A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. július 25., vasárnap
Hírek

Zólyomi Andrea | 2017.07.13, 10:42:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.13, 10:42:00

Cimkék:

Vasárnap a kiskunlacházi MX EB-n tovább folytatódott a „Sivatagi Tikkadás hadművelet”. A 36 °C-os nyári forróságba egy szellő sem hozott enyhülést, a pályakarbantartáshoz pedig a helyi vízgyűjtő minden cseppje szükséges volt, hogy megfelelő állapotban maradjon a nyomvonal.
 
Az EMX 65cc kategória első futamában, meggyőző előnnyel rajt-cél győzelmet aratott a magyar favorit, Zanócz Noel (#71, Husqvarna). Nagy örömünkre, a magyar versenyzők alig hagytak helyet a dobogón a zóna más országaiból érkezőknek, hiszen a harmadik helyen szintén magyar színekben induló Béres Szabolcs (#88, KTM) végzett. Az egyetlen külföldi versenyző, aki méltán felférkőzhetett a dobogóra, az az EMX 65cc Délkelet Zóna bajnokságot vezető, horvát Matija Sterpin (#197, KTM) volt. A mezőny elejében elrajtolva az első körökben Nikolics Boldizsárral (#93, KTM) viaskodó Sterpin a 3. körtől már magabiztos motorozással ért másodikként a kockás zászlóig.
 
A második futam még több izgalmat és magyar sikert hozott a legifjabbak kategóriájában. Zanócz egy gyengébb rajtnak köszönhetően a középmezőnyből vágott neki a küzdelemnek, míg honfitársai – Nikolics és Béres – az élmezőnyben tartották a frontot. Zanócz azonban nem hagyta annyiban, és legjobb teljesítményét nyújtva, pár kör alatt felzárkózott az élbolyhoz majd az első helyre tört. Így a második futam tripla-magyar befutója: Zanócz Noel; Nikolics Boldizsár; Béres Szabolcs.
 
Az EMX 85cc kategória első futamában a rajtot követően Kovács Norbert (#28, KTM) tört az élre, a másik két magyar reménység, Técsi László (#104, KTM) és Kovács Ádám Zsolt (#38, Yamaha) az élmezőny végében és a középmezőnyben kezdték meg a felzárkózást. Erre azonban nem kellett sokat várni, hiszen mindkét pilóta a verseny hetedik percére már a sor elején motorozott. Előbb Kovács Ádám Zsolt, majd Técsi is maga mögé utasította Kovács Norbertet, és a sorrend az élen a leintésig változatlan maradt.
 
A géposztály második futamának második körében a versenyigazgatóság egy horvát versenyző bukása miatt a futam megszakítására kényszerült, azonban ez sem zökkentette ki a magyar pilótákat. A futam újraindítása után Kovács Ádám Zsolt tört az élre, Técsivel a nyomában. Míg a Yamahás folyamatosan tudta növelni előnyét, addig Técsi a második pozíció megtartásáért küzdött a moldovai Igor Cuharciuc (#133, KTM) ellen – büszkeségünkre, sikerrel.
 
A magyarországi helyszínnek köszönhetően az EMX Open kategória is bővelkedett a magyar top pilótákban. Szvoboda Bence (#521, KTM) és Hugyecz Erik (#140, KTM), a két csapattárs, egy fikarcnyi esélyt sem hagytak Európa többi versenyzőjének, hogy belekóstoljanak a sikerbe. Az első futamban bombabiztosan uralták az első és második pozíciót, míg az ukrán Volodymyr Tarasov (#471, KTM) – az Európa-bajnokság későbbi győztese – éppen csak beért a harmadik helyre. A legjobb 10 versenyző között több magyar induló is akadt, mint pl. Szőke Márk (#795, KTM), Varga Imre (#989, KTM), Déczi Balázs (#9, Huqvarna) és Pergel Márk (#141, Suzuki).
 
Az EMX Open második futama hasonló forgatókönyvvel indult, mint az első, azonban a harmadik helyért új csata alakult ki, hiszen a technikai gondokkal küzdő Tarasov többször kényszerült kiállni a szerelő zónába, így a jól rajtoló Szőke kapott esélyt, hogy dobogós helyre hozza be a KTM-et. Ez sajnos nem sikerült neki: az EB-menő cseh Jonas Nedved (#202, KTM) végül jobbnak bizonyult. A futam második felében új, házon belüli izgalmakkal gazdagodott a verseny, amikor Szőke negyedik pozíciója is veszélybe került, mert a stabilan motorozó Déczi utolérte őt és állhatatosan, körökön keresztül támadta. A kockás zászló ismét Szvobodát üdvözölte elsőként, őt Hugyecz majd Nedved követte. A negyedik helyért folytatott kakasviadalban pedig Szőke kerekedett felül.
 
A kétnapos esemény zárásaként háromszor csendülhetett fel a magyar himnusz. Az EMX 65cc lacházi fordulójának legjobbjai mind magyarok: Zanócz Noel, Nikolics Boldizsár és Béres Szabolcs. Az EMX 85cc dobógosai: Kovács Ádám Zsolt, Técsi László és a görög Antonis Sagmalis (#192, KTM). EMX Openben a hazai pálya meghozta a hatását, így a top 3 sorrendje: Szvoboda Bence, Hugyecz Erik, Jonas Nedved.
 
A kiskunlacházi Európa-bajnoki forduló a 2017-es évad utolsó, bajnokavató eseménye volt a teljes kontinensre kiterjedő, felnőtt EMX Open, és a Délkelet zónát lefedő junior EMX 65-85cc sorozat ban is. Az EMX Open Európa-bajnok – a gyengébb lacházi szereplése ellenére – az ukrán Volodymyr Tarasov lett, második honfitársa, a versenyt sérülés miatt a vasárnapi Warm Up után feladó Dmytro Asmanov (#3, Yamaha), harmadik a cseh Petr Bartos (#2, KTM), aki a biztos pontállása miatt már el se jött hozzánk. A junior kategóriák bajnoki végeredménye egyelőre a promóter jóváhagyására vár, és ez a lépés különleges jelentőséggel bír: Európa négy zónájának legjobb 10-10 versenyzője fog részt venni az MXGP fordulóval együtt megrendezésre kerülő nagy junior EB döntőn július 22-23-án a csehországi Loketben. Az már biztos, hogy július 9-i eredményével 65cc-ben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, míg 85cc-ben Técsi Lacika, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbi is megszerezte a csehországi indulás jogát.
 
Nagy Arnold és Lukácsy Fanni
 
EMX Open Motocross Európa-bajnokság pontállása: http://www.fim-europe.eu/events/395
EMX 65-85cc Motocross Európa-bajnokság Délkelet zóna pontállása: http://www.fim-europe.eu/events/394
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.