A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. június 16., vasárnap
Hírek

Zólyomi Andrea | 2023.10.26, 09:45:00 | Utolsó módosítás: 2023.10.26, 09:45:00

Cimkék:

Az AAIMC bajnoksággal összekötött MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa fináléjára Horvátországba, az Autodrom Grobnik versenypályára utaztak versenyzőink az elmúlt hétvégén! Molnár Gergő STK 600 Alpok Adria Bajnok címet szerzett, míg  Számadó Máté SSP 300 Alpok Adria Bajnok és Európa Kupa Győztes lett.

 

A magyar gyorsasági motorversenyzők legjobbjai csaptak össze elmúlt héten, az MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokságon,  Grobnikban! Az elmúlt évek során sikerült stabilizálni egy 5 fordulóból álló magyar sorozatot. A sorozat fináléjának idén egy teljesen új helyszín, a horvátországi Autodrom Grobnik versenypálya adott otthont. A MAMS Gyorsasági Szakágának terve az idei évre az, hogy olyan versenysorozatot építsünk fel, ami a jövőben fenntartható és nemzetközi előrelépési lehetőségeket biztosít sportolóinknak! Ezt a célt szolgálta a nemzetközi összekapcsolás az Alpok Adria bajnokságokkal az utolsó futamon is, Horvátországban. Az Automotodrom Grobnik egy 4,168 km-es motorsport versenypálya, amely 10 km-re északra található Rijekától, Horvátországban. Egy rendkívül  lendületes, gyors versenypálya, amely többek között a tengerpart közelsége miatt is kedvelt a technikai sportok szerelmesei között.


A nemzetközi futamok, így a grobniki finálé is, ugródeszkát és ismertségi lehetőséget biztosítanak a magyar tehetségek számára. Egy új közeg, egy igazi, a hobbi pályanapoktól eltérő, versenycentrikus, nemzetközi mérce jelenik meg. A nemzetközi sztenderdek szerinti forgatókönyvet és nem utolsó sorban tempót, kihívást ismerhetik meg ezáltal versenyzőink. Egy új pálya, új tapasztalat és új kapcsolat került be a magyar bajnokság sorozatának helyszínei közé.

 

- Autodrom Grobnik versenypálya, Horvátország -

 

A MAMS Gyorsasági szakága által kiírt MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokság fináléján 4 futamban állhattak rajthoz a sportolók. Open 600 és Open 1000 hivatalos magyar bajnoki fordulók mellett Magyar Kupa 600 és Magyar Kupa 1000 futamok várták a magyar résztvevőket. Egyidejűleg az AAIMC kategóriáiban is megmérettettek versenyzőink SBK, STK 1000, SST 600,
SSP 300 és CUP 1000 géposztályokban!

 

- MBH Bank Bajnokság kupái és ajándékcsomagjai -

 

A kategóriák rajtrácsán az egyes országok élvonalbeli, nemzetközi bajnokságokban is induló versenyzői most igazoltan maradtak távol, hiszen ez az időszak a déli, spanyol, olasz bajnokságok fináléjának ideje is, ahol az év végével többen lehetőséget kaptak a bizonyításra a magyar srácok közül is. Óriási elismerés és büszkeség a Magyar Bajnokság szervezőinek így is, hogy a kategóriák magyar résztvevői valamennyi nemzetközi mezőnyben az élmezőnyben motoroztak. A magyar versenyzők időeredményeikkel maguk mögé utasították a nemzetközi top versenyzőket is, rendkívül büszkék vagyunk legjobbjainkra! A nemzetek versenyében a Magyar Csapat erősen dominált a hétvégén, köszönhetően Molnár Gergő és Grörbe Soma 600-as „uralmának” az Alpok Adria mezőnyben is, valamint Számadó Máté SSP 300 Alpok Adria győzelmének.


Egy nagy visszatérőnk, Juhász Dávid erősítette az 1000-es mezőnyben a magyar csapatot, de sajnos Dávid a versenyen egy  külföldi sportolóval való küzdelem során bukott, így most még várat magára Dávid eredményes bizonyítása. Biztosak vagyunk  benne, hogy ha a 92-es rajtszámú többszörös bajnokunk újra felveszi a ritmust, az 1000-es mezőnyt is magyar versenyző fogja  uralni.
 

Az MBH Bank támogatásával megrendezett 2023-as bajnokság mezőnye az idei évre rengeteg fiatal tehetséggel bővült, akik  szenzációs új energiákat hoztak az idei bajnokság rajtrácsára. Aki végignézett az év során az indulók névsorán, olyan versenyzők  neveit olvashatta, akik garanciát jelentettek a körrekordokra. A spanyol bajnokságból hazalátogató Varga Tibi és Kecskés Bence, a FIM 24 órás világbajnokságon és idén az IDM-ben a BMW csapatában szereplő Kovács Bálint, az egyik leggyorsabb magyar  motorversenyző, többszörös Magyar Bajnok és világbajnoki pontszerző Molnár Geri, a 2022-es RED Bull Rookies Cup résztvevő  örbe Soma, az IDM-ben, Németországban versenyző Számadó Máté, a többszörös bajnok Juhász Dávid vagy mezőny feltörekvő tehetségei: Érsek Dani, Majsa Gergő és Füleki Ádám, Kun Csabi, Vakán Levente vagy akár Kerényi Ádám! Micsoda sportolók! Óriási büszkeség számunkra, hogy leggyorsabbjaink nemzetközi szereplésük mellett is megtisztelték rajthoz-állásukkal ebben az  évben a magyar bajnokságot.

 

- Rajt! STK 600 finálé Grobnik -

 

Az év utolsó versenye mindig rendkívüli izgalmakat rejt. Az MBH BANK Magyar Bajnokság Open 600 kategóriájába Füleki Ádám  jelentős pontelőnnyel érkezett a horvát pályára, viszont Molnár Geri és Görbe Soma személyében két ultragyors pilóta állt  Ádámmal egy időben a rajtrácson. Geri és Soma az Alpok Adria címért küzdöttek, kettejük között a vasárnapi futamon már csak egyetlen egy pont volt a különbség a nemzetközi cím elnyeréséért. Füleki Ádám jó taktikai érzékkel a biztos 3. helyet tartotta meg, nem kockáztatott a hol száraz, hol nedves aszfalton, így megvédte pontelsőségét és nagyon megérdemelten 2023 magyar  bajnoka lett a 600-as kategóriában.


Geri és Soma rendkívül izgalmas csatájából Geri győzedelmeskedett, aki ponthátrányból és meglehetősen rossz, hátsó  rajtpozícióból indulva, végül mindkét nap versenyét meg tudta nyerni. A két magyar srác leiskolázta a nemzetközi teljes mezőnyt. Az Alpok Adria bajnoki cím sorsa az utolsó verseny utolsó körében, 025 ezreddel dőlt el kettejük között. Mindketten szenzációsan motoroztak. Óriási klasszis, hogy a versengést nem bukás döntötte el, mindketten behozták ilyen tempóval, ilyen aszfalton és csatában a motort az első és a második helyen. 2023 STK 600 Alpok Adria Bajnoka Molnár Gergő lett.

Szeretnénk megdicsérni a 600-as mezőny egy fiatal magyar résztvevőjét is, Nagy Attilát. Attilának ez az első teljes szezonja a  sorozatban, ahol a vizes edzések során rendkívüli tempóval emelkedett ki a mezőnyből. Sajnos a felszáradó pálya nem neki kedvezett, de így is külön gratulációt érdemel megvillanó tehetsége.

 

- Molnár Gergő, STK 600 Alpok Adria Bajnok és MBH Bank Országos Gyorsasági Bajnokság III.-

 

A királykategória bajnok esélyeseként nevezett Majsa Gergely az utolsó fordulóra, azonban az 1000-es bajnokság rendkívül nyitott volt. Érsek Dani a tapasztalata, tempója alapján szintén esélyes volt az első helyre. Juhász Dávid is nevezett az utolsó versenyre, aki már több bajnoki címmel bizonyította tehetségét, de mivel nem minden futamon indult el idén, így az ez évi bajnoki címet matematikailag ő már nem érhette el. Sajnos a körülmények, a vizes aszfalt rendkívül megnehezítették a versenyzők dolgát.

Dani évét végigkíséri egy pechszéria és több bukás is. Ez a szerencsétlen karma nem kerülte el Grobnikban sem, már a pénteki kvalifikáció során elcsúszott a kölcsön suzukival. A versenyző rendkívüli hozzáállását bizonyítja, hogy most is, mint eddig, felállt, nem adta fel. A szombati futamon a 3. helyet szerezte meg, az éves bajnokságban dani így 2. lett.


Juhász Dávid volt a mezőny leggyorsabb magyar résztvevője, Dávid azonban egy külföldi sráccal vívott meccsben a szombati futamon csúszott el. Kiesett a küzdelemből. A magyar srácok ezres csatájában Majsa Gergely volt a hétvégén a legeredményesebb. Gergő a szombati futamon megszerzett 2. hellyel megerősítette pontelsőségét. A 2022-es Magyar Kupa Győzelme után idén, 2023-ban, az MBH Bank Magyar Gyorsasági Bajnokság 1000-es kategóriájának bajnoka lett!


Fontos megemlíteni, hogy idén már több külföldi résztvevő is regisztrált a nyílt magyar bajnokságra. Mennito Heros, olasz versenyző már a Slovakiaringen és a Pannónia-Ringen is a magyar bajnokságot erősítette. Grobnik neki hazai pálya, így pályarutinját kihasználva ő nyerte a hétvége magyar futamát. Az olasz srác az abszolut értékelésben 3. lett, köszönjük egész éves kitartó részvételét.

 

A Magyar Kupa 1000-es sorozatának futama sajnos elmaradt. Több versenyző is érdekelt volt a kupasorozat végkimenetele szempontjából, de a tömegsportolóknak nehezebb alkalmazkodni az időjáráshoz, feltehetőleg a csapadékos idő miatt a srácok nem vállalták az utolsó futamot. Az eddigi eredmények alapján Hugyecz Elek és Koczka Tomi baráti versengése határozta meg ezt a kategóriát. A táblázat élén állnak. Pócsik Ádám a harmadik a tabellán, így ők a kupások közül a 2023-as év legeredményesebb versenyzői.

 

- MBH Bank Országos Bajnokság grobniki futam open 1000 dobogósai -

 

- A királykategória mezőnye a grobniki versenypályán -

 

A Magyar Kupa 600-as mezőnyének pont-elsője a fordulót megelezően Gyigor József volt. Józsi köridejei és eddigi szereplése alapján akár favoritja is lehetett volna a finálénak, de sajnos nem tudott részt venni a záróversenyen. Amerikába költözött. A 2023- as Magyar Kupa Győztese Cím az előzetes statisztikák alapján így rendkívül nyitott maradt. Nagy esélyesként érkezett Kerényi  Ádám és ponthátrányból ugyan, de győzelmi reményekkel állt rajtrácsra a villámgyors Vakán Levi is. A pénteki nap során Levente a tőle megszokott vehemenciával feszegette határait, egy lapra tett fel mindent a futamgyőzelemért. Végül nagyon gyors  versenyzéssel „Lecsó” állhatott fel a dobogó legfelső fokára Grobnikban, megnyerte a Magyar Kupa utolsó futamát. Mivel Kerényi Ádám taktikusan behozta a triumphot a 3. helyre így a pontkülönbség nem volt elég Leventének, hogy megváltoztassa az éves  ponttáblázatot, Kerényi Ádám megőrizte helyét a kupasorozatban és megérdemelten lett a 2023-as MBH Bank Gyorsasági Magyar Kupa Győztese! A futam dobogójának 2. fokára Kun Csabi állhatott fel, aki idén ül első szezonjában 600-as motoron, eddig a 300-as mezőnyben versenyzett. Csabinak láthatóan fekszik az erősebb kategória, hiszen versenyről versenyre tör előre, a következő évben nem lehet más a cél, mint a 600-as győzelem! :)

 

- Vakán Levente és Kun Csabi az MBH Bank Magyar Kupa fináléjának I. és II. helyezettjei -

 

Idén a korcsoport határok miatt az SSP 300 kategória (fiatalok, kisebb teljesítményű motorokon), nem az MBH Bank Országos  Gyorsasági Bajnokságának keretein belül került kiírásra Magyarországon. A hétvége nemzetközi eseményén azonban Alpok Adria és FIM Europe SSP 300 Kupát is tartottak, ami egy Európa szintű megmérettetés a „kicsiknek”. Ebben a versenyben volt érdekelt Számadó Máté magyar gyorsasági motorversenyző. Máté mind a 2023-as Alpok Adria Bajnokságot, mind az Európa Kupát  megnyerte. 12 európai ország versenyzőit utasította maga mögé, óriási gratulációt érdemel kettős bajnokunk!

 

MAMS Gyorsasági Szakága ezúton gratulál fiataljainak, természetesen nem csak magyar bajnokainknak, de valamennyi  nemzetközi helyezettnek, résztvevőnek is! Köszönjük, hogy egész évben ennyi gyakorlást, kitartást, energiát fektettetek sportunkba  és, hogy ilyen szenzációs eredménnyel zárhatta az évet a Magyar Csapat!

 

- Számadó Máté 2023. SSP 300 Alpok Adria Bajnok és Európa Kupa Győztes motorversenyző -

 

A grobniki finálé futamának végeredménye összefoglalva:


Az Open 600 MBH Bank Magyar Bajnokság V. fordulójának végeredménye:
1. Molnár Gergő / YAMAHA / Geri Racing Kft. - Pannonia Motorsport Kft.
2. Görbe Soma / YAMAHA / Beremend Sport Kft.
3. Füleki Ádám / HONDA / Bódis Formation Sportegyesület (Magyar Bajnok 2023)


Az Open 1000 MBH Bank Magyar Bajnokság V. fordulójának végeredménye:
1. Mennito Heros / APRILIA / FIM ITA
2. Majsa Gergely / BMW / SB Racing Team MSE (Magyar Bajnok 2023)
3. Érsek Dániel / HONDA / AM39 Motorsport Kft.


Az Open 600 MBH Bank Magyar Kupa III. fordulójának végeredménye:
1. Vári Vakán Levente / SUZUKI / Pannonia Motorsport Kft.
2. Kun Csaba / YAMAHA / NTR Tem SKE
3. Kerényi Ádám / TRIUMPH / Tomracing - EAK M-Sport (Magyar Kupa Győztes 2023)


2023 bajnokai és kupagyőztesei:
Open 600 Magyar Bajnok - Füleki Ádám / HONDA / Bódis Formation Sportegyesület

Open 1000 Magyar Bajnok - Majsa Gergely / BMW / SB Racing Team MSE
Open 600 Magyar Kupa Győztes - Kerényi Ádám / TRIUMPH / Tomracing - EAK M-Sport
Open 600 Magyar Kupa LV - Hugyecz Elek / BMW / Pannonia Motorsport Kft.

 

- Kerényi Ádám 2023. MBH Bank Magyar Kupa Győztes, Open 600 -

 

- Füleki Ádám 2023. MBH Bank Országos Bajnok Open 600 -

 

- Majsa Gergely MBH Bank Országos Bajnok Open 1000 -

 

Az Alpok Adria Gyorsasági Motoros Bajnokság és Európa Kupa 2023-as fordulóin 12 ország 140 versenyzője állt rajthoz az év során. Ez a bajnokság az alábbi nemzeti szövetségeket egyesíti:


ACCR Autoklub of the Czech Republic
MSBiH Motorcycle Federation of Bosnia and Herzegovina
AMOTOE Sports Motorcycle Federation of Greece
AMSS Auto Moto Association of Serbia
AMZS Auto Moto Zveza Slovenije
FMI Federazione Motociclistica Italiana
FMS Federation Motocycliste Suisse
FRM Romania Motorcycle Federation
HMS Hrvatski Motociklisticki Savez
MAMS Magyar Motorsport Szövetseg
PZM Polski Zwiazek Motorowy
SMF Slovenska Motocyklova Federacia


A MAMS Gyorsasági Szakág magyar versenyzőinek köridejei, eredményei, a sportolói magatartás, példaértékű volt! Óriási dicséret illeti a nevezőket! Nagyon szép eredmények születtek a 2023-as sorozatban! Nem csak a pályán, de a szervezői háttérmunkákban is bizonyított a „magyar csapat”!


A MAMS Gyorsasági Szakágának, sportszakembereinek, szakszemélyzetének köszönhetően kiemelkedő sportsikerű és súlyos balesettől mentes eseményeket tudhatunk magunk mögött. Az MBH Bank és a MAMS Gyorsasági Szakágának együttműködése egy új, nemzetközi szintre emelte a magyar bajnokságot. Köszönjük partnereink és támogatóink együttműködését!


A grobniki finálé MAMS szakmai stábja Szabó Gyöngyi, Pál László és Lakatos György volt.


MAMS Gyorsasági Szakág
2023. október 24.

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.