A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2022. május 19., csütörtök
Enduro Hírek
/ 38 oldal

Egy év kihagyás és számos sérülés után Szőke Márk ismét Magyar Enduro versenyen indult, s bár a korona kicsit már kezdett lecsúszni a fejéről, megigazította, s újra fantasztikus eredményt nyújtott

Zólyomi Andrea | 2022.05.18, 11:52:00 | Utolsó módosítás: 2022.05.18, 11:52:00

Cimkék:

Szomorú nap köszöntött Kaposvárra.
Számos arc nézte dühösen, vagy csalódottan ahogy Márk újra begurította a motorját a parc ferme területére szombat reggel a Kaposvári (Zselickislak) Enduro Magyar Bajnokság 1-2 fordulója előtt. Nem igazán számítottak rá.
Szomorú nap volt.
De nem Márknak. ????
 
 
Miután a tavalyi évben sípcsonttörése után kényszerpihenőre tette magát, Márk kihagyta a Magyar Bajnokságot, viszont hosszú lábadozás után elindult az Enduro GP-n, ahol három helyszínen is részt vett (Olaszország, Portugália, Franciaország). Maradék erejével még nekivágott itthon a Királyválasztónak, de sajnos a motor szűrője felmondta a szolgálatot verseny közben, s így az elsőről a harmadik helyre csúszott.
 
 
Az idei SuperEndurón szerzett sérülése még nem gyógyult meg, térde folyamatosan felvizesedik, a csontján lévő hajszálrepedések még nem hegedtek be, mégis belevágott az idei kalandba nem kevés félelemmel, ami végig a fejében zajlott a verseny során.
 
„Már régóta a SuperEnduróra edzettem, teljesen átálltam arra az edzésmódra, s megdöbbenve értettem és éreztem meg azt, amit kölyökként felfogni sem tudtam, hogy „mi az a rutin?” s hogy „a rutint egyáltalán hogyan lehet megszerezni??” Azt hiszem valami furcsa elérhetetlen dolognak tartottam, misztikumnak, amikor kevesebb edzéssel magadhoz képest sokkal magasabb szintet érsz el. Aki régóta versenyzik biztosan megérti mire gondolok. Én most jutottam el idáig. Fejben persze tudtam mit kell tenni, sőt már jobban ment mint gyakorlatban, ezért nagyon tartottam attól, hogy átesek a ló túloldalára, de szerencsére nem ez történt.”
A hétvége mindkét napján egy-egy verseny zajlott, s keményen be is ütött a nyári meleg. A pálya tempós, nehéz és veszélyes volt a sérültek miatt, de Mackó hiba nélkül teljesítette, kategóriájában és abszolútban is fölényes győzelmet aratott. Gyenes Emanuel 1 perc 55 másodperccel ért be mögötte, Jager István 3 perc 7 másodperccel ért célba.
A térde persze estére felvizesedett és bedagadt.
 
 
Második nap egyenletes, stabil tempóval teljesítette a távot, összeszedettnek tűnt és láthatólag vissza-vissza tért a régi ereje, magabiztos győzelmet aratott. Így tehát a 2 nap is abszolútban és kategóriájában újra győztesen gurult be a hibátlanul működő Sherco 300 SE Factory motorján. Gyenes Emanuel 2 perc 28 másodperccel ért be mögötte, Jager István pedig 3 perc 54 másodperccel ért aznap célba.

Abszolútban a két nap összetett eredménye alapján 59 másodperccel nyert.
Pontszáma az első és második versenyen a maximum 25+25 lett.
 
 
 
Találkozunk a következő versenyen: Lisovban(SK) június 04-05-én!
 
Forrás: tesztmotor.hu, Boross Évi
Fényképek: Gráf Orsolya

Zólyomi Andrea | 2022.05.17, 12:28:00 | Utolsó módosítás: 2022.05.17, 12:28:00

Cimkék:

A váci illetőségű, Horváth Lajos „Laller” nevével fémjelzett motoros off-road csapatnak nemrégiben nagy megtiszteltetésben volt része. A MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) pótolta az elmaradt enduro díjátadókat, melyen a csapat versenyzőjét, Liszka Rolandot többször is a pódiumra szólították.
 
 
A Laller Racing Dakar Team pilótája 2020-21-re visszamenőleg vehette át a jól megérdemelt bajnoki trófeáit, és egy szép különdíjat is hazavihetett. Még felsorolni is nehéz, Liszka Roland mennyi mindennel gyarapította a saját és csapatának dicsőséglistáját: 2020-ban a másodosztály E1 kategóriájának és csapatversenyének bajnoka, 2021-ben az elsőosztály PRO1-es sorozatának, valamint abszolút értékelésének bajnoka lett, mellette az endurocross bajnokságot is megnyerte. A Vértessy Zsolt vándordíj már csak hab volt a tortán, melyet a MAMS enduro szakága adományoz a széria abszolút győztesének. Horváth Lajos csapatvezető így értékelte a hétvégi „aranyesőt”:
 
 
„Elképesztő, amit Roland a 2021-22-es szezonban letett az asztalra. Mára egyértelműen ő Magyarország legkomplexebb enduro-endurocross motorosa, és az egyik legjobb és legtehetségesebb versenyzője is. Hatalmas terveink vannak a jövőt illetőleg, és már el is indultunk az úton: Roland további fejlődésének érdekében a rendkívül nívós SuperEnduro GP sorozat Európa-kupáján teljesítettünk két futamot, ahol rögtön dobogós helyezésekkel zártunk. A következő lépésben szeretnénk ezt a bajnokságot is megnyerni, majd feljebb lépni a junior vb-re. Nem titkolt célom, hogy egy szép napon mi adjuk majd a magyar motorsport következő világbajnokát. Minden elképzelhető erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy valóra váltsuk ezt az álmot!”
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk

Zólyomi Andrea | 2022.05.03, 10:14:00 | Utolsó módosítás: 2022.05.03, 10:14:00

Cimkék:

Kategóriájában szerzett újabb második hellyel egyre közelebb kerül álmaihoz a 2022-es endurocross Magyar Bajnokságban Hertlik Donoven. A korábbi háromszoros magyar bajnok motoros immár a harmadik futamát zárja a dobogón – ezúttal Szolnokon lett második –, azaz megerősítette a helyét a legszűkebb elitben, és továbbra is harcban van azért, hogy negyedszer is megnyerje a bajnoki címet.

 

 
Ezúttal Szolnokon folytatta idei menetelését az endurocross korábbi háromszoros összetett győztese, Hertlik Donoven. 2022-ben a királykategóriában versenyző motoros már kétszer is dobogóra állhatott, és a kiskunfélegyházi harmadik, majd a béri második hely után a Korda Racing versenyzője a szolnoki bajnoki futamon sem adta alább a második helynél, annak ellenére, hogy a balszerencse megint utolérte egy hatalmas bukás formájában.
 
 
A rajtom most egész jól sikerült, ugyanis a hatodik helyen fordultam. Rövid hajsza után kategóriám második, valamint abszolútban a negyedik helyen motoroztam. Fokozatosan gyorsultam, így utolértem az előttem haladót, és elkezdődött a küzdelem közöttünk az abszolút dobogójáért. Sajnos a pálya nyomvonala valahogy nem feküdt nekem, így a csatában sajnos előbb hibáztam, majd utána hatalmasat buktam, utóbbi miatt nagy fájdalmat éreztem a vállamban és a csuklómban, míg a motoron elhajlott a kormány. Ennek ellenére nem adtam fel, menteni próbáltam a menthetőt, és így sikerült a kategória második helyén célba érkeznem. Rám férne már egy hibátlan futam…” – fogalmazott Donoven, aki két hét múlva, május 14-én és 15-én, Kaposváron folytathatja a nagy menetelést.
 
 
A Korda Racing csapattulajdonosa már csak legyintett, amikor Donovent újabb balszerencséje került szóba, egyedül annak örül, hogy versenyzője sérülésmentesen megúszta a bukást.
 
 
„Hát, úgy tűnik, a múltkor emlegetett pezsgőbontásra még várni kell… Ez már nekem is kezd egy kicsit sok lenni. Donoven mindent megtesz a versenyeken, hogy jól szerepeljen. Az esés benne van a sportban, ám az, hogy még így is másodikként ért célba Donoven, jól mutatja, mennyi potenciál van benne. A királykategória bajnoki címe egyre elérhetőbb közelségben, most már csak egy hibátlan verseny hiányzik” – jelentette ki Korda Erik csapattulajdonos.
 
 
forrás: Korda Racing Kommunikáció

Zólyomi Andrea | 2022.04.26, 11:41:00 | Utolsó módosítás: 2022.04.26, 11:41:00

Cimkék:

Egyre eredményesebben szerepel a 2022-es endurocross Magyar Bajnokságban Hertlik Donoven. A korábbi háromszoros magyar bajnok motoros ugyanis egy harmadik hely után a Béren rendezett versenyen kategóriájában a második helyen végzett, így továbbra is harcban van azért, hogy negyedszer is megnyerje a bajnoki címet.
 
 
Folytatta idei menetelését az endurocross korábbi háromszoros összetett győztese az újabb bajnoki cím felé. Már a szezonnyitón a királykategóriában a legjobb magyarként dobogóra állhatott Kiskunfélegyházán a Korda Racing versenyzője, ám most a harmadik bajnoki hétvégén még ezt is sikerült Hertlik Donovennek felülmúlnia. A fiatalember ezúttal Béren száguldott, és a kétórás futam végén annak ellenére végzett kategóriája második helyén, hogy a verseny felétől ismételten technikai gondokkal kellett megküzdenie.
 
 
A pálya előző éjjel rendesen meg lett locsolva, így reggel elég csúszós és saras volt, ám a jó időnek köszönhetően napközben elég jól felszáradt, így a két órás futamra tökéletes lett a talaj. A rajtom közepesen sikerült a hetedik helyen fordultam az első kanyarban, de hamar előzni tudtam. Jött a hajsza a győzelemért, egyre jobb volt a tempóm, a kategória második helyén voltam, amikor utolért a balszerencse, és egy hiba miatt sajnos tőből letört a hátsó fékpedálom a futam felénél. Így visszavettem kicsit, hiszen a hosszú csúszós és saras lefelékben azért volt hiányérzetem a hiányzó fék miatt. Igyekeztem tempót diktálni amennyire csak tudtam, így sikerült a kategória második helyét megőriznem, és be tudtam fejezni a futamot – fogalmazott Donoven, aki a hétvégén, Szolnokon folytathatja a nagy menetelést.
 
 
A Korda Racing csapattulajdonosa szerint már nem is hinné el, hogy Donovent valamilyen technikai gond ne hátráltatná egy versenyen.
 
 
„Lassan megfogadom, hogy pezsgőt bontok, ha egy futamon nem kell valamilyen gonddal megküzdenie Donovennek. Az, hogy hátsó fék nélkül is második lett a kategóriájában és ott van a bajnoki címért küzdők között, mutatja meg pontosan, hogy versenyzőnk felkészülésével, tudásával semmi probléma. Egyszer pedig talán a balszerencse is leszáll mögüle” – jelentette ki Korda Erik csapattulajdonos.
 
 
Szöveg és fotó: Korda Racing Kommunikáció

Zólyomi Andrea | 2022.04.06, 11:01:00 | Utolsó módosítás: 2022.04.06, 11:01:00

Cimkék:

Nagy várakozással készült a Tamásiban rendezett enduro Európa-bajnoki viadalára a magyar endurocross egyik legjobbja, Hertlik Donoven. A korábbi háromszoros magyar bajnok motoros számára hamar véget ért sajnos a sportágban való bemutatkozása, ugyanis a második kör cross tesztjén történt kicsúszása miatt olyan sérülést szenvedett a motorja, hogy fel kellett adnia a további versenyzést. A Korda Racing versenyzője ugyanakkor úgy véli, így is rengeteget tanult a hétvégén.

 

 
Noha remekül indult Hertlik Donovennek az idei endurocross bajnoki szezon – a harmadik helyen végzett az idénynyitón –, úgy tűnik, a szerencse elpártolt tőle. Előbb egy betegség miatt nem tudott elindulni a bajnokság második fordulójában, majd az elmúlt hétvégén a Tamásiban rendezett enduro Európa-bajnoki futamon esett ki nagyon bíztató kezdetet követően.
 
 
„Életem első enduro viadalán rögtön egy erős mezőnyben mutathattam volna meg magam. A meghívásos futamban állhattam volna rajthoz, ám a második kör cross teszten sajnos az egyik kanyarban elcsúsztam, és nekimentem egy pályaszéli karónak, ami beakadt a benzincsövembe, és kitépte az injektorból. Nem tudtam folytatni, holott a harmadik helyen álltam… Így én már akkor túl voltam életem első és legrövidebb enduro Eb-futamán, amikor az igazándiból el sem kezdődött. A történtek ellenére nem vagyok elkeseredett, ugyanis legalább volt alkalmam megtapasztalni, milyen is egy ilyen komoly nemzetközi viadalon egy versenyhétvége” – állította Donoven.
 
 
A Korda Racing csapattulajdonosa szerint versenyzőjének hatalmas pechje volt, de őszintén reméli, hogy legközelebb már a futamon is képes lesz hasonló eredményre, mint most a szabadedzésen.
 
 
„Igazán kicsi hiányzott ahhoz, hogy Donoven az Eb-mezőnyben is maradandót alkosson. Számára új terepen is bizonyított, és ha csak egy kicsit szerencsésebb, a motor nem sérül meg. Addig igencsak versenyképes volt, így biztos vagyok abban, hogy a megsérült benzincső egy remek nemzetközi sikertől fosztott meg minket” – jelentette ki Korda Erik csapattulajdonos.
 
 
Korda Racing Kommunikáció
/ 38 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.