A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. szeptember 20., csütörtök
Gyorsasági Hírek
/ 69 oldal

A H-Moto Team 15 éves tehetsége olyan teljesítményt nyújtott idén az ADAC Junior Cup-ban, hogy felfigyeltek rá és eredményeire a világ egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatában

Zólyomi Andrea | 2018.09.18, 10:34:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.18, 10:34:00

Cimkék:

A H-Moto Team csapata újabb, történetének egyik nagyon fontos állomásához érkezett el, ugyanis a világ egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatának, a Red Bull Rookies Cup-nak spanyolországi válogatójára bekerült Kakuszi Ádám is. A 15 éves motoros már második éve versenyez az ADAC Junior Cup ifjú tehetségei között, ahol rendszeresen pontszerzőként teljesít. Az október 2-4-e között megrendezendő válogatáson a világ minden tájáról kiválasztott 100 fiatal motoros közül kerülnek ki a sorozat jövő évi résztvevői, akik a MotoGP betétfutamaként a gyorsaságimotoros világbajnokság európai versenyein szerepelhetnek majd.
 
 
A H-Moto Team ifjú tehetsége, Kakuszi Ádám egyik nagy álma vált valóra azzal, hogy kiderült, őt is meghívták az október 2-4-e között megrendezendő Red Bull Rookies Cup válogatójára. A 15 éves motoros idén már második szezonját teljesíti az ADAC Junior Cup sorozatában, ahol folyamatosan pontszerzőként zárt a futamokon. A világ egyik legerősebb utánpótlás-bajnokságának mezőnyében edződő Ádám a spanyolországi Guadixben gurul majd vetélytársaival együtt pályára – összesen 100 fiatal tehetséget hívtak meg a válogatóra mintegy kétezer jelöltből a világ minden tájáról –, hogy kiválasszák közülük azokat, akik szerepelhetnek a jövő évi Red Bull Rookies Cup bajnoki mezőnyébe. Összesen maximum 15 ifjú motorost érhet majd a megtiszteltetés, hogy 2019-ben a sorozat tagjaként a Moto GP mezőnyével együtt, annak betétfutamában álljanak rajthoz a világbajnokság európai versenyhétvégéin.
 
 
Ádám nagyon büszke arra, hogy bekerült a kiválasztottak közé, és izgatottan várja a válogatást, ahol három napon keresztül egy számára ismeretlen pályán, egy teljesen ismeretlen motoron – egy PreMoto3-as versenygéppel – kell bizonyítania, hogy ott a helye a legjobbak között.
 
„Nagyon feldobott a hír, hogy ott lehetek a világ egyik legerősebb utánpótlás-sorozat válogatásán. Már az is nagy szó, hogy bekerültem a kiválasztott száz motoros közé. Innentől kezdve csak az a célom, hogy minél jobban felkészüljek a válogatóra, hiszen aki bekerül a bajnokság mezőnyébe, annak egész szezonban ingyen biztosítanak mindent a szervezők. Miután a spanyol pályát egyáltalán nem ismerem, így egyrészt különböző youtubos felvételeken ismerkedem az aszfaltcsíkkal, másrészt komoly mentális és fizikális felkészülést végzek az október eleji válogatóig. Természetesen motorozom is annyit, amennyit csak tudok, és ha sikerül, akkor a válogatón is használandó versenygéppel is szeretnék egyet tesztelni” –mondta Kakuszi Ádám.
 
 
Természetesen a csapat teljes mellszélességgel Ádám mellett áll, és mindenben segíti, hogy a lehető legjobb formába érkezzen a spanyolországi Guadixbe. Magán a háromnapos válogatón is segítik a 15 éves tehetséget, hiszen ezúttal nemcsak mentora, Kis Viktória lesz mellette, hanem a csapat sportigazgatója, a sokszoros vb-pontszerző Rizmayer Gábor is.
 
 
Örülünk neki, hogy kimehetünk a válogatóra, hiszen már a részvételből is sokat tanulhat Ádám. Új pálya, új motor és új környezet, valamint az ott tapasztalandó minden tényező segíti majd a fejlődésben. Biztos vagyok benne, hogy a legjobbját fogja nyújtani, de majd ott kiderül, mindez mire lehet elég. A motor a Moto3-ban használt versenygépeknél egy kicsit kisebb, de Ádám KTM-jénél erősebb, éppen ezért jó lenne, még utazás előtt kipróbálhatna egy ilyet. Mindenesetre végződjön bárhogy ez a megmérettetés, abban biztos vagyok, hogy Ádám hatalmas élménnyel fog gazdagodni” – jelentette ki Rizmayer Gábor.
 
 
Fotó: Nico Schneider, H-Moto Team  

Zólyomi Andrea | 2018.09.13, 13:23:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.13, 13:23:00

Cimkék:

A csehországi versenyhétvégén a maximumot hozta a fiatal motoros. A szombati, versenyzői eligazításon kiderült, hogy a hétvége eseményeit egyetlen napba sűrítették össze a szervezők. Ez egy bemelegítő edzést, két időmérőt és két versenyt jelentett.
 
 
Kevin jól tudott alkalmazkodni, hamar felvette a ritmust és a tempót versenytársaival. A kvalifikáció első és második felében is a második leggyorsabb időt motorozta. Így a versenynek a második rajtkockából vághatott neki.
 
Az első futamon jól kapta el a rajtott és megtartva pozícióját a célegyenes végén a második helyen fordult el. A verseny első pár körében végig rátapadt ellenfelére, majd nagy csatában a hatodik körben átvette a vezető pozíciót, ezt megtartva megnyerte az első versenyt.
 
 
 A második versenynek szintén a második helyről vágott neki. Ismét remek rajtot produkálva a célegyenes végén ugyan ebben a pozícióban fordult el, majd elkezdte kergetni a vezető pozícióban haladó ellenfelét. Majd egy jó kergetőzés és egy hiba után az ötödik körben sikerült átvennie a vezetést. Onnantól kezdve már nem adta vissza a megszerzett pozíciót, és így mind a két futamon elsőként intette le a kockás zászló.
 
Ez különösen azért nagy öröm, mert idén Kevin nyert már futamokat Csehországban és Kakucson is, de sajnos mindig az elsőt, így az összesített értékelés miatt mindig be kellett érnie a dobogó második fokával, de most sikerült neki mindkét megmérettetésen az élen végeznie így végre felállhatott a dobogó legfelső fokára.
 
 
 Rengeteg munka és kitartás van amögött, hogy idáig eljutott, ez nem lett volna lehetséges a támogatók és a pertnerek nélkül. A következő fordulót Kakucson rendezik, ahová mindenkit szeretettel vár a csapat.
 

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 11:12:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 11:12:00

Cimkék:

Közeledik a spanyol European Talent Cup első őszi fordulója Jerezben. A bajnokságból még három verseny van hátra, Görbe Soma és a Sport&Events Academy csapat célja pedig, hogy minél sikeresebben zárják a tanuló évnek bejegyzett első szezont.
 
 
Görbe Soma a versenyek között is sokat motorozik itthoni  edző motorjával, hiszen ez az első év, hogy pre-moto3-al versenyez, ami teljesen eltérő az általa korábban használt Ohvale kis motoroktól.
 
Soma és csapata, a nyári szünet alatt többször is teszteltek a Hungaroringen, hogy minél több beállítást ki tudjanak próbálni és versenyhelyzetben alkalmazni. Az elmúlt hétvégén Slovakia Ringen rendeztek egy szlovák nyílt nemzetközi bajnoki futamot, ahol Soma elképesztő teljesítménnyel megnyerte az időmérő edzéseket erősebb motorok ellen. A szombati futamon második lett, vasárnap pedig csak egy technikai hiba választotta el az első helytől.
 
 
A Sport&Events Academy fiatal tehetsége is összefoglalta a hétvégét:
 
„Pénteken érkeztünk meg, nem volt túl jó idő és rögtön láttam, hogy elég technikás a pálya. Ennek örültem, mert a Spanyol Bajnokságon minden pálya új nekem, ezért fontos, hogy tudjak tesztelni számomra ismeretlen terepen. Szombaton megnyertem az időmérőt, a versenyen a másik pilótának erősebb volt a motorja a kigyorsításokon, mivel az egy rendes moto3, nekem pedig pre-moto3 az edzőmotorom, így csak második lettem. Vasárnap már megvolt a taktikám, hogyan tudom megtartani a vezető pozícióm és vezettem is végig a versenyt. Sajnos az utolsó körben éreztem, hogy drasztikusan lassul a motorom, leblokkolt a hátsó kerekem, gyorsan behúztam a kuplungot, hogy ne essek el és így sikerült nagyobb kár nélkül leraknom a motort, de sajnos mint utóbb kiderült a motorblokk adta meg magát. Elég csalódott voltam, mert meg tudtam volna nyerni a futamot, de legalább jó gyakorlás és tapasztalat volt!”
 
 
A padokban is  mindenki elismerte a 12 éves pilóta teljesítményét! A Slovakia Ring versenyigazgatója így fogalmazott: „ Aki eddig nem ismerte Görbe Soma nevét Szlovákiában, most egy életre megjegyezte!”
 
Görbe Soma következő versenye szeptember 29-én lesz Jerezben.

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 10:58:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 10:58:00

Cimkék:

Az RXP team, Luca Pasini és Alessandro Falzone vezetésével olyan hatalmas tehetségnek tartja a fiatal versenyzőt, hogy nem is egy, hanem azonnal két évre elkötelezték maguknál. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es és a 2020-as szezonban Kecskés Bence premoto3 kategóriában fog versenyezni, számára ez egy hatalmas előrelépést jelent. Ezek a motorok már 250 köbcentis Yamaha blokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kb. 40 lóerősek. Ezt az erőt 17 colos kerekek viszik át az aszfaltra.
 
A csapat szerint Bence messzemenőleg megállja a helyét ebben a kategóriában. Luca Pasini véleménye, hogy amit a kis versenyző megtanult a kis 12 colos kerekű motorokkal, azt a tudást most, itt a premoto3-as kategóriában tudja kamatoztatni.
 
 
„Nagyon várom a jövő évi szezont! Már megkezdtem a felkészülést, az RXP csapat teljes professzionalizmusával mögöttem áll, mind a személyes edzések, mind a motoros pályán történő tréningek során. A modern technikára támaszkodva távolról is tudok webkamera segítségével kommunikálni az olasz csapat bármely tagjával. A szerződésben ki is kötötték, hogy ha szükséges, napi szinten tájékoztassuk őket bármi eseményről, amely fontos lehet a felkészülés során számukra. Köszönöm szépen Luca Pasininek, Alessandro Falzonénak és a csapat többi tagjának, hogy megadták ezt a nagy lehetőséget és a bizalmat számomra.
 
Valamint köszönöm az idei támogatóimnak, szponzoraimnak, a magyar csapatomnak a Forty Racingnek-, és a mentoromnak Győrfi Alennak a segítséget, rá mindig számíthattam bármiben, de legfőképpen anyukámnak és apukámnak, hogy mindig mellettem állnak. Köszönöm, hogy ennyien nyomon követitek a fejlődésemet, nagyon jó érezni, hogy vagytok nekem.”

Zólyomi Andrea | 2018.09.12, 08:51:00 | Utolsó módosítás: 2018.09.12, 08:53:00

Cimkék:

A H-Moto Team 17 éves tehetsége a motorozás Mekkájában kölcsönmotorral is kétszer felállhatott a dobogóra: a szombati második helyét követően vasárnap nagy csatában nyert az IDM Suzuki Cup 2018-as utolsó előtti versenyhétvégéjén
 
 
A H-Moto Team ifjú tehetsége ezúttal Assenben, az IDM Suzuki Cup sorozatának utolsó előtti állomásán állt rajthoz, és bérelt motoron ülve is képes volt olyan eredmény elérésére, amivel megmaradt az esélye a sorozat összetettjének második helyére. Amíg az időmérőn a második rajthelyet szerezte meg, addig a szombati futamon másodikként intették le, a vasárnapi viadalt pedig már megnyerte.
 
 
Úgy tűnik, a gondok csak megerősítik Kovács Bálintot, aki az IDM Suzuki Cup lausitzringi fordulójának egyik futamát sem tudta befejezni, így pont nélkül maradt, ráadásul a motorjában olyan technikai problémák adódtak, amit az elmúlt hétvégéig nem lehetett orvosolni, ugyanis a megrendelt alkatrészek nem érkeztek meg. A H-Moto Team 17 éves tehetsége számára nem maradt más, mint egy kölcsönmotorral rajthoz állni az asseni versenyhétvégén. Bálint ismételten bebizonyította, a magyar gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb ígérete, ugyanis úgy végzett az időmérőn a második helyen, hogy előtte a rossz időjárási viszonyok miatt mind a két szabadedzést ki kellett hagynia. Ám ezzel nem ért véget a fiatal motoros bravúrsorozata, hiszen előbb második lett a szombati versenyen, majd vasárnap még ezt is felülmúlva a sorozatban megszerezte a második futamgyőzelmét. Ezzel Bálint négy pontra megközelítette az összetett második helyén álló riválisát, és minden esélyét megőrizte arra, hogy a szeptember 28-30-i, Hockenheimben rendezendő szezonzárón megszerezze a második helyet, mintegy feltéve az idei szezonjára a koronát, hiszen hazai környezetben már megszerezte pályafutása első felnőtt bajnoki címét az ezresek között.
 
 
„Nagyon nehéz hétvégének indult, ugyanis a saját motorom nem készült el a versenyig, így a hétvége folyamán egy bérelt motorral mentem. Az első két vizes edzésen nem vettem részt, majd az első időmérőn tudtam először kipróbálni a motort. Ott a negyedik helyen végeztem, de este még sokat dolgoztunk a motoron, hogy még gyorsabb tudjak lenni, így a rajtrácson a második rajthelyről indulhattam. Az első futamon szinte végig a harmadik helyen motoroztam, de az utolsó körig nem adtam fel, így a pálya utolsó kigyorsításán lett enyém a második hely. A vasárnapi futamon hatalmas csata folyt az első helyért, összesen két kört vezettem, de ez pont elég volt ahhoz, hogy én állhassak a dobogó legfelső fokára! Köszönöm a csapatnak a rengeteg munkát, nélkülük ez most tényleg nem jöhetett volna össze. Különös köszönet Rizmayer Gábornak, akinek tanácsaival rengeteget tudtam gyorsulni, és taktikus versenyeket futni” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
A H-Moto Team sportigazgatója szerint, ha a pénteki szabadedzéseken is tudtak volna a motorral dolgozni, akkor a kettős győzelem sem lett volna meglepő a remekül motorozó Bálinttól.
 
„Alapvetően határozta meg a várakozásunkat az a tény, hogy Bálint kölcsönmotorral állt rajthoz Assenben. Ráadásul a szabadedzéseken nem tudott motorozni, így egy nappal mindig késésben voltunk a többiekhez képest. A vasárnapi futamot követően álltunk ott, ahol a versenyek előtt kellett volna állnunk, így ennek fényében nagy bravúrnak tartom ezt a futamgyőzelmet és a második helyet” – mondta Rizmayer Gábor.
 
 
Kovács Bálintnak összetettben már csak 4 pont a hátránya a második helyért folyó csatában. Az utolsó fordulóra szeptember 28-30. között, Hockenheimben kerül sor.
 

Fotó: JK Sports  

 
/ 69 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.