A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. szeptember 24., hétfő
Hírek
/ 109 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 11:12:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 11:12:00

Cimkék:

Közeledik a spanyol European Talent Cup első őszi fordulója Jerezben. A bajnokságból még három verseny van hátra, Görbe Soma és a Sport&Events Academy csapat célja pedig, hogy minél sikeresebben zárják a tanuló évnek bejegyzett első szezont.
 
 
Görbe Soma a versenyek között is sokat motorozik itthoni  edző motorjával, hiszen ez az első év, hogy pre-moto3-al versenyez, ami teljesen eltérő az általa korábban használt Ohvale kis motoroktól.
 
Soma és csapata, a nyári szünet alatt többször is teszteltek a Hungaroringen, hogy minél több beállítást ki tudjanak próbálni és versenyhelyzetben alkalmazni. Az elmúlt hétvégén Slovakia Ringen rendeztek egy szlovák nyílt nemzetközi bajnoki futamot, ahol Soma elképesztő teljesítménnyel megnyerte az időmérő edzéseket erősebb motorok ellen. A szombati futamon második lett, vasárnap pedig csak egy technikai hiba választotta el az első helytől.
 
 
A Sport&Events Academy fiatal tehetsége is összefoglalta a hétvégét:
 
„Pénteken érkeztünk meg, nem volt túl jó idő és rögtön láttam, hogy elég technikás a pálya. Ennek örültem, mert a Spanyol Bajnokságon minden pálya új nekem, ezért fontos, hogy tudjak tesztelni számomra ismeretlen terepen. Szombaton megnyertem az időmérőt, a versenyen a másik pilótának erősebb volt a motorja a kigyorsításokon, mivel az egy rendes moto3, nekem pedig pre-moto3 az edzőmotorom, így csak második lettem. Vasárnap már megvolt a taktikám, hogyan tudom megtartani a vezető pozícióm és vezettem is végig a versenyt. Sajnos az utolsó körben éreztem, hogy drasztikusan lassul a motorom, leblokkolt a hátsó kerekem, gyorsan behúztam a kuplungot, hogy ne essek el és így sikerült nagyobb kár nélkül leraknom a motort, de sajnos mint utóbb kiderült a motorblokk adta meg magát. Elég csalódott voltam, mert meg tudtam volna nyerni a futamot, de legalább jó gyakorlás és tapasztalat volt!”
 
 
A padokban is  mindenki elismerte a 12 éves pilóta teljesítményét! A Slovakia Ring versenyigazgatója így fogalmazott: „ Aki eddig nem ismerte Görbe Soma nevét Szlovákiában, most egy életre megjegyezte!”
 
Görbe Soma következő versenye szeptember 29-én lesz Jerezben.

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 10:58:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 10:58:00

Cimkék:

Az RXP team, Luca Pasini és Alessandro Falzone vezetésével olyan hatalmas tehetségnek tartja a fiatal versenyzőt, hogy nem is egy, hanem azonnal két évre elkötelezték maguknál. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es és a 2020-as szezonban Kecskés Bence premoto3 kategóriában fog versenyezni, számára ez egy hatalmas előrelépést jelent. Ezek a motorok már 250 köbcentis Yamaha blokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kb. 40 lóerősek. Ezt az erőt 17 colos kerekek viszik át az aszfaltra.
 
A csapat szerint Bence messzemenőleg megállja a helyét ebben a kategóriában. Luca Pasini véleménye, hogy amit a kis versenyző megtanult a kis 12 colos kerekű motorokkal, azt a tudást most, itt a premoto3-as kategóriában tudja kamatoztatni.
 
 
„Nagyon várom a jövő évi szezont! Már megkezdtem a felkészülést, az RXP csapat teljes professzionalizmusával mögöttem áll, mind a személyes edzések, mind a motoros pályán történő tréningek során. A modern technikára támaszkodva távolról is tudok webkamera segítségével kommunikálni az olasz csapat bármely tagjával. A szerződésben ki is kötötték, hogy ha szükséges, napi szinten tájékoztassuk őket bármi eseményről, amely fontos lehet a felkészülés során számukra. Köszönöm szépen Luca Pasininek, Alessandro Falzonénak és a csapat többi tagjának, hogy megadták ezt a nagy lehetőséget és a bizalmat számomra.
 
Valamint köszönöm az idei támogatóimnak, szponzoraimnak, a magyar csapatomnak a Forty Racingnek-, és a mentoromnak Győrfi Alennak a segítséget, rá mindig számíthattam bármiben, de legfőképpen anyukámnak és apukámnak, hogy mindig mellettem állnak. Köszönöm, hogy ennyien nyomon követitek a fejlődésemet, nagyon jó érezni, hogy vagytok nekem.”

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 08:51:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 08:53:00

Cimkék:

A H-Moto Team 17 éves tehetsége a motorozás Mekkájában kölcsönmotorral is kétszer felállhatott a dobogóra: a szombati második helyét követően vasárnap nagy csatában nyert az IDM Suzuki Cup 2018-as utolsó előtti versenyhétvégéjén
 
 
A H-Moto Team ifjú tehetsége ezúttal Assenben, az IDM Suzuki Cup sorozatának utolsó előtti állomásán állt rajthoz, és bérelt motoron ülve is képes volt olyan eredmény elérésére, amivel megmaradt az esélye a sorozat összetettjének második helyére. Amíg az időmérőn a második rajthelyet szerezte meg, addig a szombati futamon másodikként intették le, a vasárnapi viadalt pedig már megnyerte.
 
 
Úgy tűnik, a gondok csak megerősítik Kovács Bálintot, aki az IDM Suzuki Cup lausitzringi fordulójának egyik futamát sem tudta befejezni, így pont nélkül maradt, ráadásul a motorjában olyan technikai problémák adódtak, amit az elmúlt hétvégéig nem lehetett orvosolni, ugyanis a megrendelt alkatrészek nem érkeztek meg. A H-Moto Team 17 éves tehetsége számára nem maradt más, mint egy kölcsönmotorral rajthoz állni az asseni versenyhétvégén. Bálint ismételten bebizonyította, a magyar gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb ígérete, ugyanis úgy végzett az időmérőn a második helyen, hogy előtte a rossz időjárási viszonyok miatt mind a két szabadedzést ki kellett hagynia. Ám ezzel nem ért véget a fiatal motoros bravúrsorozata, hiszen előbb második lett a szombati versenyen, majd vasárnap még ezt is felülmúlva a sorozatban megszerezte a második futamgyőzelmét. Ezzel Bálint négy pontra megközelítette az összetett második helyén álló riválisát, és minden esélyét megőrizte arra, hogy a szeptember 28-30-i, Hockenheimben rendezendő szezonzárón megszerezze a második helyet, mintegy feltéve az idei szezonjára a koronát, hiszen hazai környezetben már megszerezte pályafutása első felnőtt bajnoki címét az ezresek között.
 
 
„Nagyon nehéz hétvégének indult, ugyanis a saját motorom nem készült el a versenyig, így a hétvége folyamán egy bérelt motorral mentem. Az első két vizes edzésen nem vettem részt, majd az első időmérőn tudtam először kipróbálni a motort. Ott a negyedik helyen végeztem, de este még sokat dolgoztunk a motoron, hogy még gyorsabb tudjak lenni, így a rajtrácson a második rajthelyről indulhattam. Az első futamon szinte végig a harmadik helyen motoroztam, de az utolsó körig nem adtam fel, így a pálya utolsó kigyorsításán lett enyém a második hely. A vasárnapi futamon hatalmas csata folyt az első helyért, összesen két kört vezettem, de ez pont elég volt ahhoz, hogy én állhassak a dobogó legfelső fokára! Köszönöm a csapatnak a rengeteg munkát, nélkülük ez most tényleg nem jöhetett volna össze. Különös köszönet Rizmayer Gábornak, akinek tanácsaival rengeteget tudtam gyorsulni, és taktikus versenyeket futni” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
A H-Moto Team sportigazgatója szerint, ha a pénteki szabadedzéseken is tudtak volna a motorral dolgozni, akkor a kettős győzelem sem lett volna meglepő a remekül motorozó Bálinttól.
 
„Alapvetően határozta meg a várakozásunkat az a tény, hogy Bálint kölcsönmotorral állt rajthoz Assenben. Ráadásul a szabadedzéseken nem tudott motorozni, így egy nappal mindig késésben voltunk a többiekhez képest. A vasárnapi futamot követően álltunk ott, ahol a versenyek előtt kellett volna állnunk, így ennek fényében nagy bravúrnak tartom ezt a futamgyőzelmet és a második helyet” – mondta Rizmayer Gábor.
 
 
Kovács Bálintnak összetettben már csak 4 pont a hátránya a második helyért folyó csatában. Az utolsó fordulóra szeptember 28-30. között, Hockenheimben kerül sor.
 

Fotó: JK Sports  

 

Zólyomi Andrea | 2018.09.11, 13:35:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.11, 13:35:00

Cimkék:

Nem sikerült jól Szvoboda Bence hétvégéje az ADAC MX Masters hétvégi viadalán. Tavasszal eltört csuklója újabb ütést kapott, műtét is lehet a vége!
 
A legendás világbajnoki helyszín, a Stuttgart melletti Gaildorf fogadta az ADAC MX Masters mezőnyét, ahol nem folytatódott a magyarok legjobbjának sikersorozata. Szvoboda Bence az elmúlt hetekben három különböző bajnokságban is képes volt nyerni, ezúttal viszont le kellett nyelnie a keserű pirulát.
 
 
“Ez nem az én hétvégém volt sajnos. Egy ugratás során nagy ütést kapott a tavasszal eltört bal csuklóm, utána képtelen voltam erőt kifejteni a kezemmel, ez pedig nagyon balesetveszélyes a mi sportunkban. Fel kellett adnom mindkét futamot, nem kockáztathattam egy komolyabb balesetet, hiszen még várnak rám tétversenyek az idei szezonban. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a hétvége, főleg azért, mert sok magyar jött ki szurkolni nekünk.” - foglalta össze a rövidre sikerült versenyét a HTS Team klasszisa.
 
 
Az elsődleges vizsgálatok nem mutattak törést, viszont a röntgenfelvételeken az tisztán látszott, hogy rosszul forrt össze a korábban eltört csont, ami állandó gyulladást eredményez a csuklójában, így a szezon befejeztével korrekciós műtétre kényszerülhet a magyar bajnok, elkerülve a későbbi szövődményeket. Az orvosokkal való egyeztetés jelenleg is folyik, addig ilyen állapotban vállalja a versenyeket Szvoboda. Most hétvégén a magyar bajnokság Tápióbicskei állomásán láthatják őt a szurkolók.
 
Gaildorf egyébként a többi magyar motoroshoz sem volt kegyes. Jakob Kristóf a 15-18 évesek mezőnyében az összetett 20. helyén zárt, két bajnoki pontot begyűjtve a futamokban, Zanócz Noel a legkisebbeknél (10-15 évesek) debütáló ADAC viadalán rögtön pontszerző lett, öt egységet gyűjtve a 22. pozícióban értékelték két futam alapján.
 
 
 
Szvoboda kategóriájában ausztrál győzelem született Hunter Lawrence révén, Jakobéknál a németek üdvöskéje, Leon Florian húzta be az első helyet, Zanóczéknál pedig a dél-afrikai Camden McLellan lett a legjobb.
 
Az ADAC MX Mastersből már csak egy forduló maradt hátra az idei évben, szeptember 23-án Holzgerlingenben zárul a bajnokság.
 
ADAC MX Masters Gaildorf, végeredmény:
 
Masters
1. Hunter Lawrence (ausztrál, Honda)
2. Jordi Tixier (francia, KTM)
3. Gregory Aranda (francia, Kawasaki)
37. Szvoboda Bence (magyar, HTS Team)
 
125cc
1. Lion Florian (német, KTM)
2. Mike Gwerder (svájci, KTM)
3. Rick Elzinga (holland, Yamaha)
20. Jakob Kristóf (magyar, HTS Team)
 
85cc
1. Camden McLellan (dél-afrikai, KTM)
2. Liam Everts (belga, KTM)
3. Radek Vetrovsky (cseh, KTM)
22. Zanócz Noel (magyar, Husqvarna)

Zólyomi Andrea | 2018.09.11, 10:42:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.11, 10:42:00

Cimkék:

A szélsőséges időjárással tarkított elmúlt hétvégi Kispályás Nemzetközi Bajnoki forduló után a Chrobák Motorsport Egyesület egy része ismét útra kelt. Az uticél most is Csehország, csak most a gyerekek számára már ismerős Vysoke Myto volt a célpont. A csapatból Czepó Donát és Vincze Martin utazott a Cseh Bajnokság utolsó fordulójára. Mindkét fiatal számára stressz mentes hétvégének néztünk elébe, hiszen Donát nem motorozott végig ebben a bajnokságban, ő egy jó edzésnek tekinti ezeket a futamokat, míg Martin pedig több mint 50 pont előnnyel, szóval ő már Bajnokként érkezett az utolsó futamra.
 
 
Pénteken ennek tudatában ment fel a két gyerek edzeni a pályára. Jó tempóban kezdtek, mikor is Donátnak a motorjából rossz hangok jöttek. Gyors helyzetelemzést követően arra jutott Donát apukája, hogy nem lehet orvosolni helyszínen a hibát és inkább hazamegy a másik, 125 ccm-es motorjáért. Az azért egy lényeges információ, hogy a haza az Békéscsaba, tehát 650 km a távolság csak hazáig. De szombat reggelre a motor előállt, Donát kezdhette az edzéseket. Ekkor jött az újabb meglepetés. Péntek délután már említették a szervezők, de még nem volt biztos, hogy a hétvége programját összetömörítik egy napra, ám szombaton szembesültünk az új időtervvel. Ez azt jelentette, hogy egy szabadedzés, két időmérő és még aznap a két verseny is lezajlik.
 
 
Donát hamar alkalmazkodott a 125 ccm-es motorjához, ami jóval gyengébb a tönkrement 150-esétől. Felvette a ritmust és az időmérőkön már sikerült megszereznie a kategóriája harmadik helyét. Ezután következtek a versenyek, ahol mindkét esetben Donát jól rajtolt. Sajnos az élen haladó két 150 ccm-es motorral nem tudta tartani a lépést, de a harmadik helyet magabiztosan tartotta mindkét futamon. A körideje tovább gyorsult az időmérőkhöz képest, így abszolút pozitívan zárta a hétvégét és az eredményhirdetésen a harmadik helyre állhatott a dobogón.
 
Martin már pénteken megjavította eddig ezen a pályán futott leggyorsabb körét. Ezt szombaton csak tovább fokozta és a kategóriája első helyéről rajtolt. Első futamon jól rajtolt a kategóriája élére állt és diktálta az időmérőjénél 2-3 tizeddel még gyorsabb tempót. Sajnos az egyenesekben mindig utolérte ellenfele, majd a hatodik körben sikerült is neki az előzés. Martin az egyenesbe visszaelőzni nem tudott a kanyarokban meg zárták előtte az íveket, így szorosan a második helyen ért célba.
 

Második futamon ismét egy jó rajttal az élre állt, de a negyedik körben a motor nem akart olyan gyorsan sebességet váltani, mint a pilóta, így ismét visszacsúszott a második helyre és innentől az előző verseny ismétlődött, így ismét a második helyen végzett.
 
Chrobák János: „Először is, nagy köszönet Donát apukájának, hogy nem hagyta veszni a hétvégét és egy röpke 1300 km-es extra utat bevállalt. Donát a pénteki napot gyakorlatilag kihagyta, majd szombaton egy gyengébb motorral olyat motorozott, amit mi sem gondoltunk volna. Lelkiekben jól dolgozta fel a szituációt és gyorsan alkalmazkodva folyamatosan gyorsulva igazán jó köridőt futva versenyzett egész nap.

Martin rögtön jó tempóval kezdte az edzéseket. A versenyen is rátett még egy lapáttal, de sajnos a motorerővel nem tudta felvenni a versenyt. Ahhoz képest, hogy bajnokként érkezett a hétvégére és a kérésünk annyi volt felé, hogy biztonságosan motorozzon egyet, ezt túl is teljesítette és gyönyörűen versenyzett.
 

Következő versenyünk október első hétvégéjén lesz Magyaroszágon, a Kakucs ringen. Ráadásul itt az egész csapat versenyzik, mert ez a Nemzetközi Bajnokság záró futama lesz. Több kategória bajnoki címe nyitott még, így biztosan izgalmas versenyek lesznek, ahol várunk mindenkit szeretettel.”
/ 109 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.