A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. április 13., kedd
Enduro Hírek
/ 28 oldal

Zólyomi Andrea | 2021.02.25, 11:33:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.25, 11:33:00

Cimkék:

Tisztelt (Leendő) Sportbírók! Tisztelt Érdeklődők!

 
A Magyar Motorsport Szövetség nevében szeretném önöket tájékoztatni a 2021. évi bíróképzések menetéről.
 
Az Elnökség a Sportbírói és a Sportszakmai Kollégium javaslata alapján elfogadta a Sportbírók Általános Működési Szabályzatának módosítását, amely komoly változásokat tartalmaz.
 
Az egyik ilyen változás, hogy megszűnnek az eddig ismert minősítések (III-II-I.osztály), és csak a gyakorló sportbíró, ill. sportbíró minősítések maradnak meg.
 
Másik változás, hogy a sportbíró a sikeres vizsga letételét követően jogosulttá válik bármelyik szakág versenyén sportbírói tevékenységet végezni. A MAMS célja, hogy a sportbírók a motorsport minden szakágában bevethetők legyenek.
 
A harmadik, és egyben legfontosabb változás, hogy a sportbírói igazolványt csak és kizárólag a MAMS központi, online vizsgájának sikeres elvégzését követően, valamint a vonatkozó díjak (a tavalyi ár nem változott, 6 120 Ft a sportbírói licenc díja) befizetése után lehet megszerezni. Ezzel párhuzamosan a szakágak természetesen megtarthatják önálló, szakágspecifikus képzéseiket, de ezzel még nem váltható ki a bírói igazolvány, feltétlenül el kell végezni az online képzést is.
 
Az online vizsga linkje 2021. március 20-tól válik elérhetővé a www.mams.hu weboldalon.
A tananyag, a Sportbírók Általános Működési Szabályzata a www.mams.hu/szabalyzatok oldalon megtalálható. Kérem, hogy figyelmesen olvassák át, ugyanis tartalmaz minden olyan információt, amely a vizsga sikeres letételéhez szükséges.
 
Bízunk benne, hogy idén is nagy létszámú és tapasztalt bírói gárda áll össze. Ne feledjük, hogy a motorversenyek elengedhetetlen részei a sportbírók. Ha nincs bíró, nincs verseny. Várjuk tehát szeretettel a jelentkezéseket.
 
Bármilyen kérdés, kérés esetén az office@mams.hu emailcímen állunk szíves rendelkezésre.

Zólyomi Andrea | 2021.02.22, 10:09:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.22, 10:09:00

Cimkék:

Kedves Endurosok!

 
Új esztendő, új kihívások, új szakági partner!
 
Nagy örömmel tájékoztatunk titeket, hogy a 2021-es évre egy a hazai enduro iparágban új, de mégis tapasztalt és részben jól ismert partnert találtunk. A KTM Centrum, mint motorkereskedés 2020 év elején jelent meg a hazai piacon nagy hiányt pótolva a főváros és vonzáskörzetének motor kínálatában a KTM és Husqvarna modellek forgalmazásával. Amit sokan nem tudnak, hogy az ott dolgozó csapat nagyrésze „régi motorosnak” mondható, hiszen a szervízükben, az értékesítésen, és még a vezetőségben is, részben még most is aktív enduro és más motorsport kategóriák versenyzőivel, mondhatni ismert arcokkal lehet találkozni.
 
Az együttműködés formája új, az eddig megszokottaktól eltérően, egyenesen az enduro versenyzőket célozza meg. A KTM Centrum csapata jelenleg egyedülállóan vállalta, hogy a licences versenyzőink által bonyolított forgalomból, saját profitabilitásukat háttérbe helyezve, árrésüknek javát főleg a versenyzőknek, de emellett egy részét a MAMS Enduro szakágnak is átadja, ezzel támogatva a teljes magyar enduro társadalom működését és fejlődését.
 
A mindennapokban ez számotokra jelentős kedvezményekben nyilvánul meg, de nem csak alkatrészek tekintetében, hanem a szerviz szolgáltatások (a KTM Centrum alatt általános motorszervíz is üzemel), felszerelések, kenőanyagok (Motorex és Motul), valamint a motorbeszerzésnél is jelentős ár előnyt jelent számotokra ÉS mindezek mellett értékes bevételt a szakágnak. A teljes termékkínálatra felajánlott kedvezmények miatt, nem csak a KTM vagy Husqvarnával versenyzőknek, hanem akár más motor márkák tulajdonosai is élvezhetik az együttműködés előnyeit. Ráadásul a KTM Centrum vállalta az amúgy sem kicsi alkatrész raktárának további célirányos bővítését, mellyel szintén a sportunkban sokszor hirtelen felmerülő alkatrész igények kiszolgálásának biztonságát szeretnék alátámasztani.
 
Az éves licensszel rendelkező versenyzőknek adott kedvezmény a licensz kártya felmutatásával érhető el. Alább találjátok a kedvezmény és támogatás mértékét termék csoportokra bontva és eggyel lejjebb a KTM Centrum munkatársainak elérhetőségét.
 
 
 
 
Éljetek a lehetőséggel, mely a KTM Centrummal kötött megállapodás alapján az egész szezon során előttetek áll!
 
Sikerekben gazdag verseny szezont kíván nektek a KTM Centrum csapata!
 
Mi pedig találkozzunk március 27.-én Tamásiban a szezonnyitó Endurocross futamon!

IDEJE KÉSZÜLNI, A VERSENYSZEZON VÁR 2021 - ÚJ ÉV, ÚJ KEZDET, ÚJ LEHETŐSÉGEK, ÚJ KIHÍVÁSOK!

Zólyomi Andrea | 2021.02.18, 10:21:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.18, 10:21:00

Cimkék:

 

 

MINDEN, amit érdemes és fontos tudni a 2021-es versenyszezonnal kapcsolatban.
Sokan már bizsergő testrészekkel felbuzdulva várják a faramuci időszak utáni versenyszezont. Hisz nem is csoda, ideje kiengedni a gőzt a pályákon, tervezni és készülni a versenyzésre.
 
JÓ HÍR!
Már javában zajlanak és pörögnek az események a jelenlegi helyzet ellenére. A Magyar Motorsport Szövetség sem tétlenkedik, lelkesen-buzgóan dolgozik az idei versenyszezon összerakásán, véglegesítésén mindannyiunk örömére.
 
ENDURO – ENDUROCROSS – SUPERENDURO??? Ó jaj, mi lesz itt??
Az előzetes tervek szerint sok-sok újdonság vár BENNETEKET, új versenyhelyszínek, pénzdíjazás, új kategóriák és még lehetne sorolni, de ezeket pontosan el tudjátok olvasni a kiírásokban.
 
EGY SZÓNAK IS 100 A VÉGE! Ha még nem tetted azért, ha pedig már aktív versenyzőnek számítasz, eljött az idő, mint a jó endurós készülj, tedd egyéniségeddel színesebbé és légy a 2021-es évünk sztorijának részese.
 
Mivel a 21 alapból is szerencseszám, ezért úgy gondolom, hogy ez a MI évünk lesz, ezért TE, mint újdonsült szerencselovag kétségek nélkül számítunk RÁD és várunk szeretettel az enduro szakágban.
 
 
NE ess kételyek közé, Ő is csak előre tekint!
 
 
 
A CÉLUNK, hogy TE vagy TI, akiknek otthon várja már a kétkerekűje, hogy CSŐGÁZON megmutathassa a haveroknak milyen fából faragták, a pályán, biztonságos körülmények között tedd ezt! Neked is ott a helyed a legjobbak között. Nem számít, hogy milyen szinten motorozol, állj be a csatasorba és engedd, hogy a benzingőz és a közeg megfertőzzön. Az ÚT, ami elvezet a célig, FELEJHETETLEN EMLÉKEKET fog hozni, bármerre is jársz majd!
Így a 2021-es év elején, ennek az útnak még a STARTJÁBAN állva, sok minden szükségeltetik, hogy megkezdjük a versenyzést. Ezért nincs más teendőd, mint követni a lépéseket és felkészülni a szezonra.
 
 
 
Ezért egy csokorba NEKED összeszedve a szükséges információkat, lépésről lépésre végig tudjátok követni, mit kell elolvasni, tenni és elintézni a versenyzővé váláshoz és versenyzéshez még a szezon megkezdése előtt.
 
Hogy MIÉRT érdemes? Lássuk…
 
Ø Egészségügyi állapot felmérése a sportorvosnál
Ø Éves balesetbiztosítás, mely edzésekre is érvényes
Ø Sportegyesülethez való tartozás
Ø Az egyesület által nyújtott kedvezmények, lehetőségek kihasználása
Ø Sportérték képviselés
Ø Közös edzések / Programok
Ø Gördülékeny és kedvezőbb nevezési feltételek
Ø Bajnokságban való pontszerzés
Ø Egyszerűbb nemzetközi rajtengedély kérés
 
 
 
 
TEENDŐK! KATT A LINKRE!
 
1. Keresd meg a hozzád legközelebbi egyesületet, vagy a számodra szimpatikust!
2. Ha már az Egyesület tagja vagy, keress fel egy sportorvost és töltsd ki a licenc igénylőt és válassz rajtszámot.
3. Tanulmányozd az Enduro szakág versenyeire vonatkozó szabályokat.
4. Ha felkészültél tedd le az online minimum vizsgát.
5. Add le kedvezményesen online nevezésed a versenyekre.
 
És jöjjön a fekete leves, ami talán annyira nem is fekete!
A Költségek:
Sportorvosi vizsgálat: átlagosan 2-5EFt
Egyesületi éves tagság: áltagosan 10-15EFt
Enduro licenc éves díja: 13.500Ft
Éves balesetbiztosítás: 7.100/8.500/15.000/21.500Ft (választható)
 
Ez azt jelenti, hogy alig több mint 30.000Ft költséggel Enduro licences versenyző lehetsz a 2021-es szezonban. Ezt a költséget akár vissza is ”nyerheted”, ha a szakág, vagy az egyesületed révén kedvezményesen vásárolsz a partnereknél. Hamarosan erről is részletesebben írunk! 
 

Zólyomi Andrea | 2021.02.08, 11:44:00 | Utolsó módosítás: 2021.02.09, 09:23:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség minden évben megválasztja a sportág hazai legjobbjait. A címeket férfi, női és utánpótlás kategóriákban hirdetünk. A címet a MAMS Elnöksége ítéli oda a szakági tanácsok által leadott jelöltek egyikének, a döntés során figyelembe véve az adott évben elért hazai és/vagy nemzetközi eredményeket is.

 
A MAMS elnöksége 2020-ban is döntést hozott az év sportolói kapcsán, és az alábbi eredmény született:

MAMS Év Férfi Sportolója 2020 címet Csizmazia Barnabás Botond, a Kognitív Hungary Kft. versenyzője nyerte el.
Barnabás Magyarország 2020-ban megnyerte a Magyarország Nyílt Nemzeti Trial Bajnokságot,emellett a szlovák trial bajnokság 2. helyén, valamint a szlovák junior trial bajnokság 2. helyén végzett.
 
 
 
A MAMS Év Utánpótlás Sportolója 2020 címet Görbe Soma, a HRE Team versenyzője nyerte el.
Soma 2020-ban megnyerte a Northern Talent Cup nemzetközi versenysorozatot.
 
 
 
2020. évben elért eredményeik, valamint a szakágak javaslata alapján elnökségi különdíjban részesül Kiss Gábor, az S-Riders Kft. színeiben induló dragbike versenyző, valamint Zsigovits Norbert, a Danuvia 125 SE enduro versenyzője.
 
Kiss Gábor                                                                                        Zsigovits Norbert
 
A díjakhoz, valamint az elért eredményekhez ezúton is gratulálunk a versenyzőknek! Kívánjuk, hogy a 2021-es év is hasonló sikereket hozzon nekik és a magyar motorsportnak!

Nem tudunk róla hogy Magyarországon lenne még egy olyan motoros, mint Szőke Márk, aki ugyanabban az évben 4 szakágban is indult, s nem csak indult, de derekasan kitett magáért

Zólyomi Andrea | 2021.01.25, 14:45:00 | Utolsó módosítás: 2021.01.25, 14:45:00

Cimkék:

 
Azon kívül aki nem a Holdon él, mindenki ismeri Szőke Márkot és az előzményeket nehéz, de fantasztikus Motocrossos múltjáról, s a tavalyi évben megszerzett Endurocrossos koronájáról.

 
Le a kalappal. De azt tudjátok-e, hogy tavaly egyszerre 4 szakágban indult, s bár kézsérülés és technikai okok nehezítették dolgát, azért ő mindenre készült, edzett, rajtolt, és amíg tudott mindenben a lehető legjobb teljesítményt érte el?
 
Csinki Photo, RallyFeeling.hu
 
Ráadásul mindegyik szakághoz külön motor dukálna, hiszen a pálya hol azt kívánja, hogy minél könnyebb, hol azt, hogy minél nehezebb legyen. Ettől függetlenül az enduron, az endurocrosson és a motocrosson ugyanazzal a motorral ment Márk, (a Supercrossra kapott egy Sherco 300-ast) a Sherco 500-asával, ami a motocrossban piszkosul hátráltatta a pályán való haladását, versenyzését.
 
Kertész-F. Kornél fotó
 
Mert mi a különbség ezek között a szakágak között? 
Röviden és tömören annyi, hogy egy Enduro verseny a természetben zajlik, s különböző mesterséges, illetve természetes akadályt kell leküzdenie a motorosoknak, míg a Motocross verseny egy önmagába visszatérő zárt „körpályán”, ami természetes és mesterséges akadályokkal van tarkítva. A Superenduro a supercross és az enduro ötvözete, ami arénákban, fedett csarnokokban, épített pályán zajlik, és ahol a cross és enduro versenyek akadályai egyaránt megtalálhatóak. Az Endurcross pedig egy olyan kevert verseny, ami szintén a természetben zajlik, cross, superenduro és enduro elemekkel vegyítve.
Így leírva talán még egyszerűnek is hangzik, de igazán az tudja aki látja ezeket a versenyeket, s megy ezeken a pályákon.
 
mx.foto.hu
 
Ez a nehézség hogyhogy nem vette el a kedved?
Nem érdekel mivel megyek. Mindig mindenből a lehető legjobbat próbálom kihozni. Szerintem sikerült is.
 
Miért indultál 4 szakágban?
Fantasztikus érzés mindig új dolgokat tanulni. Mivel szeretek fejlődni abban amit csinálok, ezt csak úgy érhetem el ha magamba szívom a többi szakág tudását, hiszen mindegyik hozzátesz a másikhoz, mintha így lenne kerek az egész. Kedvem is volt kipróbálni, erőm is, és addig kell fejlődni míg az ember fiatal, mert utána már csak szintet lehet tartani. Mindenkinek ajánlom!
 
Nante_photo
 
Valóban mindegyik szakág hozzátesz a másikhoz?
Igen. A motocross kell a gyorsasághoz, az endurocross kóstoló az endurohoz, a superenduro pedig megtanít szopni a motorral. :D
 
Idei tervek?
Motorváltás után készülnék az eddig áprilisra beharangozott superendurora.
A cross gyenge lábakon áll, még az is lehet, hogy idén kihagyom, ez még nem dőlt el.
Szeretnék indulni Nemzetközi és Magyar versenyeken, többet kimenni külföldre, például Romániába edzeni, mert az ottani brutálisan szép és kemény pályák, ahol a legnagyobbak is edzenek és versenyeznek, csak növelné az állóképességem és tudásom.
Ha lesz rá lehetőség, szeretnék indulni a Six Days versenyen, ahol hat napon át megjárja az ember a menny és a pokol minden bugyrát, szeretnék endurocross versenyen indulni Szlovéniában, és kipróbálni magam egy helyszínen egy enduro VB-én, vagy EB-én.

Szóval tervek vannak, aztán meglátjuk mit dob a gép. :)  

 

/ 28 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.