A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. szeptember 23., szombat
Enduro Hírek
/ 44 oldal

Zólyomi Andrea | 2023.01.13, 10:49:00 | Utolsó módosítás: 2023.01.13, 10:52:00

Cimkék:

 

Második helyen zártam az Európa Kupa géposztályban, és egyúttal a legeredményesebb hazai versenyző is én lettem Riesában.
Nagyon nehéznek éltem meg a versenynapot, többször voltam mélyponton, és sokszor éreztem azt is, hogy tökéletesen ura vagyok a helyzetnek akár az edzés, időmérő, akár a döntőt illetően.
Sok időt, energiát fektettem a felkészülésre, saját pályát építettem, rengeteget edzettem, úgy érzem sokat tudtam fejlődni fizikálisan és pszichésen is és bevált az eltervezett versenystratégiánk is.
Ezeknek, valamint a kitartásomnak köszönhetően sikerült ez az összetett második helyezés, ami végre kárpótolt a tavalyi verseny kapcsán is, hisz egy évvel ezelőtt térdsérülés miatt kellett feladnom a versenyt. Bizakodva várom a magyarországi fordulót hiszen akár Európa bajnok is tudok lenni az utolsó fordulón. 
 
 
 
Köszönet családomnak, segítőimnek, támogatóimnak:
 
- Team Corona Racing
- Sherco Hungary
- Halasi Család 
- KRNR Motorsport Academy
- Hardline-X
- PT Production
- Muc off
- Gold Fren 
- Circuit Equipment Hungary
- Sandback Custom Decals
- Chokie lee jones
- Kátai Péter
 
Fotó: Pt production, Michel Kuchel

Zólyomi Andrea | 2023.01.11, 13:57:00 | Utolsó módosítás: 2023.01.11, 13:57:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség a sportszakma részére megrendezi éves központi szemináriumát.
 
Időpont: 2023. február 26. 9:00 (vasárnap)
Helyszín: Magyar Sport Háza, 1. emeleti konferenciaterem (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.)
 
A részvétel a 2023-ban sportfelügyelői, versenyigazgatói, vezetőbírói licencet kiváltani kívánók számára kötelező!
 
Rajtuk kívül szeretettel várjuk a sportszakma egyéb képviselőit is (technikai felügyelők, pályabírók, szakágvezetők, szakági tanács tagok, kollégiumvezetők, MAMS tagszervezetek képviselői, szervezők, edzők, versenyzők, stb.), illetve bárkit, akit a téma érdekel.
 
A részvétel díjmentes.
A szemináriumot követően a sportfelügyelők, versenyigazgatók és vezetőbírók egy online teszt kitöltésével igényelhetik meg licencüket.
 
A tematikát és az időtervet egy későbbi időpontban fogjuk kiküldeni.
 
Sportbaráti üdvözlettel
Hermann Henrik
elnök

Zólyomi Andrea | 2023.01.11, 13:10:00 | Utolsó módosítás: 2023.01.11, 13:10:00

Cimkék:

A lehető legjobban zárult Hertlik Donoven 2022-es szezonja, ugyanis a korábbi többszörös magyar bajnok endurocrosszos ezúttal második lett kedvenc szakágában összetettben, míg az enduróban szintén kategóriája másodikja lett az éves összesítésben. Sőt, abszolútban is a második helyen zárt. Amilyen nehezen indult az év, a végére minden remekül alakult a Korda Racing versenyzője számára.

 
 
- Milyen tervekkel vágtál neki a 2022-es idénynek?
- Az idei évben két szakágban indultam egyszerre. Amíg endurocrossban már három bajnoki címet is szereztem korábban, addig az enduro újdonság volt számomra. Izgatottan vártam a versenyeket, hiszen teljesen másképp zajlik, mint az általam megszokott endurocross, ráadásul két napból áll egy versenyhétvége. Célom a bajnoki cím visszaszerzése volt endurocrossban, míg enduróban a szakág minél jobb megismerése és a legjobbak eredményeinek megközelítése volt.
 
- Ha a tavalyi szezont nézzük, bizony két részre oszthatjuk. Az első hónapokban mintha el lettél volna átkozva, míg az idény második felében csak úgy halmoztad a jó eredményeket.
- Az év eleje kicsit döcögve indult, ráadásul a bajnoki csata elég korán, már március 3-án megkezdődött. Sok technikai hibám volt sajnos az első időszakban, hol műszaki, hol pedig egy nagyobb bukás nehezítette meg a versenyeimet. Ráadásul aránylag hamar kiderült egy betegség miatt kihagyott verseny után, hogy endurocrossban bizony lemondhatok a bajnoki címről. Érdekes módon azonban ez a pechsorozat felszabadított bennem valamit…
 
 
- De aztán felszabadulva jöttek sorban a dobogók és a végén még a futamgyőzelem is összejött. Ez már az igazi Hertlik Donoven volt?
- Nyugodtan kijelenthetem, hogy igen. Az év hátralévő részében az összes versenyen próbáltam a maximumot, vagy talán még annál is többet nyújtani, ami sikerült is, hiszen onnantól kezdve mindig a dobogón tudtam állni! Ez pedig elég volt ahhoz, hogyha a bajnoki címről le is maradtam, de három második hellyel zárhattam ezt az évet.
 
- Melyik szakág küzdelmei voltak izgalmasabbak a számodra?
- Az enduro szezon, ugyanis zöldfülűként voltam jelen a mezőnyben, és az év első felében sokat kellett tanulnom. Sőt! A motorozási stílusomban is változtatnom kellett. Az első pár verseny sajnos erre ment rá a sok balszerencse mellett, de az év közepe felé egyre jobban sikerültek a futamaim, és jöttem szépen előre versenyről versenyre. Voltak jó csatáim mind az ellenfelekkel, mind önmagammal. De az év végére itt is felverekedtem magam a dobogóra! Mind a versenyeken, mind pedig összetettben.
 
 
- Melyek voltak pozitív értelemben a tavalyi esztendő legemlékezetesebb pillanatai?
- A kedvenc versenyeim érdekes módon az enduróhoz köthetőek. Az egyik a szlovákiai Lisovban rendezett, a másik pedig a parádi forduló volt. Tetszettek a mért szakaszok, a festői erdős környezet és a nyomvonal is. Igazán színvonalas versenyek voltak! De a koronát azért az év végi piliscsévi kategória győzelem jelentette endurocrossban, amivel bebiztosítottam ebben a szakágban, valamint abszolútban a második helyemet a bajnokságban.
 
- A második félévre tényleg lehet építened. Mit vársz 2023-tól?
- Úgy gondolom, ha a következő szezonban a szerencse is mellém áll, akkor sokkal jobb és eredményesebb szezont tudhatunk magunk mögött! A felkészülést már megkezdtem és a cél is megvan! Mondanom sem kell, szeretném az ezüstjeimet aranyra váltani. Szeretnék még többet gyorsulni és fejlődni technikailag is.
 
 
 
Fotó: Korda Racing Kommunikáció 

A roppant tehetséges váci motoros Németországban kezdte az évet, és a versenyek peches történései ellenére is remek eredményt ért el

Zólyomi Andrea | 2023.01.10, 09:08:00 | Utolsó módosítás: 2023.01.10, 09:08:00

Cimkék:

A szervezők extrém nehéz pályával „kedveskedtek” a SuperEnduro GP Európa-kupa mezőnyének, de a Laller Racing Dakar Team színeiben versenyző és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatását élvező pilótán nem tudtak kifogni:
 
 
„Pénteken érkeztünk meg Riesába, ahol másnap egy edzés, két időmérő és két verseny várt rám. Az edzésen ugyan csak három kört tudtam menni, de egész jónak éreztem a tempóm. Ezután jött az első éles menet, ami egy kvalifikáció volt, és ez sem alakult rosszul, bár nem voltam megelégedve magammal. Ennek ellenére a csoportomban az első helyen végeztem, összetettben pedig a második időt sikerült megfutnom, amivel bejutottam az esti döntőbe. A második időmérő a döntősök rajtsorrendjét határozta meg, itt az ötödik helyen zártam. A versenyre készülve akadtak gondjaim, a híd akadály különlegesen nagy kihívás volt, de úgy érzem, elég jól összeraktam fejben a pályát. Az este első futamán nagyon jól kaptam el a rajtot, már az első helyen álltam, mikor összeakadtam az egyik ellenfelemmel, aminek egy csúnya bukás lett a vége. Visszazuhantam az utolsó helyre, és az utolsó előttihez képest is öt másodperces hátrányból kellett felzárkóznom. Ez elég jól működött, hiszen egészen a harmadik helyig tudtam felkapaszkodni! A záróverseny előtt aztán elkapott egy heveny rosszullét, ami egyáltalán nem könnyítette meg a helyzetem… Természetesen a versenyzést így is vállaltam.
 
 
A második sorból, az utolsó helyről rajtoltam, és negyven másodperc (!!) hátrányt ledolgozva már a második pozícióban haladó pilótát támadtam, mikor egy baleset miatt a rendezők két körrel korábban piros zászlóval véget vetettek a versenynek. Ezzel ismét a harmadik lettem, így összetettben is ezt a helyet szereztem meg. Természetesen örülök ennek a sikernek, de ha jobban mellém áll a szerencse, akkor a győzelemre is lett volna esélyem. Ami késik, nem múlik, remélem, hogy hazai közönség előtt a Papp László Sportarénában be tudom bizonyítani, hogy mire vagyok képes! Szeretnék nyerni a hazai versenyemen, de ennél nagyobb álmaim is vannak: mindössze négy ponttal vagyok lemaradva a bajnokság első helyezettjétől, és ha a körülmények adottak lesznek, és minden a terv szerint halad, akkor az Európa-bajnoki cím sem elérhetetlen!” - nyilatkozott extramotiváltan Liszka Roland, aki rendkívül hálás a rajongóknak az egész hétvégén tanúsított szurkolásért és a sok-sok bíztató üzenetért, valamint a Laller Racing és a HUMDA támogatásáért. 
 
 
Írta: Tóth Krisztián Márk
Fotó: Pixel_cross

Zólyomi Andrea | 2023.01.06, 09:02:00 | Utolsó módosítás: 2023.01.06, 09:02:00

Cimkék:

A 2022-es szezont egy izgalmas kategóriaváltással záró motoros nagy tervekkel és lendülettel kezd neki 2023-nak. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatását élvező pilóta nem tétlenkedik, már ezen a hétvégén pályára gurul a SuperEnduro GP német fordulóján.
 
 
Roland elszántan készült az újév első versenyére, és egy szép eredményben bízva utazik Riesába, ahová reményei szerint sok magyar szurkolót lát majd a lelátókon:
„Az előző lengyel futamon a junior világbajnokságban indultam, mivel Krakkóban nem volt Európa-kupa. Nagyon tetszett a junior közeg, egy igazi daráló, rettentően tehetséges, harcos és elszánt pilótákkal, akik nem veszik el a gázt… Remek tapasztalás és edzés volt ez nekem, és sokat is őrlődtem a hogyan továbbon. Végül egy nehéz döntés után arra jutottam, hogy mind a hétvégi német, úgy a budapesti futamon is még az Európa-kupában méretem meg magam, majd az utána következő lengyelországi eseményen már ismét a junior VB-mezőnyben indulok. Idén szeretnék eredményes lenni az EK-ban, mellette pedig a juniorok között is jól szerepelni. Ami a távlati célokat illeti, jó lenne jövőre teljes szezont futni a junior VB-n, lehetőleg egy top5-ös eredménnyel, majd idővel elérni a Prestige kategóriáig.
 
 
Ám ez még a jövő zenéje, most minden idegszálammal csakis Riesára koncentrálok, ahol szeretnék minél előkelőbb helyen végezni. Sokat készültem a két verseny között, minden egyes napon edzettem, ha épp nem a teremben izzadtam, akkor valamelyik pályán húztam a gázt. Az évszakhoz képest enyhe időnek hála sokat tudtam motorozni, és szerintem egész jó formában vagyok. Ismerem és szeretem ezt a német helyszínt, van négy-öt állandó klasszikus akadály, amikkel már tavaly megbarátkoztam, így lényegében csak a nyomvonal változik. Valószínűnek tartom, hogy most is egy elég nehéz pályát fognak majd összerakni nekünk - remélem kemény talajjal. Szeretem ezt az atmoszférát, már az előző lengyel futamon is jó pár magyar zászlót láttam a nézőtéren, remélem Németországba is sokan kijönnek szurkolni értem, és természetesen a magyar versenyzőknek.
 
 
Izgatottan várom a hétvégét, igyekszem minél jobb teljesítményt letenni az asztalra Riesában, és egy erős eredménnyel ráfordulni a budapesti SuperEnduro GP-re.” - nyilatkozta lapunknak a Laller Racing Dakar Team színeiben versenyző, és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott sportoló. 
 
Liszka Roland szereplését a Sport 2 televízóban szombaton 23.00-tól tudjátok követni, IDE KATTINTVA pedig további betekintést nyerhettek.
 
Képek: Plastify Facebook / MarGaret Foto
/ 44 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.