A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Enduro Hírek
/ 48 oldal

Zólyomi Andrea | 2024.02.05, 09:56:00 | Utolsó módosítás: 2024.02.05, 09:56:00

Cimkék:

Billy Bolt varázsolt az MVM Dome-ban! A háromszoros világbajnok brit 13 ezer őrjöngő néző előtt mindhárom futamot megnyerte a Prestige kategóriában a Superenduro GP of Hungary-n. A legnagyobb tapsot rajta kívül a két magyar versenyző, Szőke Márk és Liszka Roland kapta.
 
 
Ötből öt – ez Billy Bolt mérlege az idei superenduro-világbajnokságon. A zseniális brit motoros térdsérüléssel érkezett meg a budapesti futamra (sőt, már az előzőn is így versenyzett), ám ha húzta is a lábát séta közben, amikor felült a Husqvarnára, mintha elszállt volna minden fájdalma.
 
Billy Bolt az első futamot úgy nyerte meg, hogy egyszer elesett (összeakadt az egyik lekörözött versenyzővel), a másodikat úgy, hogy a mezőny végéről indult (ez volt a fordított rajtrácsos verseny), a harmadikat pedig úgy, hogy három kanyar után az élre állt, és attól kezdve senki a nyomába se ért. Erre mondják, hogy tökéletes verseny.
 
 
„A pálya remek volt, a stadion majdnem teljesen megtelt emberekkel, akik remek hangulatot teremtettek, én pedig húztam a gázt, ahogy tudtam. Azért most majd rám fér egy kis pihenés és regenerálódás…” – mondta Bolt.
 
Legfőbb riválisa, a honfitárs Jonathan Walker számára egyáltalán nem úgy alakult a verseny, ahogy elképzelte. Többször is elesett, a második futamban háromszor-négyszer, szóval rémálom volt az egész, ami után elég nehéz volt újra felvenni a ritmust. A második helye nyilván így is megvolt, de ez sovány vigaszt jelentett számára, hiszen ő harcolni akart Bolttal.
 
A Prestige-kategória magyar indulója, Szőke Márk tavaly második lett az Európa-kupában (amivel szinte felrobbantotta az arénát), az idén pedig előrelépett a királykategóriába, amiben nyilván nagyon sokat kell még tanulnia. De futamról futamra gyorsul, rengeteg hasznos tapasztalatot szerzett már eddig is, és hol van még a vége?
 
 
„Örülök, hogy hazai közönség előtt versenyezhettem, elképesztő volt a hangulat, mint a magyar versenyen mindig. Ebben a kategóriában tényleg a világ legjobbjai motoroznak, úgyhogy folyamatos a daráló, ami nagyon fárasztó. Ez az oka annak, hogy bár a verseny eleje mindig nagyon jól ment, a második felére elfáradtam. Egy kicsit olyan ez, mint a gladiátorharc, hogy bedobnak minket az arénába, aztán élet vagy halál. A pálya egyébként nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nagyon nehéz volt” – mondta Szőke.
 
A junior kategóriában Liszka Roland a harmadik futamban közel állt a második helyhez, ám többen is összeakadtak előtte a lekörözöttek közül, és nem tudta elkerülni őket. Az ötödik helyen végzett, ami csalódást jelentett a számára. „Nagyon szerettem volna az utolsó futamon dobogóra állni, sokáig tartottam is a második helyet, de a sorozatos bukások megpecsételték a sorsomat – mondta a verseny végén. – Úgy érzem, mindent megtettem, de ez most ennyire volt elég.”
 
 
A superenduro-mezőny állandó tagja Zsigovits Norbert is, ám ő ezúttal kézsérülése miatt sajnos csak nézőként (és olykor helyszíni szakértőként) követte végig az eseményeket – a lelkes szurkolókat látva a szíve alighanem jobban fájt, mint a keze.
 
Az vigasztalhatja, hogy lesz még alkalma megmutatni magát a hazai közönség előtt, hiszen a verseny végén bejelentették: 2025. február 8-án a superenduro-világbajnokság mezőnye újra az MVM Dome-ban vendégeskedik.
 
SUPERENDURO GP OF HUNGARY, MVM DOME
Prestige: 1. Billy Bolt (brit, Husqvarna), 2. Walker (brit, Beta), 3. Vieira (portugál, GasGas), …11. Szőke Márk (magyar, Sherco). Junior: 1. Ashton Brightmore (brit, GasGas), 2. Sella (izraeli, KTM), 3. Schmueser (német, Sherco), …5. Liszka Roland (magyar, KTM)
 
Szöveg: Tóth Anita
Fotó: MGR Images
 
 

Zólyomi Andrea | 2024.01.22, 09:35:00 | Utolsó módosítás: 2024.01.22, 09:35:00

Cimkék:

Ezen a hétvégén a sorozat történetében első alkalommal a közeli Romániába, azon belül is Kolozsvárra látogatott a SuperEnduro GP mezőnye. A világbajnokságban a juniorok között természetesen ott volt a váci illetőségű Liszka Roland is.
 
 
A Laller Racing Dakar Team motorosának nem volt könnyű dolga, hiszen a szervezők az első alkalom tiszteletére szó szerint brutális nyomvonalat pakoltak össze. „Szűk rajt, egynyomos pálya, nehéz lesz előzni.” - írta a versenyző a közösségi oldalán közvetlenül a kvalifikáció után, amelyen mindennek ellenére az előkelő negyedik helyezést sikerült megszereznie. A futamok sajnos már nem alakultak ilyen jól a pilótának, hiszen mindhárom versenyen egyformán a hatodik helyen végzett, ami azt jelentette, hogy végül az abszolút értékelésben is meg kellett elégednie ezzel a pozícióval.
 
 
Sok pihenésre azonban nem lesz ideje a Hungarian Motorsport Academy által is szponzorált sportolónak, ugyanis február harmadikán következik a teltházas Magyar Nagydíj!
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk

Zólyomi Andrea | 2024.01.08, 09:24:00 | Utolsó módosítás: 2024.01.08, 09:24:00

Cimkék:

A németországi Riesába érkezett a SuperEnduro GP világbajnokság mezőnye, ahol a juniorok között természetesen a Laller Racing Dakar Team pilótája, Liszka Roland is rajthoz állt.
 
 
Méghozzá azzal a céllal, hogy folytassa az előző két fordulóban bemutatott remeklését, és a dobogós helyek egyikét megcélozva értékes pontokat raboljon. Ez most ugyan nem valósult meg maradéktalanul, ennek ellenére az összetett negyedik helyezéssel abszolút nem kell szégyenkeznie a magyar versenyzőnek. Sőt, ahogy az elmúlt két versenyhétvégén mindig, most is volt olyan futam, ahol a váci sportoló megcsípte a dobogót. Roland az időmérőn a harmadik helyet szerezte meg, majd ezek után jöhetett az első verseny, ahol a rajtnál megszerzett hatodik pozícióból már nem sikerült előrelépnie, így ott is zárta ezt az etapot.
 
A második futamot a tizenkettedik pozícióból kezdte meg a Hungarian Motorsport Academy által is támogatott Liszka, aki remek teljesítményt nyújtva egészen a harmadik helyig küzdötte fel magát, majd több heves támadást is kivédekezve, végül a második helyezést is sikerült elhappolnia a vetélytársak elől.
 
Az utolsó menetet a harmadik helyről indította meg Liszka Roland, aki egy darabig az abszolút élmezőnnyel szemben is jól állta a sarat, ám végül meg kellett elégednie az ötödik pozícióval, itt is intette le őt a kockás zászló. A tehetséges fiatal a SuperEnduro GP junior világbajnokságának Német Nagydíját végül abszolút negyedikként zárta, és mellette a remek rajtjainak köszönhetően még behúzta a Holeshot különdíjat is. Ráadásul 128 ponttal masszívan őrzi a harmadik helyezését a bajnokságban.
 
 
Sok pihenés nem áll majd rendelkezésére a remek motorosnak, hiszen két hét múlva már Romániában, ugyanebben a sorozatban, Kolozsváron kell helytállnia.
 
forrás: Liszka Roland
 

A #155-ös rajtszámmal induló Kovács Ferenc Richárd (10 éves) a Béta Motorsport Egyesület versenyzőjeként eredményesen abszolválta második szezonját az ifi 65 cc-s kategóriában

Zólyomi Andrea | 2023.12.13, 12:02:00 | Utolsó módosítás: 2023.12.13, 12:02:00

Cimkék:

Az ifjú versenyző a KTM-Husqvarna Centrum Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat ifi kategóriájának összetett 2. helyét szerezte meg 2023-ban. A mindössze csak tíz éves Ricsi 2022-ben teljesítette első teljes szezonját a 65 köbcentiméteres KTM-jével, amire egy elektromos modell után ült át. A tavalyi, ismerkedős szezonban egészen az év végi dobogó harmadik fokáig küzdötte magát. Idén pedig egy küzdelmes szezon után javított korábbi eredményén.
 
 
2023-ban a KTM-Husqvarna Centrum Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat a tervek szerint hat helyszínre látogatott volna el, azonban az időjárás közbeszólt, így a második fordulón nem indultak az ifjúsági kategória (50-es és 65-ös körcentiméteres) nevezői. Így öt forduló, tíz futamán kellett megmutatni az érdi sportolónak, hogy mire is képes...
 
 
A szezon első fordulóját Kiskunfélegyházán rendezték, ahol a kategóriájában az összetett második helyen végzett az első és a második futam alapján. A pannonhalmi versenyhétvégét a rossz időjárási körülmények miatt törölték az ifjúsági versenyzők naptárából. Veszprémvarsányban szintén elhozta az ezüstöt. A nyári szünet utáni, Tamásiban rendezett fordulót megnyerte! Piliscséven és Szankon másodikként intette le a kockás zászló az ifjú titánt. Így az egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, amely az év végi összetett értékelésben az előkelő második helyet jelentette.
 
Kovács Ferenc Richárd ezen kívül négy év után újra részt vett egy motocross versenyen, ahol a népes mezőnyben 7. helyen végzett, a csapatok versenyében pedig harmadik helyezést szerezte meg a Virág Petrik, Kovács Ferenc Richárd, Vörös Ákos trió. Az endurocrosstól eltérő lebonyolítás miatt hozzá kellett edződnie az új kihívásokhoz és az ismeretlen pályához is. Ricsi a Fairplay-ről is tanúbizonyságot tett Tamásiban, amikor is a megszerzett előnyét áldozta fel azért, hogy segítsen egy elesett versenytársán.
 
 
Bár a 2023-es versenyszezonnak már vége, a munka természetesen folytatódik. Hamarosan lebonyolításra kerül a díjátadó ünnepség és javában folyik a téli felkészülés is. Ricsi a motorozás mellett a Kárpáti Farkasok jégkorongklubban is élsportol. 2024-ben Ricsi a tervek szerint több fronton is megméreti majd magát: az Endurocross Ob 65 cc-es kategóriája mellett a Superenduro Kupasorozat néhány futamán is szeretne részt venni.
 
 
Kovács Ferenc Richárd és családja ezúton is szeretne megköszönni minden segítséget és támogatást, valamint köszöni a felkészítést és versenyeztetést Vágó Norbertnek, illetve a versenyek lebonyolítását minden rendezőnek. Ricsi szülei örömmel fogadnak minden segítséget és támogatást, mivel a fejlődésnek mindig ára van. Ez a jövő évben egy 85 köbcentiméteres motor beszerzését jelenti, mert el szeretnék kezdeni a felkészülést a kategória váltásra...
 
Írta: Háfra Zsolt
Fotók: Miller Photostudio

Zólyomi Andrea | 2023.12.11, 11:47:00 | Utolsó módosítás: 2023.12.11, 11:47:00

Cimkék:


A Laller Racing Dakar Team versenyzője ezúttal Krakkóban állt rajthoz a SuperEnduro GP lengyel fordulóján, ahol az összesített második helyezés mellé élete első junior vb-győzelmét is begyűjtötte. Méghozzá nem is akárhogyan!
 
 
Liszka Roland a harmadik helyre kvalifikált, egy, a vártnál sokkal nehezebbnek ígérkező pályán, de az első futam rajtjánál csupán a negyedikként jött el, miközben a közvetlen élmezőny elszakadni látszott a többiektől. Később azonban Liszka közvetlen ellenfele hibázott, míg a magyar kitűnően zárkózott, így a futam vége felé már a második helyen haladt a váci versenyző, aki végül egy kisebb hiba miatt a harmadik helyen végzett.
 
Ezután következett a „csoda”: A második, fordított rajtrácsos futamon Roland az utolsó előtti, tizenkettedik (!!) helyről indult, de valósággal átgyalogolt a mezőnyön. A 18 esztendős motoros egészen a harmadik helyig jött előre, majd három perccel a futam vége előtt már a második pozícióban haladt, majd az élen álló Ashton Brigthmore-t vette célba. Ez a meccs már a győzelemért ment, de közben hátrafelé is figyelni kellett, mert keményen támadták a mi fiunkat, aki remekül állta a sarat. Ugyanez nem sikerült az éllovas Brightmore-nak, aki az utolsó körben elesett, így a Laller Racing Dakar Team pilótája megelőzte őt, és ezzel sporttörténelmet írva világbajnoki futamgyőzelmet szerzett a hazai teremendúró sportnak.
 
 
Ezután következett azt est harmadik, egyben utolsó versenye, amely már ismét a megszokott rajtsorrend szerint zajlott. Az első néhány kanyar után Liszka Roland a harmadik helyen haladt, amelyet a futam döntő részében szépen tartott is. Pár perccel a futam vége előtt a Hungarian Motorsport Academy által is támogatott versenyző rontott az egyik klasszikus akadálynál, kicsivel később még egyszer hibázott, így két pozíciót is visszaesett. Ebből szívós munkával egyet sikerült visszaszerezni, így végül a negyedik helyre jött be. Mindez azt jelentette, hogy Liszka Roland a három futam összesített képe alapján az abszolút második helyet szerezte meg, ami szintén ez idáig egyedülálló, sporttörténelmi tett: magyar versenyző soha korábban még nem ért el ilyen eredményt ebben a sorozatban.
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk
Fotók: FIM SuperEnduro
/ 48 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.