A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. szeptember 23., szombat
Hírek

Nem csak a nevezők számában, de a nézők tekintetében is minden eddigi bajnoki fordulót felülmúlt a hétvégén a Pannónia-Ringen megrendezett MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokság eseménye!

Zólyomi Andrea | 2023.08.23, 12:39:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.23, 12:39:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség Gyorsasági Szakágának promótere, a Pannónia Motorsport kft. (palyamotorozas.hu) saját, önálló, magyar szervezésében került megrendezésre a bajnokság legutóbbi, 4. futama. Mind Open 600 és Open 1000 kategóriákban az év  legtöbb magyar nevezőjét hívta rajtrácsra ez a forduló. Több mint 152 magyar gyorsasági motoros állt a rajtvonalhoz!

 

Rendkívül nehéz feladatot vállalt el a palyamotorozas.hu csapata, amikor önálló promócióként hirdette meg az MBH Bank Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa 4. fordulóját. A bajnokság eddigi futamai mind nagy, nemzetközi események betétversenyeiként zajlottak, ami eleve biztosította az események sportszakmai színvonalát és a versenyzők nívóját. Ez a verseny más volt. A szervező csapat, 19-re lapot húzva, önálló napot rendezett az ország legkedveltebb nagypályáján. Lesznek-e elegen? Meg tud-e tölteni egy önálló, magyar szervezés 4 rajtrácsot? Meg lesz-e a nevezők tempója egy valóban nívós országos bajnoki szinthez? Rengeteg kérdés és kockázat előzte meg a futamot.


A magyar gyorsasági motoros közösség azonban megmozdult. Megmozdult? Rákapcsolt, kilőtt és brillírozott! Aki ott volt és látta a teli  rajtrácsokat, a tömött depót, az egy emberként szurkoló lelátót, nagyon nagy élményt élhetett át! Magyar gyorsasági bravúr, ami  NEKTEK, motorosoknak, Versenyzőinknek köszönhető.

 

- Pannónia-Ring -

 

A gyorsasági szabályzat alapján adott egy köridő limit, mely határt egy pilóta a kvalifikációs edzései során nem ér el, nem állhat fel  a rajtrácsra. Ez az első pilóta köridejének 120%-a. Mind az open 1000, mind az open 600 nevezői olyan tempót produkáltak a  hétvégén, hogy a százalékokat bizony nem kellett távolról sem számolgatni. Nem egyéni kiemelkedő eredményekről beszélek, hanem az egész csoport átlagáról, nívójáról, szintidejéről. A rajtrács utolsó versenyzőjének ideje is egy nemzetközi futam középmezőnyébe is elég lett volna! Elfogult vagyok, igen. Mert büszke vagyok, mert a mi sportolóink, a mi csapatunk, a mi közösségünk. Szakágunknak rendkívüli tehetségei vannak hazánkban.


Az elmúlt évek során sikerült stabilizálni egy 5 fordulóból álló magyar nemzeti sorozatot, aminek biztos pontja az egyik  legkedveltebb versenypálya a Pannónia-Ring. Óriási kicsúszási zónáival a világ egyik legbiztonságosabb aszfaltcsíkjának számít, rendkívül technikás vonalvezetése, 18 kanyarja nagyon népszerűvé teszi ezt a versenypályát nem csak a magyar, de a nemzetközi gyorsasági motorosok között is. Amikor a MAMS Gyorsasági Szakága feladatául tűzte ki az idei évre, hogy egy önálló, hazai, hétvégi  fordulót is szervez, a palyamotorozas.hu csapata örömmel vállalta a közös munkát és a szervezési feladatokat. Nem volt kérdés, hogy a „tetthely” nem lehet más, mint a leginkább motorosbarát hazai pálya, a Pannónia-Ring.

 

- Magyar Kupa szabadedzés -

 

Az önálló szervezés rengetek kihívással és persze kompromisszummal járt mind a szakág, mind a szakmai stáb és a promóter számára is. A Gyorsasági Szakág egyértelmű célja az, hogy a bajnokság és a versenyrendszer működésé során az amatőr  sportolóink is lehetőséget kapjanak a versenyzésre. A szabadidő sportolók, hobbisták számára is kínálni akartunk legalább egy  olyan eseményt, ahol becsatlakozhatnak a nemzetközi szinten már elismert élsportolóink mellé. A fiatal tehetségek, a szárnypróbálgató hobbisták, a „trackday”-ek királyai számára is vonzó eseményt akartunk szervezni! Egy hazai, hétvégi, olcsóbb és  elérhetőbb eseményt terveztünk meg, ami az előző tények ellenére is színvonalában ne térjen el a nemzetközi fordulóktól. Nagyon  fontosnak tartjuk a tehetségkutatást és az utánpótlás felfedezését, amit ezen az eseményen a tehetségkutató betétfutamokkal és a Magyar Kupába, alkalmi rajtengedéllyel, való csatlakozási lehetőséggel biztosítottunk. Az érdeklődő kezdő versenyzők is egy olyan  eseményen vehettek így részt, ami lebonyolítási rendjében már abszolút a világbajnokságok forgatókönyvét és kiírásait követte.  Ezen a fordulón amatőr sportolóink is a magyar első osztály mezőnyével együtt bizonyíthatták rátermettségüket.


Open 600 kategóriában 35 induló, Open 1000 kategóriában a maximális 42 induló, Tehetségkutató 600 mezőnyében 34 induló, Tehetségkutató 1000 rajtrácsán pedig több mint 42 nevező képviselte a magyar gyorsaságisok közösségét. A kiemelkedő létszám mellett a tempó sem volt hétköznapi. Nagyon büszkén írjuk le ezeket a laikusok számára a száraz tényeket, de hozzáértőknek mindenképpen érdemes megnézni a köridőket! Aki tisztában van a Pannónia-Ring tempójával bizonyára meglepődik azokon az időhatárokon, amik most következnek. Az Open 600 kategóriában 2:09-es köridő felett nem lehetett felférni a rajtrácsra, Open 1000 kategóriában 2:07, míg Tehetségkutató 1000 mezőnyében is 2:18 volt a bejutás köridő limitje!

 

- Ifjabb és idősebb Varga Tibor a 600-as bajnoki mezőny rajtrácsán -

 

A MAMS Gyorsasági szakága által kiírt MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa IV. fordulóján 6 kategóriában  állhattak rajthoz a magyar sportolók. Az élsportolók számára kiírt Open 600 és Open 1000 hivatalos magyar bajnoki fordulók  mellett a tömegsportolók számára megrendezett Magyar Kupa is értékelésre került, 600 és 1000 géposztályokban is. Egyidejűleg  egy betétprogram keretében a Tehetségkutató 600 és Tehetségkutató 1000 két futama is egy-egy extra lehetőséget kínált a  lassabb nevezőknek.
A magyar versenyzők mellett több külföldi, Lengyel, Szlovén, Osztrák és Szlovák sportoló is nevezett a versenyre, ami külön  büszkeség a szervezők és a szakágunk számára is. Az MBH Bank támogatásával megrendezett bajnokság mezőnye az idei évre  rengeteg fiatal tehetséggel bővült, akik szenzációs új energiákat hoztak a rajtrácsra. Aki végignézett az indulók névsorán, olyan  versenyzők neveit is felfedezhette, akik eddig a kisebb kategóriák mezőnyét uralták. Számadó Máté és Kun Csabi is az SSP 300  kategóriából érkeztek a nagyok közé.

 

Most először, direkt ez az esemény kedvéért léptek feljebb és versenyeztek újoncként, 600-as motorral. Mindkettőjük az  élmezőnybe küzdötte magát a versengés során, ami szenzációs kezdés, gratulálunk a fiataloknak! Az egyik leggyorsabb magyar  motorversenyző, többszörös Magyar Bajnok és világbajnoki pontszerző Molnár Geri sajnos technikai gondokkal küzdött. A Yamaha makacs volt és nem lépett a rajtrácsra. Geri nullaponttal zárta ezt a fordulót. Kecskés Bence és Varga Tibor küzdelmét hozta így a 600-as verseny. A két pilóta között csupán 3 tized különbség volt, mind ketten a körrekordhoz képest is csupán egy másodpercen  belül motoroztak. Külön dicséretet érdemel, hogy csatájuk végig fair és tiszta maradt, nem követtek el semmilyen szabálytalan  vagy elsokallt manővert és mindketten célba értek. Egy ilyen csatában ez rendkívül intelligens versengésre vall, le a kalappal fiúk!  Füleki Ádám a pontállás éllovasaként érkezett, de a harmadik helyről elcsúszott. Sportemberi bravúr, hogy visszaült a motorra és  pontszerző helyen ért célba a Hondával. Számadó Máté első 600-as versenyén felállhatott az abszolút dobogó 3. fokára, ami  figyelembe véve a szenzációs 1:56-os köridőt, teljes mértékben megérdemelt volt. Óriási büszkeség számunkra, hogy  leggyorsabbjaink nemzetközi szereplésük mellett is megtisztelték rajthoz-állásukkal a magyar bajnokságot.

 

- A nap leggyorsabb 600-as versenyzői, egy fiatalok uralta dobogó -

 

Az év negyedik versenye a nézők számára is népszerű esemény volt, ritkán látni 150 magyar gyorsasági motorversenyzőt egymás  után, egy nap programjába sűrítve. Az esemény ráadásul a szurkolók számára teljesen ingyenesen volt látogatható. A kiérkezett  vendégek kényelmét szolgálta a versenypálya remek étterme és a szinte az egész pályára panorámát kínáló lelátó. Nagyon köszönjük a nézőinknek, hogy ennyien kilátogattatok, több száz fős tábor szurkolt a magyar indulóknak a fő versenyek  időszakában. Várható volt, hogy ez a plusz drukk egy kis bizonyítási kényszert is tesz a pilótákra, a srácok minden energiájukkal az  győzelmet célozták meg a szuper közönség előtt. Lehet, hogy a véletlen vagy ez az apró plusz nyomás, de pontállások éllovasainak nem volt szerencsés ez a forduló. Az 1000-es mezőnyből mindkét éllovas, Érsek Dani és Majsa Gergő is kiesett, sőt a Magyar  Kupa pontelsője, Koczka Tomi is elcsúszott. Szerencsére súlyos személyi sérülés nem történt. Új szereplők, új tehetségek léptek  így a tabellára.

 

- Majsa Gergely, Senekovic Ales, Pócsik Ádám, az 1000-es futam első körében -

 

Az 1000-es mezőny nagy visszatérője, Juhász Dávid állhatott a dobogó legfelső fokára a bajnokság király kategóriájában. 1:53:891-es köridejével, a kihagyott szezonok után Dávid kő keményen robbant vissza a mezőnybe. Óriási gratuláció, hiszen Dávid  egy régebbi technikával is bizonyította tehetségét. A rutinos versenyző visszatérve azonnal leiskolázta a mezőnyt a kawasakival.  Nem akármilyen bravúr és sportteljesítmény! A verseny új felfedezettje Pócsik Ádám volt, aki rendkívül stabil versenyzéssel egy  abszolút 3. hellyel és egy Magyar Kupa elsőséggel zárta a napot. Ádám pontözönével jócskán összezavarta a tabellákat, teljesen  nyitottá téve a bajnokságokat az utolsó forduló előtt. Németh Kristóf állhatott fel a kupa kategória második helyére, Szarka Gábor  pedig a dobogó harmadik fokára.


Ezen az eseményen a nagy nemzetközi sportesemények példájára a promóter csapat bevezetett egy remek technikai újítást,  amivel egy ingyenes applikáció letöltését követően a versenyzők a telefonjukon, azonnali időben követhetik a versenyek  legfontosabb információit, eredményeit, rajtfelállásait, eligazításait, aktuális köridejeit, nevezési listáját. A Sportity alkalmazás a  papírmentes és gyors kommunikáció eszköze, jelesre vizsgázott a környezettudatosság és az információscsere szempontjából is!


A MAMS Gyorsasági Szakág magyar versenyzőinek köridejei, eredményei, a sportolói magatartás, példaértékű volt! Óriási dicséret  lleti a nevezőket! Nagyon szép eredmények születtek a Magyar Bajnokság ezen fordulóján! Nem csak a pályán, de a szervezői  háttérmunkákban is bizonyított a „magyar csapat”! A MAMS Gyorsasági Szakágának, sportszakembereinek és a Pannónia-Ring szakszemélyzetének köszönhetően kiemelkedő sportsikerű és súlyos balesettől mentes eseményt tudhatunk magunk mögött.


Külön köszönet illeti az esemény versenyigazgatóját, Lakatos Györgyöt, aki szakmai tapasztalatával egy rendkívül pontos,  kiszámítható és balesetmentes sporteseményt vezényelt le.


- Számadó Máté, a 600-as Magyar Bajnokság 3. helyezett versenyzője -


Az Open 600 MBH Bank Magyar Bajnokság IV. fordulójának végeredménye:
1. Kecskés Bence/ YAMAHA / New Times Racing
2. Varga Tibor Erik / YAMAHA / VRT Motorsport Egyesület
3. Számadó Máté / KAWASAKI/ MAMI


Az Open 1000 MBH Bank Magyar Bajnokság IV. fordulójának végeredménye:
1. Juhász Dávid / KAWASAKI/ Black Star Speedway Kft.
2. Senekovic Ales / YAMAHA/AMZS- SLO
3. Pócsik Ádám / DUCATI / Tomracing Kft.


Az Open 600 MBH Bank Magyar Bajnokság Magyar Kupa II. fordulójának végeredménye:
1. Katona Dániel / YAMAHA/ Napi Rajtengedély.
2. Vári Vakán Levente / Suzuki / Pannonia Motorsport Kft.
3. Kálóczi Ákos / YAMAHA/ Pannonia Motorsport Kft.


Az Open 1000 MBH Bank Magyar Bajnokság Magyar Kupa II. fordulójának végeredménye:
1. Pócsik Ádám / Ducati / Tomracing Kft.
2. Németh Kristóf / YAMAHA / Pannónia Motorsport Kft.
3. Szarka Gábor / BMW / Napi Rajtengedély

 


- A Tehetésgkutató 1000 verseny első 3 helyezettje -


- Kecskés Bence, a Magyar Bajnokság 600-as kategóriájának futamgyőztese -


A bajnokság negyedik fordulója egyértelműen bebizonyította, hogy az MBH Bank és a MAMS Gyorsasági Szakágának  együttműködése egy új, nemzetközi szintre emelte a magyar bajnokságot.


Köszönjük partnereink és támogatóink együttműködését!
A versenyek eredményeit a SPORTITY telefonos alkalmazásból a következő kóddal tölthetitek le: GyOB2023


A beszámolóban szereplő fényképeket Horváth István, Erdélyi Károly és a Vrumm Klikk készítette!


Az esemény MAMS Gyorsasági Szakági megbízott promótere a Pannonia Motorsport Kft., palyamotorozas.hu, Németh András volt.


MAMS Gyorsasági Szakág
2023. augusztus 21.

 

 


– Magyar Bajnokság 1000-es kategóriájának dobogós motorjai -

 


- Díjkiosztó előkészületei -

 


- Szurkolótábor a rajt pillanatában -

 


- A 600-as Magyar Kupa élmezőnye -

 


- 1:53:891 – a forduló leggyorsabb körideje. Juhász Dávid, open 1000, I. helyezett -

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.