A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2023.05.31, 09:34:00 | Utolsó módosítás: 2023.05.31, 09:46:00

Cimkék:

Magyar Gyorsasági Motorversenyzők uralták a nemzetközi Alpok Adria Gyorsasági Motoros Bajnokság és Európa Kupa versenyeket az elmúlt hétvégén!

Az AAIMC bajnoksággal összekötött MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokságra utaztak versenyzőink, a Slovakiaringre! Nemzetünk sportolóink nyerték meg a legtöbb kategória első helyet és egységes csapatként a nemzetek közötti versengést is!
 
A magyar gyorsasági motorversenyzők legjobbjai csaptak össze elmúlt héten, az MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokságon, a Slovakiaringen! Az elmúlt évek során sikerült stabilizálni egy 5 fordulóból álló magyar sorozatot, aminek biztos pontja az ország legfrekventáltabb pályája, a Hungaroring, a legtechnikásabb Pannónia-Ring és a legnagyobb, leggyorsabb pálya a régióból: a Slovakiaring. A MAMS Gyorsasági Szakágának terve az idei évre az, hogy olyan versenysorozatot építsünk fel, ami a jövőben nemzetközi versenyzők számára is vonzóvá válhat!
 
Ezt a célt szolgálta a nemzetközi összekapcsolás az Alpok Adria bajnokságokkal az első fordulón a Slovakiaringen.
 
Ugródeszkát és ismertségi lehetőséget biztosítanak a nemzetközi futamok a magyar tehetségek számára. Egy új közeg, egy igazi, a hobbi pályanapoktól eltérő, verseny-centrikus, nemzetközi mérce jelenik meg. A nemzetközi sztenderdek szerinti forgatókönyvet és nem utolsó sorban tempót, kihívást ismerhetik meg ezáltal versenyzőink. Az élsportolók számára kötelező, de a Magyar Kupa versenyzői számára csak opcionális lehetőség volt az első forduló, hiszen nem mindenki éri fel tempóban, technikában és anyagilag ezt a sorozatot.
 
 
 
A MAMS Gyorsasági szakága által kiírt MBH BANK Országos Gyorsasági Bajnokság első fordulóján 2 futamban állhattak rajthoz a sportolók. Open 600 és Open 1000 hivatalos magyar bajnoki fordulók mellett azonban egyidejűleg az AAIMC kategóriáiban is megmérettettek versenyzőink SBK, STK 1000, SST 600, SSP 300 és CUP 1000 géposztályokban!
 
 
 
Az open kategóriák rajtrácsán gyakorlatilag szinte minden élvonalbeli, nemzetközi bajnokságokban is induló versenyzőnk megjelent, ami óriási elismerés és büszkeség a Magyar Bajnokság szervezőinek. Az élmezőnyben végzett magyar versenyzők időeredményeikkel maguk mögé utasították a nemzetközi top versenyzőket is, rendkívül büszkék vagyunk legjobbjainkra! A nemzetek versenyében a Magyar Csapat végzett az élen, köszönhetően Kovács Bálint SBK Alpok Adria győzelmének, Számadó Máté SSP 300 Alpok Adria győzelmének, Kecskés Bence SST 600 Alpok Adria győzelmének. A győztes versenyzők mellett valamennyi magyar motorversenyző a nemzetközi versenyek élvonalában motorozott.
 
Az MBH Bank támogatásával megrendezett bajnokság mezőnye az idei évre rengeteg fiatal tehetséggel bővült, akik szenzációs új energiákat hoztak a rajtrácsra. Aki végignézett az indulók névsorán, olyan versenyzők neveit olvashatta, akik garanciát jelentettek a körrekordokra. A spanyol bajnokságból hazalátogató Varga Tibi és Kecskés Bence, a FIM 24 órás világbajnokságon és idén az IDM-ben a BMW csapatában szereplő Kovács Bálint, az egyik leggyorsabb magyar motorversenyző, többszörös Magyar Bajnok és világbajnoki pontszerző Molnár Geri, a 2022-es RED Bull Rookies Cup résztvevő Görbe Soma, az IDM-ben, Németországban versenyző Számadó Máté vagy az ezres mezőny feltörekvő tehetségei: Érsek Dani, Majsa Gergő és Szerző Csaba! Micsoda sportolók! Óriási büszkeség számunkra, hogy leggyorsabbjaink nemzetközi szereplésük mellett is megtisztelték rajthoz-állásukkal a magyar bajnokságot.
 
 
 
Az év első versenyén mindig rengeteg technikai nehézséggel küzdenek meg hazánk kisebb költségvetésből motorozó versenyzői. A 600-as futamon Molnár Geri, Kecskés Bence, Varga Tibi és Görbe Soma mégis leiskolázta a nemzetközi mezőnyt. Az Alpok Adria top 10 versenyzője közül 6 magyar fiú volt! Az egész élmezőny konstans 2.09-es köröket futott, ami nagyon erős színvonalat jelent a 600-as motorokkal! A versenyben végül Geri önhibáján kívül, sajnos egy francia VB pilóta kicsúszása miatt kiesett. Kecskés Bence szelte át elsőként a célvonalat! Bencét sajnálatosan a park fermé szabály súlyos megszegése miatt azonban nem lehetett értékelni, így a szenzációs versenyzői teljesítményt egy csapathiba beárnyékolta. A hibáért a jogos következmény: disqualifikáció.
A versenyek szorosságáról a legtöbbet az árul el, ha megnézzük a magyar pilóták konstans köridejeit és ennek a pályacsúcsokhoz mért különbségét. Gyakorlatilag a 6 kilométer hosszú pályán ezek a fiúk 1-1,5 másodpercen belül motoroztak a nemzetközi pályacsúcshoz!
 
A 600-as versenyben külön dicséretet érdemel valamennyi magyar résztvevő! Nagy Attila, Ádám Róbert és Csányi Gergő is nagyon szépen motorozott az élsportolók közül. A Magyar Kupa mezőnyéből is elkísérték a csapatot „tömegsportolóink”, Biel Richárd, Kerényi Ádám és Ginzer Attila, akik köridejeikkel és kitartásukkal szintét a magyar csapat erejét bizonyították! Nagyon köszönjük Nekik is!
  
Az Open 600 Magyar Bajnokság I. forduló végeredménye:
 
  1. Varga Tibor / YAMAHA / VRT Motorsport Egyesület
  2. Görbe Soma / YAMAHA / Bremend Sport Kft / MW Performance
  3. Füleki Ádám / HONDA / Bódis Formation Sportegyesület
  
Az 1000-ek között Kovács Bálint dominanciájára lehetett számítani. Bálint az EWC világbajnokságon szereplő motorjával és csapatával állhatott rajthoz. A MACO Racing Team egy remek tesztlehetőséget és bemutatkozást látott az Alpok Adria szereplésben, így erős és nagy csapattal képviseltették magukat az eseményen, több kategóriában is. Kovács Bálint lett a legeredményesebb versenyzője a csapatnak. Bálint a tőle megszokott stabil versenyzéssel megnyerte a szombati SBK futamot és a nap leggyorsabb körét is megfutotta: 2:04.183
 
 
 
Az 1000-es mezőnyben a Magyar Csapat 7 versenyzővel állt rajthoz. Bálint nemzetközi, élvonalbeli szereplése és a csapat szponzorációja miatt nem a Magyar Bajnokságban, hanem az SBK kategóriában bizonyított, de Ő adta át a magyar srácoknak a díjakat a dobogón, így megtisztelve az őt követő tehetségeket!
 
Érsek Dani és a kupából idén az élsportolók közé fellépett Majsa Gergely meccsét hozta az ezres futam. Dani rutinja és tempója dominált, így a végeredmény Gergőnek egy második helyet jelentett. A Harmadik helyet Szerző Csabi nyerte el, akit azért is illet kiemelt gratuláció, mivel mind felkészülés, mind hozzáállás szempontjából egy rendkívül példaértékű sportolói magatartást mutatott egész hétvégén. Szintén a Magyar Kupás táborból érkezve olyan versenyzést és szabálykövetést mutatott be, ami az élsportolóknak is csak javára válhat.
 
Szeretnénk megemlíteni az 1000-es mezőnyből is a további versenyzőinket, Koczka Tamás, Hugyecz Elek és Csépe Gábor is a Magyar Csapatot erősítették. Köszönjük és gratulálunk nekik is!
 
  
Az Open 1000 Magyar Bajnokság I. forduló végeredménye:
 
  1. Érsek Dániel / HONDA / AM39 Motorsport kft
  2. Majsa Gergely / BMW / SB Racing Team MSE
  3. Szerző Csaba / YAMAHA / JAM Racing Sport Kft.
 
 
 
Idén a korcsoport határok miatt az SSP 300 kategória (fiatalok, kisebb teljesítményű motorokon), nem az MBH Bank Országos Gyorsasági Bajnokságának keretein belül került kiírásra Magyarországon.
 
A nemzetközi eseményen azonban FIM Europe SSP 300 Kupát tartottak, ami egy Európa szintű megmérettetés a „kicsiknek”. Ebben a versenyben 4 magyar gyorsasági motorversenyző kísérte el a magyar csapatot. 17 induló állt a rajthoz, 14 európai ország képviseletében.
 
A nemzetközi mezőnyben Számadó Máté futotta a kategória leggyorsabb körét a hétvége során. A magyar versenyző a szombati versenyen 2. míg vasárnap az 1. helyen ért célba. Ugyan ebben a mezőnyben Kuna Csaba, Szilágyi Krisztián és Hamilton-Owen Lukács Brett képviselte még hazánkat. Valamennyi versenyzőnk eredményes, pontszerző helyen fejezte be a küzdelmet. A MAMS Gyorsasági Szakága gratulál fiataljainak!
 
 
 
Az Alpok Adria Gyorsasági Motoros Bajnokság és Európa Kupa első fordulóján 12 ország 117 versenyzője állt rajthoz. Ez a bajnokság az alábbi nemzeti szövetségeket egyesíti:
 
ACCR Autoklub of the Czech Republic
MSBiH Motorcycle Federation of Bosnia and Herzegovina
AMOTOE Sports Motorcycle Federation of Greece
AMSS Auto Moto Association of Serbia
AMZS Auto Moto Zveza Slovenije
FMI Federazione Motociclistica Italiana
FMS Federation Motocycliste Suisse
FRM Romania Motorcycle Federation
HMS Hrvatski Motociklisticki Savez
MAMS Magyar Motorsport Szövetseg
PZM Polski Zwiazek Motorowy
SMF Slovenska Motocyklova Federacia
 
A MAMS Gyorsasági Szakág magyar versenyzőinek köridejei, eredményei, a sportolói magatartás, példaértékű volt! Óriási dicséret illeti a nevezőket! Nagyon szép eredmények születtek a Slovakiaringen! Csapatban is bizonyítva mi delegáltuk az Alpok Adria Bajnokság és Európa Kupa legtöbb egy nemzetből érkező versenyzőjét és mi szereztük meg az országok közötti versengés elsőbbségét is, köszönhetően bajnokainknak!
 
A bajnokság első fordulója egyértelműen bebizonyította, hogy az MBH Bank és a MAMS Gyorsasági Szakágának együttműködése egy új, nemzetközi szintre emelte a magyar bajnokságot. Köszönjük partnereink és támogatóink együttműködését!
 

A versenyek eredményei az alábbi linken tölthetőek le:
További fényképeket találtok az alábbi oldalakon:
A sorozat következő fordulója:
Pannónia-Ring, 2023. június 16/17/18.
 
Minden licences gyorsasági motorost örömel várunk, aki erősítené a Magyar Csapatot!

   
MAMS Gyorsasági Szakág
2023. május 28.
 
 
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.