerner László sportedző és tanítványaihoz, az SM#795 Motoros Iskola részéről pedig Szőke Márk sportedző és motorosaihoz csatlakozhattak az egyesület további tagjai, és még számos érdeklődő.
 
 
 
Az edzést követően a jelenlevőket ebédre invitálta a Team Corona Racing forró tea és finom sütemények kíséretében.
Következett a stafétaváltó csapatjáték, amit izgatottan várt mind a 15 csapat. Az izgalmas vetélkedőt nagyon élvezték a résztvevők.
Az évértékelő során egyedileg tervezett elismerő oklevelet nyújtott át a csapat vezetése minden egyes csapattagnak névre szólóan, valamint az egyesület támogatói, szponzorai és segítői is díszoklevelet vehettek át.
 
 
Az egyesület vezetői arról is tájékoztatták a jelenlevőket, hogy csatlakozási lehetőséget biztosítanak az egyesületet keresők számára. A rendezvény utolsó részében kötetlen motorozás, beszélgetés zajlott.
 
 
 
A Team Corona Racing köszönettel tartozik a csapattagoknak, motorosoknak és támogatóknak a csapatba fektetett bizalmukért és minden résztvevőnek, hogy megtisztelték a nyílt napot jelenlétükkel.
A szülőket külön köszönet illeti nem csak a nyílt nap szervezésében való közreműködésért, hanem az egész éves munkájukért.
 
 
Hajrá •T•C•R• hajrá Motorsport
 
 
 
 
 
Partnereink:
- ABL Technic Hungary Kft.
- Body Zone Szekszárd
- Skalár Terv Kft.
- RS OIL Kft.
- UFO Plast
- Fadepo Fatelep & B-mat
- KERNER Autó és Motor Szervíz
- GOLDblond Kft.
- GOLDfren World
- Moto-Complet
- Véber és T. 2006 Kft.
- Auner (Győr)
- Auner (Budapest)
- PrintWorks
- Szőke Márk #795
- KRNR MOTORSPORT Academy
 
•T•C•R•

Zólyomi Andrea | 2023.10.20, 09:51:00 | Utolsó módosítás: 2023.10.20, 09:51:00

Cimkék:

A tudományos szakcikk a motocross sport piszichofiziológiai hatásvizsgálatáról szól, szerzője ifj. Kerner László doktorvárományos, társszerzője Dr. Katona Zsolt Bálint, valamint a témavezető Dr. Ihász Ferenc professzor volt. Az önálló vizsgálaton alapuló sporttudományi tárgyú, magyar nyelvű kézirat hamarosan megjelenik angol nyelven is a Physical Activity Review nemzetközi folyóiratban.

 

 

A vizsgálatban junior korú, hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező fiú motocross versenyzők kerültek bevonásra. A kutatás során a sportolók antropometriai és testösszetétel meghatározására, valamint a keringési- és légzőrendszer jellemzőinek kardiorespiratorikus vizsgálatára is sor került. Mindezek mellett versenyhelyzetben a pulzus által mérhető szívfrekvencia, a sebesség, és a kádencia mintázatát is megvizsgálták azért, hogy választ kapjanak a versenyteljesítményt befolyásoló összetevőkre.

 

 

 

A vizsgálat számszerű eredményei azt mutatják, hogy a versenyző testtömege és mérete befolyásolja a motorozás teljesítményét, tehát egy könnyebb és kisebb motorversenyző általában kedvezőnek tekinthető a végső teljesítmény szempontjából.
 
Kijelenthető, hogy a fiziológiai megterhelés a motocross során igen jelentős, a szívfrekvencia pedig hasonló értékeket mutatott, mint a korábbi tanulmányokban, ahol a pulzusszám elérte a maximális érték 90- 100%-át, így a jelen eredmények hangsúlyozzák a szív- és érrendszer funkcionális szerepét.
 
 
 
Annak ellenére, hogy a fiziológiai stressz rendkívül nagy a motocross sportolás során, a jelenlegi vizsgálat is feltárt pszicho-emocionális jellemzőket. A légzési reakciók és a vér laktát koncentrációja azt jelezte, hogy a motocross legelsősorban aerob anyagcserét igényel. Tehát elmondható, hogy a fiziológiás jellemzők viszonylagos hasonlósága, nem befolyásolta alapvetően a versenyen elért végső sorrendet.
Ez azt jeleni, hogy a motorozás technikája, a taktikai érettség, a térbeli tájékozódás és még számos elem az, ami együtt a fiziológiás jellemzőkkel együtt határozza meg a végső helyezést.
Összefoglalva, tehát elmondható, hogy a fent említett fiziológiás, pszichés, kognitív elemek együttes elemzése, azok arányainak értelmezése segíthet a sikeres teljesítmény elérésében, és a jövőbeni kutatásokat ezért célszerű lenne direkt módon is mérni versenykörülmények között.
 
Forrás: Magyar Sporttudományi Szemle 24/104/2023/4

Zólyomi Andrea | 2023.10.03, 12:29:00 | Utolsó módosítás: 2023.10.03, 12:29:00

Cimkék:

Az elmúlt napokban több versenyző és csapatvezető is megkeresett a csapatbajnokira történő nevezéssel kapcsolatos különböző kérdésekkel, ezért röviden összefoglalom a szükséges tudnivalókat.
 
Az egyik legfontosabb hogy a vonatkozó szabályok (kategóriák, elfogadott licenc típusok stb.) megtalálhatóak az alapkiírásban, amely elérhető a MAMS oldalán a Motocross > Alapkiírások alatt:
 
 
 
 
Habár az említett dokumentumban minden információ megtalálható, a biztonság kedvéért bemásolom ide hogy milyen licenc típusok elfogadottak a bajnoki és kupa futamokban:
 
 
 
Miután mindenki számára egyértelmű hogy hová nevezhet, a Chronomoto által biztosított, már jól ismert felületen lehet leadni a nevezéseket. Fontos hogy az egyéni és csapat nevezéseket külön-külön le kell adni, tehát minden csapattag benevez egyénibe majd ezt követően egyszer be kell küldeni a csapat nevezést is.
 
Az egyéni nevezés során az alábbi kategóriák közül lehet választani:
 
     OB MX1
     OB MX2
     Amatőr MX1
     Amatőr MX2
 
Értelemszerűen a motorodnak és licenc típusodnak megfelelő
 
 
 
 
A 450-estől nagyobb motorok (pl. 500-as 2T) is MX1-be neveznek.
 
Ha sikerült leadni a minden csapattag egyéni nevezését, utána be kell küldeni a csapatnevezést ami egy külön linken érhető el az online nevezés kezdőlapján.
 
 
 
Az űrlap kitöltése alapvetően tök egyértelmű, egyedül arra kell figyelni hogy melyik csapattagot melyik kategóriába nevezitek az alábbiak közül:
 
     MX2
     MX Open1
     MX Open2
 
 
 
Azért van 2db MX Open kategória mert lehetőség van 3db MX2-es motorral is csapatot alkotni.
 
Példának okáért egy három tagból álló csapat tagjai így adják le az egyéni nevezésüket:
 
     Példa Béla - OB MX1
     Példa József - OB MX2
     Példa Károly - OB MX1
 
Akkor ebben az esetben így nézne ki a csapatnevezés:
 
     MX2: Példa József
     MX Open1: Példa Béla
     MX Open2: Példa Károly
 
Az hogy kit melyik open kategóriába neveztek az teljesen mindegy, tehát a fenti példában Példa Károly és Példa Béla felcserélhető lenne, annyi a lényeg hogy mindegyik kategóriában legyen egy ember és MX2-be csak MX2-es motorral lehet nevezni.
 
Ami még fontos hogy a csapatértékelésen túl, mind a bajnoki mind pedig az amatőr kupában lesz egyéni értékelés is, tehát az MX2, MX Open1 és MX Open2 első három helyezettje serleg díjazásban részesül a csapateredménytől függetlenül!
 
Ha ezen felül kérdés merülne fel akkor jelezzétek bátran emailben a motocross@mams.hu címen.
 
Köszi előre is és talákozunk vasárnap Kiskunlacházán!
/ 41 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.