A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. július 21., vasárnap
Motocross Korábbi hírek
/ 30 oldal

Zólyomi Andrea | 2015.07.22, 14:22:00 | Utolsó módosítás: 2015.07.22, 14:31:00

Cimkék:

Kovács Ádám 11 évesen, kategóriájának második legjobbja lett a 65 köbcentisek között a Spanyolországban megrendezett junior motokrossz világbajnokságon. Magyar motokrossz-versenyző évtizedek óta nem ért el ilyen kiemelkedő eredményt!

 
Kovács Ádám Zsoltot ifjú kora ellenére már ismeri egész Európa. A ráckevei tehetség kiemelkedő eredményeket ért el a 2015-ös évben az egyik legerősebb nemzeti bajnokságban, a holland motokrossz szériában, melyet jelen pillanatban is vezet a 65 köbcentisek között.
 
 
A páratlanul sikeres felkészítő versenyeknek köszönhetően az idei junior világbajnokság egyik esélyeseként utazott el a spanyolországi El Molarba, ahol a világ legjobb junior versenyzői néztek farkasszemet egymással. Három kategóriába (65, 85 és 125 köbcenti) nevezhettek a korosztályos tehetségek, Ádám egyedüli magyarként képviselte a piros-fehér-zöld lobogót 31 ország legjobbjai között.
 
Ádám nem csak papíron, a pályán is bizonyította klasszisát. A szombati időmérő edzésen a motorsportban óriási előnynek mondható 1,2 másodperccel diadalmaskodott, a vasárnapi két futamában pedig végig a győzelemért harcolt.
 
Az első futamban egy rosszabb rajt után a második pozícióig motorozott előre, holland ellenfelének megelőzésére azonban már nem maradt ideje. A második futam jobban indult számára, már az első köröktől kezdve szoros csatát vívott Kay Karssemakerssel az első helyért, amikor az egyik ugrón egy szélátfúvás a pálya mellé repítette. Ezzel annyi időt veszített, hogy már nem maradt esélye előrébb végezni a harmadik helynél. A két futam összesített végeredménye alapján Kay Karssemakers diadalmaskodott, Kovács Ádám pedig a második pozícióban zárt a 9-11 évesek számára kiírt kategóriában.
 
 
A 85 köbcentisek mezőnyében (12-14 évesek) Raivo Dankers révén holland elsőség született, a legnagyobbak, vagyis a 125 köbcentisek (13-17 évesek) között pedig a francia Maxime Renaux ünnepelhette a világbajnoki címet. Csapatban Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztrália sorrend alakult ki a versenyzők egyéni eredményei alapján.

Zólyomi Andrea | 2015.06.30, 14:25:00 | Utolsó módosítás: 2015.06.30, 14:25:00

Cimkék:


Cserszegtomaj „váratlan” elmaradása okán a kihívás nélkül maradt minicross csapatának egy része úgy döntött, nem hagyja a garázsban porosodni a hétvégi versenyre felkészített motorokat.  Ez a döntés jó döntés volt, ugyanis egy talicskára való serleget gyűjtött a maroknyi magyar apró hős.  Vegyük is sorjában.
 
2015.06.25. Szlovénia, Mačkovci
A versenytörlés bejelentése után futótűzként terjedt a hír, miszerint Szlovéniában, Mackovci  cross pályáján versenyt rendeznek csütörtökön, a 91-es függetlenség kikiáltásának évfordulóján. A verseny reggelére 6 fősre kerekedett a magyar létszám, a gyerekek tekintetében. Az éjszaka hűvösre sikeredett, a pálya sáros, alaposan felázott állapotban volt, de ugye ez is a motocross része. Az 50ccm első futamában #716 Zanócz Noel volt a leggyorsabb, negyedik helyre #26 Hováth Ádám ért oda a nyomában lihegő #12 Paitz Mikivel, tizedik helyen motorzott be #222 Molnár Gábor, #314 Travnev Iván Ákos a tizenkettedik, míg #19 Osztotics Patrik a tizennegyedik helyen végzett. A második futam rajtja érdekesre sikeredett, Travnev Ákos az első kanyarban összeakadt egy Szlovén versenyzővel aminek köszönhetően vízszintesbe kerültek, és egy kivétellel az utánuk érkezők szintén ledőltek egy pillanatra, mintegy kis gyerek-motor dombot alkotva a kanyar bejáratnál. Belülről nézve talán veszélyesebbnek tűnhetett az eset, legalábbis arra enged következtetni, hogy az egyetlen motoros aki utánuk talpon maradt, hosszú másodpercekig nézte a kupacba rendezett verseny társakat mielőtt tovább hajtott volna. Az eset szerencsére sérülés nélkül lezajlott és a futam végén szintén Noelnek lengett elsőként a kockás zászló.
A végeredmény :
1 .   716 Zanócz Noel
2 .   123 Jaka Peklaj
3 .   261 Horváth Ádám
5 .   912 Ifj. Paitz Miklós
8 .   223 Molnár Gábor
11. 314 Travnev Iván Ákos
 
12. 919 Osztotics Patrik


 A 65ccm futamain #20 Hateier Botond indult, egyedüli magyarként, ő a második helyen végzett összesítésben. A nap mérlege így, hét magyar gyerek versenyző, 3 serleg.
 
A gyűjtögetés azonban nem ért végett, a parányi csapatról lemorzsolódott Bobó, Horváth Ádám és Molnár Gabika. Csatlakozott viszont Nikolics Boldizsár, Gál Lili, Varró Viktor, Klausz Norbi, és tovább fosztogatták a környékbeli országok serleg készletét. 
 
2015.06.27. Ausztria, Parndorf
Nehéznek nem mondható, köves, előre dőlő rajtgépes pálya várt minket szombaton, zsúfolt, kis depóval, de azért elfértünk. Az edzések, illetve az első futamok remek időben zajlottak. A második futam előtt azonban egy villámpakolás gyakorlásra került sor, mivel szélvihar kíséretében érkezett a locsolás az égből, alaposan elintézve annak talaját. Az ötvenesek kezdték a dagasztást, #716 Zanócz Noel motorozását nézve nem úgy tűnt, mintha túlságosan zavarná a sok helyen korcsolyapályává lett talaj. Ezúttal viszont a második helyen motorozó #12 Paitz Miki és a harmadikként végző #314 Travnev Iván Ákos is remekelt a mezőnyben, ami alaposan megtizedelődött még a hatvanötösök közt is. Aki ott volt szerintem osztja a véleményt, miszerint amelyik gyerek végigmotorozta a második futamot, azelőtt le a kalappal.
Végeredmény
 
1 .   #716 Zanócz Noel
2 .   #12 Ifj. Paitz Miklós
3 .   #35 Sagmüller Matthias
4.    #314 Travnev Iván Ákos
9 .   #51 Barta Balázs
10. #19 Osztotics Patrik
Őket a 65-ös mezőny követte, még mindig borzalmas talajon, #693 Nikolics Boldizsár az első futamot nyerte, nagy küzdelemben, a másodikban azonban egy elrontott rajt után szerzett magának néhány kellemetlen percet ami a felzárkózás gyötrelmes munkájával járt. A futam végére a második helyig jutott ami pontazonosságot szült az első futam második helyezettével. #14 Varró Viktor  a 12. helyen végzett egy futam alapján, és egy szerencsétlen esetnek köszönhetően. Egy körrel a vége előtt a helyi kolléga, a pálya felé fordulva tekerte ki a kockás zászlót, a lengetéshez hasonlatos, illetve azzal összekeverhető mozdulatokkal. Viktor ennek „bedőlve” örülve a negyedik helyének kiállt a pályáról, és mire a tévedésre fény derült gyakorlatilag a teljes mezőny elrobogott Viktor mellett. Gál Lili az első futamot a mezőny csaknem felét magamögé utasítva a kilencedik helyen robogott be.
Végeredmény:
 
1.    #15 Matasovic Thomas
2.    #693 Nikolics Boldizsár
3.    #13 Lehner Jürgen
12. #14 Varró Viktor
13. #4 Gál Lili
 
A serleggyűjtés a 85ccm kategóriában folytatódott, ahol #127 Klausz Norbert két futamgyőzelemmel keserítette szomszédjaink sorsát. #18 Barta Attila egy 6. és egy 9. hellyel összesítésben a nyolcadik helyen zárt.
10 kicsi óriás 5 serleg a mérleg sógoréknál.
 
….de a mese csak nem akar a végére érni, gyors ország váltás, ahol a kisebbek közül néhányan már elvesztették a fonalat melyik országban is járunk. Patrik, Lili, Noel, Viktor, kvartett levált az alakzatról, de hogy ne gyengüljön a csapat Kovács Noresz, és a Pergel fivérek segédkeztek a röpke Magyar járás során.  
 
2015.06.28. Szlovákia, Šenkvice
A pálya gyönyörű állapotban várta a versengésre éhes motorosokat.  A sógoréktól hozott sár eltávolításával teszteltük a motor mosót. Ekkor még azt gondoltuk ez volt az utolsó mosás a hétvégén, nem így lett az edzések lezajlottak rendben, Magyarokra nézve bizakodásra adtak okot az edzés időeredmények. 50ccm kategóriát nem rendeznek, ezért a három magyar törpe a 65ccm és a 85ccm mezőnyével együtt vágott neki a domboknak.  Kisvártatva ide is megérkezett az égi áldás olyan dagonyát kerekített az időjárás, hogy Somogybabod is megirigyelhette volna. Természetesen szintén a kicsik futamára lett használhatatlan a pálya. Az ötvenesek közül ketten vállalták az első futamot, egyikük a rajt egyenes végéig jutott Paitz Miki az első felmenőig, de addigra motorra nem is hasonlított amin ült annyi sár volt rajta. Mindenki más előtt is le a kalappal, aki végigment a piros zászlóig. Történt ugyanis, hogy az időmérés feladta a harcot, így vizuálisan követték az eseményeket a bírák ez körülbelül további 45 másodpercig szolgált információval, majd miután a hátszámok sem voltak olvashatóak, előkerült a piros zászló. Az utolsó értékelhető eredmény szerint Pergel, Kovács, Balles Eduard volt az első futam sorrendje, 85ccm-ben az első futam értékelésénél nem volt Magyar versenyző a dobogón.


 A második futamra kivirult, és ismét versenyzésre alkalmassá vált a pálya. Ekkor viszont több magyar fickóval is kibabrált a technika, #214 Pergel Bence motorja futam közben megállt, és nem is sikerült életet lehelni bele , így hiába az első futambéli jó szereplés, összetettben ötödikként végzett. #28 Kovács Noresz egy bedőlés utáni motor újraélesztésnél rajta felejtette a szivatót, így alig haladt a motor, több szülő pantomim jelekkel Activity játékba kezdett és próbálta célba juttatni az üzenetet a szivatóval kapcsolatban, nem sok sikerrel, így Noresznek az ötödik helyez jutott ebben a futamban, ezzel összetettben azért a dobogón maradt, egész pontosan a harmadik fokán. #693 Nikolics Boldizsár viszont az első futambéli negyedik helyezése mellé egy elsőséget dolgozott össze a másodikban, így összetettben az első helyen végzett. A külön nem értékelt ötvenesek közt mindössze #12 Paitz Miki és #314 Travnev Iván Ákos  teljesítette ezt a futamot. 85ccm-ben #127Klausz Norbert javított egy pozíciót az elsőhöz képest, ezt egy harmadik helyért járó serleggel díjazták. #8 Barta Attila egy hetedik és egy tizenkettedik hellyel a kilencedik helyen zárt.
Végeredmény 65ccm:
 
1. #693 Nikolics Boldizsár
2. #10 Baltes Eduard
3. #28 Kovács Noresz
5. #214 Pergel Bence
7. #12 Paitz Miki
9. #314 Travnev Iván Ákos
Végeredmény85ccm:
 
1. #114 Leskovsky Jakub
2. #11 Struk Samuel
3. #127 Klausz Norbert
9. #8 Barta Attila
 Bár gyerkőcnek már nem nevezném, de a Juniorban induló #14 Pergel Márk is megérdemel néhány dicsérő szót, aki óriási menet végén a dobogó második helyéig jutott.    
 
A általam ismert eredményekre támaszkodva e maroknyi magyar lány és fiú nemzetközi porondon összességében 12 serleggel gazdagította a Magyar Motocross Történelmet! Legyetek rájuk nagyon büszkék, és akinek ezúttal nem sikerült azokra is, hatalmas küzdők!
 
Photo:
-          Hetfleisch Erwin
-          Bianka Zigova
-          Noresz Anyu
-          moto-racing.cz
-          Vitez Jan
-          VenvartVenvart

Zólyomi Andrea | 2015.06.22, 12:08:00 | Utolsó módosítás: 2015.06.22, 12:08:00

Cimkék:

A hétvégére tervezett cserszegtomaji Junior OB és Nyugat kupa a rendező kérésére elhalasztásra kerül. A pályatulajdonos tájékoztatása alapján a hetek óta tartó szárazság miatt nem  tudják a pályát olyan mértékben előkészíteni, hogy az megfelelő legyen egy bajnoki rendezvény rangjához.

 

A rendező elnézést kér mindenkitől és az egyeztetések után közzétesszük az új időpontot.

Zólyomi Andrea | 2015.06.04, 10:25:00 | Utolsó módosítás: 2015.09.08, 14:47:00

Cimkék:

 

 
Fejér megye, azon belül a Kőszárhegyi motocross pálya volt a gyermeknapi programunk május 31-re 130 motorossal együtt. Egy Sárszentmihályi vurstli érintésével délutáni érkezésünkkor már javában zajlott az élet a depóban, a pályán sürögtek a helyi erők, a depóban nyíltak az elő sátrak, sorban kerültek elő a másnapi viadalra a motorok, és a szerszámok az utolsó szerelésre, és beállításokra. A pálya…. hát igen nem az első, de reméljük az utolsó eset amikor nem társként, hanem ellenségként beszélünk az időjárásról, éltünk meg már itt hatalmas port, futamtörléssel záródott versenyt, és zivataros díjátadót is. Ezúttal a versenyt megelőző időszakban esett ugyan az eső, amiből arra következtetne a földi halandó, hogy a pálya mindenhol tökéletesen, egyenletesen nedves, de ez a terepviszonyok miatt nem így volt. Míg az alsó részeken csapolták a vizet, a magasabban fekvő részeket locsolták küzdve az ideális állapotért.