A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. július 16., hétfő
Motocross Hírek
/ 20 oldal

Hugyecz Erik (26) menetel hetedik magyar bajnoki címe felé. A HTS Team motokrosszosa két versenyből kettőt nyert idén a hazai bajnokságban. Kiskunlacházán sem talált legyőzőre.

Zólyomi Andrea | 2018.05.15, 13:11:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.15, 13:11:00

Cimkék:

Hugyecz Erik nem lassít a magyar motokrosszbajnokságban. A nyáregyházi nyitányt magabiztos fölénnyel nyerte az élsportolók MX2-es kategóriájában, Kiskunlacházán, a sorozat második állomásán pedig tovább növelte előnyét. Az egykori Európa-bajnoki résztvevő, világbajnoki pontszerző krosszos szédületes tempót diktál, még az MX Open kategória erősebb motorjaival versenyző ellenfelei is nehezen kerülnek elé.
 
 
“Tavaly én nyertem meg az MX Open kategória bajnoki címét, de idén újra a kisebb kategóriában indulok, hogy helyettesítsem a sérülés miatt versenyezni nem tudó csapattársamat, a kategória címvédőjét, Varga Mimót. Szerintem jót tett nekem a váltás, a kisebb teljesítményű MX2-es motoron sokkal gyorsabbnak érzem magam. Idén a célom, hogy a HTS Team-nél tartsuk ennek a kategóriának a bajnoki címét. Eddig minden terv szerint alakul.” - mondta Hugyecz.
 
Hugyecz-re nagy nyomás hárul az évben, hiszen csapata sérülés miatt két ütőképes versenyzőt is elveszített rövid idő alatt, így neki kell a hátán vinni az istállót. Varga egy edzésen szenvedett nagy balesetet, Szvoboda Bence, az MX Open kategória bajnoki címének várományosa pedig csuklótörés miatt hiányzik a mezőnyből. Hugyecz-nek maradt tehát egyedül esélye idén, hogy az elmúlt években egyeduralkodó peresztegi székhelyű HTS Team-nek szállítsa a bajnoki aranyat.
 
 
Bár Hugyecz mutat egyedül bajnoki formát a bajnokcsapatban, a többi HTS-es versenyző is szépen teljesít. Jakob Kristóf - a peresztegiek legifjabb tagja a maga 15 évével - felnőtteket megszégyenítő tempót diktál, és jelenleg az MX2-es pontvadászat harmadik helyét foglalja el. Kiss Márk, a juniorok tavalyi bajnoka az ötödik helyről várja a folytatást az MX2-eseknél, az MX Open kategória veteránja, a 36 éves Kerese Gábor pedig jelenleg a tabella negyedik helyét foglalja el.
 
A nyári szünet előtt már csak egy fordulót rendeznek a magyar motokrosszbajnokságban, június 3-án Kaposvár látja vendégül a mezőnyt.
 
 
A kiskunlacházi verseny végeredménye, MX2:
1. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 50 pont
2. Denis Polas (Szlovákia, KTM) - 44 pont
3. Déczi Balázs (Magyarország, KTM) - 40 pont
4. Jakob Kristóf (Magyarország, HTS team) - 33 pont
5. Samuel Struk (Szlovákia, KTM) - 32 pont
 
Az MX2-es magyar bajnokság állása 2 forduló után
1. Hugyecz Erik - 100 pont
2. Déczi Balázs - 84 pont
3. Jakob Kristóf - 69 pont
4. Tomas Windisch - 62 pont
5. Kiss Márk - 61 pont

Motocross Európa-bajnokság EMX Open, és EMX 65cc-85cc Délkelet-európai Zóna Kiskunlacháza, 2018. április 28-29.

Zólyomi Andrea | 2018.05.03, 10:30:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.03, 10:30:00

Cimkék:

Amikor Szabó Károly, a Kiskunlacházi Községi Motoros Klub elnöke kitalálta a tavaszi verseny időpontot, valószínűleg nem az volt a célja, hogy komoly szövetségi, sportdiplomáciai lobbizás után bemutathassa, Magyarországon áprilisban is lehet a 30 °C-kal és csontszárazsággal küzdeni egy Motocross EB-n. Pedig, ha így akarja, akkor se sikerült volna jobban. A fairplay jegyében mindent, ami mozgott, legyen az ember vagy gép, egyaránt megütött év első hősokkja. A helyzet iróniája, hogy a pálya egyes lejjebb fekvő, belső foltjain még térdig érő belvíz melegedett, de extra locsolási szünetet kellett beiktatni az EMX Open második futama előtt a nyomvonalról felvert túl nagy por miatt.
 
 
A juniorok 85cc-s géposztályának első futamában Pergel Bence (#21, HUN, KTM) hozta el a rajtot, nyomában szorosan Técsi László Márkkal (#40, HUN, KTM). A két ifjú KTM-es küzdelme az egész 20 perc + 2 körön át zajlott, Técsi folyton beszurkált Pergelnek, végül sikerült megelőznie. A kakaskodásban több mint egy perccel elhúztak a mezőnytől. A második futam ismét a Pergel-Técsi párharcról szólt, ám ekkor Técsi rajt-cél győzelmet aratott. Mindkét futamban Varró Viktor (#14, HUN, Husqvarna) lett a harmadik, így az összetett Európa-bajnoki dobogón a három magyar versenyzőnek egyszerre szólt a himnusz. A bajnokság állását egyelőre két horvát motoros, Partik Ujcic (#6, CRO, KTM) és Luka Kunic (#9, CRO, Yamaha) vezeti, mert annak ellenére, hogy Lacházán csak a hatodik és nyolcadik helyen végeztek, a 2018-as első, görögországi fordulóban már gyűjtöttek pontot.
 
 
Az EMX 65cc kategória változatosabb erőviszonyokat mutatott. Az első futam meglepetéseként a kvalifikációban csak hetedik Simun Ivandic (#88, CRO, KTM) a rajt után az élre tört, és pozícióját a kockás zászlóig állhatatosan védte az őt végig keményen támadó Grósz Gergőtől (#2, HUN, KTM). A második futamot nem bízta Grósz a véletlenre, a rajtgép lecsapódásakor rögtön az élre tört és a célig hajtotta elől a kis KTM-et. Mögötte viszont ádáz harc alakult ki a második pozícióért Ivandic, Ördög Zoltán (#11, ROU, Husqvarna) és Horváth Ádám (#26, HUN, KTM) között. A meccset a horvát crossozó nyerte és harmadik lett Horváth Ádám, amivel ugyanerre a sorrendre beállították az EB forduló 65cc-s végeredményét is: győztes Grósz, második Ivandic, harmadik Horváth. A 85c-hez hasonlóan Görögországból kezdődő EB tabellán Ördög még megőrizte az első helyét, de a lacházi pódiummal nagyon megközelítette őt Simun Ivandic.
 
 
A profi EMX Open szombati edzéseit és a kvalifikációs futamot elemezve Hugyecz Erik (#141, HUN, KTM) teljesítménye sok reményre adott okot. Az EMX 65cc-hez hasonlóan, a csúcskategória első futamában is két versenyző vált ki a mezőnyből: Hugyecz Erik és Martin Michek (#232, CZE, KTM) óriásit motorozott az első helyért. A magyar fiú tökéletes reflexszel hozta el a rajtot, de a cseh hamar a nyakára futott és egy pillanatig sem engedte ki a szorításból. Hajmeresztő akciók után, mindössze két körrel a befutó előtt, a sokat próbált Michek megelőzte Hugyeczet és megnyerte a futamot. Harmadikként Dmytro Asmanov (#2, UKR, Yamaha) gurult át a célon. A második futamban Petr Bartos (#111, CZE, KTM) fordult elsőnek a start után, de két kör múlva már megint Michek vezetett. Hamarosan viszont Hugyecz összekapta magát, és két bravúrral mindkét csehet maga mögé utasította. A KTM-ek uralkodását Asmanov igyekezett megtörni Yamahájával loholva Hugyecz nyomában. Ám a 30 perc + 2 körös versenytáv előrehaladtával sajnos azt kellett látni, hogy Michek ugyanazt a koreográfiát játszotta, mint korábban, és kifárasztásos vadászatban, ismét kevés körrel a vége előtt levette a magyar hőst a győztes posztról. A végső csapással épp jól kalkulált, mert egy bukás miatt piros zászlóval, 4 perccel a hivatalos táv letelte előtt intették le a futamot. A „békés” harmadik hely újra Asmanovnak járt. Mindeközben részben ellopta a show-t Matija Kelava (#97, CRO, KTM), aki kb. féltávnál besokallt egy visszafordítóban és megmártózott a korábban emlegetett egyik belvizes tavacskában, a KTM-et fülig elmerítette, aztán egy kör hátránnyal, gond nélkül célba ért.
 
 
EMX Openben tudták csak tehát megverni a magyarokat: a lacházi MX EB dobogó legfelső fokára Martin Michek, a második és harmadik fokra Hugyecz Erik és Dmytro Asmanov állhatott fel. A hétvége második legeredményesebb felnőtt magyar crossosa Kiss Márk (#515, HUN, KTM) lett, aki összetettben a 14. helyen végzett a különösen erős ukrán, cseh, orosz, horvát, szlovén és szlovák versenyzők mögött.
 
 
Összefoglalásul, minden magyar induló kiválóan helytállt a Motocross Európa-bajnokság kiskunlacházi fordulóján, és remélhetően hasonló lendülettel folytatják a 2018-as kontinensviadal junior és felnőtt Open sorozatát. Az EMX 65-85cc délkelet-európai zóna következő megmérettetése rögtön május 5-6-án lesz, Bulgária világbajnoki motocross centrumában, Sevlievoban. Az EMX Open mezőnye május 12-13-án a nem kevésbé neves Kovelben áll majd legközelebb rajthoz, Ukrajnában.
 
 
Bajnokság állása:
EMX 65-85cc Délkelet-Európa Zóna: http://www.fim-europe.eu/events/513
EMX Open: http://www.fim-europe.eu/events/516

Motocross Európa-bajnokság EMX Open, és EMX 65cc-85cc Délkelet-európai Zóna Kiskunlacháza, 2018. április 28-29.

Zólyomi Andrea | 2018.05.03, 10:27:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.03, 10:27:00

Cimkék:

 

Kiválóan belocsolt pálya. Pontosan előkészített depó. Az európai mezőnynek megfelelő színvonalat mi sem bizonyítja jobban, minthogy a FIM Europe (Európai Motorsport Szövetség) zsűri elnök mindössze 20 perc alatt bejárta és átvette az 1800 m hosszú motocross pályát, minden kiegészítésével együtt, pénteken, majd 10 perc alatt lezajlott a hivatalos rendezői értekezlet. A szakvélemény: kiváló előkészítő munka.
 
 
A 2018-as évre óriásit fejlődött a kiskunlacházi motocross aréna. A ’17-es, kezdő MX EB alapokra építve most szebb és még élvezhetőbb, „készebb” körülményeket biztosított a résztvevőknek. A területen látszott, hogy a belvíz és korábbi sok eső okozta ártalmak elhárításán felül is rengeteg munka van benne.
 
 
Az időjárás a rendezvény elején igen kedvező, meleg, napsütéses tavasszal kedvezett a bemelegítő hangulatú szabadedzéseknek. A junior mezőny láthatóan sokat fejlődött tavaly óta. Az EMX 85cc versenyzői rendesen meglepetést okoztak a profi teljesítményükkel, az őket követő EMX 65cc-sek pedig felhőtlenül száguldoztak a pályán. Az akció sorozatokat minden esetben az EMX Open zárta, ahol – a nézők legnagyobb szórakoztatására –széles palettán sorakoztak fel a motorosok, sebességben és nációban egyaránt. A sok magyar kiválóság mellett köztük volt a cseh Martin Michek (#232, CZE, KTM), aki sokszoros cseh bajnok, jó eredményeket ért el a német ADAC sorozatban és több MX VB futamon is megfordult. Ez a géposztály már a program elején pedzegette, hogy mit lehet komoly crossos tudománnyal kihozni a lacházi terepből.
 
 
Az időmérő edzéseken már sokkal élesebbre fordult a helyzet. A viszonyrendszer szigorodott azzal, hogy a pre-kvali edzésen elért legjobb eredménnyel a kvalifikációs futam rajtsorrendjét lehet beállítani. Ezen a szombati edzésen már eltűnnek a barátságok, stratégiák épülnek és a feszültség körről körre nő, majd a rajtgép lecsapódásával a vasárnapi éles viadalok néző-kényeztető főpróbája zajlik. Az egyik legszebb példa erre, hogy az EMX Open pre-kvalifikációs edzésének legjobb köridejét egészen az utolsó előtti körig Martin Michek vezette, Volodymir Tarasovval (#471, UKR, KTM) és Evgeny Mikhaylovval (#595, RUS, Husqvarna) váltakozva, mígnem a harmadik pozíciót tartó Hugyecz Erik (#141, HUN, KTM) az edzés finisében a Pit Lane-ből kihajtva, mindent egy lap-ra feltéve, egy századmásodperccel javította meg az addig top köridőt, és elvitte a Pole Pozíciót a vetélytársak elől. A felnőttek előtt az EMX 85cc-ben Técsi László Márk (#40, HUN, KTM) és Pergel Bence (#21, HUN, KTM) voltak azok, akik körről-körre javítottak és húzták el az egész társaságot maguk után, míg végül a kettejük párharcából Pergel rövidített bő egy másodperccel jobbat Técsinél.
 
 
Az EMX 65cc kvalifikációs futamában meglepetést okozott a télen Amerikában edző Grósz Gergő (#2, HUN, KTM), aki a rivális Ördög Zoltánt (#11, ROU, Husqvarna) simán maga mögé utasította és tetemes előnnyel ért célba. Az EMX 85cc kategóriában Técsi László egy rontott rajt után másodikként tudott elfordulni az első kanyarban, és a hatalmas tempót diktáló Pergel Bence – aki a magyar bajnokságban rendszerint mögötte szokott végezni – ezúttal nem engedte magát megközelíteni. Técsi akárhogyan erőlködött, a futam végére bele kellett nyugodnia a második pozícióba, és visszavett a sebességből. Zanócz Noel László (#71, HUN, Husqvarna) végig a harmadik helyen motorozott, szorosan mögötte a negyedik helyen üldözte őt Liszka Roland (#78, HUN, KTM). Az utolsó körben végül túl nagy volt a nyomás Zanóczon és Liszka megelőzte.
 
 
Szombati záró futamként következett a verseny király kategóriája, az EMX Open, ahol minden néző a hazai sztár Hugyecz Eriknek szurkolhatott. A nézők ujjongása mellett elvitte a rajtot és teljes rohamban, körről-körre távolodott a mezőnytől, esélyt sem adva a többieknek. Egyszercsak viszont a különbség az első és második pozíció között csökkenni kezdett: a cseh Michek tartalékait begyújtva, lassan közelítette Hugyeczet. Szinte csak pár méterre volt az élen haladó KTM-estől, amikor nem világos okokból a távolság újra nőni kezdett köztük. Az előnyét bőven beállítva, Hugyeczet intették le végül elsőként. A két éllovas harcához csak messziről asszisztált az ukrán, orosz, szlovén, cseh, horvát és magyar válogatott többi tagja. A kis közjáték viszont sokat sejtető momentum volt a vasárnap várhatóakhoz…
 

Szöveg & infó: Lukácsy Fanni , fastlane@fastlanesnc.hu , www.emxhungary.hu
Fotó: Kékesi Zoltán / Keke Fotó , kekefoto13@gmail.com , https://www.flickr.com/photos/kekesizoltan/albums/72157668399240578


Eredmények: Chronomoto , http://www.chronomoto.hu/livetiming/pdf/?eventid=20180428_29_mx_kiskunlachaza

Zólyomi Andrea | 2018.05.02, 10:23:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.02, 10:23:00

Cimkék:

Az utolsó méterekig kiélezett futamokat hozott a Kiskunlacházán megrendezett motokrossz Európa-bajnoki verseny. Hugyecz Erik (26) legjobb magyarként a királykategória második helyén zárta a küzdelmeket.
 
A sikeres tavalyi rendezés után hétvégén visszatért a motokrossz hazai szentélyébe az Európa-bajnokság mezőnye. A szombati edzéseket a magyar színeket képviselő Hugyecz Erik uralta, nem volt olyan pályára menetel, ahol ne ő lett volna a legjobb, így az EMX Open kategóriában megérdemelten hódította el a vasárnapi futamokra a pole pozíciót.
 
 
 
 
A peresztegi HTS Team hatszoros krosszbajnoka vasárnap sem csökkentett a tempón, de a cseh Martin Michek feljebb kapcsolt egy fokozatot, és komoly ellenállásra kényszerítette a magyarok legjobbját. Hugyecz remek startokat vett, és mindkét futam első felét ő uralta. A szintén hatszoros cseh bajnok, és az EMX Open sorozat korábbi győztese viszont jobban bírta a végjátékot, így mindkét futamban Hugyecz előtt végzett.
 
 
- Kimotoroztam magamból a maximumot, és bár a tempóm megvolt a győzelemhez, erőben jobban bírta a végét Michek. Nem vagyok csalódott ezzel a második hellyel sem! Nem szégyen jobbtól kikapni, és ma Martin volt jobb. Örültem, hogy hazai közönség előtt képviselhettem Magyarországot egy ilyen rangos eseményen, és örülök annak is, hogy dobogóra állhattam. - összegezte a vasárnapi napot a saját szemszögéből Hugyecz.
 
A két futam összesítése alapján Martin Michek nyerte tehát az EMX Open Európa-bajnokság második állomását Kiskunlacházán, és ezzel az összetett pontversenyben is átvette a vezetést. Hugyecz a tavalyi év után újra a dobogó második fokára állhatott fel, de mivel ő nem teljesíti a teljes EB-kiírást, a bajnoki pontvadászatban nem áll előkelő helyen. A harmadik helyen az ukrán Dimitro Aszmanov végzett.
 
 
A felnőttek mellett a juniorok is szerephez jutottak Kiskunlacházán. A 65 köbcentisek küzdelmeit Grósz Gergő nyerte, a 85 köbcentiseknél Técsi László Márk diadalmaskodott. Számukra ez a verseny a dél-kelet-európai zóna egyik selejtező állomása volt.
 
EMX Open, Kiskunlacháza - végeredmény:
1. Martin Michek (Csehország, KTM) - 50 pont
2. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 44 pont
3. Dimitro Aszmanov (Ukrajna, KTM) - 40 pont
4. Jevgenyij Mihájlov (Oroszország, Husqvarna) - 36 pont
5. Petr Bartos (Csehország, KTM) - 31 pont
 
Az EMX Open sorozat állása két forduló után:
1. Martin Michek - 94 pont
2. Jevgenyij Mihájlov - 76 pont
3. Dimitro Aszmanov - 74 pont
4. Petr Bartos - 65 pont
5. Luca Milec - 56 pont
 
HTS Team

A németországi versenyen elszenvedett bukás komolyabb következményekkel járt, mint amire először gondolt a kilencszeres magyar bajnok.

Zólyomi Andrea | 2018.04.27, 11:16:00 | Utolsó módosítás: 2018.04.27, 11:16:00

Cimkék:

Remekül indult Szvoboda Bence számára az idei szezon, dobogóra állhatott a cseh, az osztrák és a magyar motokrosszbajnokságban is. Németországban nem tudta folytatni sikerszériáját, elpártolt tőle a szerencse. A kvalifikáción és az első futamban is nagyot bukott, utóbbi baleset súlyos következményekkel járt.
 
 
- Két csont is eltörött a bal csuklómban, de biztosat majd csak a CT után tudok mondani. Az előzetes vizsgálatok után elmondható, hogy a legjobb esetben is négy hét kényszerpihenőre szorulok, így kénytelen leszek versenyeket kihagyni. Ezzel a sérüléssel sajnos a bajnoki esélyeim elszállni látszanak Csehországban és Magyarországon is. - mondta csalódottan a sérült versenyző.
 
Szvoboda tavaly első magyarként nyerte meg a cseh felnőtt bajnokságot az MX2-es kategóriában, idén egy géposztályt feljebb lépve már az MX1-es kategória trónját ostromolta, a hazai bajnokságban pedig a tizedik egyéni címéért szállt harcba.
 
 
Ezzel a sérüléssel a hétvégén Kiskunlacházán megrendezésre kerülő Európa-bajnoki versenyen sem indulhat, ami azért lehet csalódás a hazai közönségnek, mert tavaly ő nyerte a királykategória futamait. Ha már versenyzőként nem, szakkommentátorként számíthatnak rá a sportbarátok Kiskunlacházán.
 
Sérüléséről és a közelgő Európa-bajnoki versenyről a DigiSport reggeli műsorában beszélt a kilencszeres magyar bajnok: https://www.youtube.com/watch?v=2YFE6njRwuQ&t=336s
/ 20 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.