A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. június 14., hétfő
Hírek

Motocross Európa-bajnokság EMX Open, és EMX 65cc-85cc Délkelet-európai Zóna Kiskunlacháza, 2018. április 28-29.

Zólyomi Andrea | 2018.05.03, 10:27:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.03, 10:27:00

Cimkék:

 

Kiválóan belocsolt pálya. Pontosan előkészített depó. Az európai mezőnynek megfelelő színvonalat mi sem bizonyítja jobban, minthogy a FIM Europe (Európai Motorsport Szövetség) zsűri elnök mindössze 20 perc alatt bejárta és átvette az 1800 m hosszú motocross pályát, minden kiegészítésével együtt, pénteken, majd 10 perc alatt lezajlott a hivatalos rendezői értekezlet. A szakvélemény: kiváló előkészítő munka.
 
 
A 2018-as évre óriásit fejlődött a kiskunlacházi motocross aréna. A ’17-es, kezdő MX EB alapokra építve most szebb és még élvezhetőbb, „készebb” körülményeket biztosított a résztvevőknek. A területen látszott, hogy a belvíz és korábbi sok eső okozta ártalmak elhárításán felül is rengeteg munka van benne.
 
 
Az időjárás a rendezvény elején igen kedvező, meleg, napsütéses tavasszal kedvezett a bemelegítő hangulatú szabadedzéseknek. A junior mezőny láthatóan sokat fejlődött tavaly óta. Az EMX 85cc versenyzői rendesen meglepetést okoztak a profi teljesítményükkel, az őket követő EMX 65cc-sek pedig felhőtlenül száguldoztak a pályán. Az akció sorozatokat minden esetben az EMX Open zárta, ahol – a nézők legnagyobb szórakoztatására –széles palettán sorakoztak fel a motorosok, sebességben és nációban egyaránt. A sok magyar kiválóság mellett köztük volt a cseh Martin Michek (#232, CZE, KTM), aki sokszoros cseh bajnok, jó eredményeket ért el a német ADAC sorozatban és több MX VB futamon is megfordult. Ez a géposztály már a program elején pedzegette, hogy mit lehet komoly crossos tudománnyal kihozni a lacházi terepből.
 
 
Az időmérő edzéseken már sokkal élesebbre fordult a helyzet. A viszonyrendszer szigorodott azzal, hogy a pre-kvali edzésen elért legjobb eredménnyel a kvalifikációs futam rajtsorrendjét lehet beállítani. Ezen a szombati edzésen már eltűnnek a barátságok, stratégiák épülnek és a feszültség körről körre nő, majd a rajtgép lecsapódásával a vasárnapi éles viadalok néző-kényeztető főpróbája zajlik. Az egyik legszebb példa erre, hogy az EMX Open pre-kvalifikációs edzésének legjobb köridejét egészen az utolsó előtti körig Martin Michek vezette, Volodymir Tarasovval (#471, UKR, KTM) és Evgeny Mikhaylovval (#595, RUS, Husqvarna) váltakozva, mígnem a harmadik pozíciót tartó Hugyecz Erik (#141, HUN, KTM) az edzés finisében a Pit Lane-ből kihajtva, mindent egy lap-ra feltéve, egy századmásodperccel javította meg az addig top köridőt, és elvitte a Pole Pozíciót a vetélytársak elől. A felnőttek előtt az EMX 85cc-ben Técsi László Márk (#40, HUN, KTM) és Pergel Bence (#21, HUN, KTM) voltak azok, akik körről-körre javítottak és húzták el az egész társaságot maguk után, míg végül a kettejük párharcából Pergel rövidített bő egy másodperccel jobbat Técsinél.
 
 
Az EMX 65cc kvalifikációs futamában meglepetést okozott a télen Amerikában edző Grósz Gergő (#2, HUN, KTM), aki a rivális Ördög Zoltánt (#11, ROU, Husqvarna) simán maga mögé utasította és tetemes előnnyel ért célba. Az EMX 85cc kategóriában Técsi László egy rontott rajt után másodikként tudott elfordulni az első kanyarban, és a hatalmas tempót diktáló Pergel Bence – aki a magyar bajnokságban rendszerint mögötte szokott végezni – ezúttal nem engedte magát megközelíteni. Técsi akárhogyan erőlködött, a futam végére bele kellett nyugodnia a második pozícióba, és visszavett a sebességből. Zanócz Noel László (#71, HUN, Husqvarna) végig a harmadik helyen motorozott, szorosan mögötte a negyedik helyen üldözte őt Liszka Roland (#78, HUN, KTM). Az utolsó körben végül túl nagy volt a nyomás Zanóczon és Liszka megelőzte.
 
 
Szombati záró futamként következett a verseny király kategóriája, az EMX Open, ahol minden néző a hazai sztár Hugyecz Eriknek szurkolhatott. A nézők ujjongása mellett elvitte a rajtot és teljes rohamban, körről-körre távolodott a mezőnytől, esélyt sem adva a többieknek. Egyszercsak viszont a különbség az első és második pozíció között csökkenni kezdett: a cseh Michek tartalékait begyújtva, lassan közelítette Hugyeczet. Szinte csak pár méterre volt az élen haladó KTM-estől, amikor nem világos okokból a távolság újra nőni kezdett köztük. Az előnyét bőven beállítva, Hugyeczet intették le végül elsőként. A két éllovas harcához csak messziről asszisztált az ukrán, orosz, szlovén, cseh, horvát és magyar válogatott többi tagja. A kis közjáték viszont sokat sejtető momentum volt a vasárnap várhatóakhoz…
 

Szöveg & infó: Lukácsy Fanni , fastlane@fastlanesnc.hu , www.emxhungary.hu
Fotó: Kékesi Zoltán / Keke Fotó , kekefoto13@gmail.com , https://www.flickr.com/photos/kekesizoltan/albums/72157668399240578


Eredmények: Chronomoto , http://www.chronomoto.hu/livetiming/pdf/?eventid=20180428_29_mx_kiskunlachaza

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.