A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 16., kedd
Hírek

Zólyomi Andrea | 2018.12.10, 09:16:00 | Utolsó módosítás: 2018.12.10, 09:16:00

Cimkék:

A hazai utánpótlás legnagyobb tehetségeinek versenyeztetésére hozta létre a hazai gyorsasági motorsport egyetlen Európa-bajnoka, Györfi Alen a Forty Racing Team-et, ahol többek között Varga Tibi is lehetőséget kapott mind nemzetközi, mind pedig hazai sorozatokban. A fiatal motoros teljes szezont versenyzett végig a Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokságban (RFME), illetve többször is rajthoz állt a cseh, szlovák és magyar közös bajnokság futamain.
 
 
Nagy lehetőséget kapott 2018 elején Varga Tibi, amikor csatlakozott a Forty Racing Teamhez, ugyanis az ifjú tehetség több társával együtt teljes szezont teljesíthetett a Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokságban. Tibi a Moto5-ös kategóriában állt rajthoz, és tanulóévében annak ellenére többször pontot szerzett az erős mezőnyben, hogy több alkalommal is technikai hiba hátráltatta. Amíg a világ egyik legerősebb utánpótlás bajnokságában nem jött össze a dobogó, az a közös cseh. szlovák és magyar bajnoki futamokon igen, ráadásul valamennyi futamon, ahol rajthoz tudott állni, a legjobb három között végzett, sőt, Dlha-ban futamgyőztesként intették le. Az ifjú motoros számára a legemlékezetesebb verseny idén a Valenciában rendezett szezonzáró volt, ahol a MotoGP sztárjai előtt gurulhatott pályára. Nem véletlen, hogy talán itt nyújtotta az egyik legjobb teljesítményét, ám sajnos a leintés előtt másfél körrel – amikor már a dobogóért harcolt – elesett, de a körideje így is a legjobbak között volt. Most pihen, illetve az iskolai tanulmányaira koncentrál, de hamarosan elkezdi majd a felkészülést a 2019-es szezonra, és a tervek szerint ismételten irány Spanyolország, ahol a Moto5-ös kategóriában minimális célként összetettben a TOP 10-be szeretne bekerülni, illetve legalább egyszer felállna a dobogóra is.
 
 
Varga Tibi motorversenyző: „Ebben az évben legnagyobb célunk az volt, hogy a spanyol Cuna de Campeones versenysorozatban egy teljes szezont végigmotorozzak. Mivel a szezon előtt mindössze egy teljes évem volt NSF 100 Hondával, így vérmes remények nélkül vágtam bele a spanyol kalandba, és csak azt a cél fogalmaztam meg a magam számára, hogy valamennyi futamra kvalifikálni tudjam magam, és a lehető legtöbbször célba is érjek. Nos, ezt maradéktalanul teljesítettem is, sőt, sikerült többször is pontot szereznek a rendkívül népes és erős mezőnyben. Ám nemcsak ezért lehetek elégedett, hanem azért is, hiszen sok pályát megismertem, folyamatosan fejlődtem az év során, valamint rengeteget tanultam edzőmtől, édesapámtól és az ellenfeleimtől is. Valenciában feltehettem volna a koronát az idei évemre, de sajnos elestem, holott akár a dobogó sem lett volna elérhetetlen a számomra. Persze azért a csehekkel és a szlovákokkal rendezett hazai bajnokságban kárpótoltam magam, ugyanis kivétel nélkül minden versenyen dobogóra állhattam, sőt, Dlha-ban a futamot is megnyertem az IMR 160-as kategóriában. Összegezve az elmúlt évet, elégedett lehetek, köszönöm a Forty Racing Team-nek, hogy bizalmat szavazott nekem. Továbbá köszönettel tartozom Györfi Alennek, az edzőmnek a versenyekre való felkészítésért.”
 
 
 
A csapatfőnök abszolút elégedett volt versenyzője teljesítményével, és úgy véli, rengeteget fejlődött az év elején látottakhoz képest, és bebizonyította, hogy a legjobb európai fiatal motorosoknak is méltó ellenfele tud lenni.
Györfi Alen csapatfőnök: „Ebben a szezonban az volt a legfontosabb Tibi számára, hogy helyt álljon egy számára teljesen ismeretlen, de nagyon erős bajnokságba. Ám nemcsak helyet állt, hanem többször is pontokat szerzett rögtön az első szezonjában, ami különösen nagy szó, ugyanis valamennyi pályát meg kellett tanulnia, ami a riválisaival szemben bizony hátrány volt. Tibi megmutatta, igenis lehet rá számítani, képes lehet a legjobbak szintjére kerülni. Nagyon büszke vagyok rá, és amit a hazai bajnokságban produkált, arra különösen. Öröm volt látni, mennyire motivált, és akkor is hitt magában, amikor technikai gondok nehezítették a dolgát. Tényleg csak egy kis szerencse hiányzott ahhoz, hogy egy fantasztikus bravúrt elérjen. Ugyanakkor hiszem, hogy jövőre már ott lesz a legjobbak között.” 
 
Fotók: Forty Racing
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.