A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 02., szombat
Hírek

Zólyomi Andrea | 2020.07.15, 09:54:00 | Utolsó módosítás: 2020.07.15, 09:58:00

Cimkék:

 

Tisztelt Tagszervezeti Képviselő!

 
Magyarország Kormánya a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 341/2020-as kormányrendelet) akként rendelkezett, hogy 2020. július 15. napjától a világ országainak besorolása a COVID-19 betegséggel (a továbbiakban: fertőzés) való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján zöld, sárga, piros lehet. Az aktuális besorolást az országos tisztifőorvos hatályos határozata tartalmazza, amelyet a Hivatalos Értesítőben, illetve a koronavirus.hu honlapon tesznek közzé.
 
A színek jelentése:
- zöld: az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony,
- sárga: az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos,
- piros: az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos.
 
1. A sárga és piros jelzésű országból a nem magyar állampolgárok beutazása feltételekhez kötött, ez alól azonban kivételt képeznek a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői, akik - a nézőn kívül – korlátozás nélkül beutazhatnak hazánkba.
 
A sportrendezvény résztvevője a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerint az a természetes személy, aki a sportrendezvény helyszínén annak időtartama alatt, valamint a sportrendezvényt megelőzően vagy követően másfél órával tartózkodik.
 
Az előbbi rendelkezésekből következik, hogy a sportoló és a sportszakember a MAMS versenynaptárában szereplő rendezvényen korlátozás nélkül részt vehet, bármilyen besorolással rendelkező (színű) országból érkezik.
 
2. A 341/2020-as kormányrendelet az előbbin kívül a következő szabályt tartalmazza a sporttal kapcsolatosan:
16. § (2) A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy, illetve a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportrendezvény esetében az (1) bekezdés alá nem tartozó, azonban a Magyarországon megrendezésre kerülő sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy - az (1) bekezdés szerinti kivétellel - a sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére akkor léphet be, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
 
Tekintettel arra, hogy a 2. pontban hivatkozott jogszabályhely szövegezése nem teszi lehetővé a jogalkotói szándék egyértelmű megfejtését, a joggyakorlattól várjuk az alkalmazás lehetséges eseteit.
 
A lényeg számunkra az, hogy 2020. július 15-től a MAMS versenyrendszerében (a versenynaptárban) szereplő hazai helyszínen megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen továbbra is korlátozás nélkül részt vehet bármilyen országból érkező versenyző, sportszakember.
 
A pontos hivatkozás a beutazás jogcíméhez: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet 16. § (1) bekezdése.
 
Amennyiben bárki tudomást szerez az ismertetett jogszabályhellyel ellentétes gyakorlatról, kérjük, haladéktalanul jelezze a MAMS Irodának a pontos információk megadásával.
 
 
 
Budapest, 2020. július 15.                                                                    
 
 
Hermann Henrik, a MAMS elnöke 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.