A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. június 16., szerda
Hírek

Európa élmezőnyében motorozik a 25 éves motokrosszos

Zólyomi Andrea | 2017.04.19, 12:13:00 | Utolsó módosítás: 2017.04.19, 12:13:00

Cimkék:

Álomszerűen kezdődött Szvoboda Bence számára a 2017-es szezon. Magyarország egyik legjobb motorversenyzője Németországban, Csehországban és Ausztriában is meglepetést okozott teljesítményével.

 
Rá sem ismerni Szvoboda Bencére. A kitartásáról és emberfeletti küzdeni tudásáról ismert motokrosszos rátett még egy lapáttal a korábbi évek sikereire, 2017-ben korábbi csúcsformája felett teljesít. Az elmúlt hónapban három komoly bajnokságban is megmérettette magát, és mindegyikben az élmezőnyben motorozott.
 
Csehország: Győzelem Loketben
 
A Buksa/Ados nemzetközi motokrossz sorozat a kelet-európai régió egyik legnívósabb bajnoksága. Szvoboda évek óta kimagasló személyisége ennek a szériának, de a bajnoki címet még nem sikerült elhódítania. Idén minden esélye megvan, hogy felérjen a csúcsra. A Loketben megrendezett szezonnyitón bizonyította felkészültségét: az első futamban második, a második felvonásban első lett, ezzel kiérdemelte az összetett győzelmet. Az eddig látottak alapján csak francia riválisa, Sulivan Jaulin lehet veszélyes az év végi első helyére, no de ő kőkemény ellenfél, aki egyébként az elmúlt két év cseh bajnoka.
 
 
Németország: 4. hely az ADAC Mastersen
 
Az ADAC Masters nemzetközi német motokrossz sorozatot kisvilágbajnokságnak is nevezik motokrosszos berkekben, ugyanis 27 ország több mint 250 motorosa vesz részt ezeken a küzdelmeken, és rendszeresen megfordulnak itt a motokrossz világbajnokság, az MXGP sztárjai. Kiváló erőpróba tehát az ADAC sorozat azoknak a motorosoknak, akiknek szerényebbek az anyagi lehetőségeik, mint a vébés kiválóságoknak.
 
 
A 2017-es sorozat első versenyén Szvoboda ugyancsak brillírozott. A bajnokság legalattomosabb pályáján a negyedik rajtkockát foglalhatta el, és az első futamban a vezetésért is harcolt, végül azonban a fantasztikus negyedik pozícióban ért célba. Korábban még a tízben sem tudott motorozni a HTS Team 9-szeres magyar bajnoka ezen a helyszínen, most egyből robbantani tudott. Nagy várakozásokkal tekint a magyar fiú az ADAC versenyekre, hiszen a cseh bajnokság mellett elsősorban ebben a szériában szeretné megmutatni tehetségét és felkészültségét a szakmának.
 
Ausztria: Győzelem Paldauban
 
A Húsvét hétfő nem locsolkodással telt Szvoboda Bence számára. Vagyis locsolt ő, de nem kölnit, hanem pezsgőt, méghozzá a dobogó legfelső fokáról. Az osztrák bajnokság harmadik fordulóját rendezték Paldauban, a hagyományoknak megfelelően a húsvéti ünnep másnapján. Szvoboda egész nap lehengerlően motorozott. Az edzéseken a negyedik helyet csípte meg, aztán az első futamban egy remek felzárkózásnak köszönhetően a második helyen futott célba cseh riválisa, Petr Smitka mögött. A második menetben aztán nem kegyelmezett a magyar fiú: egy jól sikerült rajt után pár kanyar elteltével az élre állt és meg sem állt a kockás zászlóig, ezzel pedig a napi értékelésben ő bizonyult a legjobbnak az MX1-es kategóriában. Tavaly ugyanezen a versenyen az ötödik legjobbként zárt csupán.
 
 
Eddig tehát álomszerűen alakul a 9-szeres magyar bajnok idénye, de még mindig nagyon az elején járunk a szezonnak. Az április újabb erőpróbákat tartogat Szvoboda számára: előbb a csehországi Dalecinben, aztán a németországi Jauerben áll rajtoz, és remélhetőleg a magyar közönség is láthatja őt a közeljövőben a hazai bajnokság egy-egy versenyén.
 
 
szöveg: HTS Team
fotó: ADAC presse, Radek Lavicka, HTS Team
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.