A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 02., szombat
Hírek

Zólyomi Andrea | 2020.10.28, 11:12:00 | Utolsó módosítás: 2020.10.28, 17:47:00

Cimkék:

Ködfátyol, rengeteg néző, látvány és jó hangulat jellemezte a CL4 Offroad Motoros Iskola Endurocross Bajnokság és Kupa sorozat utolsó megmérettetést, ahol a hagyományokhoz híven megrendezték a XXXVII. KIRÁLYVÁLASZTÓT, immár az újjá varázsolt, ámbár tradicionálisnak nevezhető piliscsévi helyszínen, ahol számokkal már nehezen is kifejezhető, de számos legendás versenyző fordult meg és gyúrták a talajt motorjaikkal.
 
 
Az ősz beköszöntével, az időjárás új arculattal fogadta a nagy közönséget. Az ilyenkor már megszokott reggeli ködös viszonyok jól megtréfálták a versenyzőket és szervezőket egyaránt.
A kora reggeli óráktól zajlott a nevezés, a gépátvétel, időközben pedig a megszokott időben kezdetét vette az 50 ccm3 és 65 ccm3-es kategória futama. A kis motorokat és pilótáikat a piliscsévi pálya adottságai nagy erőfeszítésnek tette ki.
Az ő futamuk után oszlani látszott a köd, már-már felszálló ágban volt, mikor a 85 ccm3-ben jelenlevő 24 versenyző megkezdte a versenyzést. Az újonnan kialakított pálya magával ragadta a nézők figyelmét, már a nap elején rengeteg néző jelent meg szerte a pálya körül.
 
 
Igen ám, minden az idő terv szerint alakult, már a rajtzónában sorakoztak fel a harmadosztály pilótái, izgalommal tele, várták, hogy elrajtolhassanak. Egy valamivel senki sem számolt, hogy a pálya elhelyezkedéséből fakadóan az elillanónak látszódó köd, egyre jobban leszállt és megragadt a pálya körül, ami a szervezők szemszögéből némi aggodalmat váltott ki.
Ezért elsősorban fél órás eltolást kértek a szervezők, ez idő elteltével a helyzet nem, hogy javult volna, szinte romlott. Így a harmadosztályban indulók duplán kaptak lehetőséget a pálya megismerésére, két felvezető kör teljesítése után jött a döntés, hogy a futamot elindítják, 50 percre redukálva a futamidőt.
A köd mit sem hátráltatta a fiúkat, a megújult cross pályával tarkított nyomvonalon élvezettel száguldó Lakatos Máté #629 mindenkit maga mögé utasítva, abszolút elsőséggel zárta a futamot, a leggyorsabb kör időt futó Nikolics Boldizsár #193 és Falu Norbert #193 előtt.
 
 
Ez az év végi KIRÁLYVÁLASZTÓ, mint minden évben más és más. Nem csak bajnokokat avattak, hanem új megkoronázott királya is lett a versenynek a nap végére. A másság idén abban is bizonyult, hogy az idei Endurocross Országos Bajnokságban, az új szabályok szerint 2x1 órás futamok vártak a versenyzőkre, viszont ez nem szakíthatta meg a hagyományt!
 
 
Visszatértünk a régi kerékvágásba és az egyhuzamban lefutott 2 órás küzdelemben dőlt el, hogy kikaphatja meg a leggyorsabbnak járó VÁNDOR KORONÁT! Voltak ám meglepetések és óriási kimenetelű küzdelmek minden kategóriában a rajttól a leintésig.
A röpködő motorosok, szíveket melengető, és gyomrokat „felforgató” látványt okoztak a nézőknek. Az extrém utca idén is sokak számára plusz másodperceket hozott a konyhára vagy éppenséggel hátrányt jelentett egyesek számára, ami átrendezte a versenybeli pozíciókat. A nézők nagy elánnal és sajátos kommentálással kísérték figyelemmel a motoros lovagokat.
Sokunk számára nem ismeretlen, a saját hazájában, nemzetközi versenyeken és a Dakaron is kiemelkedő teljesítményt nyújtó Stefan Svitko #42, nem régiben elszenvedett sérüléséből felállva, idén is tiszteletét tette, hogy revansot vegyen. Tavaly ugyanis technikai probléma miatt kiállni kényszerült, ezzel átadva az esélyeket a többiek számára.
Volt MIÉRT kilátogatni a nézőknek, hiszen olyan látvány és csata részeseivé válhattak, ami garantálta az adrenalin dózist számukra is…
 
 
Meglepetés és fordulópont. Jött, jó rajtot vett és maradandót alkotott. A HTS-KTM Team tagja, mégpedig, Pergel Bence #12, aki a motocrossban rebesgeti szárnyait, elsőként a rajtot elvíve élete első 2 órás futamán, ráadásul az első osztályban, elképesztő helyezéssel az abszolút negyedik helyen zárt, beleszólva az élen haladó három pilóta néhai helyezéseibe is.
Az előtte lévő három pozícióért a már említett Stefan Svitko #42, Szőke Márk #95 és Liszka Roland #78 küzdött fej-fej mellett, egymás között váltva a helyezéseket, amiben az időközbeni tankolás és depóba kiállás is közrejátszott.
 
 
A hármas csatából a győzelmet Szőke Márk #95 húzta be, Svitko #42 előtt 1,869 másodperccel, akivel az utolsó méterekig folyt a küzdelem. Liszka Roli #78, mint a másodosztály E1-es kategória bajnoka, úgy gondolta, hogy próbára teszi tehetségét az első osztályban, csalódást nem okozva, kitartó és lendületes motorozásával, a dobogón együtt ünnepelhetett a két kiemelkedő versenyzővel.
Mint minden évben, akadtak olyanok is, akik párban mérték össze a tudást az egyéni versenyzőkkel szemben. Így jeleskedett a szintén sérülésből felépülő, visszatérő Tádics Dániel #991 és hosszabb időszakot kihagyó Csorba Norbert #991 páros, akik másodikként végeztek párban, a Técsy-Nagy #901 duót követően. Utánuk soron következőként a Dinnyés-Klausz #127 páros várhatta a harmadikként a díjátadót.
 
 
Tavaly még másodosztályban, de idén már a veterán kategóriát képviselő Fülöp László #279 férkőzött az élmezőny közé kategóriája elsőként, az abszolút 10. helyre, Dési János #244 és Szabolcska Zoltán #235 kategória társait megelőzve.
Silling Balázs #401, mint a másodosztály éllovasa helytálló versenyzéssel az abszolút 13. helyen zárt, megszerezve az E2-es kategória első helyét, Faragó Dávid #414 és Wágner Péter #490 versenytársak előtt.
 
Az E3-as kategóriában az a pilóta volt a leggyorsabb, aki ritkán ül versenyen motorra, de akkor a lehető legjobbat hozza ki magából, ez most sem történt máshogy, így Kovács Dávid #512 volt az, aki Csepi Tamás # 530 és Miklós Attila #551 dobogón végző trió közül került ki a nap nyerteseként.
 
Nagy öröm volt a célba érkező és jó helyezést elérő versenyzők számára, a nap zárásaként sorra kerülő nem szokványos díjátadó, ahol a díjazottak valóban kiválasztottnak érezhették magukat, akik a futamok teljesítése után ünnepélyes keretek között kerültek megünneplésre.
 
Fotók: Vadas Mária

Írta: Brenner Ádám #29 

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.