A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2018.09.27, 09:15:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.27, 09:15:00

Cimkék:

A kalandokkal tarkított cseh bajnoki futam után az elmúlt hétvégén ismét megmérettetés elé került két versenyző a Chrobák Motorsport Egyesület fiataljai közül. Egyik helyszín a hazai MAMI kupa volt, a másik pedig a németországi Templin, ahol az ADAC német bajnokság futamát rendezték meg. Mindkét helyszínen a sorozatok záró futama volt megtartva.
 

Az előbbi helyszín a hazai motorosok számára jól ismert Euroring volt. Ebbe a sorozatba Czepó Donát csatlakozott be az év második felében 125 ccm-es motorjával. Az előző futamon Donát nagyon szépen felvette a nála jóval idősebb versenytársaival a versenyt, folyamatosan javultak a köridejei. Ezen a hétvégén a cél ennek a fokozása volt és a köridők javítása. Ezt azonban a technika sajnos felülírta. A pénteki szabadedzéseken Chrobák Jani is nyeregbe pattant, hogy Donátot kicsit segítse a pályán körözve is. Az edzésnek viszont Donát motorja nagyon hamar véget vetett, amikor a pálya egyik lendületes pontján, a sikánban egyszer csak blokkolt Donát motorjának a hátsó kereke. Donátot a motor egyből át is dobta és nagyot esett. Az esés után nagyon fájlalta a kezét, ezért orvosi ellenőrzésre mentek. Később kiderült, hogy nem tört el semmi, csak zúzódásokat szerzett, de pihentetni kell. A motor későbbi szétszedése után kiderült, hogy a főtengely törött el és ez blokkolta a kereket. Így sajnos a motor sem volt alkalmas a hétvége folytatására.
 

A másik helyszínen az ADAC bajnokságban vidámabban alakultak a dolgok. Martin pénteken a szabadedzéseken kezdett ismerkedni a számára ismeretlen pályával és az idegen ellenfelekkel. Ahogy eddig minden új pályán, gyorsan kezdett ráérezni a ritmusra, folyamatosan javultak a köridők. Az időjárás nem könnyítette meg a versenyzők dolgát, mert nagy szél és borús idő jellemezte a pénteki napot. Az edzéseket idő előtt be is kellett fejezniük, hiszen a szél nem tréfált és borogatta a sátrakat, majd az eső is elmosta a rendezvény első délutánját.
 

Másnap egy szabadedzés, két időmérő és két verseny várta a gyerekeket. Az ADAC bajnokságban három csoportra vannak osztva a gyerekek, egy a „profik” mezőnye, ahol minimum kor is meg van határozva, amiből Martin alapból kiesett fiatal kora miatt. Aki ide még nem fér bele, ők is két részre vannak osztva egy meghatározott limitidő alapján. Martin mivel ismeretlen versenyzője a sorozatnak, a kezdők között kezdte az edzéseket. Az pénteken látszódott már, hogy nem ott fogja befejezni a hétvégét és ez így is lett. A két időmérő végére Martin futotta a negyedik legjobb időt, ezzel kvalifikálta magát a limitidőn belülre is. A rendezők végül úgy döntöttek, hogy nem szedik két felé a mezőnyt, így 24 gyerek állhatott egyszerre a rajtrácson teljesen azonos teljesítményű motorokkal, tizedekre egymástól. Martin mindkét versenyen jól rajtolt, sikerült javítania is a pozícióján. Ezt a futamokon csak tovább fokozta, gyorsult a körideje is és mindkét versenyen a második helyen sikerült beérnie. A mezőny szorosságát jól mutatja, hogy aki az első versenyen első lett, az a másodikon csak harmadik és aki az elsőn harmadik, ő nyerte a másodikat. Martin kiegyensúlyozott teljesítményét a két második hely is jól tükrözi és mindemellett a köridők 0,1-0,3 másodperccel maradtak el a „profi” mezőny legjobb köridejétől. A díjátadón így kétszer állhatott a dobogó második fokára a mindössze 9 éves magyar fiatal.
 

Chrobák János: Egyik szemem sír, a másik nevet. Eljött az a pillanat is, amikor döntenem kellett, hogy hova megyek, mert szétszakadni nem tudok. Nem jó érzés, de a gyerekek nőnek, egyre több ilyen lesz a jövőben, hozzá kell szoknom nekem is és a szülőknek is. De úgy gondolom az eredmény jól mutatja, hogy nem volt felesleges az eddigi munka, hiszen egy igen nívós német ADAC bajnokságban is megállja a helyét a cseh bajnokság 2018-as év bajnoka, Martin. Sejtettem, hogy nem fog kudarcot vallani, de őszintén megmondom, csak reméltem hogy ilyen szépen végez. Jövőre ebben a mezőnyben lesz a helye. Donát pedig szerencsére már jobban van, az esés rosszabbul nézett ki, mint ami a végeredmény lett. Keze kék-zöld foltokkal van tele, de nincs komolyabb baj. A motor felkészítése apuka feladata, hiszen két hét múlva október 6-7-én következik a három ország közös bajnokságának záró futama, ami ráadásul hazai pályán, a Kakucs ringen lesz megrendezve. Természetesen várunk mindenkit nagy szeretettel.
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.