A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. június 06., kedd
Enduro Hírek
/ 43 oldal

Zólyomi Andrea | 2023.05.09, 09:11:00 | Utolsó módosítás: 2023.05.10, 21:48:00

Cimkék:

Mintha kezdene kiegyenesedni a 2023-as szezonja a Korda Racing többszörös magyar bajnok motorosának, ugyanis az enduro idénynyitón, Pécsen technikai gond nélkül versenyezhetett Hertlik Donoven. Magát a versenyt végül az ötödik helyen zárta, és úgy véli, az idei szezon alapját ezzel a helyezéssel lerakta, már csak a felépítmény hiányzik, ami az év végére kell felépíteni és megkoronázni egy régen várt sikerrel.
 
 
Abszolút nem indult túl szerencsésen Hertlik Donoven idei szezonja, ám az enduro szakág évnyitó viadalán mintha megfordulni látszik az eddig számára hátrányos széljárás. Nagy reményekkel várta a 2023-as bajnokság indulását a Korda Racing motorosa, ugyanis a 350-es gépét 450-esre cserélte, és úgy tűnik, kellett megint 2-3 verseny, mire megtalálta önmagát, illetve összhangba kerül a motorjával.
 
 
Amíg az eddigi endurocross viadalokon – Kiskunfélegyházán és Pannonhalmán – Miss Balszerencse kísérte végig az útján, addig a pécsi enduro szezonnyitón már csak az ellenfeleire kellett figyelnie. Noha ezúttal arra nem volt reális esélye, hogy megnyerje a versenyt, de semmilyen technikai gond vagy hiba nem hátráltatta őt a kétnapos viadalon. És ez Donoven esetében már hatalmas előrelépés! Végül az 5. helyet sikerült megszereznie, és az itt szerzett pontok jól jönnek majd a bajnoki címért folyó csatában.
 
 
Elérkezett az idei szezon első enduro versenye, amit nagyon vártam már. A pénteki napon körbesétáltam a kijelölt pályát, ami tele volt gyors egyenesekkel a szűk fák között, de ami igazán megnehezítette számomra a versenyzést, az a lekeményedett poros száraz talaj volt, ami rettentően csúszott. Az elsőre próbáltam stabil, biztos köröket menni. Összesen öt kört kellett menni az első napon, az etap rész rövid, de annál tartalmasabb volt, így az utolsó körökre már jócskán elfáradt az ember. Szombaton a hatodik helyre tudtam felküzdeni magam a tizenöt induló között, míg a második nap egy helyet tudtam javítani, így végül az ötödik helyen végeztem, és ugyanígy zártam az összetettben is, amivel megalapoztam az idei szezonomat” – jelentette ki Donoven.
 
 
 
 
 
 
Fotó: Korda Racing Kommunikáció/Miller Photostudio 

Zólyomi Andrea | 2023.04.24, 10:07:00 | Utolsó módosítás: 2023.05.10, 21:53:00

Cimkék:

Ahogy kezdte a 2023-as szezont a Korda Racing többszörös magyar bajnok motorosa, úgy is folytatta az endurocross idényt Pannonhalmán Hertlik Donoven. Ezúttal már megmutatta az oroszlánkörmeit, féltávnál még az élen motorozott, ám jött a nála már szinte kötelező balszerencse, és végül az ötödik helyen zárta a versenyt. Elkeseredni nincs ok, ezúttal is sok pontot mentett, megy tovább a megkezdett úton.

 
 
Abszolút nem indult túl szerencsésen Hertlik Donoven idei szezonja, és ami lassan már-már megszokott nála, hasonlóan folytatódott a 2023-as bajnoki idény. Pedig nagy reményekkel várta a 2023-as bajnokság indulását a Korda Racing motorosa, ugyanis a 350-es gépét 450-esre cserélte, ám Miss Balszerencse – egyelőre – továbbra is mögé ül a versenyeken.
 
 
Amíg Kiskunfélegyházán az élen állókat csak üldözte, és technikai okok miatt nem ért célba – noha pár bajnoki pontot azért megmentett –, addig az idei endurocross magyar bajnoki futamon, Pannonhalmán már arra is reális esélye volt, hogy megnyerje a versenyt. Ragyogóan rajtolt, remek tempót motorozott és a viadal felénél szinte tökéletes teljesítményt nyújtva az élen állt. Ám a motorja beragadt, esett egyet, és a végére azért az 5. helyre sikerült visszakapaszkodnia. Az itt szerzett pontok jól jönnek majd a bajnoki címért folyó csatában. Mert a cél továbbra is ez maradt.
 
 
A verseny előtt három napig egyfolytában esett az eső, így a helyszínen hatalmas sár fogadott minket, ám szerencsére a versenyt megtartották végül. Ezúttal a rajtom is jól sikerült, a negyedik helyen fordultam. Ugyan biztonsági körökre helyeztem a hangsúlyt, ám mire az első erdei körön túl voltunk, az élen motoroztam. A futam feléig vezettem a mezőnyt, ám utána beragadtam a sárba, elestem, így jelentősen visszaestem a mezőnyben. Innentől kezdve csupa küzdelem volt minden: a körülményekkel, a motorral és természetesen önmagammal. Nem lehetek elégedetlen, hiszen a végén az ötödik helyen intettek le, azaz sikerült sok bajnoki pontot megmentenem. Folyik tovább az új motorral az ismerkedésem, de egyre bizakodóbb vagyok, hiszen ha nincs a hiba és az ebből adódó esés, akkor végig tudtam volna tartani a lépést a legelejével. Hosszú még a szezon, dolgozunk tovább, de az irány kifejezetten jónak tűnik” – jelentette ki Donoven.
 
 
 
Szöveg: Korda Racing Kommunikáció
Fotó: Korda Racing Kommunikáció/Miller Photostudio 

Zólyomi Andrea | 2023.03.29, 12:33:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.29, 12:33:00

Cimkék:

Nem éppen a legjobban kezdte a 2023-as endurocross szezont a szakág többszörös magyar bajnoka, Hertlik Donoven. Az idei első versenyén, Kiskunfélegyházán sajnos megsérült a motorja, így a dobogós helyekért harcolva a verseny feladására kényszerült.  A Korda Racing motorosa kijelentette, pár pontot így is megmentett, megy tovább a megkezdett úton.
 
 
Abszolút nem indult túl szerencsésen Hertlik Donoven idei szezonja, az embernek az volt az érzése, mintha egyenesen másolná a tavalyi esztendő peches időszakát. Pedig nagy reményekkel várta a 2023-as bajnokság indulását a Korda Racing motorosa, ugyanis a 350-es gépét 450-esre cserélte, és a felemásra sikeredett felkészülése alatt is érezte, az új motorjával együtt még sokra vihetik idén.
 
 
A szakág korábbi háromszoros magyar bajnok endurocrosszosa azzal a céllal érkezett Kiskunfélegyházára, hogy versenykörülmények között fejezi be az ismerkedést új motorjával, és abban bízott, hogy dobogóra állhat, de mindenképpen az élmezőnyben ér célba. Úgy tűnt, valóra is válthatja álmát, ám a dobogós helyekért harcolva elkezdtek a küllői kitörni a hátsó kerekéből, így kénytelen volt feladni a versenyt. Ám így is szerzett pár bajnoki pontot, ami jól jöhet majd a bajnoki címért folyó csatában.
 
 
„Idén ismét Kiskunfélegyházán indult az endurocross bajnoki szezon. Ahogy tavaly, úgy idén sem pártolt mellém a szerencse! Mivel motort váltottunk, a célom az volt, hogy a dobogós helyek közelében maradjak. A rajtom közepesen sikerült, ráadásul a kezeim alig bírták a terhet, így egy darabig nem tudtam a saját tempómat motorozni. A verseny felétől aztán hirtelen minden rendben lett, egyre jobban felértem a közvetlen élmezőnyre, amikor beütött a krach. A pálya széléről kiabáltak nekem, hogy baj van, ugyanis meglazultak a küllők a hátsó kerekemben,  és egymás után törtek el. Sajnos a versenyt fel kellett adnom, ám mivel a viadal nyolcvan százalékát már teljesítettem, így pár pontot szereztem. Csalódott vagyok, hiszen rengeteget készültem” – állította Donoven.
 
 
A Korda Racing csapattulajdonosa közölte, egyszerűen hihetetlen, hogy nem tud egy hibátlan szezont teljesíteni Donoven, ráadásul ezúttal sem ő hibázott.
 
 
„Lassan már meg sem lepődök azon, hogy Donoven újfent kézen fogva jár Miss Balszerencsével. Pedig a felkészülés alatt nagyon bizakodó volt, a versenyen pedig kezdett minden összeállni, elég ideje lett volna odaérni a dobogóra, amikor jött az immár szokásos pech. Ezúttal a küllők formájában. Több szót nem is érdemel mindez, előttünk még az egész szezon, és hiszek abban, hogy amikor leintik az utolsó futamon, Donoven már négyszeres magyar bajnok lesz” – jelentette ki Korda Erik csapattulajdonos.
 
 
Fotó: Korda Racing Kommunikáció/Miller Photostudio 

Zólyomi Andrea | 2023.03.24, 09:02:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.24, 09:02:00

Cimkék:

A mögöttünk hagyott hétvégén a világ legjobb teremendúrósai a lengyelországi Gliwicében gyűltek össze, hogy az Arénában megütközzenek egymással. A mezőnyben a Laller Racing Dakar Team fiatal pilótája, Liszka Roland is ott volt, aki ezúttal a Junior Világbajnokságban állt rajthoz.
 
HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által is támogatott motorversenyző komoly felkészüléssel vágott neki 2023 utolsó Superenduro GP futamának, és a várt eredmény nem is maradt el: Roland a szintugrás után is a mezőny első hat versenyzője között húzta a gázt, a tempója pedig nagyon bíztatóan alakult:
 
 
„A forduló előtt tartottam tőle, hogy nagyon puha talajú pályán kell majd mennünk, de a félelmeim szerencsére alaptalanok voltak. Két szabadedzésen volt lehetőségem ismerkedni az akadályokkal, majd jött is a kvalifikáció, amelynek a tétje az esti döntőbe kerülés volt. A hatodik helyen jutottam be, a kvalifikáción pedig újfent ezt a pozíciót sikerült motorozni, ami azt jelentette, hogy a három futamból kettőn is az első sorból rajtolhattam. Az első futamon egy tömeges bukás és az emiatt kialakult emberi akadálynak köszönhetően sok időt vesztettem, de öt előzés után visszaküzdöttem magam hatodiknak. A következő versenyen a második sorból indultam, és végül nyolcadikként intett le a kockás zászló. Az utolsó futam alakult a legjobban, itt a hatodik pozícióból elstartolva az élmezőnybe verekedtem magam, és az utolsó körökig a harmadik helyen haladtam. Pechemre összeakadtam egy lekörözött pilótával, aki rendkívül agresszívan, a sportszerűség határait erősen súrolva viselkedett, ráadásul a kerekem is beakadt az övé alá. Az incidenst követően visszaestem az ötödik helyre, ráadásul én is hibáztam, így végül hatodikként zártam ezt a menetet is. Még ha az eredményben nem is feltétlenül köszön vissza, ez a versenyhétvége jóval jobban sikerült, mint az első Junior VB-s hétvégém. Az élmezőnnyel küzdöttem, a tempóm sokkal erősebb volt, én pedig dolgozni fogok rajta, hogy ez a tendencia töretlenül folytatódjon. Ennek szellemében már a hétvégén újból nyeregbe ülök, hiszen kezdődik az endurocross bajnokság, mellette idén is indulok endúróban, valamint egy-egy forduló erejéig nívós hard enduro és nemzetközi cross versenyek is terveim között vannak.” - összegzett a tehetséges fiatal.
 
 
A látottakkal Horváth Lajos „Laller”, a Laller Racing Dakar Team csapatvezetője is elégedett volt:
„Liszka Roland ismét megmutatta, hogy milyen potenciál rejlik benne. Fiatal versenyzőnknek ez még csupán a második szereplése volt a Superenduro GP Junior Világbajnokságának mezőnyében, de a nyers tempója már szinte azonos a top3-top5 pilótáéval. Dolgozni fogunk azon, hogy Roli tovább fejlődjön, a célunk az, hogy 2024-ben már teljes szezont fusson ebben a korosztályban. A teremendúró egy rendkívül speciális sport, ahol bizony sokszor nem elegendő az enduro/cross/triál múlt és technikai tudás, a szerencse is komoly faktort képvisel. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, ezzel a következetes munkával jönni fognak az eredmények, és egy napon nem csupán Magyarországon, de világszinten is a legnagyobbak közé emelkedhet Roland.” - nyilatkozott elismerően Horváth Lajos.
 
forrás: Laller Racing Dakar Team

A Laller Racing Dakar Team motorosa úgy érkezett a SuperEnduro GP Európa-kupa mindent eldöntő budapesti fordulójára, hogy jól tudta: erős szerepléssel sporttörténelmet írhat

Zólyomi Andrea | 2023.02.08, 11:36:00 | Utolsó módosítás: 2023.02.08, 11:36:00

Cimkék:

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott pilóta nagyon erősen kezdte a minden eldöntő versenynapot, de ezúttal a szerencse elpártolt tőle. A kvalifikáción a top3-ban motorozott, az este első versenyén is ott zárt, azonban a zárófutamon önhibáján kívül már nem sikerült az élbolyba verekednie magát:
„A kvalifikáción összetettben a harmadik lettem, időmérőn a második, azt hiszem, egész jó köröket tudtam összerakni. Remélem, hogy folyamatosan is menni fog, ha tudom tartani a tempómat, és nem hibázok, akkor jó vagyok.” - nyilatkozta a remekül sikerült etap után Liszka Roland.
 
 
A váci versenyző számára az este első versenye is hasonlóan jól alakult, de a második, mindent eldöntő menet alatt keletkezett emberi akadállyal szemben az erős nyers tempót mutató pilóta is tehetetlen volt:
 
„Az első futamon sikerült elhoznom a rajtot, vezettem egy körig, de aztán elakadtam a mátrix névre keresztelt akadályban. Elvesztettem a vezető pozícióm, és a verseny hátralévő köreiben a harmadik helyért harcoltam. Hol elvesztettem, hol megszereztem azt, végül sikerült bejönnöm a harmadiknak, de nem voltam igazán megelégedve. Kisvártatva jött a második futam a maga fordított rajtsorrendjével, ahol egy jó start után beszorultam az első kanyarban, és a már említett mátrixban elbukó és áthatolhatatlan akadályt képző versenyzők miatt majd fél percet álltam. Ekkorra már annyi időt vesztettem, hogy a hátrányom gyakorlatilag behozhatatlanná vált. Nem adtam fel, minden erőmmel próbáltam felzárkózni, de a darálóban folyamatosan estek/keltek előttem a többiek, így nem tudtam felérni a pódiumra, és így a középmezőnyben zártam. Másra számítottam, de ez most így alakult. Igyekszem levonni a konzekvenciákat, és erősebben visszatérni!” - nyilatkozta a Laller Racing Dakar Team heroikusan küzdő pilótája.
 
 
Csalódottságra semmi ok, hiszen a fiatal tehetség minden várakozást felülmúlt, és ha Fortuna nem bánik vele mostohán, akkor kontinens elsőséget ünnepelhetett volna. Jól tudja ezt Horváth Lajos „Laller”, Roland csapatfőnöke is, aki rendkívül büszke szélvészgyors versenyzőjére:
 
„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Sajnálom, hogy az óriási eredmény kapujában Rolinak nem volt egy picivel több szerencséje. Ugyanakkor végig, az egész budapesti verseny során rendkívül erős, konstans tempót mutatott, és ismét megmutatta, milyen komoly potenciál rejtőzik benne. Jól látták ezt a pilótánkért a helyszínen nagy számban szurkoló támogatók is, akik hozzám hasonlóan nagyon büszkék Liszka Roland teljesítményére. Ez a verseny csak egy lépés volt azon az úton, amin szeretnénk végigmenni, megvannak az álmaink, megvannak a terveink, és nem tágítunk addig, amíg azok maradéktalanul meg nem valósulnak. Innen is szeretném megköszönni a Papp László Sportarénába kilátogató 9000 ember fantasztikus buzdítását, valódi hidegrázós élmény volt megélni, ahogyan űzték-hajtották a versenyzőnket.” - írta körül a közeljövőt és egyúttal mondott köszönetet Horváth Lajos csapatfőnök.
 
 
forrás: Laller Racing Team
/ 43 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.