A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. június 14., hétfő
Hírek

Zólyomi Andrea | 2018.11.23, 09:26:00 | Utolsó módosítás: 2018.11.23, 09:26:00

Cimkék:

Emlékszem 10 éves koromban Kenny Roberts regnáló világbajnok 500-as Yamahájának képe lógott a szobám falán, amit egy nyugaton élő ismerősöm által küldött újságból ollóztam ki. Már akkor is nagy motorsport rajongó voltam és a Rigám is versenyképes állapotban állt a fészerben, de álmaimban sem gondoltam, hogy valaha is megtörténhet az, amit most az elmúlt hétvégén sikerült átélnem.
 
 
Szinte még mindig hihetetlen számomra, de ott voltunk a MotoGP rajtrácsán Valenciában két Magyar kisfiúval, akik alig múltak 10 évesek! Talán nem is túlzok, ha azt mondom, hogy ezzel történelmet írtunk a Magyar Motorsportban, mert ilyen fiatal versenyző, még soha nem vett részt Magyarországról ezen a legmagasabb szintű motoros eseményen! Büszkék vagyunk rá, hogy az IMR-Racing Hungary által támogatott két fiatal, Kovács Zoli (10 ) és Varga Tibi (11), akik a 40Rty-Racing versenyzői, derekasan helytálltak a nagyon erős spanyol utánpótlás mezőnyben!
 
 
Betétprogramként kapott helyet a MotoGP valenciai szezonzáróján a Moto-5 utánpótlás kategória, ahol a fiatalok teljesen egyforma, a Spanyol IMR-Racing által gyártott MIR-Moto5 típusú 250ccm-es gépekkel versenyeznek. Csütörtökön két időmérő szakadó esőben -edzés lehetőség nem volt-, majd pénteken jött a mindent eldöntő verseny. Az eső továbbra is kitartó volt, de fiataljaink elszántságát ez sem vetette vissza. A rajt után az első kőrben történt egy négyes bukás -szerencsére nem voltunk érintettek benne-, ami miatt azonnal piros zászlóval megszakították a versenyt. Mindenki visszajött a boxutcába és vártuk az új rajtidőpontot. Közben ismerős arcok jelentek meg a boxok előtt itt-ott, ekkor konstatáltuk, hogy a nagyok is kíváncsiak a fiatalságra. Marc és Alex Marquez a csapatával együtt a tribünről nézte a fiúkat, majd Maverick  Vinales is megjelent a pálya szélén, akit esernyős lányainkkal, Hannával és Lilivel még egy közös fotóra is sikerült elkapnunk. Felcsillant a szemük a fiúknak is az elit közönségüket látva, és ez még nagyobb motivációt adott nekik a pályán: Az új rajt után Kovács Zoli a 7. helyről rajtolva az első kanyarban már az 1. helyen fordult, majd a négyes kanyarban adok-kapok alakult az első négy között, ahol egy elcsúszó versenyző Zolit sajnos kivezette a kavicságyba, de itt még nem volt vége.. Nem győztük kapkodni a fejünket a két srácra, mert eközben Varga Tibi bravúros motorozást bemutatva lépdelt egyre előrébb a mezőnyben. Majd Zoli tért vissza a pályára a kavicságyból a 16. helyre, ahonnan 4 kör alatt egész a 9. helyig tudott felzárkózni. Közben Tibinek is sikerült az előtte lévőket legyűrni, és már csak másfél kör volt hátra, amikor sajnos egy előzési kísérletnél a 7. helyről csúszott ki a kavicságyba. Miután az új rajt és az időjárás miatt a verseny 10 körösről 5-re lett rövidítve, így nem volt több idő Kovács Zolinak sem az előtte lévők utolérésére, de így is a top 10-ben a 9. helyen intette le a kockászászló. A balszerencsék ellenére azt gondolom mindkét fiú megmutatta, hogy igen is kell számolni velünk, a nemzetközi utánpótlás élvonalának!
 
 
A saját versenynapunk után, a szombat és a vasárnap sem fulladt számunkra unalomba, hisz egész nap ott voltunk a nagyok között kis csapatunkkal a paddockban. A MotoGP futamok helyszíni megnézése mellett, a közös képek és az autogramok gyűjtése volt a fiataloknak a program. Mindkét nap fáradhatatlanul cikáztak egyik boxból a másikba, talán nem is volt olyan zuga a Ricardo Tormo pályának ahol ne jártunk volna... 
 
 
Szombat este következett a srácoknak az évadzáró gála, ahol átvehették okleveleiket a Cuna de Campeones RFME Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokság idei évi záró rendezvényén. A gála nívóját jelzi és egyben nagy meglepetés volt a fiúknak, hogy a MotoGP sztárjai, többek között Jorge Martin, az idei évi Moto-3 világbajnok adta át nekik a díjat.
 
 
Kegyetlen időjárásban volt részünk mondhatom, mert ennyi esőt még életemben nem láttam.  Naponta többször kellett az elázott ruhát és cipót lecserélnünk, de ennek ellenére minden fáradságot megért az elmúlt két hét történése. Fantasztikus élményekkel tértünk haza kis csapatunkkal, ami extra motivációt ad mindannyiunk számára a jövőben. Köszönjük mindenkinek, aki szurkolt nekünk itthonról és követte az eseményeket, legyünk büszkék együtt a fiúkra!
 
 
Képek és szöveg: IMR-Racing Hungary média Vincze Imre
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.