A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. január 24., vasárnap
Motocross Hírek
/ 30 oldal

Zólyomi Andrea | 2020.12.03, 19:37:00 | Utolsó módosítás: 2020.12.04, 17:33:00

Cimkék:

Interjúnkban egy olyan motorkerékpáros iskolát fogunk bemutatni amely az egyik-, ha nem a legeredményesebb sport műhellyé nőtte ki magát napjainkra.
 
Kérdéseinkre ifj. Kerner László válaszolt, a KRNR Motorsport Akadémia alapítója, vezetőedzője.
 
 
Az idei szezon lett az eddigi legsikeresebb évetek, ha jók az információim, de ne rohanjunk ennyire előre. Beszéljünk a kezdetekről:
 
Mikor abbahagytam a versenyzést 2012-ben, azzal szembesültem, hogy igazából semmi jövőképem nincs az addigi végzettségeimmel.
Továbbra sem érdekelt semmi más, mint amit 18 éve csináltam: a sport.
Viszonylag gyorsan került előtérbe korábbi titkolt vágyam: motocross edző akartam lenni.
 
Kevés kivétellel, de már akkor is Dunát lehetett rekeszteni az önképzett edzőjelöltekkel, ami megerősített abban, hogy más utat válasszak.
 
Mindig felnéztem edzőmre, korábbi tanáraimra és csak hab a tortán, hogy a tanári pálya is céljaim kereszttűzébekerült végül.
 
Kivételes módon eszemben sem volt kiállni a pálya szélére vizet prédikálni, mélyreható tanulmányok nélkül.
 
A sportban szerzett hazai és nemzetközi tapasztalatok elengedhetetlenek, de önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy valaki eredményes és hiteles edző legyen.
 
 
Mégis milyen megoldást találtál akkor?
 
Nem mást vettem célba, mint a testkultúrával legmagasabb szinten foglalkozó intézmények egyikét.
Felvételiztem a Nyugat-magyarországi Egyetem Sporttudományi Intézetébe.
 
Testnevelő-edző szakos hallgató lettem, ahol magas szinten folyt a sportelméleti, pszichológiai, pedagógiai, anatómiai tanok oktatása, és még hosszasan lehetne sorolni az értékes tárgyakat.
 
Ezek hátterében a saját motoros iskolámat is elkezdtem hát felépíteni. Az első tanítványok ismerősök, korábbi szurkolók, barátok közül kerültek ki, és már az első közös év után egészen jó eredményeket értek el.
 
 
Kíváncsivá tettél! Mi történt ezután?
 
Az első diplomám megszerzése után egyből elhelyezkedtem egy általános-, majd később egy középiskolában is testnevelőként. Délelőtt iskolában tanítottam, délután és hétvégente pedig a motoros foglalkozásokat csináltam. 
 
Mindeközben újabb diplomát szereztem az ELTE mesterszakán és motorsport edzői végzettségre is szert tettem, így ma már hivatalosan bejegyzett vállalkozásként üzemeltetem az akadémiánkat. 
 
 
Mit jelent a fejedelmi többes?
 
Az akadémia nem én vagyok.
A benne lévő tanítványok eredménye és bizalma nélkül semmit nem érne az egész. Még ha közhelyesen is hangzik, az akadémia mi vagyunk.
 
Egyedülállóan jó a légkör szülők és gyerekek, felnőtt sportolók között, gond nélkül illeszkedik be bárki a közösségünkbe.
 
Kárpótol Téged valamilyen szinten a tanítványaid eredménye abban, hogy már nem versenyzel?
 
A sport egy drog. Függő voltam versenyzőként és edzőként is az vagyok. 
 
Jobban izgulok a tanítványaim miatt a rajt előtt, mint mikor még én magam álltam a rajtgép mögé. Ott vagyok velük a hazai és külföldi versenyeken szintúgy. A sikert és a kudarcot is együtt éljük meg. 
 
Szóval igen, kárpótol. Nagyon is. 
 
Mi zajlik pontosan a kulisszák mögött?
 
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt itt néhány mondatban ki lehetne fejteni, de döntően általános- és speciális képességfejlesztés zajlik személyre szabottan, a fő hangsúlyt pedig a hibajavításra fektetem. 
 
Legutóbbi írásművemben egyébként közel száz oldalban boncolgatom az utánpótláskorú motocross versenyzők módszertani felkészítésének kérdéseit. 
 
Csak a versenysport és az utánpótlás?
 
Dehogy. Kis és nagy csoportos foglalkozások is zajlanak egyaránt igen változatos helyszíneken, ahol a kezdő, amatőr és profi sportoló is megtalálja a számítását, legyen az gyerek, felnőtt, fiú vagy lány motoros.
 
Úgy gondolom egészen komplex és egyedi módon zajlik a tehetséggondozás nálunk az életkori sajátosságok figyelembevétele mellett.
 
 
 
Munkatársakkal is dolgozol?
 
Alapjába véve egyedül tartom magukat a foglalkozásokat és készítem a személyreszabott, integratív és sportág specifikus edzésterveket.
 
Különös hangsúlyt fektetek a pályatesztek mellett a laboratóriumban zajló antropometriai és terhelésélettanivizsgálatokra is, hisz ez alapján zajlik több versenyző esetében az átfogó edzéstervezés.
Így illeszthető aztán a mikro-, mezzo-, makrociklusba, végül a teljes éves programba egy kiragadott edzésnap.
 
Az eredmények kiértékelésében nyújt elengedhetetlen segítséget dr. Ihász Ferenc professzor, aki magát a labortesztet is végzi. Ezenkívül egyes versenyzőknél sportpszichológus szakember is bevonására került.
 
Ez a sokrétűség lehet a titok? Nevezhetjük ezt a sikered kulcsának? 
 
Nincs titok. A kulcs pedig igen: a komplexitás és a lehetőség maga, ami bárki előtt ott van a tudásának fejlesztésére, majd a megszerzett tudás alkalmazására.
 
Nekem továbbra is van egy elég erős tudásvágyam és épp ezért vagyok jelenleg is ott ahol lehetőségem van fejlődni. A Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájának hallgatója vagyok, a kutatási területem pedig mi más is lehetne, mint a motorsport. (Technikai és csapatsportok pszicho-fiziológiai vizsgálta)
Számos tudományos kutatást végzünk motorversenyzők bevonásával.
 
Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy folyamatosan ott legyek a külföldi, nemzetközi versenyeken ahol nyitott szemmel járok és monitorozom, hogy hol is tart jelenleg a sport az országhatáron túl. Aki ezt nem teszi meg időközönként, az korlátok közé zárja magát. 
 
 
 
Kik azok akiknek köszönheted, hogy így alakult az életed a sportban?
 
Mindenek előtt Szüleim és Nagyanyám, tanáraim, edzőim idősebb és ifjabb Németh Kornél, akik nélkül biztosan nem tartanék itt. 
 
Beszéljünk végre eredményekről is!
 
Évről évre jelen vagyunk az év végi díjátadó gálákon nem csekély sportolói létszámmal, és nem csak motocrossban, enduro sportban is. 
 
Az elmúlt években sem volt hiány bajnoki címekben és számos dobogós helyezést is magukénak tudhattak tanítványaim. 
 
Az idei év szenzációs sikereket hozott.
Öt bajnoki címet szereztek a KRNR Motorsport Akadémiával készülő sportolók ami azt gondolom egészen egyedülálló. A bajnoki címek mellett számos dobogós helyezés is született 2020-ban. 
 
Felsorolnád a kimagasló eredményeket? Megérdemelnék. (abc sorrend)
 
Bajnokok:
  • Hateier Botond: 1. hely, endurocross országos bajnokság (Ifi85)
  • Horváth Zsombor: 1. hely endurocross országos bajnokság (Ifi65)
  • Szőke Márk: 1. hely, endurocross országos bajnokság (I.o.E2)
  • Zanócz Noel: 1. hely, motocross országos bajnokság (Mx85)
  • Zanócz Noel: 1. hely, olasz nemzeti motocross bajnokság (Mx85)
 
Ezüst és bronzérmesek:
  • Hateier Botond motocross országos bajnokság: 3. hely. (Mx85)
  • Horváth Zsombor motocross országos bajnokság: 2. hely (Mx65)
  • Murai Jázmin motocross országos kupasorozat: 3. hely (WomenOpen)
 
Az eredmények nem csak rangsorolással mérhetők, így méltatlan lenne kizárólag a bajnokokat említeni, ezért én kiemelnék mindenkit, aki velem készült, hisz minden egyes sportolóval értünk el eredményt az egyéni fejlődésben.
 
Természetesen vannak olyan sportolók is akik már azelőtt is bajnoki címeket szereztek mielőtt velem kezdtek el dolgozni, viszont nagy öröm számomra, hogy további bajnoki címekhez tudom őket is hozzásegíteni.  
 
Gratulálok mindenkinek és köszönöm a bizalmat nekik!
 
Egy biztos. Valamit nagyon jól csináltok! Mi is gratulálunk a tanítványoknak és természetesen Neked, további sportsikereket kívánunk és köszönjük a mélyinterjút!
 
forrás: tesztmotor.hu
 

A 2020-as év sok meglepetést és nem várt fejleményt tartogatott az orosházi sportoló számára

Zólyomi Andrea | 2020.11.16, 10:21:00 | Utolsó módosítás: 2020.11.16, 10:21:00

Cimkék:

Az alapozó időszak és a felkészülés már a tavalyi évben megkezdődött decemberben. Egy gondosan felépített programot készített számára edzője, ami folyamatos kontroll és korrekció mellett került elvégzésére.
 
A Husqvarna Maurer Racing Team sportolójának idei első versenyei Olaszországban kezdődtek az Internazionali D’Italia Supermarecross nevű nagy bajnoki sorozat 85 köbcentis kategóriájában.
 
 
A mediterrán ország versenyeiről azt kell tudni, hogy igen nagy népszerűségnek örvend a motocross sport, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a gyerek kategóriákat Junior és Senior géposztályokra bontják, ahol utóbbi számít az igazi kemény magnak. Hát Noel ez utóbbiban tette próbára tudását. 
 
Az csak hab a tortán, hogy az említett magas létszám miatt A és B csoportban delegálják a pályára a versenyzőket az edzéseken, ahonnét a legjobb 20/20 fő jut be a futamokra. 
 
 
Az egyébként világbajnoki eseményeken edződött ellenfelekkel tűzdelt mezőnyben igen változatos rajtfogásokat követően zárkózott fel vagy épp tört az élre Noel, és a két verseny négy futamában szerzett pontjai alapján az első helyen várta az őszi folytatást.
 
Az öröm azonban nem tartott sokáig. A hazautazás után egy motoros edzésen esés következtében májsérülést szenvedett a Husqvarnás sportoló. 
Hosszú hónapokig tartó rehabilitációt jósoltak az orvosok, viszont  a hazai országos bajnokság kezdete a küszöbön állt.
 
A világjárvány miatt időt nyert Noel a gyógyulásra, így a májustól októberig zajló magyar szériában mégis részt tudott venni. 5 helyszín 10 futamából tevődött össze ez a sorozat.  
Az első májusi versenyen mindkét futamban győzni tudott Noel, majd őszig szünet következett a hazai bajnoki sorozatban, de a nyár folyamán sem álltak meg az edzések.
 
 
A motoros edzőtáborok, csoportos és személyes foglalkozások mellett integratív edzésmódszerek kerültek bevonására, ami alapján zajlott a teljesítményfokozás a Kerner Motorsport Akadémia foglalkozásain. 
 
Természetesen amint lehetőség nyílt nemzetközi versenyeken való indulásra, egyből a nevezők között találhattunk a Zanócz nevet. A cseh és a szlovén bajnokság maradéktalan teljesítését sajnos a pandémia akadályozta utazási nehézségek gátolták  meg, azonban ahol rajthoz állt Noel, ott mindig az elsők között végzett. Így volt a nyár végén megrendezésre került olasz versenyen is, ahol szintén diadalmaskodott a fiatalember.  
 
 
Ősszel folytatódott a második harmadik és negyedik versennyel a magyar bajnokság, ahol fej-fej mellett haladtak ellenfelével és szerezték az első és második helyeket, ami rendkívül izgalmassá tette a pontvadászatot.
 
Az utolsó versenyen azonban ismét dupla futamgyőzelmet aratott az orosházi motoros, így megnyerte az idei magyar bajnokság Mx85-ös kategóriáját 13 évesen.
 
Az idei tervek között szerepelt a junior Európa bajnokságon és világbajnokságon való részvétel, ahol nem titkolt szándék volt a győzelem. Az említett események nem került megrendezésre idén az említett járványhelyzet miatt.
 
A magyar bajnokság megnyerése után hátra volt még egy óriási cél, a hőn áhított olasz bajnokság elhódítása.
Gőzerővel készültek edzőjével az említett őszi versenyekre, mikor hivatalosan is megerősítette az olasz sportszövetség, hogy az utolsó verseny elmarad a pandémia miatt. 
Ez a hír egyben azt is jelentette, hogy Zanócz megnyerte azt az olasz bajnoki szériát is, amiben ezidáig magyar versenyzőnek nem sikerült diadalmaskodnia.
 
 
Óriási gratuláció a sportolónak, családjának, csapatának, támogatóinak, edzőjének és természetesen mindenkinek aki hozzájárult a sikereihez.  
 
Zanócz korábbi eredményei:
⁃ 2014 Magyar Bajnokság 2. hely, Francia Bajnokság 4. hely (Mx50)
⁃ 2015 Magyar Bajnokság 1. hely (Mx50) 
⁃ 2016 Osztrák KTM Junior Challenge 1. hely, Európa Bajnokság 11. hely (Mx65)
⁃ 2017 Magyar Bajnokság 1. hely, Európa bajnokság 9. hely, (Mx65)
⁃ 2018 Szlovén Bajnokság 1. hely, Francia Mx Masters Kids 1. hely,  (Mx85)
⁃ 2019 sérülés, egy-egy Magyar, Szlovén, Osztrák Cseh verseny győzelem.
 

Zólyomi Andrea | 2020.11.10, 09:23:00 | Utolsó módosítás: 2020.11.10, 09:23:00

Cimkék:

 Figyelembe véve a COVID-19 vírus rohamos terjedését, valamint a 2020. november 9-én elrendelt korlátozásokat, ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy 2020. november 11-től a MAMS titkárság home office-ban, otthonról fog dolgozni, a személyes ügyintézés így bizonytalan ideig szünetel.

Elérhetőek vagyunk az office@mams.hu emailcímen a hivatalos ügyfélfogadási időben, valamint a postai úton beküldött anyagokat is feldolgozzuk.
 
Köszönjük a megértést és reméljük, hogy mihamarabb visszaállhatunk a hagyományos munkavégzésre.
 
Vigyázzunk magunkra és egymásra!
 
 

Zólyomi Andrea | 2020.10.21, 09:15:00 | Utolsó módosítás: 2020.10.21, 09:15:00

Cimkék:

 

Zólyomi Andrea | 2020.09.07, 13:15:00 | Utolsó módosítás: 2020.09.07, 13:15:00

Cimkék:

Magyarország Kormánya a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 408/2020-as kormányrendelet, kivonatának szövegét lásd az 1. sz. mellékletben) 2020. szeptember 1-jétől a következőket rendelte el
 
A. magyar állampolgároknak
 - az országba való belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálat tűrése,
- ha a vizsgálat nem állapít meg fertőzésgyanút, 14 napi házi karanténba kerül az illető,
- a karanténból csak akkor mentesülhet, ha a belépés után a magyar járványügyi hatóság engedélyezi számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal SARS-CoV-2 PCR teszten vegyen részt, amelyek eredménye negatív, és ezt követően a járványügyi hatóság felmentést ad
- a 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása szerint első vizsgálatként azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
A MAMS tag sportszervezet versenyzője és sportszakembere, aki magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, a házi karantén idejét a lakóhelye, tartózkodási helye mellett a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területén is töltheti. A hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan között a sportszervezet által biztosított formában közlekedhet, a sportszervezet által szervezett edzésen részt vehet.
 
A tesztelési szabályoknál annyi a könnyítés, hogy a két teszt között 48 óra helyett csak 24 órának kell eltelnie.
 
Fontos kiemelni, hogy a 408/2020-as Korm. rendelet alapján nincs lehetőség arra, hogy a tesztelés(ek)re a belépés előtt, külföldön kerüljön sor. A magyarországi tesztelés nem ingyenes.
 
B. nem magyar állampolgároknak
- általános szabályként nem lehet Magyarországra belépni, de ez alól kivételt képeznek a 7. alcím szerint a versenyzők, sportszakemberek, sportesemények résztvevői.
Ezek a személyek a jogszabály szerint:
a) a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője - ide nem értve a nézőt -,
b) a Magyarországon megrendezésre kerülő sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy,
c) a magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező
ca) versenyengedéllyel rendelkező versenyző,
cb) sportszakember, valamint
cc) a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy
 
A 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása szerint ezek a személyek akkor léphetnek Magyarország területére, ha a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű, nevükre kiállított okirat igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
 
A 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása a magyarországi nemzetközi sportesemény nézőinek is belépési lehetőséget biztosít akkor, ha a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű, nevükre kiállított okirat igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a határállomáson az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, rendelkezik érvényes belépőjeggyel a sportrendezvényre, és az ország területét a belépést követően 72 órán belül elhagyja.
 
A 2020. szeptember 1-jétől hatályos 419/2020. (IX. 1.) Korm. rendelet a visegrádi országokból (Lengyelország, Csehország, Szlovákia) hazaérkező magyar állampolgárokra, illetve az onnan érkező turistákra 2020. szeptember hónapra az előbbiektől eltérő szabályokat tartalmaz.
A.    magyar állampolgároknak
-          ha visegrádi ország területéről lépnek be Magyarországra, és
-          a visegrádi ország területén található szálláshelyen a hazaérkezésük napját megelőző napra 2020. szeptember 1-jét megelőzően szállásfoglalással rendelkezett,
-          mentesülhet a 14 napos karantén alól, ha Magyarországon egy alkalommal SARS-CoV-2 PCR teszten vesz részt, amelyek eredménye negatív.
 
B.     a visegrádi országok állampolgárainak
-          beléphetnek a Magyarországra, ha igazolják, hogy valamely magyarországi szálláshelyen legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig legalább egy napra foglalással rendelkeznek, és a foglalás 2020. szeptember 1-jét megelőzően történt, és
-          a belépést megelőző 5 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
A lényeg számunkra az, hogy 2020. szeptember 1-jétől a MAMS versenyrendszerében (a versenynaptárban) szereplő hazai helyszínen megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen vagy regisztrációs versenyen továbbra is részt vehet – az előbb ismertetett feltételekkel - bármilyen országból érkező versenyző, sportszakember.
 
A pontos hivatkozás a beutazás jogcíméhez: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a.
 
Amennyiben bárki tudomást szerez az ismertetett jogszabályhellyel ellentétes gyakorlatról, kérjük, haladéktalanul jelezze a MAMS Irodának a pontos információk megadásával.
 
Budapest, 2020. szeptember 7.                                                                        
 
 Hermann Henrik, a MAMS elnöke 
 
 Melléklet: a 408/2020-as Korm. rendelet kivonata
 
 
408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet
a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól
---->>----->>--<<-----<<----
1. Általános rendelkezések
1. § (1) E rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre terjed ki.
(2) E rendelet alkalmazásában a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik,
a) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve
b) aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja,
c) aki magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,
d) aki a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi - névre szólóan kiadott - meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére.
(3) E rendelet hatálya nem terjed ki
---->>----->>--<<-----<<----
c) arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett.
(4) E rendelet alkalmazásában hivatalos célú határátlépés a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából történő határátlépés.
2. A magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai
2. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban Magyarországra történő belépése során - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.
(2) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatal népegészségügyi feladatai ellátásáról, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 385/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése alapján hatáskörrel rendelkező népegészségügyi feladatkörében eljáró, illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatala (a továbbiakban: illetékes járványügyi hatóság) által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy - ha az nem jelent járványügyi kockázatot - hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
3. § Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és
a) a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
b) a nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban,
c) a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban
kerül elhelyezésre.
4. § (1) A 3. § szerinti karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy - az (1a) bekezdésre figyelemmel - 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton - SARS-CoV-2 PCR teszt - vegyen részt a (2) bekezdés szerinti felmentés megadása érdekében.
(1a) Az (1) bekezdés esetében - az ott meghatározottak szerint - az első, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként - SARS-CoV-2 PCR tesztként - azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti esetben a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.
---->>----->>--<<-----<<----
3. A magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarországra történő belépésének szabályai
5. § Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be.
---->>----->>--<<-----<<----
7. A sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre történő belépés szabályai
11. § (1) Ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően
a) magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere vagy
b) a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi - névre szólóan kiadott - meghívással, illetve delegálással részt vevő személy
lép be Magyarország területére, a 3. §-t a (2)-(5) bekezdés szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.
(3) A magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező (1) bekezdés szerinti személy esetében - a 3. § b) és c) pontjától eltérően, kijelölt karantén helyett - a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét kell hatósági házi karanténként kijelölni.
(4) A (2) bekezdés szerinti személy a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan között a sportszervezet által biztosított formában közlekedhet.
(5) A (2) és a (3) bekezdés szerinti személy a sportszervezet által szervezett edzésen részt vehet.
(6) Az (1) bekezdés szerinti személy esetében a 4. § (1) bekezdése szerinti, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - között 24 órának kell eltelnie.
12. § (1) A nem magyar állampolgár
a) a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője - ide nem értve a nézőt -,
b) a Magyarországon megrendezésre kerülő sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy,
c) a magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező
ca) versenyengedéllyel rendelkező versenyző,
cb) sportszakember, valamint
cc) a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy
Magyarország területére - a (2) bekezdés szerinti kivétellel - beléphet, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
(2) Az (1) bekezdés szerinti személy - az (1) bekezdéstől eltérően - akkor is beléphet Magyarország területére, ha a sporteseményt, a sportrendezvényt, illetve a kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
12/A. § (1) A Magyarországon megrendezésre kerülő
a) nemzetközi sportesemény, valamint
b) kulturális rendezvény
nézője (a továbbiakban együtt: néző) - a (2) és (3) bekezdésben meghatározottak szerint - Magyarország területére beléphet.
(2) A néző Magyarországra történő belépése során
a) egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek a tűrésére köteles,
b) köteles bemutatni a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény megtekintésére feljogosító részvételi jegyet, és
c) a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
(3) Nem léptethető be Magyarország területére a néző, ha
a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg,
b) a (2) bekezdés b) pontja szerint a részvételi jegyet nem mutatja be, vagy
c) a (2) bekezdés b) pontja szerinti részvételi jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel.
(4) Az (1) bekezdés szerint Magyarország területén tartózkodó személy köteles Magyarország területét a belépést követő 72 órán belül elhagyni.
13. § A Kormány kiemelt sportrendezvények kapcsán követendő járványügyi előírások vonatkozásában külön kormányrendeletet dolgozhat ki.
---->>----->>--<<-----<<----
10. Záró rendelkezések
---->>----->>--<<-----<<----
21. § Ez a rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.
---->>----->>--<<-----<<----
23. § Hatályát veszti
a) a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet,
/ 30 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.