A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 19., péntek
Hírek

A H-Moto Team 17 éves tehetsége hiába fordította meg a pontversenyt, a vasárnapi futamon egyszerűen kilökték az IDM Suzuki Cup 2018-as utolsó, hockenheimi versenyhétvégéjén

Zólyomi Andrea | 2018.10.02, 09:24:00 | Utolsó módosítás: 2018.10.02, 09:24:00

Cimkék:

A H-Moto Team ifjú tehetsége úgy gondolta, elég lesz a riválisát sportszerű küzdelemben legyőznie az IDM Suzuki Cup sorozatának utolsó állomásán, ám Hockenheimben bebizonyosodott, vannak, akik mindenre képesek azért, hogy maguk mögé utasítsák ellenfelüket. Hiába ülhetett vissza a saját motorjára, és ment szenzációsan a szombati futamon Kovács Bálint, vasárnap két német riválisa összefogott ellene, és attól sem riadtak vissza, hogy Bálintot kilökjék. Sajnos elúszott az összetett második hely, ám így is remek évet zárt: megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét, és végül harmadikként zárt az IDM Suzuki Cup sorozatában.

 

 
Kovács Bálint arra nem számított, hogy nem tiszta, férfias küzdelemben dől majd el az IDM Suzuki Cup sorozatának összetett pontversenyének második helye. Ugyanis eddig sehol sem találkozott sportszerűtlen ellenfelekkel: sem a téli holt idényben a katari nemzetközi bajnokság 600 kategóriájában – ahol többször is dobogóra állhatott –, sem pedig itthon, ahol 17 évesen megszerezte első felnőtt bajnoki címét a felnőtteknél az ezresek között. Ezt az évet koronázta volna meg Hockenheimben, ahol az IDM Suzuki Cup sorozatában, a záró fordulóban állt rajthoz, és a H-Moto Team ifjú tehetségének egy cél lebegett a szeme előtt: szerette volna megszerezni a kategória második helyét összetettben.
 
 
Sajnos ez nem jött össze, nem jöhetett össze. Pedig Bálint mindent megtett a siker érdekében, és annak ellenére a második helyen végzett az időmérőn, hogy a szabadedzéseket szinte ki kellett hagynia technikai gondok miatt. Előbb ugyanis blokkot kellett a Suzukiban cserélni, majd elektronikai problémák adódtak, és szinte az is csodának számított, hogy rajthoz tudott állni a szombati futamon. Ekkor azonban remekül motorozva végül a 2. helyen végzett, és mivel a riválisa kiesett, így az összetett második helyéért zajló csatában 16 pontos előnnyel várhatta a vasárnapi viadalt.
 
És akkor jött az, amit egyszerűen nem lehetne megengedni versenypályákon. Összeesküvés elméleteket gyártani senki sem szeret, de ami egyértelmű, az egyértelmű: Kovács Bálint ellen összefogtak a németek a második hockenheimi futamon! Bálintot a futam eleje óta próbálták kiütni, ami végül sikerült is. A H-Moto Team motorosa a harmadik helyen haladt, amikor az összetett második helyért folyó harcban lévő pilóta bevárta és feltartotta Bálintot, míg a másik német önmagát is feláldozva hátulról kilökte a 17 éves magyar tehetséget. Az új rajtot követően Leon Langstädtler bejött a második helyen, így végül 4 ponttal megelőzte a magyar motorost. Bálintot a Medical Centerben megvizsgáltak, ahol kiderült, néhány zúzódással megúszta az esetet. A Suzuki viszont romokban, egyelőre azt sem tudni, mikor lesz újra versenyzésre alkalmas. Mostanában sok sportszerűtlen dolgot lehetett látni a motorsportban, de ez sok mindenen túlment.
 
 
Ennek ellenére a csapat büszke Bálint idei teljesítményére, hiszen a magyar bajnoki cím után a harmadik helyen végzett a német IDM Suzuki Cup 2018-as kiírásában.
 
„Nagyon nehéz hétvégen vagyunk túl, az első szabadedzésen egy mért kört tudtam menni, majd kiderült, kizárólag akkor folytathatom, ha blokkot cserélünk. Ez megtörtént, de ki kellett hagynom emiatt a második szabadedzést, bár így utólag azt mondom, ez lett volna a hétvége legnagyobb gondja. Az első időmérőn már mehettem legalább három kört, aztán elektronikai gondok hátráltattak. Szerencsére szombatra összeállt a Suzuki, és a második időmérőn megszereztem a második helyet, ráadásul csak három tizeddel maradtam el a pole pozíciós időtől. A szombati futamon még a győzelemre is volt esélyem, de végül a lekörözöttek miatt inkább a biztos második helyet választottam, és később kiderült, igazam volt, ugyanis a nagy riválisom elesett a hajrában, így 16 pontos előnnyel várhattam a vasárnapot. A rajtom másnap pocsékul sikerült, de vissza tudtam jönni a harmadik helyre, és úgy tűnt, minden rendben van. Körök óta próbáltak kitenni, aztán történt, ami történt, csak sikerült nekik hátulról kitorpedózni, és mivel a riválisom közben második lett, így végül négy pont különbséggel a harmadik helyen zártam összetettben. Köszönöm a rengeteg munkáját a csapatomnak, amivel eljutottam idáig, és sajnálom, hogy így vesztettem el az összetett második helyet” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
A H-Moto Team csapatfőnöke felháborodott a németek sportszerűtlenségén, még óvott is, ám azt formai hibára hivatkozva elutasították.
 
„Bálint ellenfelének esélye sem volt azon a ponton előzni, ahol megpróbálkozott ezzel, ráadásul számára már semmi tétje nem volt ennek a futamnak, ezen túl jelentős anyagi kárt okozott nekünk ezzel a manőverrel. Sajnáljuk, hogy Bálintnak nem jött össze az összetettben a második hely, de ezzel együtt büszkék vagyunk rá, mert nagyon fiatalon végzett harmadikként egy 23 fős, erős nemzetközi mezőnyben” – mondta Kelemen Krisztián.
 
fotó: JK Sports
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.