A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 17., szerda
Hírek

Zólyomi Andrea | 2019.03.27, 11:50:00 | Utolsó módosítás: 2019.03.27, 11:50:00

Cimkék:

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Cuna de Campeones spanyol utánpótlás bajnokság első fordulóját a Valencia alatt lévő Circuit de la Ribera pályán, ahol a MIR-Racing Hungary versenyzője megmutatta, hogy korosztálya nemzetközi élmezőnyének Magyarországról is megérkezett a kihívója.
 
 
Kovács Zoltán szép eredményeinek köszönhetően, az elmúlt évben is letette már a névjegyét a spanyol utánpótlás bajnokságban, amire nem más, mint Marc Marquez is felfigyelt, és Zoli bekerült a húsz legtehetségesebb fiatal közé, akik részt vehettek a spanyol motoros elit edzőtáborában. Már most látszik, hogy nem volt hiába való a hétszeres világbajnok kampuszán a téli felkészülés Zoli számára, mert idei első versenyén felírta magát a dobogós helyezésekre esélyesek listájára. A Moto5 negyedliteres géposztály nagyon erős húszfős nemzetközi mezőnyének mindkét futamán végig az élmezőnyben motorozva összetettben az előkelő hatodik helyen végzett – annak ellenére, hogy mondhatni nem túlságosan kedvezett a szerencse a fiatal pilótának.
 
 
Az időmérőn még hiányzott a tökéletes futómű-beállítás, emiatt csak a kilencedik rajthelyre sikerült kvalifikálnia az egyébként is nagyon szoros mezőnyben. Zoli a harmadik sorból indult, de minderre fittyet hányva, mindkét futamon parádés rajtokat produkálva az élmezőnyben fordult már az első kanyarban. Az első futamon egy hármas bolyban a harmadik-negyedik-ötödik helyekért harcoltak, amikor egy bukás miatt piros zászlóval szakították félbe a versenyt. Az újraindított sprintverseny az eredeti rajtsorrendből indult, ami neki nem volt túl szerencsés, hiszen a piros zászló előtt már a dobogós hely is elérhető közelségben volt. Végül a rövidített futamot a hatodik helyen sikerült befejezni, mindössze egytizedes hátránnyal az előtte lévőktől.
 


A második versenyen egy nagyon sűrű kilences boly elején ment az adok-kapok a harmadik-negyedik helyekért, már-már úgy tűnt, hogy most meglesz a dobogó, amikor az utolsó körben egy hihetetlen apró, de annál inkább bosszantó műszaki hiba miatt a motorja egy pillanatra megállt, majd szaggatva tovább ment, így sajnos a befutóra a kilencedik helyre csúszott vissza.
 
 
Kovács Zoltán (10), MIR-Racing Hungary: „Kicsit nehezen indult a hétvége, mert a szombati szabadedzéseken egyáltalán nem működött az első futóművem ezen a pályán. Képtelen voltam gyorsan fordulni, mert elment a motorom eleje a kanyarok közepén. Szombaton az edzések után a csapat szétkapta a motor elejét és megtalálta a hibát, késő estig dolgoztak a kijavításán. Vasárnap reggel nem volt már lehetőség tesztelni, mert egyből az időmérővel kezdtünk, de már az első felmenetelnél éreztem, hogy bár nem tökéletes, lényegesen jobb lett. Amit ki tudtam hozni belőle, azt kihoztam, így a kilencedik helyre, a harmadik sorba kvalifikáltam. A versenyre finomítottunk a beállításon, és mondhatom, tökéletes lett. A rajtokat jól elkaptam, tudtam végig menni a mezőny elejével, de jobb lett volna legalább egy sorral előrébb rajtolni, mert akkor nagyobb esélyem lett volna a dobogóra. Nagyon szoros a mezőny első fele és már az elején minden rajtpozíció számít. A második futamon, az utolsó körben egy apró hiba miatt a motorom sajnos feladta, épp hogy célba tudtam érni. Kiderült, hogy kicsúszott egy csatlakozó, azért állt meg a gépem. Sajnos a motorsportban van ilyen, de ez most a dobogómba került és ezért kicsit csalódott voltam. A pontjaim alapján az összetett hatodik helyen állok és a következő versenyeken előrébb szeretnék lépni. Köszönöm a csapatomnak, a MIR-Racing Hungary-nek és a szüleimnek a sok segítséget!”
 
 
Vincze Imre, MIR-Racing Hungary: „Bár a műszaki hiba miatt kicsit bosszúsak voltunk, de mindent összegezve mégsem bánkódunk, mert Zolika fantasztikusan ment a nagyon erős, 20 fős nemzetközi mezőnyben. Most a szezonkezdésnél megmutatta, hogy keményen számolniuk kell vele a többieknek az élmezőnyben. Mivel nagyon sok versenyünk van az idén, nem állhatunk meg a munkával. Folyamatosan dolgoznunk kell, hogy tartani tudjuk a tempót a felkészülésben jóval jobb körülményeket élvező vetélytársakkal szemben. A spanyolok a legerősebbek az utánpótlásképzésben, így azt gondolom, jó úton haladunk Zolika céljainak megvalósítása érdekében. Az idei évtől kiemelt figyelmet kapott a Dornától a Cuna de Campeones utánpótlás bajnoksága, támogatásuk jeléül a MotoGP logóját is megkapta a sorozat, amin nem más áll, mint „Road to MotoGP”, ami tulajdonképpen Zolika álma.”
 

MIR-Racing Hungary média
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.