A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2020. január 17., péntek
Motocross Hírek
/ 26 oldal

Zólyomi Andrea | 2019.12.16, 14:42:00 | Utolsó módosítás: 2019.12.16, 14:42:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség a sportszakma részére megrendezi éves központi szemináriumát.
 
Időpont: 2020. február 9. 9:00 (vasárnap)
Helyszín: Gastland M0 Étterem és Rendezvényközpont (M0 szigetszentmiklósi kihajtó)
 
A részvétel a 2020-ban sportfelügyelői, versenyigazgatói, vezetőbírói licencet kiváltani kívánók számára kötelező!
 
Rajtuk kívül szeretettel várjuk a sportszakma egyéb képviselőit is (technikai felügyelők, pályabírók, szakágvezetők, szakági tanács tagok, kollégiumvezetők, MAMS tagszervezetek képviselői, szervezők, edzők, versenyzők, stb.), illetve bárkit, akit a téma érdekel.
 
A részvétel díjmentes.
A szemináriumot követően a sportfelügyelők, versenyigazgatók és vezetőbírók egy online teszt kitöltésével igényelhetik meg licencüket.
 
Időterv:
8:30-9:00             regisztráció
9:00-12:00           sportszakmai képzés, előadások, esettanulmányok
12:00-13:00        ebéd
13:00-15:00        workshop (biztosítás, magyar Moto GP, felügyelői/versenyigazgatói/vezetőbírói teszt kérdései)
 
Várható témák:
  • szabálymódosítások
  • OMSZ kötelezettség
  • indulási jogosultság ellenőrzése
  • összeférhetetlenség
  • tisztségviselők delegálása, kijelölése
  • óvás, fellebbezés menete
  • jelentések leadása, tartalma
 
 
Részvételi visszajelzéseteket az office@mams.hu címen várjuk.

Zólyomi Andrea | 2019.12.09, 12:41:00 | Utolsó módosítás: 2019.12.09, 12:41:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség elnöksége a motokrosszos Szvoboda Bencét választotta az Év Férfi Sportolójának. A 27 éves somogyi motorversenyző idén az MX1-es kategória cseh bajnoka lett, valamint a csapatbajnoki cím mellett begyűjtötte tizedik egyéni titulusát Magyarországon. Első ízben érdemelte ki a motorsport legrangosabb hazai kitüntetését.
 
 
MAMS elnöksége ebben az évben is megválasztotta az év motorsportolóját. A zsűrizés mindig nehéz feladat az objektivitás szempontjából, hiszen a különböző motoros szakágak, eltérő kihívást állítanak a motorversenyzők elé. A MAMS égisze alatt 11 önálló szakág működik: dragbike, enduro, tereprally, gyorsasági, motokrossz, old timer, quad, salak, stunt riding, supermotor és trial.
 
 
A jelölési folyamat első fázisában a szakágak választják meg az adott évben legjobban teljesítő versenyzőjüket, majd a jelölteket felterjesztik az elnökség elé. Az elnökség a leadott nevekből dönti el, hogy az adott évben kié legyen a hazai motorsport legrangosabb kitüntetése. A zsűrizés során olyan szempontokat vizsgálnak, mint a világbajnoki és más nemzetközi versenyeken elért helyezések, győzelmek, bajnoki címek, de egy pályafutás egésze is döntő szempont lehet a cím odaítélésekor.
 
 
„Bence pályafutását már régóta figyelemmel kísérem, és már junior korától kezdve kiemelkedő eredményeket szerzett a motokrossz szakágban, hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Idén Csehországban és Magyarországon is begyűjtötte a királykategória bajnoki címét és más rangos nemzetközi eredményt is felmutatott. A motorsportban eltöltött 19 éve során számtalanszor bizonyította, hogy Európa legjobbja közé tartozik. Szorgalma és alázata révén kitűnő példaképe az utánpótlásnak, a MAMS elnöksége ezért őt választotta meg a Motorsport Év Férfi Sportolójának 2019-ben.” – avatott be a döntés hátterébe Hermann Henrik, a MAMS elnöke.
 
Szvoboda Bence 9 évesen kezdte versenyzői karrierjét, és már második teljes szezonjában korosztályos bajnok volt Magyarországon. A motorsportban eltöltött 19 éve során olyan eredményeket ért el a motokrosszban, mint a világbajnoki pontszerzés, Európa-bajnoki futamgyőzelmek, osztrák junior bajnoki cím, két cseh felnőtt bajnoki cím, és tíz egyéni magyar bajnoki cím.
 
 
„Amikor elkezdődött a pályafutásom, csak remélni tudtam, hogy ilyen sikereket fogok majd elérni. 19 év után is szeretek motorozni, szeretem a felkészülés folyamatát és a versenyek hangulatát. Boldogság továbbá számomra, hogy egyre több helyen elismerik az eredményeimet, és ezzel a sportomat a nagyközönség előtt képviselhetem. A motokrosszban van egy mondás, miszerint tehetséggel lehet versenyeket nyerni, de bajnokságokat csak csapattal. Szerencsés vagyok, mert engem kiváló csapat, a HTS KTM Team segít, nélkülük és a szüleim áldozatai nélkül nem jutottam volna el idáig.” – mondta a MAMS Év Sportolója a díj átvétele után.
 
Szvoboda első ízben érdemelte ki a motorsport legrangosabb hazai kitüntetését.
 
Szvoboda Bence 2019-es eredményei:
·         Cseh MX1-es bajnok (6 versenyen 1 pole pozíció, 1 összetett győzelem, 5 dobogós helyezés)
·         Magyar MX Open bajnok (5 versenyen 4 pole pozíció, 3 összetett győzelem, 5 dobogós helyezés - tizedik bajnoki címét szerezte)
·         Magyar csapatbajnok a HTS KTM Team-el
·         Az ADAC MX masters első futamán dobogóra állhatott (2. hely)
 
 
 

Zólyomi Andrea | 2019.10.14, 14:04:00 | Utolsó módosítás: 2019.10.14, 14:04:00

Cimkék:

Fölényes HTS-sikert hozott a Nemzeti WAGNER-HOME Motokrossz Csapatbajnokság Ajkán. A Szvoboda Bence (27), Varga Imre (21) és Hugyecz Erik (27) alkotta trió lehengerlő motorozással gyűjtötte be a peresztegi istálló hetedik csapataranyát, beérve ezzel a valamikori Honvéd Budapest motokrossz szakosztályát.
 
 
A peresztegi HTS Team meghatározó résztvevői a haza motokrossz-életnek. 2012 óta legalább egy egyéni élsport bajnoki címet begyűjtöttek, és ez idő alatt csupán egyszer veszítették el a nagy presztízsű vándorserleget, amit évről-évre a legjobb magyarországi motokrosszcsapat érdemel ki. Az idei évben is domináltak az egyéni kiírásban: Szvoboda Bence tizedik, Varga Imre ötödik bajnoki címének örülhetett, míg Hugyecz Erik és Jakob Kristóf a második pozícióban zárta saját kategóriáját.
 
 
A nemzetközi terepen is szép sikereket elérő istálló legerősebb összeállításában (Szvoboda-Varga-Hugyecz) vágott neki az idei csapatbajnokságnak, hogy újra Peresztegre vigyék a vándordíjat. Ebben az évben távol maradtak a külföldi kihívók, így a HTS-es triónak jutalomjátékot hozott a csapatverseny három futama, ahol három kategória résztvevői körmérkőzés szerűen mérte össze tudását.
 
 
Az idén a cseh és a magyar MX1-es trónt is elfoglaló Szvoboda Bence két futamgyőzelmet szerzett, míg Hugyecz Erik egy első és egy második, Varga Imre pedig két második hellyel járult hozzá a HTS KTM Team sikeréhez. A napot lezáró utolsó összecsapás sokáig emlékezetes marad a kilátogató nézők számára, hiszen Szvoboda és Hugyecz végig fej-fej mellett motoroztak, és végül csak az utolsó körben dőlt el a futamgyőzelem sorsa Szvoboda javára.
 
 
- Voltak nagyon szoros csapatbajnoki győzelmeink, és voltak olyanok, amikor nagy különbséggel nyertünk. Most újra egy ilyen győzelemnek örülhettünk. Büszke vagyok a versenyzőinkre, mert ebben a helyzetben is a maximális egyéni teljesítményre törekedtek, megmutatva az ajkai közönségnek a tudásukat. Köszönöm nekik ezt a sikert és gratulálok a többi csapatnak, valamint a rendezőknek is a mai naphoz. - értékelte csapata teljesítményét a tulajdonos, Horváth Lajos.
 
 
A HTS Team ezzel a diadallal hetedjére nyerte meg a motokrossz csapatbajnokságot, beérve ezzel a győzelmi rekordot tartó - már megszűnt - Honvéd Budapest motokrossz szakosztályát. A csapatbajnoki dobogó második fokára a Fehér Géza vezette MAMI Team Fehér motorosai állhattak fel, a bronzérmet pedig az id. Németh Kornél szakmai irányítását élvező Danuvia 125 SE versenyzői nyakába akasztották.
 
 
 
————————
 
Háttér:
A motokrossz-csapatversenyeken háromfős alakulatok küzdenek, három kategóriában. Körmérkőzés szerűen, minden kategória képviselője egyszer pályára lép a másik két kategória motorosaival. A futamok során elért helyezésekkel megegyező pontszámok összegzésével a legkevesebb egységet begyűjtő alakulat diadalmaskodik. A patinás csapatverseny ma már kikopóban van ebből a sportból annak egyéni jellege miatt. A közép-kelet-európai régióban már csak Csehországban és Magyarországon őrzik a motokrossz-csapatversenyek hagyományait.
 
————————
 
 
Nemzeti WAGNER-HOME Motokrossz Csapatbajnokság, végeredmény:
 
1. HTS KTM Team (Szvoboda, Varga, Hugyecz), 9 pont
2. MAMI Team Fehér (Kruss, Tóth, Tádics), 25 pont
3. Danuvia 125 (Weisz, Sütő, Komáromi), 49 pont
4. MAMI Team Fehér - Pápa (Hajner, Ábrahám, Budai), 61 pont
5. Kőszárhegy - HTS Team (Takács, Jakob, Mészáros), 64 pont
 
A Magyar Motorsport Szövetség legeredményesebb motokrossz egyesületei:
 
7x Honvéd Budapest
7x HTS Team
5x Surján SE
5x Kawasaki Magyarország SE
3x Kiskunlacháza KSK
3x Center Motorsport Club
 
1981 - Kiskunlacháza KSK
1982 - Kiskunlacháza KSK
1983 - Honvéd Budapest
1984 - Honvéd Budapest
1985 - Surján SE
1986 - Kiskunlacháza KMSE
1987 - Surján SE
1988 - Surján SE
1989 - Honvéd Budapest
1990 - Surján SE
1991 - Surján SE
1992 - Honvéd Budapest
1993 - Honvéd Budapest
1994 - Honvéd Budapest
1995 - Honvéd Budapest
 
2001 - Center Motorsport Club
2002 - Center Motorsport Club
2003 - Reál Motorcentrum Győr
2004 - Center Motorsport Club
2005 - Nyári Pál SE
2006 - Kawasaki Magyarország SE
2007 - Kawasaki Magyarország SE
2008 - Kawasaki Magyarország SE
2009 - Kawasaki Magyarország SE
2010 - Kawasaki Magyarország SE
2011 - OKR KTM Team
2012 - HTS Team
2013 - HTS Team
2014 - HTS Team
2015 - HTS Team
2016 - Maurer Husqvarna Racing Team
2017 - HTS Team
2018 - HTS Team
2019 - HTS Team
 
 

Szvoboda Bence a halhatatlanok közé emelkedett Kiskunlacházán

Zólyomi Andrea | 2019.10.08, 10:59:00 | Utolsó módosítás: 2019.10.08, 10:59:00

Cimkék:

Szvoboda Bence a cseh MX1-es bajnoki cím után magyart is megnyerte 2019-ben. A peresztegi székhelyű HTS KTM Team versenyzője ezzel tizedik egyéni titulusának örülhetett, amivel a hazai sportélet legjobbjai közé emelkedett.
 
 
Kiskunlacházán zárult az egyéni pontvadászat a 2019-es Nemzeti Gold Fren - Moto Complet Motokrossz Bajnokságban. Szvoboda 20 pontos előnnyel érkezett meg a fináléra, a korábbi négy fordulón három összetett győzelmet és egy második helyezést szerzett, így az utolsó állomáson már győznie sem kellett csapattársával, Hugyecz Erikkel szemben a tizedik titulusért.
 
 
A két bajnokaspiráns mindkét futamban nagyot csatázott, a verseny hevében össze is értek párszor. Az első futam Hugyecz sikerét hozta, Szvoboda a második helyen futott célba, aki mindvégig ellenfele mögött motorozott, de megelőzni nem tudta. A második futamban Szvoboda a rajtnál elesett, így az utolsó helyről volt kénytelen a mezőny után iramodni. Az utolsó körökben előzési távolságba került Hugyecz-cel szemben, a leintésig azonban ezúttal sem tudta megfogni csapattársát, így ezt a futamot is a második helyen zárta a kaposvári klasszis.
 
 
- Jót csatáztunk Erikkel. Bár nagyon szerettem volna győzni, ez most nem sikerült, de így is meg tudtam őrizni 14 pontot az előnyömből vele szemben. A tizedik bajnoki cím sokat jelent, ha megnézem a korábbi évek nagy bajnokait. Amikor elkezdtem, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd a valaha volt legjobbak között tartanak számon a saját sportágamban. - mondta a leintés után a régi-új bajnok.
 
 
Szvoboda még nem teljesen épült fel az előző, kaposvári versenyen elszenvedett kéztöréséből, de a jobb válla sem egészséges, ami a téli holtszezonban valószínűleg műtétre szorul, ez befolyásolhatja a kiváló motorversenyző jövő évi felkészülését.
 
 
Az immáron tízszeres magyar bajnok sikerszezonja ezzel a viadallal azonban még nem ért véget. A magyar csapatbajnoki összecsapás még vár rá, ahol egy újabb titulussal felteheti a koronát idei évére, ami nagyszerűen indult, de egészségügyi problémái miatt keserédesen zárul.
 
 
 
A csapatbajnoki versenyt október 12-én rendezik meg Ajkán, ahová a HTS KTM címvédőként érkezik majd Szvoboda Bencével, az MX2-es bajnokkal, Varga Mimóval és Hugyecz Erikkel a soraiban.
 
 
A 2019-es Nemzeti Gold Fren - Moto Complet Motokrossz Bajnokság végeredménye az MX Open kategóriában:
 
1. Szvoboda Bence (HTS KTM), 241 pont
2. Hugyecz Erik (HTS KTM), 227 pont
3. Szabó Zoltán (KTM Kecskemét), 157 pont
4. Szekeres Zsolt (1WD MSE), 152 pont
5. Klippel Péter (MAMI Team Fehér), 106 pont
 
Szvoboda Bence magyar bajnoki címei:
 
2019 - I. osztály MX Open
2016 - I. osztály MX1
2015 - I. osztály MX1
2013 - I. osztály MX2
2012 - I. osztály MX2
2011 - I. osztály MX2
2009 - I. osztály MX1
2008 - I. osztály MX2
2004 - Junior 85cc
2002 - Junior 65cc
 
A magyar motokrossz legeredményesebb versenyzői
(a Magyar Motorsport Szövetség és jogelődje által kiírt bajnokságokban - motokrossz, szuperkrossz - megnyert címek minden kategóriát figyelembe véve.):
 
Ifj. Németh Kornél (1993-2014) - 14 bajnoki cím
Horváth Pál (1984-2008) - 13
Máté Sándor (1958-1967) - 12
Kamrás Károly (1984-2019) - 12
Szvoboda Bence (2002-2019) - 10
Grillmayer Gábor (1995-2019) - 10
id. Németh Kornél (1977-1988) - 9
Balogi Zoltán (1990-1994) - 8
ifj. Kökényesi György (1988-1995) - 8
Hugyecz Erik (2003-2018) - 8
ifj. Borka János (2003-2010) - 6
 
Zárójelben az első és az utolsó bajnoki cím éve.
 
Az I. osztályban megszerzett motokrossz bajnoki címek:
 
Máté Sándor (1958-1967) - 12 bajnoki cím
id. Németh Kornél (1977-1988) - 9
ifj. Németh Kornél (1997-2014) - 8
Szvoboda Bence (2008-2019) - 8
Kamrás Károly (1987-1994) - 7
Mohácsi Jenő (1969-1976) - 6
Balogi Zoltán (1990-1994) - 6
Horváth Pál (1984-1995) - 6
Gyurászik László (1982-1987) - 5
Harangvölgyi András (1955-1964) - 5
 
Zárójelben az első és az utolsó bajnoki cím éve.
 

Zólyomi Andrea | 2019.09.25, 09:27:00 | Utolsó módosítás: 2019.09.25, 09:27:00

Cimkék:

Hat fővel képviselteti magát a Magyar Motocross Válogatott a lengyelországi Gdansk-ban megrendezésre kerülő junior és női motocross csapat Európa-bajnokságon október első hétvégéjén.
 
 
A hölgyeket Gál Lili újdonsült Szlovák bajnok, és az enduro sportág királynője Kerekes Kármen képviseli az erős nemzetközi mezőnyben.
 
Az EMx85-ös kategóriában a már EB. döntőben is bizonyított ifj. Técsy László, és a rengeteg nemzetközi tapasztalattal rendelkező Zanócz Noel állhat rajthoz.
 
Az EMx125-ös mezőnyben Liszka Roland húzhatja a gázt, aki szorgalmas munkájával a címeres mezt már régen kiérdemelte.
 
Az EMx250-es géposztályú ifjú titánjaink mivel sérülésekkel küzdenek, élete lehetőségét most Györffy Mátyás használhatja ki.
 
 
A MAMS Motocross szakág és a Team Fehér támogatásával a jövő héten vágnak neki a hosszú útnak a sportolók, hogy képviselhessék hazánkat a nemzeti válogatottnak készített mezekben, valamint motor dekorációval, melyet a „SandbackCustom Decals” készített el számunkra.
 
Hajrá Magyarok, Hajrá Team Hungary!
 
MAMS Motocross 2019
/ 26 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.