A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. december 15., péntek
Motocross Hírek
/ 14 oldal

Zólyomi Andrea | 2017.10.11, 09:15:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.11, 09:15:00

Cimkék:

A 19 éves győri motorversenyző emberfeletti akaraterővel vágott neki a magyar motokrosszbajnokság utolsó fordulójának. Négy hete eltört csuklója sem hátráltatta, hogy negyedszer is magyar bajnok legyen. A HTS team ezzel triplázott 2017-ben.
 
Varga Imre, a peresztegi HTS Team motorversenyzője átélhette idén a mennyet és a poklot is. A kétszeres magyar krosszbajnoknak kivételes szezonja volt, hiszen amellett, hogy idehaza nem volt ellenfele saját kategóriájában, nemzetközi mezőnyben hatalmasat lépett előre. Egy váratlan és bosszantó sérülés azonban az egész éves munkáját zárójelbe tette, ami miatt kérdéses volt az indulása a hétvégi záróversenyen.
 
Nyársapáton találkozott a hazai motokrosszozás krémje, hogy pontot tegyenek a 2017-es szezonra, és fény derüljön a felnőtt kategóriák bajnokaira. Varga, a győriek kiválósága óvatosan kezdte a napot, a szabadedzést nem teljesítette, hogy óvja a még nem teljesen összeforrt csuklóját. Az időmérőn a harmadik leggyorsabb körrel minősítette magát a futamokra, ami már önmagában szenzációnak számít 1 hónap kényszerpihenő után.
 
 
34 pontos előnye birtokában lényegében csak célba kellett érnie az első futamban, hogy harmadszor is bajnoknak mondhassa magát, de ő ennél sokkal többet várt magától, és sokkal többet is tett, mint amire bárki számított. Mindkét futamban erőn felül teljesített, és végül a dobogó harmadik helyén zárta a nyársapáti viadalt. 2017-ben így újra Varga Imre lett az Élsport MX2-es kategória magyar bajnoka.
 
“Hosszú és nehéz volt számomra ez az év, a gyáli sérülésemmel pedig nagyon bizonytalan helyzetbe hoztam magam és a csapatot. Nem volt B-terv, mindenképpen indulni szerettem volna az orvosaim intő szavai ellenére. Megcsináltam, pedig sokan nem hittek benne, hogy ez sikerülhet egy négy hetes csuklótöréssel. Még magamnak is meglepetés volt, hogy tudtam tartani az élmezőny tempóját. Köszönöm az egész éves segítséget a csapatomnak, a családomnak, a barátoknak és szurkolóknak. Nélkülük nem sikerült volna.” - mondta meghatottan a leintés után az immáron háromszoros motokrosszbajnok.
 
A HTS Team újra sikeres évet zárt a hazai sorozatban, hiszen Varga mellett további két versenyzőjük is bajnok lett. Hugyecz Erik (25) az MX Open kategória titulusát szintén a nyársapáti viadalon biztosította be, miután mindkét futamban a második pozícióban ért célba, legnagyobb riválisa előtt. Kiss Márk (17) a Junior MX2-esek között nem talált idén legyőzőre, de ő már egy héttel korábban, az utánpótlás sorozat kaposvári záróversenyén felért kategória csúcsára. Kiss a felnőttek között a második helyen végzett.
 
 
Az egyéni küzdelmek ezzel lezárultak magyar motokrosszbajnokságban, de az év legnagyobb versenye még hátra van. Október 15-én Tápióbicskén kerül megrendezésre a csapatverseny, ahol háromfős csapatok mérkőznek meg a nagy presztízsű csapatbajnoki címért.
 
 
Az Élsport MX2 magyar bajnokság végeredménye:
1. Varga Imre (HTS Team) - 222 pont
2. Kiss Márk (HTS Team) - 180 pont
3. Ragats Roland (Motoaction Monpet Team) - 179 pont
4. Kruss Károly (MAMI Team Fehér) - 178 pont
5. Tompa Krisztián (Yamaha) - 138 pont
 
Az MX Open magyar bajnokság végeredménye:
1. Hugyecz Erik (HTS Team) - 223 pont
2. Szőke Márk (Motoaction Monpet Team) - 204 pont
3. Déczi Balázs (Husqvarna Maurergép Racing Team) - 169 pont
4. Pergel Márk (DSF Extrém SE) - 154 pont
5. Szvoboda Bence (HTS Team) - 140 pont
 
A Junior MX2 magyar bajnokság végeredménye:
1. Kiss Márk (HTS Team) - 232 pont
2. Klausz Norbert (KTM OKR Team) - 199 pont
3. Kalász Zsombor (REMX Motocross SE) - 166 pont
4. Lévai Csaba (Hell KTM Kecskemét Team) - 142 pont
5. Harcsa Márk (MAMI Team Fehér) - 114 pont

A 17 éves tolnai versenyző harmadszor ért fel sportága csúcsára. Dominált a hazai junior sorozat királykategóriájában.

Zólyomi Andrea | 2017.10.03, 12:15:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.03, 12:36:00

Cimkék:

Kaposváron zárult le a 2017-es országos junior motokrosszbajnokság. Kiss Márk, a HTS Team korábbi kétszeres junior bajnoka 31 pontos előnnyel várta az utolsó összecsapást, vagyis elég volt számára egy biztonsági motorozás az első futamban, hogy a 85 köbcentis kategória után a junior divízió királykategóriájában, az MX2-esek között is bajnok legyen.
 
Kiss csapattársa személyében egy újabb veszélyes kihívót kapott Kaposváron, így egyáltalán nem volt sétagalopp számára a verseny. A 15 esztendős Jakob Kristófnak ez volt az első viadala az MX2-esek között, ő idén 85 köbcentiben szerepelt rendkívül eredményesen rangos nemzetközi viadalokon. A jövőben komolyan számolni kell a veresegyházi üdvöskével, mert már debütáló versenyén a kategória krémjének a fejére nőtt: kreatív íveken motorozott, jó tempót diktált, és a nap végén a második helynek örülhetett.
 
 
A bajnoki címre hajtó Kisst azonban nem hozta zavarba ifjú csapattársa tündöklése, hiszen egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az ácsi első forduló kivételével hibátlanul vette a hazai junior széria erőpróbáit. Hódmezővásárhelyen, Nyársapáton és Ajkán magabiztos győzelmet aratott, Kaposváron viszont meg kellett elégednie a harmadik helyezéssel a nap végén. Két vendégszereplő, az endurós szakágban vitézkedő Zsigovits Norbert, és a kategóriaújonc Jakob is megelőzte őt, de az ő eredményességük nem befolyásolta a bajnoki címért folytatott harcot, hiszen Kiss legnagyobb ellenfelét maga mögött tartotta.
 
 
“Az első futamban fékhibával küzdöttem, ami miatt majdnem estem egy nagyot. Nem akartam rizikózni, és a biztos célba érésre koncentráltam, hiszen az első futamban szerzett negyedik helyezésemmel megszereztem a bajnoki címet. A második futamban Zsigovits Norbi jobb volt, nem tudtam elkerülni, így második lettem, pedig gyorsabbnak éreztem magam nála. De nem bánkódok, hiszen amiért egész évben dolgoztam, azt sikerült elérnem. Köszönöm a csapatom, a családom és a támogatóim bizalmát, nélkülük nem sikerült volna.” - nyilatkozta a leintés után a frissen megkoronázott Junior MX2-es magyar bajnok.
 
Az idei junior motokrossz sorozat ezzel befejeződött, de a felnőtt bajnokság záró viadalán, illetve a csapatbajnoki versenyen még nyeregbe pattannak az ország legjobb krosszversenyzői.
 
Végeredmény Junior MX2, Kaposvár:
1. Zsigovits Norbert (Gotthard Racing Team) - 50 pont
2. Jakob Kristóf (HTS Team) - 42 pont
3. Kiss Márk (HTS Team) - 40 pont
4. Klausz Norbert (KTM OKR Team) - 38 pont
5. Kalász Zsombor (REMX Motocross SE) - 32 pont
 
A Junior MX2 magyar bajnokság végeredménye:
1. Kiss Márk (HTS Team) - 232 pont
2. Klausz Norbert (KTM OKR Team) - 199 pont
3. Kalász Zsombor (REMX Motocross SE) - 166 pont
4. Lévai Csaba (Hell KTM Kecskemét Team) - 142 pont
5. Harcsa Márk (MAMI Team Fehér) - 114 pont

Fejbúbig érő sárban fejeződött be a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság 2017-es idénye. Szvoboda Bence már nem tér vissza az MX2-esek közé.

Zólyomi Andrea | 2017.09.18, 13:09:00 | Utolsó módosítás: 2017.09.18, 13:09:00

Cimkék:

Tét nélkül utazott el Szvoboda Bence (25) Vranovba, a Buksa/Ados Motokrossz bajnokság befejező állomására. Az MX2-es kategória bajnoki címét az előző fordulóban már begyűjtötte a magyar fiú, az utolsó verseny így igazi örömmotorozást jósolt számára. A pályára megérkezve aztán világossá vált: ez a viadal örömmotorozás helyett túlélőverseny lesz!
 
 
Már a szombati napon eláztatta Vranovot az égi áldás, ami a vasárnapra csak tovább fokozódott. Ilyen körülmények között orosz rulett a motokrossz. Egy jó rajt már fél győzelemnek számít, aki egy másik versenyző mögé szorul, annak elkerülhetetlen, hogy teljesen sáros legyen. Ez nem csak kellemetlen, de veszélyes is - a látási viszonyok korlátozottak, a saras motor csúszik, nehezen irányítható, mintha tükörjégen mennének…egy pillanat alatt bekövetkezhet a baj.
 
 
Szvoboda elrontotta a rajtot, már a második kanyarban beterítették, és így minden egyes méter komoly küzdelem volt a magyar fiúnak. Egész futamidő alatt nagy nyomás alatt harcolt a dobogós pozíciókért, a győzelem azonban elérhetetlen távolságba került számára. A biztosnak tűnő bronzérem az utolsó körben úszott el: egy lekörözött elveszítette uralmát a motorja felett, és Szvobodát is magával rántotta. Mire kiásta motorját az iszapból, egy versenyző megelőzte.
 
 
A második futamot az egyre fokozódó eső miatt törölték, így egy negyedik helyezéssel búcsúzott az MX2-es kategóriától a magyarok legjobbja. A frissen megszerzett titulusának köszönhetően csapata feljebb lépteti, és jövő évtől kizárólag a királykategóriának számító MX1-es géposztályban versenyzik majd, ahol nagyobb teljesítményű motorok, és tapasztaltabb ellenfelek várnak rá.
 
“Nagyszerű évem volt Csehországban. Nyolcból öt versenyt megnyertem, és csak most nem tudtam dobogóra állni. Ha a második futamot megrendezik, akkor talán javíthattam volna ezen az eredményen, de már az első futam is extrán veszélyes volt. Ez a vranovi helyszín mindig tartogat számomra valamilyen kellemetlen meglepetést. Most azért pozitív élményekkel is távozhattam, mert megkaptam a bajnoki címemért járó elismerést, és a csapatomtól az engedélyt az MX1-es kategóriára. Nem lehetnék ennél boldogabb.” - összegezte cseh szezonját az MX2-es kategória 2017-es bajnoka.
 
Szvoboda Bencének egyelőre csak a cseh idény zárult le, hétvégén a németországi ADAC MX Masters fináléján száll nyeregbe.
 
Összetett végeredmény MX2, Vranov:
1. Martin Krc (Csehország, KTM) – 25 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 22 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 20 pont
4. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 18 pont
5. Petr Smitka (Csehország, KTM) – 16 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság végeredménye 8 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 345 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 294 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 228 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 224 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 213 pont
 
 
 

Zólyomi Andrea | 2017.09.15, 11:02:00 | Utolsó módosítás: 2017.09.15, 11:02:00

Cimkék:

Menny és pokol. A hazai motokrossz bajnokcsapat, a HTS Team versenyzőinek mindkettőből kijutott az országos motokrosszbajnokság utolsó előtti versenyén. A nehézségek dacára a bajnoki cím kapujába ért a peresztegi csapat.
 
Gyál, a hazai sorozat negyedik állomása egy rettegett helyszín a versenynaptárban: kicsit olyan, mint a Forma-1-ben Monaco. Speciális vezetési képességeket igényel, hogy a homokos borításán valaki gyors legyen. A precíz motorkezelésen túl brutális állóképességet követel a versenyzőktől. Aki itt nyerni tud, az joggal mondhatja magát a legjobbnak.
 
Szvoboda négy ország legjobbja
 
Szvoboda Bence (25) klasszisához mérten motorozott Gyálon, aki idén csak vendégszereplő a hazai sorozatban. Az edzéseken nem tudták őt legyőzni, és az első futamot is nagy előnnyel nyerte. A második futam elején megijedt, egy technikai hibát valószínűsítve félreállt a pálya mellett, hogy meggyőződjön róla saját szemével. Mikor világossá vált számára, hogy minden a legnagyobb rendben a paripával, újra bekapcsolódott a versenybe, de akkor már a mezőny elment mellette. Őrült tempóban a második helyig tudott felzárkózni, ám a két futam alapján így is ő lett a napi értékelésben a legjobb. Ez volt a tizedik diadala a szezonban. Nyert idén versenyt az osztrák bajnokságban, Szlovákiában, Csehországban, és most már a hazai bajnokságban is feliratkozott a győztesek közé.
 
 
Hugyecz előnye tovább nőtt
 
A királykategória (MX Open) magyar bajnoki címére Hugyecz Eriknek (25) van a legnagyobb esélye, aki az eddigi négy állomáson a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta. Két győzelme mellett két második helyezés szerepel a neve mellett. A Gyálon mutatott teljesítményével tovább nőtt az előnye a pontvadászatban, 15 pont fórral várja az október 8-i szezonzáró viadalt.
 
Kovács a felnőttek között is helytállt
 
A 14 éves Kovács Ádám Zsolt ezen a versenyen mutatkozott be a hazai felnőttek között, és teljesítményével azonnal lehengerelte a szakmát. A világbajnokok között edződő ifjú titán stabilan hozta a második helyezéseket a nap folyamán az MX2-es kategóriában, maga mögé utasítva több rutinos ellenfelét. Egyedül a kategória címvédőjével - és csapattársával -, Varga Imrével nem bírt.
 
 
Csuklótörés és agyrázkódás a nap végére
 
Hogy ne legyen fenékig tejfel a HTS Team élete, arról Varga Imre (18) és Kiss Márk (17) gondoskodott. Varga, miután magabiztos előnnyel megnyerte a gyáli erőpróbát és egy nagy lépést tett az MX2-es bajnoki cím felé, a napot pár freestyle-os bemutató ugrással kívánta lezárni. A mókázásnak egy balul sikerült ugrás vetett véget, a háromszoros magyar bajnokot csuklótöréssel és belső vérzéssel szállították kórházba. Kiss a második futamban szenvedett el egy akkora balestet, hogy semmire nem emlékezett a versenyből. Becsületére váljon, ilyen állapotban is befejezte az etapot, és megmentette összetettbéli negyedik helyezését.
 
 
A motokrosszos idény a vége felé közeledik. A HTS Team számára két magyar erőpróba maradt hátra az idei szezonból. Október 8-án Nyársapáton, október 15-én Tápióbicskén szállnak újra nyergbe versenyzőik.
 
 
Végeredmény Gyál, MX Open kategória:
1. Szvoboda Bence (HTS Team), 47 pont
2. Hugyecz Erik (HTS Team), 45 pont
3. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 42 pont
4. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 36 pont
5. Firtosvári Gábor (Motomax SE), 32 pont
 
A magyar bajnokság állása, MX Open kategória:
1. Hugyecz Erik (HTS Team), 179 pont
2. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 164 pont
3. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 138 pont
4. Pergel Márk (DSF Extrém SE), 123 pont
5. Szekeres Zsolt (1WD Motorsport Egyedület), 100 pont
 
Végeredmény Gyál, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 50 pont
2. Kovács Ádám Zsolt (HTS Team), 42 pont
3. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 42 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 36 pont
5. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 32 pont
 
A magyar bajnokság állása, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 184 pont
2. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 150 pont
3. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 148 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 136 pont
5. Lévai Csaba (Hell KTM Kecskemét), 115 pont

Zólyomi Andrea | 2017.08.24, 09:58:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.24, 09:58:00

Cimkék:

A MAMS motocross szakága ez év májusában körlevél formájában kereste meg a hazai motocross sport csapatait, egyesületeit a csapat világbajnokság kapcsán. A korábbi évekhez hasonlóan a szakágnak idén sem áll rendelkezésre saját forrása a költségek fedezésére, viszont mint szakágvezető, fontosnak tartottam azt, hogy biztosítsam a lehetőséget azon versenyzők számára, akik ennek ellenére érdekeltek az ügyben.
 
A csapat vezetésével Firtosvári Gábort - a motocross szakági tanács egyik tagját - bíztam meg. A legkézenfekvőbb gondolat a tavalyi csapattagok felkeresése volt, közülük Szőke Márk azonnal igent mondott, a másik két csapattag viszont hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy nem tud élni a lehetőséggel sajnos és nem is tervezték idén ezt az eseményt csapatukkal. Mint utóbb kiderült sajnos Hugyecz Erik közben lesérült, Szvoboda Bence pedig nem rendelkezik a szükséges motorkerékpárral.
 
További egyeztetés és megbeszélés után számos kiváló versenyzőt kerestünk meg ismét, aminek eredményeképp hivatalosan is bejelenthetem, Firtosvári Gáborral és - az Erdélyben élő fiatal tehetséggel -Tompa Krisztiánnal lett teljes a magyar válogatott keret. Ők fogják tehát képviselni hazánkat a szeptember 30. és október 1.-i Nemzetek Motocross Világbajnokságán az angliai Matterley Basin pályáján. Mivel Gáborral már versenyzőként kell számolnunk, a csapatvezető szerepét így magamra vállaltam.
 
 
Azt gondolom, hogy egy igazán jó csapatnak sikerült összeállnia, akik méltán képviselik majd hazánkat és a magyar csapat szponzorait Nagy Britanniában. A versenyzéstől és teljesítménytől függetlenül egy másik fontos feladat is megvalósul ismét, mégpedig a sportdiplomáciai kapcsolatok ápolása, valamint a nemzetközi motocross sport keringésében való részvétel.
 
Szakágvezetőként sok sikert és balesetmentes versenyzést kívánok, csapatvezetőként pedig eredményes versenyzést reális célokkal!
 
Sportbaráti üdvözlettel,
ifj. Kerner László
szakágvezető
/ 14 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.