A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. június 14., hétfő
Hírek

A lehető legerősebb mezőny lesz ott a negyedik alkalommal rendezett Riverside Baja magyargencsi versenyén

Zólyomi Andrea | 2018.05.11, 08:49:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.11, 08:49:00

Cimkék:

Holnap rajtol el a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A verseny színvonaláról sok mindent elárul, hogy a mezőnyben több Dakart is megjárt pilótán kívül a legjobb magyar versenyzőkön kívül több Európa-bajnok is megtalálható, ráadásul a motorosoknál a tereprallye mellett az endurósok is ott lesznek a mezőnyben.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a péntektől vasárnapig rendezendő Riverside Baja a sportág nagy ünnepe lehet. A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a viadal, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Három évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg tavaly szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rallye bajnoksággal közösen rendezték meg Szombathelyen, és több szakaszon a tereprallye versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rallye mezőnye. Ezúttal Magyargencs ad otthont a viadalnak, amely amellett, hogy a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második, ugyanakkor a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) következő futama, ugyanakkor a motoros, quados és side by side-os versenyzők számára kiírt I.O.B.C. (International Open Baja Cup) sorozat, valamint a Husqvarna-Maurer Magyar Enduro Bajnokság 3-4. futamát a Bioextra Kupa következő versenye is egyben.
 
 
A lehető legjobb körülmények várják a csapatokat és a versenyzőket. A háromnapos versenyen egyébként péntek déltől szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi tereprallye versenyzők küzdelmeit, melynek utolsó három szakaszán már az endurós mezőny is részt vesz,míg vasárnap reggeltől már csak az endurósoké a helyszín, és valódi speciál szakaszok várják a versenyzőket a Magyargencstől északra aszfalton megközelíthető két kavicsbánya területén. Ám nemcsak a körülmények lesznek minden igényt kielégítőek, hanem a mezőny is, hiszen a legjobb magyar versenyzőkön kívül több nemzetközi klasszis is rajthoz áll.
 
 
Itt lesz többek között a Dakart is megjárt cseh Miroslav Zapletal, aki igencsak kiéhezve érkezik meg Magyargencsre, hiszen az ezt megelőző Világkupa-futamokat súlyos, 40 fokos lázzal járó betegsége miatt ki kellett hagynia. Szintén részt vett már navigátorként a Dakaron az ezúttal quaddal – Suzuki LTR 450 – induló szintén cseh Jan Tomanek, de ott lesz a mezőnyben a motoros Horváth Laller Lajos, aki a Dakar után a Hellas Rallye előtti tesztnek szánja a hétvégi futamot, de ez nem azt jelenti, hogy ne törjön a győzelemre. Az autósok között indul például Mariusz Wiatr navigátoraként az a Lukasz Laskawiec, aki két alkalommal is a FIM által kiírt quados Baja sorozatban Európa-bajnoka volt lett, de szintén a győzelemért száll harcba a T2-es kategória Európa-bajnoka, a lengyel Tomas Piec is.
 
 
De ne feledkezzünk meg a magyarokról sem, hiszen az autós mezőnyben akár a győzelmet is megszerezheti a Lónyai Pál, Csató Attila kettős, akik az idei Olasz Bajnokság szezonnyitóján a 4. helyen végzett, vagy a side by side kategória 2017-es bajnoka, a Kovács György, Takács Antal páros. Ugyanakkor újoncot is avat a mezőny, hiszen a tehetséges fotós, Klíma Gábor élete első tereprallye versenyére nevezett a Riverside Baján, melyen egy 450-es KTM-mel szeretné teljesíteni a versenyt.
 
 
fotó: Pataky Péter
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.