A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

Zólyomi Andrea | 2019.10.24, 09:23:00 | Utolsó módosítás: 2019.10.24, 09:40:00

Cimkék:

Lezárult a 2019-es év CL4 Offroad Motoros iskola Endurocross bajnoksága, amely ismételten Lantos József szervezésével és egyben a Királyválasztó atyjával, Piliscséven került megrendezésre. Rengeteg munkával és előkészülettel az idei évben sikerült - részben megújult - pályát és nyomvonalat biztosítani a megjelentek részére.
 
 
Emlékeim szerint az elmúlt nyolc évben nem volt ehhez fogható pazar időjárás a királyválasztókon, mikor már a reggeli órákban érezhető volt a nap melege és nem dideregve kellett sorban állni a nevezéshez. Nyilván a száraz körülményeknek is meg van a hátulütője, így ez a pálya is elbírt volna a verseny előtt egy kiadós hetes esőzést is akár.
 
A pálya nehézségi szintje feltette az i-re a pontot. Hiába a sok előkészület és lelkiismeretes munka, a csapadék hiánya meghagyta a versenyzők részére a porban fürdés „élményét” és hangulatát, ami egyben óriási kihívás volt, másrészről veszélyesnek is mondható. Ennek tekintetében óriási kitartást és koncentrációt igényelt a pálya, úgymond ejtőzésre lehetőséget nem adva.  
 
A hétvégén rengetegen voltak kíváncsiak a Királyválasztóra, ezért szép számú nézői sereg gyűlt össze a pálya szélén. A kilátogatók nagy örömére szép létszámú 214 főből álló mezőny biztosított izgalmas, eseménydús napot.
 
 
A pálya adottságainak és elhelyezkedésének köszönhetően a magyar versenyzőkön kívül, szlovák motorosok is eljöttek harcba szállni. Meglepetésre szolgált, illetve közülük is kiemelt figyelmet érdemelt a Dakaron dobogós helyezéssel célba érkező Stefan Svitko # 42, aki szintén a királyi koronáért harcolt, de a motorja a beszívott por után úgy gondolta, hogy nem képes tovább haladni, ezért az 5. kör után kiállni kényszerült.
 
Az abszolút elsőségért és dobogós helyezésekért a két órás futamban több esélyes jelölt is volt, köztük az endurocross bajnokság állandó résztvevői és a motocrossból jól ismert Hugyecz Erik # 141, aki az előző évek tapasztalatából fakadóan úgy gondolta ismét megmérkőzik a Királyválasztón, hogy elnyerje az elsőségért járó koronát.  
 
A két órás futamban lehetőség nyílt arra is, hogy a versenyzők párban váltva induljanak, ezért többen is felsorakoztak a rajtba. Ennek tudatában több visszatérő és motocrossból idelátogató versenyző is érkezett, hogy belekóstoljanak az offroad szakág legszélsőségesebb irányvonalába, amely minden akadályt és pályát egybefoglal.
 
 
A pálya széléről láthattuk Lécz Gergelyt # 8, mint visszatérő motocross bajnok, vagy akár ifjabbik Técsi Lászlót # 904 illetve a versenyre párban induló Dinnyés # 13 fivéreket, akiket szoros kapcsolat fűz és szívük húzza vissza az endurocrosshoz.
 
Mint, ahogy az a címben is olvasható a hétvégi verseny az elejétől-végéig kiélezett és felfokozott hangulatban zajlott. Mind a pálya leküzdése, mind az ellenfelekkel való küzdelem a rangos mezőnyben kihívást jelentett mindenki számára és több bajnoki cím sorsa is itt dőlt el.
 
Nem mindenki számára úgy sikerült a verseny, ahogy eltervezte. Egy fiatal tehetség azonban a várakozásokon felül teljesített, Tádics Dániel # 91 nyert az E1-es kategóriában és a dobogó harmadik helyezettje abszolút értékelésben kimagasló eredményt ért el az éllovasokat követve.
 
Az élen Szőke Márk # 95 és Hugyecz Erik # 141 a crossos időket felidézve óriási csatát vívtak egymással az abszolút elsőségért, miután Svitko # 42 nem tudta folytatni a versenyt. Abszolút győztesként Szőke Márk # 95 ért célba Hugyecz Erik # 141 előtt 1.79 másodperccel és Tádics Dánielt # 91 megelőzve.
 
Hiába, a feszített tempó és a kiélezett küzdelem miatt becsúszott 1-2 hiba. A rendező Lantos József # 237 a díjátadó végén úgy határozott, hogy a koronát a folyamatosan gyorsuló és hátrányát ledolgozó Erik # 141 részére adta át arra hivatkozva, hogy a verseny során pálya elhagyás és szalagon kívüli motorozás történt Márk # 95 részéről. Így az időeredményt végig nézve és a látottak alapján Hugyecz Erik # 141 harmadik alkalommal nyerte el 2019-ben a dombok királyának járó koronát. Ettől függetlenül Szőke Márk # 95 E2 –es kategória bajnokaként ünnepelhetett és megtartotta a versenyen elért abszolút elsőségét.
 
 
Ez az év abból is különleges, hogy talán eddig az elmúlt 4-5 évet tekintve nem volt ennyi résztvevője a királyválasztónak, főleg úgy, hogy tudom mennyi „versenyző” társunk távol marad a hazai versenyzéstől és nincs jelen sportág ezen ágában.
 
Dicséretes, hogy az egy órás futamban 117-en vettek részt, köztük licences és licenc nélküli lelkes motorosok is. A futamban, hamar az első helyre feltörő Liszka Roli # 650 közel 4,5 perces előnnyel fejezte be, ezzel bemelegítve a két órás megmérettetésre, ahol párban indult. Rolit # 650 követve Pálinás Zdenko # 260 és Mikita Martin # 633 szoros küzdelemben érkezett a célvonalba.
 
Az ifisták 50 és 65 ccm-es mezőnyében összesen 19-en jöttek el a versenyre, hogy pontokat gyűjtsenek a jobb helyezés érdekében, az élen állók pedig bebiztosítsák bajnoki címűket. Apja nyomdokaiban járó Ifj. Vágó Norbert # 150 megnyerte a versenyt, így főlényesen megszerezte a bajnoki címet az ifi 50 ccm-ben. Szintén apukáját követve Bohuslav Radecek # 144 harmadikként végezve Kovács Brajen Dominik # 103 mögött, elnyerte az év végi második helyezettnek járó díjat.
 
 
65 ccm-es kategóriában Horváth Zsombor # 199 volt a leggyorsabb, de az év végi első helyett Németh Bálintnak # 109 sikerült megtartani, míg Katona Alex # 123 a dobogó legalsó fokára állhat majd fel év végén.
 
 
A legkisebbek után rövid és gyors kevésbé technikás pályán versenyezhettek a 85 ccm-ben indulók. A második körben történt baleset során, ahol a legfiatalabb Ocsovay Richárd # 113-as rajtszámmal esett, lefújták a futamot. Az újra indítást követően már csak 22 percet kellett teljesíteniük, ahol Hateier Botond # 120 jött ki győztesként, Kádár Dominikot # 116 és Lakatos Ábelt # 195 megelőzve.
 
A nagy létszám és a sok újdonsült motoros ellenére balesetmentesen ért véget a nap és nagy gratuláció mindazoknak, akik teljesítették ezt a versenyt.
 
Tiszteletre méltó dolog, hogy motocross és enduro bajnokok illetve dakaron kiemelkedő helyezést elérő versenyzők csatlakoznak és vesznek részt, hogy népszerűsítsék a sportágat. Ez is mutatja a sportág szépségét és sokszínűségét, amelyhez párosul a családias érzést keltő hangulat is a versenyeken.
 
A 2019-es versenyszezon tehát lezárult a CL4 Offroad Motoros Iskola Endurocross OB piliscsévi futamával, de jövőre tovább folytatódik a küzdelem a bajnoki címekért! Várunk Titeket a pályán és a pálya mellett egyaránt! Érdemes követni a www.mams.hu oldal-t, ahol az Enduro szakág híreit, valamint a versenynaptárakat is megtaláljátok majd.
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.