A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2019. április 22., hétfő
Gyorsasági Hírek
/ 84 oldal

A Bester Capital Dubai Junior Team versenyzői, Rossi Moor pódiummal, Farkas Kevin óriási fejlődéssel kezdett!

Zólyomi Andrea | 2019.04.16, 08:41:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.16, 08:41:00

Cimkék:

Hétvégén Cervesinában tartották meg a CIV Ohvale GP-0 első fordulóját. A Bester Capital Dubai Junior Team  csapata: Rossi Moor és Farkas Kevin a számukra teljesen új 190 cc kategóriában indulnak 2019-ben.
 
A CIV Ohvale  sorozat az egyik legkeményebb utánpótlás bajnokság a 10-13 év közötti gyerekek számára. Rossi Moor tavaly már remekül szerepelt a 160 cc kategóriában, idén szintet lépett. Farkas Kevin számára a nemzetközi mezőny és az Ohvale  versenymotor teljesen új tényezők voltak.
 
 
A szombati napon négy 20 perces szabad edzésen vehettek részt a pilóták, vasárnap pedig két kvalifikáció és két verseny várt mindenkire.
 
“Számomra nem kezdődött túl jól a hétvége, mert elég beteg lettem, de szerencsére tudtam versenyezni, igaz nem 100%-on. Szombaton volt 4 szabadedzés, kipróbáltam a motort, mert régen nem mentem vele nagy pályákon és kerestük a megfelelő beállításokat. Vasárnap esett az eső, ez volt az első alkalom, hogy esőben mentem. A Q1-en 7.lettem, aztán kicsit módosítottunk az áttételen, ami jó döntés volt és így 6.lettem. Az első versenyen a kezdő körökben elestem a 2. helyről, de szerencsére gyorsan vissza tudtam jönni és negyedikként célba érni. A második versenyen nagyon jó volt a rajt, kicsit hibáztam, de végül sikerült megszereznem a 2. helyezést, így most összességében második vagyok a bajnokságban is.”- összegezte élményeit Rossi Moor
 
Farkas Kevin egy szerencsétlen baleset okozta kéztörésből felépülve érkezett a versenyhétvégére. Számára fontos volt sok tapasztalatot gyűjteni az új körülményekről:
“Pénteken érkeztünk, szombaton a szabadedzéseken próbáltam ki először a 190 cc-t ezen a pályán. Szerencsére sikerült hamar elkapnom a ritmust és folyamatosan gyorsulni. Vasárnap egész nap nagyon esett az eső. Az első kvalifikáción a 10., a másodikon a 8. pozíciót sikerült megszereznem. A versenyek előtt nagyon izgultam, az első futamon a 8. helyig jöttem fel, az azt követő futamon pedig végül 7. lettem. Nagyon sokat kell még edzenem, de összességében úgy érzem, jól sikerült a hétvége.”
 
Stefano Favaro, a Sport&Events Academy alapítója a helyszínen segítette a gyerekek munkáját:
„Megint egy nagyon izgalmas hétvégében volt része azoknak, akik követik és szeretik a magyar  motorsport utánpótlást! Kevin mindkét futamon rendben célba ért és érezte, hogy meg tudja állni a helyét a mezőnyben. Rossi pedig ismét megmutatta, milyen fából faragták, sőt inkább vasból!
Az első futam elején elesett a 2. helyről, ő maga nem sérült meg de a motor elferdült. A telemetria alapján láttuk, hogy 9 mp alatt már ismét a motoron volt és egészen a 4. helyig feljött. A következő versenyen is elkövetett egy kis hibát, de azt is javította és végül másodikként haladt át a célvonalon, így pódiummal kezdte a szezont!”
 
 
 
Nem hiába a remek teljesítmény, hiszen a srácok edzésmunkáját a Bester Capital Dubai Team MotoGP Moto3-as csapatának technikai vezetője, José Manuel Ruíz Gomez felügyeli. A „nagy csapat”  ezen a hétvégén is remekül szerepelt Austinban a Moto3 futamon! Mindkét pilótájuk fantasztikusan versenyzett és felállt a dobogó 2. és 3. fokára!
 
A CIV Ohavel GP-0 bajnokság legközelebb 3 hét múlva Modenában folytatódik! A srácok pedig sok edzéssel és motorozással készülnek a következő kihívásra!
 
Forrás: Faster Promotion

Zólyomi Andrea | 2019.04.15, 08:47:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.15, 08:47:00

Cimkék:

A Sebesség Katedrálisának is becézett asseni pálya mindig tartogat meglepetéseket a versenyzőknek és a látogatóknak egyaránt. Idén egészen elképesztőek voltak az időjárási körülmények, a Supersport-kvalifikáció félbe szakadt, a Superbike versenyt pedig eltörölték a szombaton érkező havazás miatt.
 
 
A Supersport-világbajnokság magyar résztvevője számára nem volt egyszerű a hétvége, nem találták a helyes utat a motorbeállításokkal, de végül a vasárnapi versenyen a 12. helyen végzett.
 
„Már év elején tudtam, hogy ez lesz a szezon legnehezebb versenye számomra. Próbáltam kipréselni a maximumot magamból és a motorból is. A pénteki kezdés nem volt annyira rossz, de sajnos utána elmaradt a gyorsulás és a legnagyobb gond az volt, hogy nem éreztem a motoron milyen irányba kellene elindulni a változtatásokkal. Vasárnapra egy teljesen más beállítással próbálkoztunk és a warm up-ról sokkal jobb érzéssel jöttem le, aztán még kicsit tudtunk finomítani a versenyre. A 17. nem volt egy ideális rajt pozíció, a futam első felében nagyon nehezen tudtam előzni, de mindent megtettem, hogy felzárkózzak. Így utólag látszik, hogy a tempóm jó lett volna a top10-en belüli eredményhez, de ez most így sikerült. Jönnek a számunkra kedvezőbb pályák, ahol mindenképpen a jobb rajthely megszerzése és az egyre jobb eredmény elérése lesz a célom!„ - mondta a Sport&Events Academy pilótája.
 
 
Peti csapatfőnöke, Simon Buckmaster szerint fontos még jobban fókuszálni már pénteken, hogy a mezőny elejével fel tudják venni a versenyt:
 
„Péter ma is remekül harcolt, azonban fontos megérteni, hogy sokkal gyorsabban kell felvennünk a tempót a szabadedzéseken. Assenben nehezen találtuk a megfelelő beállításokat, így sok időt vesztettünk és megint hátulról kellett harcolni. Ha  legközelebb sikerül már pénteken felvennünk a ritmust, nagy előrelépés vár ránk! Köszönöm a csapat munkáját, mindenki remekül dolgozott!”
 
 
 
Most három hetes pihenő vár a Supersport-világbajnokság mezőnyére, május 10-én pedig jön a következő olaszországi forduló Imolából!
 

Zólyomi Andrea | 2019.04.12, 09:09:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.12, 09:09:00

Cimkék:

Mozgalmas volt az elmúlt hétvége, tele izgalmakkal magyar vonatkozásban is, azonban nincs megállás, folytatódik a szezon! Spanyolországból Hollandiába, a motorsport Mekkájába érkeznek a Supersport-világbajnokság résztvevői.
 
 
Aragóniában, ismételten a legjobb Hondásként, remek versenyt teljesítő Sebestyén Peti nagy önbizalommal, pozitív élményekkel készül a következő megmérettetésre:
„Nagyon élveztem a spanyol futamot, jót csatáztunk a többi versenyzővel. Sokat fejlesztettünk a motoron, jobban érzem már, hogy  mi az a beállítás, ami kedvező nekem a Hondán. Biztos vagyok benne, hogy Assenben még jobb eredményt érünk el, ha folytatjuk a munkát ezen a vonalon. Assen egy olyan helyszín, ahonnan a múltból egyaránt vannak nagyon jó és nagyon rossz emlékeim is. Ahogy a csapatfőnököm Simon is megmondta, még jobban kell koncentrálnom már az első pénteki szabadedzésen, gyorsabbnak kell lennem és a Superpole-on előrébb kvalifikálni. Keményen fogok dolgozni ezen a holland hétvégén és úgy harcolni a versenyen, mint Aragóniában. A legnagyobb kérdőjel az időjárás lesz, valószínűleg nagyon hideg, szeles és esős körülmények fogadnak majd minket. Magabiztos vagyok, mert a csapat jól dolgozik!”- mondta a Sport&Events Academy versenyzője.
 
 
A Sport&Events Academy legfiatalabb pilótái számára is megkezdődnek az idei kihívások. Az Ohvale GP-0 első futamát, Olaszországban, Cervesinában rendezik meg. Rossi Moor tavaly már kiválóan teljesített a 160 cc kategóriában, idén pedig nem titkolt célja a 190 cc bajnokság megnyerése. Farkas Kevin februárban csatlakozott a Sport&Events Academy-hez, keményen edzett egész télen, hogy fel tudja venni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Egyelőre kisebb sérülésből felépülve ismerkedik az új motorral, új pályával és a számára teljesen új környezettel.
 
A fiatalokat Stefano Favaro, az Academy alapítója kíséri el az első olasz futamra:
„Említettem már, hogy ez a kedvenc időszakom hiszen áprilistól novemberig tele vagyunk versenyekkel és szinte minden hétvégén izgulhatunk valamelyik Academy pilótáért. Múlt héten Spanyolországba kísértem el Görbe Somát, ezen a hétvégén pedig Rossi Mooral és Farkas Kevinnel utazunk Olaszországba, hiszen kezdődik a CIV Junior Ohvale GP-0 bajnokság.
Rossi és Kevin a legfiatalabb versenyzők a csapatban ez pedig a korosztályuk egyik legerősebb sorozata. Idén már ők is a Bester Capital Dubai Junior Team színeiben fognak versenyezni.Rossi tavaly 6 versenyhétvégéből ötször állt pódiumon, 4. Lett a bajnokságban, 3. az Európa-bajnokságon. Idén valószínűleg felül fogja múlni a tavalyi teljesítményét, de számomra nincsenek konkrét célok, én mindig akkor vagyok elégedett, ha a versenyző kihozza magából és a szituációból is a maximumot. És biztos vagyok benne, hogy ezt Rossi, Kevin és Peti is teljesíteni fogja. Kevin néhány hónapja csatlakozott hozzánk, nagyon keményen edzett egészen idáig, sajnos az utóbbi hetekben egy sérülés a kezén megnehezítette a dolgát. Kevin számára, most az a prioritás, hogy minél több km-ert tegyen meg a pályán, megismerje a számára teljesen új 190 cc gépet. Fokozatosan kell építkezni, ez a verseny a tanulásé és a tapasztalat szerzésé kell hogy legyen, aztán legközelebb majd koncentrálhatunk egy nagyobb célra, előre lépésre. Petivel kapcsolatban pedig csak azt tudom mondani. Hogy múlt héten kiválóan teljesített és ha így folytatja Assenben is remek eredményt érhet el! Nagyon szurkolok neki és folyamatosan követni fogom a Hollandiában zajló eseményeket is!!!”
 
 
A Spíler MotorsportHD műsorán pedig igazi autó-motorsport maraton vár minket vasárnap! A kora reggeli órában az autósportok kedvelői élvezhetik majd az ausztrál Supercars Phillip Island-i fordulóját. 10:40-től fog kezdődni  a Supersbike és Supersport-világbajnokság közvetítése élő stúdióval, exkluzív anyagokkal. Sebestyén Peti is bejelentkezik a helyszínről a nap folyamán és megtudhatjuk mi a helyzet a Team Tóth háza táján. Délután pedig Amerikába repülnek a kommentátorok és kezdődhet a MotoGP futamok izgalmainak közvetítése egészen késő estig!
 
 
Hétvégi menetrend a SpílerTV-n:
 
Április 13., Szombat:
Supersport időmérő: 12:35-től csúsztatott élő
 
Április 14., Vasárnap:
Supercars, Phillip Island                     8:35
Superbike és Supersport-világbajnokság élő studió                      10:40-től
Supersport futam:                  12:10
MotoGP Austin                                15:30-tól
 
 

Zólyomi Andrea | 2019.04.09, 09:02:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.09, 09:02:00

Cimkék:

A Sport&Events Academy 13 éves tehetségének, Görbe Somának kemény kihívásokkal kellett megküzdenie a European Talent Cup első fordulóján Estorilban. 60 pilóta nevezett be a teljes szezonra az ETC bajnokságba, amely nem csak Európa legkeményebb utánpótlás megmérettetése, de a későbbi MotoGP pilóták is rendszerint itt kezdik pályafutásukat. Az A és B csoportra bontott időmérőn, 38 versenyző kvalifikálhatta magát a vasárnapi két versenyre, és idén bevezették az ETC Series 2 versenyt is, ahol a kvalifikációról lemaradt versenyzők szerepelhettek. Elképesztően szoros mezőnyben, egymáshoz nagyon közeli köridőket mentek a versenyzők, és a változatos, néha jégesős időjárás sem könnyitette meg senki dolgát. Görbe Soma végül a Series 2-ben a 9.helyről rajtolva az 5-ik pozíciót szerezte meg, ami egy ilyen kemény mezőnyben abszolút pozitív teljesítménynek számít.
 
 
 „Szerdán érkeztünk Estorilba és rendeztük be a boxot. A csütörtöki szabadedzéseken nem teljesítettem olyan jól, viszont legalább konstans köröket tudtam menni, aztán pénteken leszakadt az ég, esős edzések voltak, amiket nagyon szeretek, jól is mentem, de aztán a szombati szabadedzések nem sikerültek olyan fényesen. A két csoport különböző időjárási körülményekben ment, a másik csoportnak már felszáradt a pálya mire jöttek, ezért ők jóval gyorsabb köridőket mentek. Sajnos nem volt lendületem, a csapatfőnökömmel konzultálva megpróbáltam 1 mp-et gyorsulni, és azokat a köröket tartani. Ez sajnos nem volt elég jó idő, ezért az ETC Series 2-ban indultam el vasárnap. Itt is 17 pilóta csatázott, a 9. Helyről az 5. helyen végeztem.”- összegzett Soma.
 
 
„Tanulságos volt  a hétvége mind Soma, mind számomra, hiszen ide érkezve szembesültünk vele, hogy már tavaly is rendkívül magas volt a színvonal, de idén még annál is több gyors pilóta nevezett be, akik képességeikben nagyon hasonlóak. Nagy különbség, hogy míg a spanyolok a teljes holtszezonban motoroznak, mi csupán néhány pár napos edzőtáborra tudtunk kijönni a szezonnyitó előtt. Somára büszke vagyok, mert sokat tanult ezen a hétvégén, fejlődött a stresszkezelési készsége és megtanulta belátni, hogy bizonyos szituációkban másképp kell megközelíteni a versenyt és a kihívásokat. A ETC series 2 versenyen már olyan köridőket motorozott, amivel akár a rendes versenyre is kvalifikálhatta volna magát, így biztos vagyok benne, hogy Valenciában mindezt nagyon jól fogja tudni kamatoztatni.”-mondta Stefano Favaro, a Sport&Events Academy alapítója.
 
 
José Manuel Ruiz Gómez csapatfőnök, aki az argentin MotoGP futamon a dobogó legfelső fokára állhatott Moto3-as versenyzőjével, összegezte Soma teljesítményét:
 
„Soma szempontjából pozitív és nagyon tanulságos hétvégét zárhatunk. Nem kvalifikálta magát csak a Series 2 sorozatban, de én örültem ennek, mert elkezdte megérteni, hogy mennyire erős ez a bajnokság, milyen szinten áll ő jelen pillanatban és milyen szintű kemény munka szükséges ahhoz, hogy felzárkózzon azokhoz a spanyol gyerekekhez, akik itt versenyeznek. Megértette hogyan kell dolgoznia és tetszett a hozzáállása. A tegnapi versenyen nagyon jó volt a ritmusa és a versenytempója, ezért elégedett vagyok a teljesítményével. Ügyesen alkalmazkodott a vizes és félszáraz körülményekhez. Most hazatérve kemény edzés vár rá, de véleményem szerint tudja már, hogy hogyan kell készülnie Valanciára. Örülök neki, hogy a tegnapi versenyen jól teljesített és pozitívan változott a stílusa a tavalyi szezonhoz képest.”
 
 
Soma versenye április 11-én, csütörtökön, a Spíler1 TV műsorán lesz látható 18:30-tól Stefano Favaro és Czollner Gyula kommentálásában!
 
Forrás: Faster Promotion

Zólyomi Andrea | 2019.04.09, 08:52:00 | Utolsó módosítás: 2019.04.09, 08:52:00

Cimkék:

Az elmúlt hétvégén belecsaptak a lecsóba a legkisebbek, a magyar gyorsasági motorsport Olaszországban nevelkedő utánpótlás növendékei Franciacortán teljesítették az idénynyitó fordulót. Az első menet után felemás érzéssel jöttek le a pályáról a fiatalok, ennek ellenére a tapasztalatok nagyon hasznosnak bizonyultak.

 

 
A versenyhétvége pénteken kisebb csúszással vette kezdetét, és az előző éjszakai esőzések miatt elmaradt három felmenetel. A srácok ezalatt megkapták új bőrruhájukat, valamint az egyen blokkokat. Az első edzésnap viszonylagos csendje után szombaton alaposan felpörögtek az események, hatszor nyolc perc edzésidő állt rendelkezésre a gyakorlásra és tesztelésre a kvalifikáció előtt. Mindkét fiú folyamatosan gyorsult magához képest, így bizakodva várták az időmérőt. A rajtsorrend a két kvalifikációs edzés eredményének összesítéséből alakult ki, figyelembe véve az úgynevezett 107 %-os szabályt. Mindkét fiatal saját egyéni legjobbját futotta - a népes mezőnyben Kecskés Tamás a 25, Bereczki Dávid a 27. helyet szerezte meg -, de az eredményükkel nem kerültek be a versenyen résztvevők közé. A helyzetet legjobban Kecskés Tamás foglalta össze:
 
 
„A kategóriánkban annyian indultak, hogy a szervezőknek muszáj volt meghúzni egy határt a köridőkben, amit ha nem teljesítettél, akkor nem engedtek részt venni a versenyen. Csak nagyon pici hiányzott hozzá, de most ezt a lépcsőt sem nekem, sem Dávidnak, és több ellenfelünknek sem sikerült meglépni.”
 
 
Bereczki Dávid szerint még sokat kell tanulni, de a fiatal pilóta ég a bizonyítási vágytól:
„A sok induló miatt meghúztak egy időkorlátot, amelyet a kvalifikáció első helyezettjéhez mértek. Sajnos többek között nekem sem sikerült ezen belülre kerülni, így nem indulhattam el a futamokon, azonban cseppet sem búslakodom emiatt, mert magamhoz képest sokat fejlődtem. Most megyünk haza, a munka tovább folytatódik, már alig várom, hogy ismét a nyeregbe pattanhassak.”
 
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk / Háfra Zsolt / RXP - Sic58 Magyarország
 
/ 84 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.