A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 19., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2019.03.22, 09:15:00 | Utolsó módosítás: 2019.03.22, 12:22:00

Cimkék:

A hosszú megszokott téli szünet után ismételten megkezdődött a 2019-es szezon az Országos Endurocross Bajnokságban. Dunaföldvár egy új és nem mindennapi helyszín a bajnokság életében, mivel még bajnoki futam nem került itt megrendezésre, de több meghívásos versenyt is rendeztek már itt. Ennek tükrében sokak számára ismeretlen és új kihívásokkal teli versenypályát tudtak a rendezők nyújtani, látványos extrém akadályokkal megspékelve - a nézők örömére - az amúgy sem egyszerű pályát.
 
 
Szerencsésnek mondhatjuk március 16-át, a verseny időpontját, hiszen az időjárásnak köszönhetően a pálya kiváló állapotúra sikeredett, és az égiek is kegyesek voltak hozzánk, leszámítva a szeles körülményeket. A földvári cross pálya és a hozzá tartozó erdei rész zömében homokos talajú, ami a verseny előtti esőzésnek hála, első osztályúra sikeredett. Így a versenyzők egy bajnoki futamnak megfelelő színvonalú, igazi, embert és technikát nem kímélő pályán versenyhezhettek.
 
 
A motorsportban a szezon kezdet sosem egyszerű, sokan kategóriát, vagy motort váltottak, de sok versenyző az elmúlt év eredményének köszönhetően egy osztályt feljebb lépve kezdte az idei évet.
 
 
Ahhoz, hogy valaki sikeres versenyt tudhasson magának, a két versenyszezon között sem szabad a véletlenre bízni a felkészülést. Ez ugyebár változó, hogy kinek hogyan sikerül összehozni és mennyi időt tud szánni a fizikai edzésekre és természetesen az időjárástól függő motorozási lehetőségekre. Bár egy enduros életében nincs rossz időjárási körülmény!
 
 
A szezonnyitó futamnak mindig van egy jellegzetes feelingje a versenyzők és nézők életében egyaránt, mindenki hasonlóan várja, mint a gyerekek a Karácsonyt. A versenyzők többsége teljes erőbedobással és felkészüléssel várja, hogy meginduljon a téli csend és nyugalom utáni izgalommal teli versenyzés. A látottak és megtapasztaltak alapján a rendezőt dicséret illeti a profi módon előkészített pályáért. Ezt és a versenyen indult 190 versenyzőt tekintve sikeresnek mondhatjuk a földvári futamot. Minden adott volt, ami biztosította a jó hangulatot a megfelelő színvonallal fűszerezve. A helyszínen jelen volt a TV-s csapat is, akik több szemszögből is remek felvételeket, illetve a verseny végén interjúkat készítettek a versenyzőkkel. Meg is volt minden okuk a fiúknak a hosszas videózásra illetve a fotósoknak a rengeteg kép készítésére, hiszen ebben az esztendőben, bátran kijelenthetjük egy nagyon ütős és erős mezőny gyűlt össze, minden osztályban és kategóriában.  
 
 
Többek között voltak visszatérő versenyzők, elsőként említeném Magyarország legnagyobb motoros ikonját, ifj. Németh Kornélt. Páran a motocross világából tértek át, hogy ebben a szakágban is diadalmaskodjanak: Szőke Márk, Déczi Balu és a tavalyi bajnok, Firtosvári Gábor. Akik nem sokkal elmaradva Kornéltól, óriási csatát vívtak az abszolút helyezésekért. Természetesen sok-sok nevet meg lehetne említeni a résztvevők közül, de úgy gondolom, hogy minden versenyző gratulációt érdemel, akik teljesítették az első versenyt, a nem éppen embert kímélő terepviszonyok között. Szép volt srácok illetve Urak, ugyanis még nagyobb tisztelet jár az idősebb korosztálynak, akik veterán és szuperveterán kategóriákban húzták a gázt. Igazán jó példát mutattak a fiatalabb motorosoknak!
 
 
Emellett, örömteli volt látni a sok fiatal versenyzőt is az ifi kategóriákban, szám szerint 33-an voltak. Van utánpótlása a magyar enduro motorsportnak!
A versenyre kilátogatók kedvükre csemegézhettek a házi készítésű ételek kínálatából, miközben a háttérben izgalmas csaták folytak a versenypályán. A nézők informálása sem maradt el, a gyakorlott speakernek hála, mindig tudni lehetet, hogy ki hibázott az extrém akadálynál vagy ellenkezőleg, ki az aki remekül teljesítette.
 
 
Összességében azt mondhatjuk, hogy a nap végén mindenki elégedetten távozhatott és utazhatott haza. Az idei évben rengeteg jó pilóta van, minden kategóriának több bajnok esélyese is, ezért idén gatyákat felkötni, egy nagyon izgalmas szezon előtt állunk!
 Jó volt újra az idei szezont együtt kezdeni, mondhatni olyan, mint egy családi esemény, csak nagyobb volumenben. Ez adja meg ennek a sportágnak a valódi szépségét. Köszönet jár azoknak, akik 2019-ben bizalmat szavaztak az enduro szakág versenyei mellett, és támogatják a sportágat. Találkozunk a következő megmérettetésen, a már sokaknak ismerős ácsi pályán, április 6-án.
 
 
Írta: Brenner Ádám #29  2019.03.19
Fotókat készítette: Vadas Mária
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.