A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2020. július 15., szerda
Gyorsasági Hírek
/ 103 oldal

Zólyomi Andrea | 2020.07.13, 12:21:00 | Utolsó módosítás: 2020.07.13, 12:21:00

Cimkék:

A H-Moto Team élversenyzője az elmúlt hétvégén megszerezte a koronavírus-járvány utáni első magyar dobogós helyet a cseh bajnokság brnói futamán

Zólyomi Andrea | 2020.06.10, 09:43:00 | Utolsó módosítás: 2020.06.10, 09:43:00

Cimkék:

A H-Moto Team ifjú versenyzője a koronavírus-járvány csökkenését követően első magyar motorosként indulhatott egy újrainduló nemzetközi motorversenyen, ahol rögtön dobogóra is állhatott. Kovács Bálint a NEW2Project csapat pilótájaként harmadik lett a cseh bajnokság szombati futamán Brno-ban, ahol egy Yamaha R1 nyergében versenyzett a legendás aszfaltcsíkon.

 

 
Ott folytatta a koronavírus-járvány miatt meglehetősen csonka 2020-as szezonját a H-Moto Team élversenyzője, ahol tavaly abbahagyta. Kovács Bálint a New2Projekt csapat Yamaha R1 motorjával részt vett az újraindult cseh bajnokság Stock 1000 futamain. A cseh csapat nem volt ismeretlen Bálint számára, hiszen a 18 éves versenyző – aki tavaly megnyerte az IDM bajnoki idényének Suzuki Cup sorozatát, másrészt a cseh Exteria KSPCS Racing Team by Empora tagjaként bemutatkozhatott az Endurance-világbajnokság sepangi futamán – februárban már egy héten át tesztelt Spanyolországban a csapattal. Ráadásul a H-Moto Team pilótája egy héttel korábban tesztelt a gárdával a brnói pályán, így a lehető legfelkészültebben érkezett meg a legendás cseh ringre.
 
 
Bálint az első versenyhétvégén azonnal be is bizonyította a csapatnak, hogy érdemes vele komolyan dolgozni. A szabadedzéseken a harmadik időt teljesítette a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, míg a szombati időmérőkön végül a negyedik rajthelyet szerezte meg. A szombati versenyen aztán minden tekintetben felülmúlta addigi teljesítményét, és remekül motorozva végül dobogóra állhatott, ami a világjárvány után beinduló nemzetközi motoros élet első magyar pódiuma lett egyben. Vasárnapra az időjárás alaposan átírta a csapatok – köztük a New2Poject – elképzeléseit, és a hatalmas esőben végül a harmadik helyen motorozó magyar versenyző elesett, így nem sikerült újfent felállnia a dobogóra. Mindenesetre Bálint teljesítménye több mint bíztató a jövőre nézve, és a tehetség újult erővel folytathatja a felkészülését az augusztus végén, Le Mans-ban rendezendő 24 órás EWC-futamra.
 
 
„Nagyon vártam már ezt a hétvégét, amikor újra versenykörülmények között motorozhattam, ráadásul egy nagyon erős nemzetközi mezőnyben. A brnói pályát sikerült kiismernem a teszten, és egy remek alapbeállítással kezdhettem meg a cseh bajnoki küzdelmeket. A szabadedzések után az időmérő már nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztük a csapattal, főleg a második kvalifikációs tréning, ahol a beállítások terén nagyon rossz irányba mentünk el. Így is sikerült a negyedik rajthelyet megszereznem, és az első futamra az időmérő tapasztalatai alapján kockáztattunk, de ezúttal bevált az új beállítás, aminek köszönhetően végül a harmadik helyen zártam, így felállhattam a dobogóra. A vasárnapi futam előtt előbb jégeső, majd egy zivatar érkezett, így esős versenyen kellett bizonyítanom. Voltam második, majd harmadik, ám ezúttal hiába álltam dobogós helyen, nem tudtam befejezni a versenyt, hiszen az utolsó előtti sikánban hibáztam egyet, elment a motor eleje, bukás lett a vége. Szerencsére semmi bajom nem lett, és a hétvégét figyelembe véve teljes mértékben elégedett voltam a teljesítményemmel. Nagyon jó felkészülési állomás volt ez az őszi EWC vb-futamokra” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
Mindenesetre a mostani teljesítménynek köszönhetően úgy tűnik, hogy Bálint a New2Project színeiben ott lesz július végén az Alpok-Adria Sorozat szezonnyitó futamain a Pannónia-ringen.
 
 
 
Fotó: H-Moto Team
 

Zólyomi Andrea | 2020.06.07, 19:48:00 | Utolsó módosítás: 2020.06.07, 19:48:00

Cimkék:

Zólyomi Andrea | 2020.06.02, 15:49:00 | Utolsó módosítás: 2020.06.02, 15:49:00

Cimkék:

Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sasvári Sándor, Sasó életének 65. évében ma, 2020. június 2-án hajnalban elhunyt. Április végén műszaki hiba miatt kerékpárbalesetet szenvedett, súlyos sérülésekkel kórházban ápolták. A hosszas kórházi kezelés ellenére a kómából nem ébredt fel.

 

 
Sasó egész életét a motorsportnak szentelte, nemcsak versenyzőként, hanem szervezőként, egyesületi vezetőként és tisztségviselőként is aktív részese volt sportunknak.
 
Tagja volt az Európai Motorkerékpáros Unió (később FIM Europe) enduro bizottságának, emellett az Alpok-Adria Motorkerékpáros Unió enduro szakágának tagja, majd később a vezetője is lett. Magyarországon egyedüliként rendelkezett FIM tereprally szuperlicenccel, amellyel a hazai tereprally világkupa versenyigazgatói posztját éveken át sikerrel ellátta.
 
A Magyar Motorsport Szövetségen belül több tisztséget is ellátott: volt elnökségi tag, enduro szakágvezető és szakági tanács tag, 2020-ban pedig a tereprally szakág vezetőjévé nevezte ki az Elnökség.
 
Pályafutásának, munkájának elismeréseként és köszöneteként 2020-ban a MAMS Elnöksége Életműdíjjal jutalmazta.
 
Sasvári Sándort a Magyar Motorsport Szövetség saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később adunk értesítést.

Zólyomi Andrea | 2020.05.17, 18:45:00 | Utolsó módosítás: 2020.05.17, 18:45:00

Cimkék:

86. életévében elhunyt Szabó II. László gyorsasági motorversenyző, a magyar motorsport máig meghatározó jelentőségű alakja. Több, mint 23 éves pályafutása alatt négy különböző szakágban 22 magyar bajnoki címet nyert. A gyorsasági világbajnokságokon több éven keresztül dobogós helyeken motorozott, többször megelőzve a sokszoros világbajnokokat, Phil Readet és Giacomo Agostinit. A gyorsasági világbajnokság 125 cm3-es géposztályában 1967-ben és 1970-ben is ötödik helyen végzett, ami a pályafutása csúcsának számít.
 
Pályafutásának elismeréséül megkapta a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem arany fokozatát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
 
Szabó II. Lászlót a Magyar Motorsport Szövetség saját halottjának tekinti.
 
 
fotó: Schwanner Endre
/ 103 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.