A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. június 21., péntek
Hírek

Enduro Magyar – Szlovák bajnokság, 2021.06.05-06. Nagytarcsa I-II. forduló

Zólyomi Andrea | 2021.06.14, 12:07:00 | Utolsó módosítás: 2021.06.14, 12:07:00

Cimkék:

Várva várt hétvége következett soron a terepmotorosok körében, amikor június elején, megrendezésre került az idei év első enduro 3P Transport Kft. névre keresztelt bajnoki fordulója, közös szlovák együttműködéssel lebonyolítva.
 
 
Vágó Norbert # 400, aki régi veterán motoros és jelenleg a gyerekek, utánpótlás karöltője, a szó szoros értelmében óriási fába vágva fejszéjét, vállalta a rendezői szerepet, hogy Nagytarcsán a tavaly már megrendezett Endurocross futam mellett, idén egy két napos Nemzetközi Enduro Bajnokságot tartson meg a Nagytarcsát körülövező területeken.
 
Összeszedett csapatával és a fejében összeálló tervekkel a szépen haladó munka már a versenyrendezés hétvégéje előtt hajszálhíján befejeződni látszott. Igen ám, de amilyen az endurós élete a motorozás során, olyan volt a versenymegrendezéséig vezető út is.
 
 
A kitartásuk azonban meghozta a gyümölcsöt és a tervezett, már meglévő kijelölt nyom átmódosításával sikerre vitték a rendezvényt, így egy rendkívül stresszes időszak után, de lezajlott az enduro bajnokság nyitó fordulója.
 
Ilyen is ritkán fordul elő egy verseny során, de létszám stoppot kellett felállítani, amit 280 főben limitáltak, hiszen nyílt magyar és szlovák bajnokság helyszíneként, hamar betelt a nevezések száma.
 
 
Nagyjából a ~300 fő, 50 – 50 % - os arányban oszlott el, rendkívül erős hazai és szlovák mezőnnyel színesítve. A tavaly már tavaly nagy érdeklődést kiváltó mini enduro kategória idei sorozattá való átalakítása jó pár ifjat a helyszínre vonzott, mellettük pedig Dakaron résztvevők, cross és enduro bajnokok is jelen voltak a hétvégi derbin!
 
Csak, hogy pár nagy nevet említhessek azok közül, akik kiemelkedő teljesítményükkel varázslatossá teszik e csodás sportágat nemzetközi vonalakban is: SK - Stefan Svitko # 1142, SK - Hostynkszy Thomas # 1110, PL – Juszczak Emil # 1152, SK - Strapec Ján # 1054, SK - Strbek Jaroslav # 1122, RO – Gyenes Emanuel # 8, U23 AT - Zierer Kilian # 75 és lehetne még sorolni.
 
 
Magyarok közül szintén tiszteletre méltó teljesítménnyel helytállva az élvonalban a kiemelendő példák: Zsigovits Norbert # 39 a bajnokság első fordulójának abszolút győztes Ridere, a maga szolid stílusában végig motorozta a két napot, akit a most debütáló Liszka Roland # 78 szorongatott meg olykor századra azonos idővel zárva a mért szakaszon, sőt adok – kapokban Norbival, első időket is motorozva mindenkit maga mögé utasított.
 
Őket üldözte, Tádics Dániel # 81, aki igyekezett a kesztyűt felvenni és haladt a nyomukba szintén élete első enduro versenyét teljesítve.
 
 
Nehéz lenne minden versenyzőre kitérni, ezért természetesen dicséret jár az összes kategória résztvevője számára, aki tiszteletét tette a versenyen, új szintre emelve az enduro szakágat és küzdve, de nem törve végig csapatták a versenyt.
Élményben, látványban nem volt hiány! A rendező kiváló depó helyszínt biztosított a versenyzők számára Nagytarcsa szívében a sportpálya melletti részen, innen indult a mezőny is útjára szombat reggel.
 
Gyönyörű hétvége várt mindenkire, az eddig magát nem nagyon mutató nyár, szombatra apait – anyait beleadva, rekord hőmérséklettel nehezítette a pilóták versenyezését a 45km – es körön.
 
Javarészt szárazság jellemezte a pálya vonalát, viszont az erdei szakaszokra betérve, könnyen megfürödhettek azok, akik nem figyeltek oda.
 
 
Semmi sem volt olyan egyszerű, mint, ahogy az elsőnek látszott a gyors vágtázós szakaszok után, az erdő sűrűje közé befurakodva már, igazán a romániai hard enduro versenyre hajazó részekkel találkozhattak a versenyzők, mély saras, helyenként már mocsárrá varázsolt kráterekkel. Fel és lejárók, gyökeres oldalazók tarkították és tették szebbé a kijelölt részeket.
 
Utóbbiak többek számára a felhevült kedélyek közepette okoztak meglepetést. Az óvatlanok és rutintalanabbak akár a motor üléséig elsüllyedve, sárban dagonyázva élvezték ki a terepadottságait, olykor idegen kéz segítségbe vételével.
 
A sportolói szolidaritás több ízben is jelen volt a különböző kategóriákban, ezzel is bizonyítva, hogy az összefogás ereje viszi előrébb szeretet sportunkat! Nyilván nehéz lenne mindenkit kiemelni, de a beszámolót olvasva, biztos többen is magukra fognak ismerni, mindez példaértékű az ő számukról, ahogy a versenyközben megnyilvánultak és bajtársaikkal bántak.
Így, vagy úgy szép számmal gyűjtöttek össze időbüntetést is többen a verseny folyamán, technikai problémából fakadóan, kikéstek az idejükből vagy éppen a pályával gyűlt meg a gondjuk.
 
 
A meleg mellett, a közel 50 km – es teljes kör, két mért szakasszal, amelyet 3 – szor illetve egyes kategóriáknak 2 – szer kellett teljesíteni, okozott némi fejtörést és meglepetést.
 
Már az első nap folyamán nagy csata és a másodpercekért való hajhászás alakult ki. Ez csak tetőzött a második napon, főleg úgy, hogy az éjszaka folyamán az ég is leszakadt, és Pest megye felett átvonuló eső rendkívül megáztatta a terepet sokak örömére.
Minden kérés így teljesüljön, ahogy az eső is megérkezett! Kellett! A porhanyós talaj és a motorosok is kívánták és vágytak rá. Így a vasárnap egy órával előbbi rajtnál, mindenki üde friss megjelenéssel kezdhette a napot.
 
Az esőnek köszönhetően a depotól nem messze található cross mért szakasz talaja szenzációssá vált, és sokkal nagyobb tapadást garantált az áthaladók részére. Az összekötő szakasz viszont rejtett már magában váratlan fordulatokat, sőt egy bizonyos szakaszt le is kellett zárni az etapon, mert a szombati nap során, annyira kimélyítették, hogy az áthaladás azon részén nehézkessé vált.
 
A hosszú távok megtétele után, a pálya vége fele az enduro mért szakaszon kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek és reprodukálni az eddigi teljesítményüket. Ez nem minden esetben volt könnyű feladat a szűkős kijelölt mérten, az akácfák között elszáguldva. A magabiztos motorkezelés se minden esetben volt elegendő ahhoz, hogy az ember ne kövessen el hibát, „csodás” másodpercek bezsebelésével.
 
 
Ez be is bizonyosodott, az erdőt végig járva, amerre haladtak a motorosok, látni lehetett, hogy a szűk pálya adottságai, mekkora koncentrációnak tették ki a pilótákat! A kormány és lábtartó magasságában lenyúzott fák kérgei is azt bizonyítják, hogy könnyen közelebbi ismerkedést lehetett folytatni a természet lágy ölével.
 
 
Ami nem öl meg, az megerősít címszóval akár érvelni is lehetne, ezzel fejlesztve mindenkinek motoros képességét, felkészülve a hátralevő futamokra, a bajnokság következő állomásán, augusztusban újra találkozik a mezőny hasonló felállásban, a Parádés Parádon! Azon a helyszínek egyikén, ahol az Enduro GP sztárjai is 2017 – ben megmérkőzhettek már!
 
 
Egy ilyen nemzetközi szintű versenyen, hogy – hogyan alakultak az eredmények, az alábbi linken megtudjátok nézni.
 
Szlovák bajnokság eredményei:
 
Fotók: Vadas Mária
Szerző: Brenner Ádám # 29
 

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.