A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. december 04., hétfő
Hírek

Sporttörténelmi pillanatokat élt át a magyar tereprallye Szatmárnémetiben: először rendeztek közös bajnoki futamot a románokkal, és a sportág hazai történtében először állt összetettben három hölgy a dobogón

Zólyomi Andrea | 2021.06.07, 10:21:00 | Utolsó módosítás: 2021.06.07, 10:21:00

Cimkék:

 


Befejeződött a 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második viadala, a Baja Satu Mare, melynek ezúttal Szatmárnémeti és környéke adott otthont. A sportág történetének első közös magyar-román rendezésű versenyét végül a Molnár Balázs, Molnár Gabriella páros nyerte meg. És ami még sporttörténelmibbé tette a versenyt: az összetett dobogójára három magyar hölgy állhatott fel, hiszen Molnárék mellett Miklós Csaba Szőke Nikolettel az oldalán a második, míg Gyimóti Péter és Horváth Mira lett a harmadik. Csató Attila a Baja Satu Mare magyar szervezője elárulta, az öt nemzet versenyzőit felvonultató viadalon zökkenőmentesen dolgoztak együtt a román és magyar szakemberek, és az értékeléseket követően a közös folytatás sem kizárt.
 
 
 
Remek házigazdája volt Szatmárnémeti a június 4-e és 5-e között megrendezett első közös magyar-román tereprallye bajnoki viadalának. A hatalmas érdeklődés mellett megtartott Baja Satu Mare a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második állomása volt. A pályák egy része a kelet-magyarországihoz hasonló, homokos, erdős, míg egy részét pedig a Kárpátok előhegyein, köves, murvás és erdős részeken rendezték meg. A résztvevők összesen hat szakaszt teljesítettek – kétszer 25 kilométert pénteken és négyszer 60 kilométert szombaton –, míg a szervízpark a határmenti város központjában volt.
 
 
Hatalmas magyar siker született összetettben, ugyanis kizárólag magyarok állhattak fel a dobogóra. Az első helyet az előző versenyen, a Riverside Baján is a legjobb magyarként célba érkező Molnár Balázs, Molnár Gabriella páros szerezte meg, akik pályafutásuk első diadalát aratták. Molnárék 1:27 percet adtak a végül a második helyezett Miklós Csabának és Szőke Nikolettnek, míg a harmadik helyen a Gyimóti Péter, Horváth Míra duó végzett, utóbbiak 4:42 percre zártak az éllovastól. Mindez azt jelenti, hogy a hazai tereprallye sporttörténelmet írt, hiszen olyan még sosem fordult elő korábban, hogy egy verseny összetettjében a dobogó három fokán három hölgy végezzen. Ugyanez volt a sorrend az autósok kategóriájában.
 
 
„A verseny előtt éppen arról nyilatkoztam, hogy a férjemmel az a titkos vágyunk, hogy sikerüljön egyszer úgy a legjobb magyarként zárni egy viadalt, hogy azt meg is nyerjük. Nem gondoltuk volna azt, hogy az álmunkból ilyen gyorsan valóság válik. Hihetetlen ez az egész számunkra, és már a célba érkezésünk után észlelhettük, a mezőny immár nem átutazó hobbiautósként tekint ránk. Nem titok, amikor az ötödik szakaszt megnyertük, felvetődött bennünk, hogy megint sikerülhet a legjobb magyarként zárnunk, ám kiderült, sebességtúllépés miatt időbüntetést kaptunk. Ám maradtunk másodikok, és úgy vágtunk neki az utolsó majd hatvan kilométernek, ha nem hibázunk, meglehet a második hely. A táv harmadánál láttuk, hogy az addig vezető lengyel páros kiesett, és nem titok, ott bevillant, hogy akár…. Stabilan végigmentünk, és amikor a technikai ellenőrzésen is átestünk, futott át rajtunk, te jó ég, megcsináltuk!” – jelentette ki Molnár Gabriella.
 
 
A motorosok és a quadosok esetében az első helyet a végig vezető, négy szakaszt is megnyerő, korábbi MX-világbajnok cseh Libor Podmol szerezte meg, összesen 11:08 perccel verte a remekül hajrázó, az utolsó két szakaszt megnyerő, de 5 perces időbüntetést "cipelő" cseh Roman Krejcit. A harmadik a szlovák Martin Dobis lett, őt 3:54 perces hátrányban a kategória legjobb magyarjaként Lhotsky Rudolf követte (4.), míg tőle 7:10 perccel elmaradva lett ötödik Kárpáti Péter, a 6. pozícióba végül Michal Dobis ért célba.
 
 
„Azt hiszem, minden érdekelt elégedetten dőlhet hátra, hiszen ez a verseny igazi unikum volt a két ország szakága számára. Mindenképpen megérte kihozni Szatmárnémetibe a viadalt, ami a román tereprallye-nak is egy újabb lökést adhat. Tökéletes volt az együttműködés a versenyigazgatóságok, a versenybírók és a különböző más feladatokat ellátó munkatársak között, valamennyien hozták azt a magas színvonalat, amiben reménykedtünk. Teljesen problémamentes versenyen vagyunk túl, és ha megszületnek a jegyzőkönyvek és a különböző értékelések, utána ismét felvesszük egymással a kapcsolatot, miszerint lesz-e a jövőben ennek a kezdeményezésnek folytatása” – árulta el Csató Attila, a verseny magyar szervezője.
 
 
A 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság július 9-e és 11-e között folytatódik, és a viadalnak Bér ad majd otthont.
 
fotó: Baja Satu Mare Kommunikáció

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.