A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Nem tudunk róla hogy Magyarországon lenne még egy olyan motoros, mint Szőke Márk, aki ugyanabban az évben 4 szakágban is indult, s nem csak indult, de derekasan kitett magáért

Zólyomi Andrea | 2021.01.25, 14:45:00 | Utolsó módosítás: 2021.01.25, 14:45:00

Cimkék:

 
Azon kívül aki nem a Holdon él, mindenki ismeri Szőke Márkot és az előzményeket nehéz, de fantasztikus Motocrossos múltjáról, s a tavalyi évben megszerzett Endurocrossos koronájáról.

 
Le a kalappal. De azt tudjátok-e, hogy tavaly egyszerre 4 szakágban indult, s bár kézsérülés és technikai okok nehezítették dolgát, azért ő mindenre készült, edzett, rajtolt, és amíg tudott mindenben a lehető legjobb teljesítményt érte el?
 
Csinki Photo, RallyFeeling.hu
 
Ráadásul mindegyik szakághoz külön motor dukálna, hiszen a pálya hol azt kívánja, hogy minél könnyebb, hol azt, hogy minél nehezebb legyen. Ettől függetlenül az enduron, az endurocrosson és a motocrosson ugyanazzal a motorral ment Márk, (a Supercrossra kapott egy Sherco 300-ast) a Sherco 500-asával, ami a motocrossban piszkosul hátráltatta a pályán való haladását, versenyzését.
 
Kertész-F. Kornél fotó
 
Mert mi a különbség ezek között a szakágak között? 
Röviden és tömören annyi, hogy egy Enduro verseny a természetben zajlik, s különböző mesterséges, illetve természetes akadályt kell leküzdenie a motorosoknak, míg a Motocross verseny egy önmagába visszatérő zárt „körpályán”, ami természetes és mesterséges akadályokkal van tarkítva. A Superenduro a supercross és az enduro ötvözete, ami arénákban, fedett csarnokokban, épített pályán zajlik, és ahol a cross és enduro versenyek akadályai egyaránt megtalálhatóak. Az Endurcross pedig egy olyan kevert verseny, ami szintén a természetben zajlik, cross, superenduro és enduro elemekkel vegyítve.
Így leírva talán még egyszerűnek is hangzik, de igazán az tudja aki látja ezeket a versenyeket, s megy ezeken a pályákon.
 
mx.foto.hu
 
Ez a nehézség hogyhogy nem vette el a kedved?
Nem érdekel mivel megyek. Mindig mindenből a lehető legjobbat próbálom kihozni. Szerintem sikerült is.
 
Miért indultál 4 szakágban?
Fantasztikus érzés mindig új dolgokat tanulni. Mivel szeretek fejlődni abban amit csinálok, ezt csak úgy érhetem el ha magamba szívom a többi szakág tudását, hiszen mindegyik hozzátesz a másikhoz, mintha így lenne kerek az egész. Kedvem is volt kipróbálni, erőm is, és addig kell fejlődni míg az ember fiatal, mert utána már csak szintet lehet tartani. Mindenkinek ajánlom!
 
Nante_photo
 
Valóban mindegyik szakág hozzátesz a másikhoz?
Igen. A motocross kell a gyorsasághoz, az endurocross kóstoló az endurohoz, a superenduro pedig megtanít szopni a motorral. :D
 
Idei tervek?
Motorváltás után készülnék az eddig áprilisra beharangozott superendurora.
A cross gyenge lábakon áll, még az is lehet, hogy idén kihagyom, ez még nem dőlt el.
Szeretnék indulni Nemzetközi és Magyar versenyeken, többet kimenni külföldre, például Romániába edzeni, mert az ottani brutálisan szép és kemény pályák, ahol a legnagyobbak is edzenek és versenyeznek, csak növelné az állóképességem és tudásom.
Ha lesz rá lehetőség, szeretnék indulni a Six Days versenyen, ahol hat napon át megjárja az ember a menny és a pokol minden bugyrát, szeretnék endurocross versenyen indulni Szlovéniában, és kipróbálni magam egy helyszínen egy enduro VB-én, vagy EB-én.

Szóval tervek vannak, aztán meglátjuk mit dob a gép. :)  

 

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.