A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. június 14., hétfő
Hírek

Kecskés Tamás élete első váltós versenyhétvégéjén egy ötödik és egy hetedik helyezést ért el!

Zólyomi Andrea | 2018.06.26, 09:32:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.26, 09:32:00

Cimkék:

Kecskés Tomi április vége, az új motorja átvétele óta készült az idei első megmérettetésre. Az utánpótlás bajnokság nyitófordulóján a szlovákiai Dlhá-ban még pitbike típusú motorral indult, mert pár hét gyakorlás után még nem érezték elég felkészültnek egy éles versenyhelyzetben való megmérettetésre. Mindent szem előtt tartva úgy gondolták a szülei, hogy ezen a csehországi versenyen már helyt tud állni, és megkezdheti a váltós motorral való versenyzést.
 
 
Neki a váltós motor nagy váltás 8 évesen, az előző szezonban nyújtott remek teljesítményei után az automata, kardántengelyes pw50-el, az új kategóriával való ismerkedés és a váltó működtetésének elsajátítása nagy kihívás elé állította az elmúlt hónapokban. Az akadályokat azonban sikeresen vette, mind a rajt, mind az ideális ívek elsajátítása és begyakorlása gyorsan és jól rögzültek.. Ezzel a fix tudással már aktívan szerepet vállalhat a bajnokságban. A váltás szükségességének mibenlétét pedig a verseny alatt érezte át ténylegesen, így értette meg miért és hol fontos használni többet a váltót.
 
A szombati nap kellemesen indult, bár a levegő hőmérséklete nem ment 15-16 fok fölé egész nap, kitartó szélfújással a napsütést dél körül leváltották a felhők, majd az eső. Ami azonban sosem volt annyi mennyiségű, hogy akár edzés akár az időmérők idejére esőgumit kelljen felszerelni a motorra, de arra elegendő volt, hogy éppen elbizonytalanítsa a bátrabb gyerekeket is a nyirkosfoltos pályán. Az edzések alatt Tomi felelevenítette a pálya vonalvezetését, és keresgélte a megfelelő sebességfokozatokat. Az időmérők alatt folyamatosan gyorsult, végül a hatodik helyről indulhatott. Nagyon feszült volt, az ismerős, de mégis új pálya követelményei megviselték kicsit, de környezete bátorította, hiszen felkészítették és képes teljesíteni az álmát, erre készül már tavaly óta: váltós motorral versenyezni!
 
 
Vasárnap a warm-up-ot kihagyta, egyszerűen átmeneti pályaminőség alakult ki, vizes és száraz közötti állapotban stagnált az aszfalt, amin a szél és az eső is segíteni akart, így kiegyenlítetten alkalmatlannak ítélték meg a pályát. A legrutinosabb versenyzők közül is csak ketten vállalták be ezt a felmenetelt, sikeresen, de mélyen a köridejük alatt prezentálva ezt a kellemetlen állapotot. A folyamatos szélfújás miatt a pálya száradt, de az el-eleredő és néha bőséges eső miatt ugyanúgy nedves is lett.
 
Az első versenyen nagyon izgult Tomi, de némi átbeszélés után rájött, hogy ez ugyanaz mint tavaly, csak kicsit nagyobb motorokkal. A rajtprocedúra is változatlan, az első „üres” zöldzászlós kör is ugyanúgy zajlik, a rajtnál figyelni kell a lámpákat és végig kell jutni az előírt versenyidőn és körökön, majd a kockás zászlónál örülni ennek. Az időjárás kegyes volt, borúsan, de szárazon engedte el a versenyzőket és hagyta őket teljesíteni a futamot. Nem is vártak el többet Tomitól, csak teljesítse a köröket, de mégis csalódottnak tűnt kicsit, hogy a hetedik helyen intették le. Szülei büszkék voltak rá, mert minden szituációt remekül megoldott, de látszott, hogy ő már töpreng a továbbiakon...
 
 
A második versenyen szintén borús de kevésbé szeles időben Tomi jól elkapta a rajtot, sajnos ismét megelőzte a mögötte haladó kisfiú, azonban valami más érződött Tomin. Nem maradt le tőle, hanem üldözni kezdte az előtte haladót, majd a negyedik kör tájékán a hátsó szakaszon megelőzte. Onnan hatalmas előnyre tett szert, még pár előtte levő pitbike-ost is lekörözött és ötödik helyen intette a kockás zászló. Elégedettnek tűnt, és az időeredményei alapján meglepve tapasztaltuk, hogy 4 másodpercet javított az időmérőn elért legjobb köridejéhez képest a versenyen. Összességében remek hétvégét zárt és nagyon várja a következő megmérettetést.
 
Az eredményhirdetésen negyedik lett végül! Az első helyezettet kizárták, mert nem felelt meg a motorja az előírásoknak.
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.