A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2019. szeptember 17., kedd
Motocross Hírek
/ 25 oldal

A kaposvári versenyen szerzett győzelmével bebiztosította ötödik egyéni címét a hazai motokrosszbajnokságban. A HTS KTM Team kiválóságát sérülései sem hátráltatták az újabb cím elérésében

Zólyomi Andrea | 2019.09.09, 09:57:00 | Utolsó módosítás: 2019.09.09, 09:59:00

Cimkék:

Újra Varga Imre ‘Mimó’ a motokrosszosok MX2-es magyar bajnoka. A tavalyi évet egy súlyos csípősérülés miatt szinte teljesen kihagyó motorversenyző visszatért trónjára, hiszen a balesetét megelőző két esztendőben is ő uralta a hazai sorozat ezen kategóriáját. Az öt fordulós bajnokság negyedik állomásán mindkét futamát megnyerte, és mivel a legnagyobb ellenfele vállsérülés miatt távol maradt a kaposvári derbitől, így az utolsó állomás eredményétől függetlenül már bajnoknak tekinthető a győri versenyző.
 
 
- Tavaly nem sok esélyt adtak annak az orvosok, hogy még képesek leszek motorra ülni, most pedig újra bajnok lettem. Ennek ellenére ez az év tele volt nehézséggel, ami köszönhető a múlt évi 8 hónap kihagyásnak. A nemzetközi versenyek nem sikerültek igazán jól, ezért is örülök annak, hogy idehaza meg tudtam nyerni a bajnokságot. Szeretném megköszönni a segítőimnek és támogatóimnak, hogy a nehéz helyzetben is mellettem álltak, mert bár közhely, nélkülük tényleg nem sikerült volna. - nyilatkozta a leintés után az immáron ötszörös bajnok.
 
 
A nehézségek dacára a magyar sorozatban kiegyensúlyozottan teljesített idén a 21 éves sportoló. Esztergomban, Gyálon és Tápióbicskén is ő nyerte meg kategóriáját, a kaposvári diadalával pedig folytatta a sikerszériáját, ami csak kívülről tűnt diadalmenetnek. A németországi ADAC MX Masters sorozaton könyöksérülést szenvedett, így az elmúlt másfél hónapban nem tudott sem edzeni, sem motorozni, a folyamatos edzettség pedig különösen fontos tényező ebben a sportban. Akaraterejének köszönhetően azonban újra bebizonyította, hogy nincs az országban nála jobb MX2-es krosszozó.
 
 
 - Voltak fájdalmaim, de ilyenkor ez másodlagos. Igazából csak végig kellett mennem, mert Tompa Krisztián nem tudott rajthoz állni, ennek ellenére meg szerettem volna nyerni ezt a versenyt is, ami sikerült! Sajnálom, hogy így alakult, nyílt küzdelemben mindig nagyobb dicsőség megnyerni a bajnoki címet, de ha az elmúlt két évemet nézem, akkor magamat kellett legyőznöm. A tavalyi csípősérülés óta limitáltak a lehetőségeim, mivel a jobb combfej-csontomból hiányzik egy nagy darab, ami már így marad életem végéig. Azóta például nem futhatok, kerékpározással tudok csak kardiózni. Ebből a nézőpontból nézve az egyik legfontosabb bajnoki cím ez számomra! - mondta elérzékenyülten Mimó.
 
 
Varga ötödik elsőségét gyűjtötte be a hazai bajnokságban. Két junior MX2-es bajnoki címe mellé a harmadik felnőtt MX2-es titulusát szerezte meg Kaposváron. A magyar bajnokságból a kiskunlacházi forduló van vissza, melyet október hatodikán rendeznek meg.
 
A kaposvári verseny végeredménye (MX2):
1. Varga Imre (HTS KTM), 50 pont
2. Kovács Ádám Zsolt (Sandviken CS.S.E. Békéscsaba), 44 pont
3. Mihai Stoichescu (Románia), 38 pont
4. Ocsovay Péter (Lécz MSE), 38 pont
5. Wimmer Sándor (HTS KTM), 32 pont
 
A magyar MX2-es bajnokság állása 4 forduló után:
1. Varga Imre (HTS KTM), 187 pont - már bajnok
2. Tompa Krisztián (Románia), 109 pont
3. Wimmer Sándor (HTS KTM), 105 pont
4. Jakob Kristóf (HTS KTM), 102 pont
5. Kovács Ádám Zsolt (Sandviken CS.S.E. Békéscsaba), 84 pont
 
Varga Imre bajnoki címei:
2019 - Élsport MX2
2017 - Élsport MX2
2016 - Élsport MX2 és Junior MX2
2014 - Junior MX2
 

Zólyomi Andrea | 2019.08.26, 11:43:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.26, 11:47:00

Cimkék:

Heroikus küzdelemben nyerte meg a 2019-es cseh bajnoki címet motokrosszban Szvoboda Bence. A kaposvári motorversenyző sérült vállal is dobogóra állhatott az utolsó, jiníni fordulón. 2 pont döntött a titulus sorsáról.
 
 
Fordulatos versennyel zárult le a 2019-es cseh profi motokrossz bajnokság. A titulusért küzdő Szvoboda Bence és Filip Neugebauer párharca az utolsó futam utolsó köréig vérfagyasztó izgalmakat tartogatott. A két rivális között csupán 2 pont különbség volt a finálét megelőzően, köszönhetően a magyar fiú kramolini keréktörésének, amivel 22 pontot bukott az összetettben.
 
 
Az első futamban Szvoboda egy parádés futamgyőzelemmel jelezte a harmadik helyen befutó ellenfelének, hogy nem fogja könnyen elengedni ezt a címet. A vállpanaszokkal küzdő kilencszeres magyar bajnok nagy fájdalmakat élt át, elmondása szerint már a második körben kimozdult a sérült válla a helyéről, de még így is ő bizonyult a legjobbnak, amivel hét egységre növelte előnyét a döntő összecsapás előtt.
 
 
A jiníni finálé második futamában újra Szvoboda ragadta magához a kezdeményezést, az első körökben ő diktálta a tempót, de megérkezett Neugebauer, aki hamar átvette tőle az első helyet. Szvobodának ellenfele győzelme esetén egy negyedik helyezés is elég volt a végső sikerhez, ezért nem forszírozta az előzést. Neugebauer az egyetlen taktikát választotta, ami számára kedvező volt: lassította az élmezőnyt, ezzel Szvobodára húzta Martin Micheket és Lukas Neurautert, hátha így hibára tudja kényszeríteni Szvobodát.
 
 
Ez négyes fogat az utolsó körökig együtt volt, de nem változtak a pozíciók. Ekkor Neugebauer kijátszotta az utolsó kártyáját: maga elé engedte Szvobodát, remélve, hogy hátulról nagyobb nyomást tud rá gyakorolni. A legutolsó körben a bajnoki címért küzdő két rivális négyszer is összeütközött, ekkor a magyar fiú inkább elengedte a futamgyőzelmet, hagyta elmenni a lökdösődő Neugebauert és ellenfele csapattársát, Lukas Neurautert. Hiába nyerte meg a futamot és a napi összesítést Neugebauer, Szvoboda harmadik helyével bebiztosította a bajnoki címet.
 
 
- Teljesen elfáradtam fejben az utolsó futamban, nagy taktikai csata volt. Hatalmas nyomás volt rajtam egész héten és egész nap, nem szerettem volna elveszíteni a titulust. Óriási boldogság számomra, hogy végül én lettem a bajnok az elmúlt időszak nehézségei dacára. Sokáig emlékezni fogok erre a párharcra! Filip egész évben méltó ellenfél volt. Így nyerni a bajnoki címet még nagyobb dicsőség számomra. - nyilatkozta a leintés után a kimerült bajnok.
 
 
Magyar motorversenyző első ízben diadalmaskodott a cseh profi motokrosszbajnokság királykategóriájában, az MX1-es géposztályban. Szvobodának a kilenc magyar bajnoki elsőség után ez a második cseh profi titulusa, miután 2017-ben már megnyerte az MX2-es kategória küzdelmeit. Tavaly szerepelt először az MX1-esek között, akkor második lett a végelszámolásnál.
 
 
A cseh bajnokság ugyan ezzel a versennyel lezárult, de még várnak összecsapások Szvobodára október végéig. A magyar bajnokságból két forduló van hátra, ott is harcban van az MX1-es titulusért, illetve a Németországban zajló ADAC MX Masters sorozatban is vár még rá két viadal, úgyhogy az ünneplésre kevés ideje marad az újdonsült cseh bajnoknak.
 
 
A jiníni verseny végeredménye:
1. Filip Neugebauer (cseh, KTM), 45 pont
2. Szvoboda Bence (magyar, KTM), 45 pont
3. Lukas Neurauter (osztrák, KTM), 40 pont
4. Martin Michek (cseh, KTM), 40 pont
5. Patrik Liska, (cseh, KTM), 30 pont
 
Az MX1-es cseh bajnokság végeredménye:
1. Szvoboda Bence, 286 pont
2. Filip Neugebauer, 284 pont
3. Vaclav Kovar, 240 pont
4. Lukas Neurauter, 223 pont
5. Petr Bartos, 182 pont
 
Szvoboda 2019-es cseh statisztikája:
14 futam (7 forduló)
5 győzelem
3 második hely
4 harmadik hely
1 hatodik hely
1 kiesés törött kerék miatt
 
 
 
fotó: Pavel Horák

Gaildorfban újra peches versenye volt a magyar motokrosszversenyzőnek. Baljós jelekkel várja a szezon hátralévő részét.

Zólyomi Andrea | 2019.08.16, 11:11:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.16, 11:11:00

Cimkék:

Kramolin óta nincs rendben Szvoboda Bence jobb válla. Az utolsó előtti cseh viadalon egy óvatlan pillanatban ugrott ki a korábban már egyszer műtött testrész, és azóta nem stabil, ami komolyan hátráltatja a kilencszeres magyar bajnok felkészülését és versenyzését. Legutóbb a gaildorfi ADAC MX Mastersen kellett miatta feladnia egy futamot miatta.
 
 
- Soha nem volt ilyen problémám a vállammal, pedig klasszikus krosszos “betegség”. Hát, most kijutott bőven belőle! Az utóbbi három versenyem sehogy sem akart sikerülni. Gaildorfban is csak szenvedtem, és két hét múlva zárul a cseh bajnokság, ahol a bajnoki címért küzdök. Nem vagyok jó helyzetben, ez pedig aggaszt. - mondja a kaposvári motoros.
 
 
Szvobodának már a szombati kvalifikációját megpecsételte a rakoncátlankodó váll, pályafutása során másodszor nem tudta kivívni egyenes ágon a futamokban való indulás jogát. A reményfutamban aztán hozta a kötelezőt, és második helyével végül ott lehetett a vasárnap tétversenyeken. Annyi volt csupán a bökkenő, hogy a negyven fős rajtgép harminckettedik helyére állhatott be a világbajnokságon induló sztárokat is felvonultató mezőnyben, ami nem vetített előre fényes eredményeket, ismerve a gaildorfi pálya rajtegyenesének adottságait.
 
 
A baljós előjelek dacára a HTS KTM versenyzője talán az idei év legjobb futamát teljesítette az első felvonásban. Bár a rajtnál nagy hátrányban volt, folyamatosan jött előre a mezőnyben a szűk, előzésre szinte alkalmatlan gaildorfi pályán, és végül a tizedik helyen látta meg a kockás zászlót.
 
 
- Hamar elkaptam a pálya ritmusát, pedig nem tartozik a kedvenceim közé, de most most minden sikerült. Illetve majdnem, mert az egyik kanyarban eldőltem, és ezzel egy pozíciót vesztettem, lehettem volna kilencedik. Nem bánkódom, mert a cseh ellenfeleim messze elmaradtak tőlem, ami számomra megnyugtató, hogy még rossz vállal is jobb vagyok náluk. Ez nyugtat már csak a jinini cseh finálé előtt. - foglalta össze első futamát Bence.
 
A második futam is ígéretesen indult, majdnem az előző pontos mása volt: rossz rajt, gyors tempóváltás, és pillanatok alatt a tizenegyedik helyen találta magát Szvoboda. Egy váratlan pillanatban azonban a válla újra kiugrott, ami miatt egy lehetséges top tízes helyezésről kellett lemondania, ami nagyon jól jött volna az ADAC MX Masters pontvadászatában, tekintve, hogy a előző derbin nem tudott pontokat szerezni.
 
 
- A mennyből újra a pokolban éreztem magam. Nem tudom, mi jöhet még, pedig olyan jól indult számomra a szezon Németországban is! Sajnos az ADAC-ra kitűzött top ötös év végi helyezés veszni látszik, ebben az erős mezőnyben nem hiszem, hogy vissza lehet kapaszkodni a hátralévő két versenyen. Most nyolcadik vagyok, ami annyira nem rossz, de nyilván lehetne jobb is. A cseh bajnoki címben még reménykedem, bár, ott is volt már húsz pont feletti előnyöm, amiből csak kettő maradt. A legfontosabb feladat most számomra, hogy valahogy összefoltozzák a vállam, hogy teljesíteni tudjak két hét múlva. Aztán meglátjuk, hogyan tovább. - zárta a hétvégi összefoglalóját a kiváló motorversenyző.
 
 
Az év hátralévő részében még várnának tétversenyek Szvobodára a cseh bajnoki finálé mellett. Hagyományosan az év végén rendezik a csapatbajnoki megmérettetéseket Magyarországon és Csehországban egyaránt, ahol csapatai számítanának rá. Ilyen vállal végigversenyezni az évet viszont komoly fájdalmakkal jár a 27 éves versenyző számára. Egy olyan forgatókönyvnek is lehet realitása, hogy a cseh finálé után szike alá fekszik, hogy stabilizálják a vállát, akkor viszont az év hátralévő részét, és a lehetséges csapatbajnoki címeket be kell áldoznia a jövő évi felkészülés oltárán. Minél később műtik meg a vállát, annál több időt veszít a téli felkészülésből, ami kihathat a 2020-as idénykezdésére.
 
 
Úgy tűnik, a magyar bajnokságban sem fog tudni bajnoki címet szerezni idén, hiába nyerte meg az összes eddigi viadalt, az augusztus 31-i kaposvári forduló ugyanis ütközik az ADAC sorozat bielsteini versenyével, ami csapata számára magasabb prioritású viadal. Ha a kaposvári bajnoki fordulón nem fog rajthoz állni, lemaradását már nem fogja tudni behozni ellenfeleivel szemben az utolsó, kiskunlacházi állomáson. Nincs tehát könnyű helyzetben a somogyi motorversenyző! Álomszezonnak indult számára az idei esztendő, de most komoly nehézségekkel kell szembe néznie.
 
 
A szezonból hátralévő versenyek:
 
aug. 25. Jinín (Cseh OB finálé)
szept. 1. Bielstein (ADAC)
szept. 15. Holzgerlingen (ADAC finálé)
szept. 22. Dalecin, cseh csapatverseny
okt. 6. Kiskunlacháza (magyar OB finálé)
okt. 12. Ajka-Baumidex, magyar csapatverseny

Zólyomi Andrea | 2019.04.17, 11:09:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.17, 11:09:00

Cimkék:

Az olasz JK Racing csapatban a teljes Európa Bajnoki sorozatban résztvevő Kovács Ádám Zsolt ahogy Esztergomban is láthattuk, egyre jobb formában van. Az Európa Bajnoki fordulókban egyre jobb pontszerző helyeken végzett és most hétvégén végre ismét dobogón láthattuk Európa egyik legnívósabb, VB-s versenyzőket felvonultató nemzeti bajnokságán a Dutch Masters of Motocross első fordulóján a hollandiai Ossban.
 
 
Szombaton nyílt kvalifikációt tartottak, amely után a legjobb 50 versenyző lehetőséget kapott a vasárnapi kvalifikációra. Itt Ádám a csoportjából legjobb idővel kvalifikált a vasárnapi versenynapra. A vasárnapi kvalifikáción a második legjobb időt futotta, így másodikként választhatott rajthelyet a futamokra. Itt az Európa Bajnoksághoz hasonlóan vasrácsról rajtolnak, így minden versenyző egyenlő esélyekkel indul.
 
 
Az első futamban Ádám rajtja elég jól sikerült, másodikként fordult a rajtkanyarban. Egészen három körig az elsővel egyenlő köridőket motorozott. A negyedik kör elején az egyik kanyarban nagy tempóval bedőlt, így a futamot a 9. helyen tudta tovább folytatni, innen zárkózott fel.
 
 
Az első futamban a 3. hely lett az Övé. A második futamban a rajtgép nem csapódott le, ezért eltolt zászlós rajttal indították a futamot. Öt másodpercnél a mezőny fele beleugrott a zászlóba, így Ádám kb. a mezőny közepén tudott eljönni. Az első kör végén már a második helyen motorozott. Pár kör után piros zászlóval leintették a futamot ismeretlen okok miatt, ezért a versenyt az első futam eredménye alapján értékelték. Így Ádám a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
 

Zólyomi Andrea | 2019.02.12, 14:45:00 | Utolsó módosítás: 2019.02.12, 14:45:00

Cimkék:

Tisztelt MAMS tagszervezeti képviselők, szakág- és kollégiumvezetők, sportszakemberek!
 
Szeretnénk emlékeztetni önöket a 2019. február 17-én, 9 órától tartandó, korábban már meghirdetett sportszakmai szemináriumra.
Az eddigi gyakorlat szerint több részletben fogunk központi kérdésekről, sportszakmai témákról, sportszakemberi licencváltásról beszélni.
 
A 2019-es évi sportfelügyelői/versenyigazgatói/vezetőbírói licencváltás feltételeinek megismerése után lesz lehetőség az online vizsgát letenni.
A vizsgára való jelentkezést a helyszínen lehet majd megtenni.
 
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, legyen az tisztségviselő, versenyző, vagy szervező.
/ 25 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.