A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2022. november 26., szombat
Enduro Hírek
/ 41 oldal

Zólyomi Andrea | 2022.11.14, 09:41:00 | Utolsó módosítás: 2022.11.14, 09:41:00

Cimkék:

A #155-ös rajtszámot viselő, még mindig csupán kilenc esztendős Kovács Ferenc Richárd a kategóriaváltás utáni első évében is a Béta Motorsport Egyesület versenyzője maradt. Az ifjú pilóta 2022-ben sem vette el a gázt, és a Full-Gas-Ipone Magyarország Nyílt Endurocross Bajnokság ifi 65 cc-s kategóriájának összetett harmadik helyén végzett.
 

Ricsi tavaly még egy elektromos KTM nyergében teljesítette első endurocross szezonját, amelynek végén a második helyen zárta a bajnokságot. A 2022-es évadot már egy benzines KTM 65 SX-el kezdte meg, ami duplán nehéz feladat elé állította a fiatal versenyzőt. Nem csak egy erősebb technikát kellett megszoknia, de még az elektromos hajtásról is át kellett állnia fejben. Az eredményeit elnézve ezt egész jól abszolválta!
 


A Full-Gas-Ipone Magyarország Nyílt Endurocross Bajnokság idén hat helyszínre látogatott el, ez összesen 12 futamot jelentett az ifi mezőny számára, amelyeket az 50-es és 65-ös technikákkal rajthoz álló versenyzők egyszerre teljesítettek. Ricsi az összes versenyen a dobogós helyek környékén ért célba, legjobb eredménye egy második hely, míg a legrosszabb egy ötödik pozíció volt. Az egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, amely az év végi összetett értékelésben az előkelő harmadik helyet jelentette.
 
 
Kovács Ferenc Richárd ezen kívül Magyarország Nyílt Nemzeti Superenduro Kupasorozatában is gyűjtötte a tapasztalatokat, valamint a kilométereket. Az endurocrosstól eltérő lebonyolítás miatt hozzá kellett edződnie az új kihívásokhoz és az ismeretlen pályákhoz is. Ennek a kupasorozatnak csupán három állomása volt, ebből Ricsi két fordulót teljesített. A Hungexpón rendezett második állomáson a negyedikként, míg a nagytarcsai zárófordulón a harmadikként intette le a kockás zászló. A két futamon szerzett pontjaival negyedikként rangsorolták, így ebben a szériában is az élmezőnyben foglalhat helyet.
 
 
Bár a 2022-es versenyszezonnak már vége, a munka természetesen folytatódik. Hamarosan lebonyolításra kerül a díjátadó ünnepség, sőt a Mikulás kupa is, majd következhet a téli felkészülés. 2023-ban Ricsi a tervek szerint több fronton is megméreti majd magát: az Endurocross Ob 65 cc-es kategóriája mellett a Superenduro Kupasorozatban is teljes szezont futna, gyakorlásképpen pedig több motocross versenyen is elindulna.
Kovács Ferenc Richárd és családja ezúton is szeretné megköszönni minden támogatójának az egész éves segítséget és bizalmat, valamint a felkészítést és versenyeztetést lebonyolító Vágó Norbertnek, illetve a versenyek lebonyolítását minden rendezőnek.
 
Írta: Háfra Zsolt
 

Fotók: Miller Photostudio / Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2022.11.07, 09:41:00 | Utolsó módosítás: 2022.11.07, 09:41:00

Cimkék:

Kedves Endurosok!

 
A 2022-es versenyévad díjátadó ünnepsége 2022.12.03.-án kerül megrendezésre Dabason a Gagarin Vendégházban. A rendezvény részleteit az alábbi meghívón találjátok.
Kérünk mindenkit, hogy időben regisztráljon, ezzel is megkönnyítve a szervezők és a rendezvényház munkáját!
 
Az online regisztráció elérhetősége:
Várunk mindenkit sok szeretettel!
 
MAMS ENDURO
 

Az elmúlt hétvégén Liszka Roland, a Laller Racing Dakar Team legfiatalabb versenyzője a piliscsévi Királyválasztón állt rajthoz. A tét nem kevesebb volt, mint a Magyar Endurocross Bajnokság összetett bajnoki címe!

Zólyomi Andrea | 2022.11.02, 09:14:00 | Utolsó módosítás: 2022.11.02, 09:14:00

Cimkék:

A váci sportoló nem hazudtolta meg magát, hiszen zsenge kora ellenére magabiztos versenyzést mutatott be, és pályafutása során először megnyerte a speciális képességeket igénylő, és a szezon fénypontjának betudható kétórás Királyválasztót:
„Az egész versenysorozatban csak Piliscséven van SuperPole, ami egy nagyon nehéz műfaj. Már annak is örültem, hogy ezt sikerült megnyernem, hiszen több korábbi, óriási tapasztalattal rendelkező bajnok is rajthoz állt. A kvalifikáció után mindössze két órám volt helyrerázódni, majd jöhetett a futam, én pedig már korábban elterveztem, hogy honnan rajtolok. Ez nem igazán adta ki, így visszaestem a harmadik helyre, de gyorsan megkezdtem a felzárkózást. Nemsokára már az éllovas nyomában haladtam, jól tartottam magam, a leggyorsabb voltam a pályán. Egy óra elteltével kijöttem tankolni és légszűrőt cserélni, majd fél perc hátrány tudatában mentem neki az utolsó órának. Mikor a legfőbb ellenfelem is kiállt tankolni, átvettem a vezetést, és már nem is adtam ki a kezemből, ami azt jelentette, hogy 2022-ben én lettem a Dombok Királya! Nagyon elfáradtam, de közben rettentően boldog voltam, hogy sikerült. A célban nagyon sokan vártak és ünnepeltek, nem is gondoltam, hogy ennyi ember szurkolt nekem…” - mesélte élményeit a Laller Racing friss bajnoka.
 
 
Horváth Lajos „Laller”, a Laller Racing Dakar Team csapatvezetője rendkívül boldogan nyilatkozott lapunknak az újabb történelmi siker után:
„Ahogy korábban Roland is elmondta, sok-sok éves munka eredményét aratta le ma. Amikor hallottam, hogy nem jön el a tavalyi győztes Stefan Svitko, akkor már tudtam, hogy megcsinálja, mert a tűz folyamatosan ott lobog benne, a kitartása és az alázata a sport iránt pedig megsüvegelendő. A Királyválasztó koronája egy olyan elismerés, amelyről minden magyar off-road motoros álmodik, de minden évben csak egyvalakinek adatik meg, hogy viselhesse. Ez nem csupán a versenyzőnk pályafutásának eddigi legnagyobb sikere, de bízvást állíthatom, hogy a Laller Racing Dakar Team fennállásának is az egyik, ha nem a legfényesebben csillogó aranylapja.
 
 
Nagyon büszkék vagyunk az egész éves teljesítményére, az összetett bajnoki címére, a vándordíjára, valamint a SuperEnduro GP-n újoncként bemutatott bravúrjaira is. Bár a szezon véget ért, mi nem dőlhetünk hátra, hiszen december ötödikén már kezdődik is a SuperEnduro GP világbajnokság Lengyelországban, ahol Rolanddal nagyratörő terveink, céljaink vannak. Minden futamon indulni fogunk, így természetesen a jövő februári budapesti fordulón is. Ezzel kapcsolatban a már most tapasztalható felfokozott izgalmat csak tovább hevíti, hogy a promóter a kisfilmjében Liszka Rolanddal reklámozza a várhatóan teltházas futamot.” - beszélt komoly elismeréssel és izgatott várakozással a hangjában versenyzőjéről a Laller Racing Dakar Team első embere.   
 
Videó itt:

Zólyomi Andrea | 2022.10.27, 11:42:00 | Utolsó módosítás: 2022.10.27, 11:42:00

Cimkék:

A lehető legjobban zárult Hertlik Donoven 2022-es szezonja, ugyanis a korábbi többszörös magyar bajnok endurocrosszos ezúttal második lett kedvenc szakágában összetettben, míg az enduróban szintén kategóriája másodikja lett az éves összesítésben. Két versenyhétvége, két szakág, négy dobogó, közte a már nagyon várt futamgyőzelemmel. Amilyen nehezen indult az év, a végére minden remekül alakult a Korda Racing versenyzője számára.

 

 
Legszebb álmaiban sem gondolta volna Hertlik Donoven és a Korda Racing, hogy a korábbi háromszoros endurocrosszosa ilyen remek szezont zár kedvenc szakágában, valamint bemutatkozó évében az enduróban. Nem titok, nem a legjobban indult Donoven idénye, ám ahogy szakított Miss Balszerencsével, elkezdtek jönni az eredmények. Fokozatosan tanulta az endurót, és amikor már az eredményekre is képes volt odafigyelni, és az év záróversenyére úgy érkezett meg Nagytarcsára, hogy három dobogós és egy negyedik helyet követően összetettben a második helyen állt a kategóriájában. Az idényzárón pedig feltette a koronát az idei teljesítményére, mindkét napon dobogóra állt – egyszer még abszolútban is sikerült a legjobb háromban végeznie –, és ezzel a remekléssel megtartotta a bajnoki második helyét.
 
 
Igazán jól sikerült a nyári felkészülés, elég sokat javultam mindenben, mindez meg is látszódott Nagytarcsán. A mért szakaszokon gyorsultam több másodpercet. Kifejezetten élveztem a versenyzést, még akkor is, hogy egy kört két óra tizenhat perc alatt teljesítettem. Mindkét nap kategóriám második helyét sikerült megszereznem, míg abszolútban előbb a negyedik, majd utána a harmadik helyen végeztem. Nagyon nehezen indult el az év, elég sok problémával kellett meg küzdenem a sok műszaki probléma miatt, az esésekről most ne is beszéljek, de mindezek ellenére év végére felküzdöttem magam a második helyre, amivel nagyon elégedett vagyok – állította Donoven.
 
 
Kedvenc szakágában, az endurocrosszban sem adta alább, és amennyiben a Covid miatt nem kell egy versenyhétvégét kihagynia, akkor úgy érkezett volna a szezonzáróra, Piliscsévre, hogy harcban lett volna a negyedik bajnoki címéért. Ám úgy érkezett az úgynevezett Királyválasztóra, hogy bebizonyítja, szakágának egyik legjobbja. Nos, ahogy azt eltervezte, végre is hajtotta, ugyanis amíg abszolútban harmadik lett, addig kategóriájában megszerezte idei első futamgyőzelmét. Ez pedig azt jelentette, hogy összetettben másodikként zárta a bajnokságot endurocrosszban is.
 
 
Ez volt az utolsó versenyem az idén, ami egyben a KIRÁLYVÁLASZTÓ volt Piliscséven. Egy célom volt, hogy felállhassak a dobogóra, és olyan eredményt elérni, amivel esélyem legyen a Dombok királya koronáját elnyerni. Nos, szinte tökéletes versenyt futottam, igazi embert próbáló pályával, nagy porral és éles gödrökkel, ám még így sem tudtam a koronát elnyerni. Nagyon örülök annak, hogy nem maradtam ebben az évben sem futamgyőzelem nélkül, ráadásul még abszolútban is sikerült a dobogó legalsó fokára felállnom. Úgy érzem,  így is sikerült egy jó évet zárnom, hiszen megnyertem az összetett második helyét, nem pedig elveszítettem az elsőt. Bár, ha az idény elején nem kell kihagynom egy versenyt… Most már mindegy, az év második fele mindenképpen remekül sikerült, és úgy vélem, kihoztam mindent a szezonból. Nagyon szépen köszönöm a Csapatomnak es családomnak az egész évet, az ő támogatásuk nélkül mindez nem sikerülhetett volna – fogalmazott Donoven.
 
 
A Korda Racing csapattulajdonosa nagyon büszke a versenyzőjére, és biztos benne, ha az év elején csak egy kicsit szerencsésebb Donoven, akkor már a debütáló évében megszerezhette volna az enduro szakágban az első, míg endurocrosszban a negyedik magyar bajnoki címét.
 
 
„Ez az az a két ezüst, amire azt mondom, hogy nem egy elvesztett aranyérmet siratok, hanem két megnyert második helyet ünneplek. Donoven fantasztikus második félévet produkált, magabiztosan hozta a dobogós helyezéseket, bizonyítva, hazánk egyik legjobb motorosa. Újabb bajnoki ezüstök kerültek be a csapat zsákjába, ám vallom, hogy ahogy Benyó Máté esetében is, úgy Donoven mindkét második helye is aranyosan csillog” – jelentette ki Korda Erik csapattulajdonos.
 
 
 
Szöveg és fotó: Korda Racing Kommunikáció 

Nem is volt kétséges, hogy ki áll fel a dobogó legfelső fokára Nagytarcsán a Magyar Enduro Bajnokság utolsó helyszínén, hiszen Márk maximális pontszámmal vezette a versenyt

Zólyomi Andrea | 2022.10.21, 09:27:00 | Utolsó módosítás: 2022.10.21, 09:27:00

Cimkék:

Nem csak azért volt különleges ez a verseny, mert két Nemzeti Bajnokság zajlott egyszerre (külön pontozva), hanem azért is, mert a rengeteg technikai malőr ellenére Márk így is simán begurult a célba. „A rövid pálya ellenére az etap hosszúnak tűnt, s magyar viszonylatban jó kis verseny zajlott Nagytarcsán. A Magyar és a Szlovák bajnokság egyszerre zajlott, így kb. 200 versenyző hajtott a trónért, s a depó is színvonalasabb volt mint az általában megszokott. „ – kezdi mesélni Márk.

 

 

 

 

„A motorral szívtam mint a torkos borz. Péntek délelőtt szépen leellenőrizve, lemosva, csillivilli versenyre készen tettem be az autóba a Sherco-t, s ahogy kivettem újra le akartam ellenőrizni mielőtt leadtam volna, erre elszállt a gyújtás. Két és fél órát molyoltunk felette a sötétben mire rájöttünk, hogy egy szétkopott kábel okozta a problémát. Őrjítő volt.
 

Szombaton az első moose ment szét, így toltam le a versenyt, s nagyon bele kellett húznom, hogy miharabb beérjek, mert haza kellett zúzni egy új moose-ért és gyorsan kicserélni.
Vasárnap pedig miért ne, a kéményt vertem oda, és ahelyett kellett egy újat feltenni. „

 

 

EREDMÉNY: Első helyezett Szőke Márk, második helyezett Hertlik Donoven, harmadik helyezett Brenner Ádám

 

 
- Most, hogy megszületett a kisfiad, folytatni fogod a motorozást?
„Tény, hogy Zsombor átalakította az életem, és sok erőmet elveszi az iskola, a munka, az edzések.
Úgy érzem mindent elértem már amit akartam, azon kevés Magyarok közé tartozom, akik az offroad kategóriában kimaxolhatták e sport minden ágát, voltam Enduro Király, Magyar Motocross Bajnok, Magyar Endurocross Bajnok, s Magyar Enduro Bajnok is ráadásul mindben Királykategóriában. Nem tudom, hogy ezt hova lehetne fokozni. Az biztos, hogy most szeretném kiélvezni, hogy apuka vagyok, minél több időt szeretnék tölteni a családommal, de persze azért születnek új tervek is, viszont erről most még korai beszélni.” – mosolyog Márk.
 
 

 

 

Márkkal találkozunk legközelebb szombaton a Piliscsévi Királyválasztón, ahol meglátjuk kinek a fejére kerül a Korona.

 

 

 

 

 

 

Drukkoljunk Márknak!

 

 

forrás: Szőke Márk

/ 41 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.