A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2019. augusztus 19., hétfő
Hírek
/ 142 oldal

Gaildorfban újra peches versenye volt a magyar motokrosszversenyzőnek. Baljós jelekkel várja a szezon hátralévő részét.

Zólyomi Andrea | 2019.08.16, 11:11:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.16, 11:11:00

Cimkék:

Kramolin óta nincs rendben Szvoboda Bence jobb válla. Az utolsó előtti cseh viadalon egy óvatlan pillanatban ugrott ki a korábban már egyszer műtött testrész, és azóta nem stabil, ami komolyan hátráltatja a kilencszeres magyar bajnok felkészülését és versenyzését. Legutóbb a gaildorfi ADAC MX Mastersen kellett miatta feladnia egy futamot miatta.
 
 
- Soha nem volt ilyen problémám a vállammal, pedig klasszikus krosszos “betegség”. Hát, most kijutott bőven belőle! Az utóbbi három versenyem sehogy sem akart sikerülni. Gaildorfban is csak szenvedtem, és két hét múlva zárul a cseh bajnokság, ahol a bajnoki címért küzdök. Nem vagyok jó helyzetben, ez pedig aggaszt. - mondja a kaposvári motoros.
 
 
Szvobodának már a szombati kvalifikációját megpecsételte a rakoncátlankodó váll, pályafutása során másodszor nem tudta kivívni egyenes ágon a futamokban való indulás jogát. A reményfutamban aztán hozta a kötelezőt, és második helyével végül ott lehetett a vasárnap tétversenyeken. Annyi volt csupán a bökkenő, hogy a negyven fős rajtgép harminckettedik helyére állhatott be a világbajnokságon induló sztárokat is felvonultató mezőnyben, ami nem vetített előre fényes eredményeket, ismerve a gaildorfi pálya rajtegyenesének adottságait.
 
 
A baljós előjelek dacára a HTS KTM versenyzője talán az idei év legjobb futamát teljesítette az első felvonásban. Bár a rajtnál nagy hátrányban volt, folyamatosan jött előre a mezőnyben a szűk, előzésre szinte alkalmatlan gaildorfi pályán, és végül a tizedik helyen látta meg a kockás zászlót.
 
 
- Hamar elkaptam a pálya ritmusát, pedig nem tartozik a kedvenceim közé, de most most minden sikerült. Illetve majdnem, mert az egyik kanyarban eldőltem, és ezzel egy pozíciót vesztettem, lehettem volna kilencedik. Nem bánkódom, mert a cseh ellenfeleim messze elmaradtak tőlem, ami számomra megnyugtató, hogy még rossz vállal is jobb vagyok náluk. Ez nyugtat már csak a jinini cseh finálé előtt. - foglalta össze első futamát Bence.
 
A második futam is ígéretesen indult, majdnem az előző pontos mása volt: rossz rajt, gyors tempóváltás, és pillanatok alatt a tizenegyedik helyen találta magát Szvoboda. Egy váratlan pillanatban azonban a válla újra kiugrott, ami miatt egy lehetséges top tízes helyezésről kellett lemondania, ami nagyon jól jött volna az ADAC MX Masters pontvadászatában, tekintve, hogy a előző derbin nem tudott pontokat szerezni.
 
 
- A mennyből újra a pokolban éreztem magam. Nem tudom, mi jöhet még, pedig olyan jól indult számomra a szezon Németországban is! Sajnos az ADAC-ra kitűzött top ötös év végi helyezés veszni látszik, ebben az erős mezőnyben nem hiszem, hogy vissza lehet kapaszkodni a hátralévő két versenyen. Most nyolcadik vagyok, ami annyira nem rossz, de nyilván lehetne jobb is. A cseh bajnoki címben még reménykedem, bár, ott is volt már húsz pont feletti előnyöm, amiből csak kettő maradt. A legfontosabb feladat most számomra, hogy valahogy összefoltozzák a vállam, hogy teljesíteni tudjak két hét múlva. Aztán meglátjuk, hogyan tovább. - zárta a hétvégi összefoglalóját a kiváló motorversenyző.
 
 
Az év hátralévő részében még várnának tétversenyek Szvobodára a cseh bajnoki finálé mellett. Hagyományosan az év végén rendezik a csapatbajnoki megmérettetéseket Magyarországon és Csehországban egyaránt, ahol csapatai számítanának rá. Ilyen vállal végigversenyezni az évet viszont komoly fájdalmakkal jár a 27 éves versenyző számára. Egy olyan forgatókönyvnek is lehet realitása, hogy a cseh finálé után szike alá fekszik, hogy stabilizálják a vállát, akkor viszont az év hátralévő részét, és a lehetséges csapatbajnoki címeket be kell áldoznia a jövő évi felkészülés oltárán. Minél később műtik meg a vállát, annál több időt veszít a téli felkészülésből, ami kihathat a 2020-as idénykezdésére.
 
 
Úgy tűnik, a magyar bajnokságban sem fog tudni bajnoki címet szerezni idén, hiába nyerte meg az összes eddigi viadalt, az augusztus 31-i kaposvári forduló ugyanis ütközik az ADAC sorozat bielsteini versenyével, ami csapata számára magasabb prioritású viadal. Ha a kaposvári bajnoki fordulón nem fog rajthoz állni, lemaradását már nem fogja tudni behozni ellenfeleivel szemben az utolsó, kiskunlacházi állomáson. Nincs tehát könnyű helyzetben a somogyi motorversenyző! Álomszezonnak indult számára az idei esztendő, de most komoly nehézségekkel kell szembe néznie.
 
 
A szezonból hátralévő versenyek:
 
aug. 25. Jinín (Cseh OB finálé)
szept. 1. Bielstein (ADAC)
szept. 15. Holzgerlingen (ADAC finálé)
szept. 22. Dalecin, cseh csapatverseny
okt. 6. Kiskunlacháza (magyar OB finálé)
okt. 12. Ajka-Baumidex, magyar csapatverseny

Zólyomi Andrea | 2019.08.12, 13:16:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.12, 13:16:00

Cimkék:

A H-Moto Team ifjú tehetsége egy szó szerint elbukott, majd egy hatalmas küzdelemben megnyert versenyt követően 11 pontos előnnyel várja az IDM Suzuki Cup következő állomását, míg a Supersport 300-ban induló Kakuszi Ádám ezúttal nem tudott pontot szerezni a csehországi Mostban.
 
 
A H-Moto Team két ifjú tehetsége a csehországi Mostban folytatta szereplését az IDM idei bajnoki szezonjában. Kovács Bálint a Suzuki Cup sorozatában egy nullázást követően 18 ezreddel megnyerte a második futamot, míg csapattársa, Kakuszi Ádám a Supersport 300 kategóriában éppen csak lemaradt a pontszerzők mögött.
 
 
A múlt hétvégén a csehországi Mostban folytatódott az IDM bajnoki sorozata, amelyben ezúttal ismét két versenyzővel állt a rajtrácsra a H-Moto Team. Kovács Bálint 2019-ben már a második teljes szezonját teljesíti az erős nemzetközi mezőnyben: a 17 éves motoros ezúttal sem vallott szégyent, – a Most előttihárom futamot megnyerte –, és ezúttal is megszerezte a pole pozíciót a Suzuki Cup kategóriában. Azonban a szombati versenyen az esős körülmények között a negyedik körben kicsúszott, így ezúttal nem szerzett pontot, míg a futamot éppen a legnagyobb riválisa húzta be. Vasárnap aztán kiküszöbölte a csorbát Bálint, és a csapat szerelőinek bravúrja után – 17 óra alatt adtak alá egy versenyképes Suzukit – ő sem akart mögöttük elmaradni, és hatalmas csatában, 18 ezreddel ugyan, de legyőzte nagy riválisát, így két versenyhétvégével a szezon vége előtt 11 ponttal vezet összetettben.
 
 
„A hétvégen a csehországi Mostban folytattam idei szereplésemet a Suzuki Cupban, ami nyugodtan kijelenthető, felemásra sikeredett. A szombati napot abszolút meghatározta az időjárás, hiszen végig esőben kellett a pályán teljesíteni, és annak ellenére, hogy már nem ez az első évem ezres motorral, ilyen körülmények között még nem szereztem elég tapasztalatot. Talán ennek is tudható be, hogy az edzésen és a versenyen is buktam, utóbb elég nagyot, így köszönettel tartozom a szerelőimnek, hogy egyáltalán vasárnap rajthoz tudtam állni. A második futam aztán igazi ütközet volt, hiszen a verseny közepéig láttam, hogy nem tudok előnyt kiépíteni ezért taktikát váltottam, előre engedtem a riválisomat, ám innentől kezdve én tapadtam rá. Két körrel a vége előtt úgy gondoltam, képes leszek elmenni mellette és simán megnyerni a futamot, ám nem tudtam leszakítani, sőt az utolsóelőtti kanyarban megelőzött. Ám a célegyenesre fordulva nekem jött ki jobban a kigyorsítás, és szélárnyékból kibújva ezredekkel ugyan, de sikerült nyernem. Az összetett miatt létfontosságú győzelmet arattam” – mondta Kovács Bálint.
 
 
Csapattársa, a legutóbbi magyar bajnoki futamon dobogóra álló Kakuszi Ádám szintén rajthoz állt Mostban, a Supersport 300 kategóriában. A 16 éves motoros ugyan mindent megpróbált a jó szereplés érdekében, ám ezúttal – a lausitzringi idénynyitóval ellentétben – nem sikerült pontot szereznie, hiszen szombaton a 16., míg vasárnap a 18. helyen intették le.
 
 
„Nagyon zavaró volt a számomra, hogy amíg pénteken a szabadedzéseken sikerült a 19. időt elérnem és a beállítások terén is közel jártunk az elképzeltekhez, addig szombaton végig esett az eső, így az előző napi munkát ki is dobhattuk azonnal. Csak az első időmérőre mentem fel a pályára, és végül a 20. rajthelyet tudtam megszerezni. A szombati esős futamon a rajtot követően jelentősen visszaestem, mert előttem elesett valaki, így rengeteg időt veszítettem, mire kikerültem. A futamon végül a 16. helyig tudtam visszakapaszkodni, azaz még ilyen körülmények között is kis híján pontot tudtam szerezni. Vasárnap a warm up-nak nagy szerepe volt, hiszen újra elővettük a pénteki beállításokat, ugyanis napos időben került sor az edzésre és a versenyre is. A rajtnál sajnos ezúttal is többen megelőztek, ám a 18. helyig sikerült felzárkóznom úgy, hogy az addigi legjobb köridőmet is megjavítottam több mint egy másodperccel. Összességében elégedett vagyok, hiszen majdnem sikerült pontot szereznem egy olyan erős nemzetközi mezőnyben, amelynek több tagja is ott megy a világbajnokságon” – jelentette ki Kakuszi Ádám.
 
Fotó: JK Sportsfoto, IDM, H-Moto Team
 

Zólyomi Andrea | 2019.08.12, 09:06:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.12, 09:06:00

Cimkék:

Augusztus első hétvégéjét Máriapócson a MAMI Kupa negyedik fordulóján töltötte a Chrobák Motorsport Egyesületből négy versenyző. Kolarovszki Adél, Hernádi Barnabás és Czepó Donát mindhárman az YT125 4T kategóriában versenyeznek ebben az esztendőben. Igaz Donát versenyen kívül indul, de minden futamon jelen van és tesz magába a verseny kilométereket. Míg Aszalós Zoltán a PRO Robogó Sport kategóriában indul. A MAMI Kupa névre hallgató hétvégék két részből állnak, szombaton egy Kupa sorozat zajlik, míg vasárnap a Magyar Országos Bajnokság.
 
 
Nem volt ez máshogy a negyedik állomásán sem, ahol a szombati napon a két időmérő összesítésében Kolarovszki Adélnak az ötödik, Hernádi Barnabásnak a negyedik, míg Czepó Donátnak a második rajtpozíciót sikerült megcsípnie. A 12 körös verseny azonban nem zajlott zökkenőmentesen az YT125 4T kategóriában. Czepó Donát megnyerte a futamot, Adél megtartotta az ötödik helyét, Barnabás azonban a vége előtt három körrel az élbolyban csatázva egy lekörözés közben a fűre szorult és elesett. Barnabásnak nem lett semmi baja szerencsére, de a motoron akadt javítani való a vasárnapi nap előtt.
 
 
 
 
A PRO Robogó Sport kategóriában Aszalós Zoltán azonban rajt cél győzelemmel teljesítette a szombati napot.
 
 
Vasárnap egy szabadedzés, egy időmérő és két verseny volt a menetrend minden kategória számára. A csapat fiataljai az időmérőn megszerezték a pole pozíciót, a negyedik és a hatodik helyet a rajtrácson. Előbbit Czepó Donát, utóbbiakat Hernádi Barnabás és Kolarovszki Adél birtokolták. Mindkét futam ezzel a rajtfelállással indult. Sejteni lehetett, hogy kemény versenyek lesznek, hiszen az első és a hetedik helyezett között másfél másodperc különbség volt a köridőben.
 
 
Az első verseny sajnos ismét tartogatott meglepetést. A rajt után a második körben egy merészebb előzés következtében egy kettős bukás történt, aminek az áldozata sajnos Adél volt. Az ellenfél elnézett féktávja után a földön csúszó motorja sajnos pont Adél motorját találta el, így kivédhetetlenül Adél is elesett. Szerencsére Adél kisebb sérüléssel megúszta az esést és még időben vissza tudott gurulni a boxba, hogy a piros zászlós megszakítás után újra kezdhesse a versenyt a többiekkel.
 

A második rajtot követően már végig ment a verseny, amit Czepó Donát ugyan szorongatva, de megnyert, Hernádi Barnabás a harmadik helyen végzett és Adél a bukást követően a hatodik helyen jött be.
 
 
Délután következett a második futam, ahol a rajtsorrend változatlan volt. A futam végeredményében ugyan voltak keveredések, a mi fiataljaink azonban ismét első, harmadik és hatodik helyen végeztek. Donát ismételten nyomás alatt, de futamot nyert annak ellenére, hogy értékelésen kívül motorozik. Barnabás a dobogó harmadik fokára állhatott ismét, illetve Adél a hatodik helyért járó 10 ponttal gazdagította a gyűjteményét.
 
 
 
Aszalós Zolinak azonban a vasárnapi nap nem pirossal lesz kiemelve a naptárjában. Az időmérő edzésen sikerült neki újra a pole pozíciót megszereznie. A versenyek is jól indultak, azonban kivétel nélkül mindkét futamon elpártolt tőle a szerencse és technikai hibával feladni kényszerült mindkét futamot.
 
 
Legközelebbi állomás Euroring, amire pedig augusztus és szeptember közös hétvégéjén, vagyis 2019.08.31 – 09.01-én kerül sor.
 
A következő állomás a németországi Schaafheim volt egy héttel később. Ide a megszokottól eltérően most csak Vincze Martin utazott. Kolarovszki Mór a másik ADAC-s versenyző, azonban az ő csoportjukban két futam eldobható az évben, és mivel ezen a pályán nem lehetett pénteken edzeni, így ezt választották egyik kihagyásnak.

Martinnál azonban nincs ilyen lehetőség, így helyt kell állni mindenféleképpen. Martinnak néhány nappal ezelőtt volt lehetősége esőben néhány kört gurulnia a pályán, szóval nem teljesen a nulláról kell neki vágnia a szombati szabadedzésnek, időmérőnek és a szokásos két futamnak.

A H-Moto Team ifjú tehetsége a hétvégén még közelebb kerülhet a Suzuki Cup összetett pontversenyének megnyeréséhez, ám ezúttal a Supersport 300-ban induló Kakuszi Ádám is ott lesz a csehországi Mostban

Zólyomi Andrea | 2019.08.09, 09:30:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.09, 09:30:00

Cimkék:

A H-Moto Team két ifjú tehetsége a csehországi Mostban folytatja szereplését az IDM idei bajnoki szezonjában. Kovács Bálint a Suzuki Cup sorozatában tovább növelheti előnyét a bajnoki címért folytatott versenyben a hétvégén, míg csapattársa, Kakuszi Ádám a Supersport 300 kategóriában zárna a pontszerzők között.
 
 
Ezen a hétvégén a csehországi Mostban folytatódik az IDM bajnoki sorozat, ahol ezúttal ismét két versenyzővel lesz ott a rajtrácson a H-Moto Team. Kovács Bálint 2019-ben már a második teljes szezonját teljesíti ebben az erős nemzetközi mezőnyben: a 17 éves motoros eddig remekül teljesít az idényben, hiszen a legutóbbi három futamot megnyerte, és 31 ponttal vezeti az összetettet a Suzuki Cup kategóriában. Nem is lehet más a célja, mint olyan eredményt elérni, amivel ismét közelebb kerülhet első felnőtt nemzetközi bajnoki címéhez. Bálint úgy vág neki ennek a hétvégének, hogy mindenképpen dobogóra szeretne állni mindkét futamot követően.
 
 
„A hétvégen a csehországi Mostban folytatom idei szereplésemet a Suzuki Cupban, ami abból a szempontból előnyös a számomra, hogy ismerem a pályát, hiszen korábban már több kategóriában is versenyeztem itt. Mivel a sorozat versenynaptárában ez egy új helyszín, így azt nem tudom, hogy a vetélytársaim közül ki ment már itt, illetve kinek lesz ismeretlen a mosti aszfaltcsík. Ugyanakkor nekem már idén is volt alkalmam itt tesztelni, így pontosan felmértük, mire kell majd figyelnünk a hétvége során. A gumikezelés nagyon fontos lesz a futamok során, ugyanis helyenként új aszfalt van a pályán, amely nem kíméli az abroncsokat. Esélyeket nem latolgatnék, de a bajnoki címem szempontjából minél előrébb kell, hogy végezzek” – mondta Kovács Bálint.
 
 
Ezúttal nem egyedüli magyarként lesz ott az IDM mezőnyében, ugyanis csapattársa, a legutóbbi magyar bajnoki futamon dobogóra álló Kakuszi Ádám szintén rajthoz áll Mostban, igaz, ő a Supersport 300 kategóriában. A 16 éves motoros a lausitzringi szezonnyitón mindkétszer a 13. helyen zárt, azaz 6 bajnoki ponttal zárta pályafutása első IDM-es versenyhétvégéjét, és ezúttal sem szeretne pont nélkül hazatérni az előtte álló futamokról.
 
 
„Júliusban Bálinttal együtt voltam már itt tesztelni, így a pálya már nem lesz teljesen ismeretlen a számomra. Az alapbeállításokat sikerült megtalálnunk, amiket ugyan még finomítanunk kell majd a szabadedzéseken, hogy még jobb legyen, de fontos, hogy nem a nulláról kell kezdenünk a munkát. Ugyanakkor nem számítok könnyű hétvégére, hiszen ez lesz a második versenyhétvégém az IDM mezőnyében, ám ennek ellenére szeretnék a top10-ben végezni” – jelentette ki Kakuszi Ádám.
 
 

 

Fotó: JK Sportsfoto, IDM

Zólyomi Andrea | 2019.08.07, 10:12:00 | Utolsó módosítás: 2019.08.07, 10:12:00

Cimkék:

A 2019. augusztus 10-i szombati munkanapon irodánk zárva lesz.

Pénteken és hétfőn a megszokott ügyfélfogadási rend szerint tartunk nyitva.

/ 142 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.