A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 24., szerda
Hírek

Zólyomi Andrea | 2020.10.15, 10:23:00 | Utolsó módosítás: 2020.10.15, 10:41:00

Cimkék:

Pécsen került sor a CL4 Offroad Motorosiskola Endurocross bajnokság ötödik endurocross futamának lebonyolítására, ezzel is közeledve a szezon végéhez.
 
 
Nádor Lajos #215 bácsi és fia Nádor Tamás #2, egyben az Enduro Team Suzuki Pécs sportegyesület képviselői nagyszerű versenyt biztosítottak az elmúlt hétvégén kilátogatók számára.
 
Tavalyhoz képest óriási változások történtek az Ördögárok néven ismert helyszínen, ahol amúgy a terep motorok szerelmesei is kikapcsolódhatnak, az itt motorozásra kijelölt helyszínen.
 
 
Mindenki meglepetésére szolgált, a frissen átalakított és szuperül előkészített motocross pálya rész is, nem beszélve a pálya mindkét oldalán elhelyezkedő árkos részeken, a fák lombjai alatt végigfutó tempós szakaszok. Az idei év tapasztalatai alapján, kimondható, ez volt az a verseny, ahol szenzációs talaj fogadta a versenyzőket és kiválóak voltak a körülmények a versenyzésre.
 
A verseny előtti esős napok közösen a pálya előkészületi munkákkal meghozta a várva várt eredményt, így áttörés történt a porban versengés megszokottságában. Szédületes és lendületes volt maga a verseny, izgalmasan telt a nap mindenki számára.
 
 
Nagyon szoros csaták jellemezték a futamokat, gyakorlatilag másodperceken múló „harcot” vívtak a versenyzők. A pálya kedvezett a nagy tempó szerelmeseinek, a motocross pályarész pedig kiszolgálta a cross motorral versengő pilótákat.
 
A szokásos reggeli órákban a korai ébredés után rögtön motorra pattantak és a rajtnál már fel is bőgtek a legkisebb ifjoncok motorjai. Az Ifi 50 ccm-es kategóriában ifj.Vágó Norbert #150 sikeresen zárt mindkét futamban, ezzel is erősítve a bajnokságban vezető pozícióját, Bohuslav Radek Jun.-al #144 szemben, harmadik helyen pedig ifj.Turányi Norbert #138 zárt.
 
A 65 ccm-es kategóriában kiélezett verseny alakult ki Horváth Zsombor #199 és Szántó Alex #148 között az első helyért, fej-fej mellett haladva, Alex jött ki győztesként a futamok során, harmadik helyen pedig Földi Bence #188 végzett.
 
Ádáz csatát élhettek át a harmadosztályú kupasorozat versenyzői, főként a szuperveteránok az idén debütáló 85cm-es motorról átülő Lécz Motorsport Egyesület versenyzőivel.
 
 
Viszont az első helyet a futam közepén megszerző Hock Tamás #898 nem adta ki a kezéből, így őt követve minimális differenciával érkeztek sorban a 47 év feletti titánok, Forrai Zsolt #296, Majoros Tamás #228, Buchvald János #224, Szabó János #214, utánuk 1,5 másodperces különbséggel ért el a kockás zászlóig Lakatos Máté #629 és Zábrádi Tamás #656, akikkel Molnár Lázár #848 kitartóan igyekezett tartani a tempót.
 
Az idő előrehaladtával egyre jobbra fordult az időjárás, már-már tavasziasra, aminek köszönhetően a pálya száradt, de a sok csapadékot magában tartva, maradt a kiváló talaj az ifi 85 és az 1-2. osztály illetve Veterán kategóriában versenyzők számára.
 
A 85-ben versenyző pilóták óriásit mentek, Hateier Botond #120 magát felszívva, győztesként jött ki mindkét futamban, ezzel feltörekedett a tabellán, aki Kádár Dominikkal #116 szintén bajnok esélyes, jelenleg azonos pontszámmal.
 
Viszont nem adja Németh Bálint #109 és Ocsovay Richárd #113 se könnyen a pozíciókat, folyamatos küzdés megy a legjobb helyekért. Ezért a Királyválasztó lesz a sorsdöntő verseny, ahol teljes mértékű szerepcsere is lehet a helyezéseken belül.
 
 
A szombati nap folyamán a profik között nem talált legyőzőre az Ácsi Motoracing Team Se versenyzője Szőke Márk #95, az első futamban óriási fölénnyel a komplett mezőnyt maga mögé utasítva plusz egy kört adott a Korda Racing csapatban versenyző 2. helyezett Hertlik Donovennek #94 és a mögötte érkező az elmúlt években sok-sok sikerrel büszkélkedő Liszka Roland #378 is, aki hamar feltörekedett az élbolyba, így harmadikként végzett az abszolút értékelésben.
 
A fiúk már annyira felgyorsultak, hogy a második futamban is egy kört adva a mezőny előtt végeztek. A pálya adottságából fakadóan a verseny a rajttól a célig kiélezett volt a pilóták között, folyamatos versengés biztosította a nézőknek a látványt, kizárólag arra kellett ügyelni, hogy nagyobb hibát ne kövessen el senki.
 
Maga a verseny kemény küzdelmet hozott a „Veteránok” számára, holott a lendület náluk a 20-as években jár, ami a rutinnal és a kellő mértékű edzéssel párosítva tuti nyerő, ezért Nagy Péter #201, Molnár Krisztián #203, Dési János #244 az első osztállyal vetélkedve szoros meccset vívtak, hogy minél több pontot szerezve, feljebb tudjanak zárkózni a pontállásban.
 
Nem volt könnyű dolga a „fiúknak” hiszen az első osztályban indulókkal fel kellett venni a kesztyűt és ment az adok-kapok, ugyan így volt ez fordítva is. Lami Tamás #36, Bezdány Béla #55, Nádor Tamás #3 és Brenner Ádám #29 szintén a lehető legjobb helyezésekért versenyeztek a top 10-en belül, szó szoros értelemben másodperceken múló különbségekkel teljesítették a napot.
 
A nap sikeres zárásaként már csak az összepakolás és a haza útra való felkészülés várt a résztvevőkre, de előtte díjátadásra került a sor, ahol sokan meglepődve vették át a versenyzésért és kitartásért járó kupákat.
 
 
Abszolút pozitívumként említeném meg, hogy a versenyzői létszám idei évi csökkenése ellenére, az utánpótlás nem marad el, több a résztvevő, ezenfelül a versenyek családias jó hangulatban telnek és egyre több a mosolygó arc és kíváncsiskodó néző is, akik érdeklődve közelebb kerülnek a versenyzőkhöz.
 
 
Október 24-én lezáródik a Magyar Endurocross Bajnokság, amikor Piliscséven kerül megrendezésre a legendás, immár 37. alkalommal rendezendő utolsó megmérettetés, a Királyválasztó, ahol több bajnoki cím sorsa fog eldőlni és a leggyorsabb pilóták, Lantos Józsi #237 „bácsinak” köszönhetően, harcba fognak szállni egymással az 1984 óta vándorló koronáért. Ott találkozunk, NE hagyjátok ki! J
 
Fotó: Vadas Mária, Lajos Panna
Írta: Brenner Ádám #29
 

    

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.