A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. augusztus 23., szerda
Motocross Hírek
/ 12 oldal

A 25 éves versenyző az Európa-bajnokságon is letette a névjegyét. Kiskunlacházán dupla győzelmet aratott.

Zólyomi Andrea | 2017.07.12, 10:27:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.12, 10:27:00

Cimkék:

10 év után rendezett ismét rangos nemzetközi motokrossz versenyt Magyarország. A házigazda a patinás kiskunlacházi pálya volt, amely a hazai sportélet egyik szentélye. A 8 fordulós Motokrossz Open Európa-bajnokság utolsó állomását jelentette a múlt hétvégén megrendezett viadal, melynek az egyik legnagyobb hazai sztárja a 25 éves Szvoboda Bence volt.
 
 
 
Szvoboda idén sikert sikerre halmoz a cseh, osztrák, és német nemzetközi motokrossz bajnokságokban, az Európa-bajnokságon viszont eddig nem jutott szóhoz - viszont most jött, látott és győzött. A szombati kvalifikációs futamon, majd a vasárnapi két fő futamon is magabiztos előnnyel utasította maga mögé az ellenfeleket, így a nap végén az ő tiszteletére szólt a magyar himnusz.
 
“Nagyon nehéz volt számomra ez a hétvége. A 35 fokos hőség senkit sem kímélt. Engem sem, ráadásul a versenyt megelőző edzésen rakoncátlankodott a pulzusom, ezért nem tudtam jó formában motorozni, hamar elfáradtam. Ennek ellenére sikerült megnyernem a hazai rendezésű Európa-bajnoki versenyt, aminek nagyon örülök. Teljes sorozaton sajnos nem tudtam indulni egyéb kötelezettségeim mellett, de ha jövőre úgy jön össze a támogatás, szívesen harcba szállnék az Európa-bajnoki címért. Ez még hiányzik a gyűjteményemből.” - foglalta össze gondolatait a 9-szeres magyar bajnok.
 
 
A magyar versenyzők kitettek magukért, az első tízbe öt hazai motoros is beverekedte magát. A dobogón Szvoboda mellett csapattára, Hugyecz Erik, valamint a cseh Jonas nedved ünnepelhetett. Az Európa-bajnok az ukrán Vladimir Taraszov lett, a 8 fordulós sorozat végeztével ő gyűjtötte a legtöbb pontot. Mivel a magyar versenyzők csak a hazai rendezésű viadalon indultak, így összetettben nem végeztek előkelő helyen.
 
A felnőtt mezőny mellett az utánpótlás is pályára lépett Kiskunlacházán. A 12-14 évesek (85 köbcenti) versengését Kovács Ádám Zsolt, a 9-11 évesek (65 köbcenti) küzdelmét Zanócz Noel nyerte nagy fölénnyel. Számukra ez a viadal a 6 fordulós selejtezősorozat utolsó állomása volt. Ők két hét múlva a csehországi Loketben vívhatnak meg az Európa-bajnoki címért az EB-döntőn, ahová a kontinens legjobb 40 versenyzője szerzett jogot az indulásra, köztük 5 magyarral. 65 köbcentiben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, 85 köbcentiben Técsi László Márk, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbert kvalifikált a fináléra.
 
 
A kiskunlacházi verseny végeredménye, Open kategória:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, HTS Team) - 50 pont
2. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 44 pont
3. Jonas Kedved (Csehország, KTM) - 38 pont
4. Szőke Márk (Magyarország, KTM) - 34 pont
5. Déczi Balázs (Magyarország, Husqvarna) - 29 pont
 
Az Open Európa-bajnokság végeredménye:
1. Vladimir Taraszov (Ukrajna, KTM) - 298 pont
2. Dimitro Aszmanov (Ukrajna, Yamaha) - 262 pont
3. Petr Bartos (Csehország, KTM) - 164 pont
4. Jonas Nedved (Csehország, KTM) - 151 pont
5. Roman Morozov (Ukrajna, Yamaha) - 116 pont
 
A kiskunlacházi verseny végeredménye, 85 köbcenti:
1. Kovács Ádám Zsolt (Magyarország, HTS Team) - 50 pont
2. Técsi László Márk (Magyarország, KTM) - 44 pont
3. Antonis Sagmalis (Görögország, KTM) - 36 pont
4. Kovács Norbert (Magyarország, KTM) - 35 pont
5. Liszka Roland (Magyarország, KTM) - 29 pont
 
A kiskunlacházi verseny végeredménye, 65 köbcenti:
1. Zanócz Noel (Magyarország, Husqvarna) - 50 pont
2. Nikolics Boldizsár (Magyarország, KTM) - 40 pont
3. Béres Szabolcs (Magyarország, KTM) - 40 pont
4. Matija Sterpin (Horvátország, KTM) - 35 pont
5. Luka Kunic (Horvátország, Kawasaki) - 34 pont
 

Egy kör Szvoboda Bencével a kiskunlacházi pályán: https://youtu.be/FFnPlpaYXg8

 
 
HTS Team

Zólyomi Andrea | 2017.07.10, 11:27:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.10, 11:27:00

Cimkék:

Szombaton sivatagi időjárás, forróság, szél fogadta a Motocross Európa-bajnokság résztvevőit. A gépátvétel után jelentős magyar részaránnyal felálló mezőny 11 ország bő félszáz versenyzőjét vonultatta fel Görögországtól Ausztriáig.
 
Az EMX 85cc kategóriában –dicsőségünkre – Európa egyik legjobb junior motocrossosa, a 2016-ban supercross Európa-bajnok, magyar Kovács Ádám Zsolt (#38, Yamaha) a mért edzésen a legjobb időt futotta, majd a kvalifikációs futam győzteseként megszerezte a vasárnapi futamokra a „Pole Pozíciót”, vagyis az első rajthely választás jogát. Pergel Bence (#214, KTM) idén lépett fel 65cc-ből 85cc-be, és rohamos fejlődés után szombaton már a kvalifikációs futam harmadikjaként intették le.
 
Az EMX 65cc géposztályban klasszis Zanócz Noel (#71, Husqvarna) idén eddig a zóna EB két futamában indult csak, viszont így is a bajnoki pontállás top 10 versenyzője között van. Ez azt jelenti, hogy már bejutott a junior 65cc nagy Európa-bajnoki döntőjébe, amit július 22-23-án az MXGP-vel együtt rendeznek a csehországi Loketben. Kiemelkedő még Nikolics Boldizsár (#93, KTM) teljesítménye, hiszen az utóbbi időben csak itthon és Magyarországhoz közeli versenyeken tudott indulni, mégis a legjobbak közé rangsorolta magát most Lacházán.
 
A felnőttek mezőnyében EMX Openben itt van Kiskunlacházán az EB pontállást vezető ukrán Tarasov (#471, KTM), kitüntetettnek járó piros rajtszámmal. Nem meglepő módon, a mért edzésen ő volt a leggyorsabb, viszont egészen meglepő módon a kvalifikációs futam érdekes eredménnyel zárult: Szvoboda Bence (#521, KTM) és Hugyecz Erik (#140, KTM) mögött csak harmadikként ért célba. Vajon hagyta csak magát az ukrán, hogy aztán vasárnap a közönség előtt vágjon vissza, vagy tényleg komoly kihívóira talált a magyar profi versenyzőkben?
 
Szőke Márk (#795, KTM) a sérüléséből frissen felépülve rajtol az EB-n. A kőszárhegyi MX OB fordulón négy hete törte el a kezét, ezért bár előre várjuk a befutóban, a végeredmény egyelőre talányos.
 
Déczi Balu (#9, Husqvarna) szinte csak nosztalgiából indult ezen az Európa-bajnoki versenyen. Az EB-menő veterán ehhez képest igen jó köridőkkel az ötödik lett a kvalifikációs futamban, pedig már nem is versenyzik a magyar profi ligában.
 
Általánosságban elmondható, hogy a magyar delegáció eddig igen jól helytállt az EB mezőnyben, jelentősen megnehezítve a bajnoki sorozatot végigjáró külföldiek dolgát. A vasárnapi futamok különleges jelentősége az EMX Openben a bajnokavatás, míg EMX 65-85cc-ben a dél-kelet zóna legjobb 10 versenyzőjének kvalifikációja a loketi nagydöntőbe. A fiúknak és lányoknak minden bíztatás kijár, hogy minél többször csendüljön fel a nap végén a magyar himnusz!
 
További információ: www.motoxpo.eu és https://www.facebook.com/motoxpo/
 
Live Timing / Élő időmérés:
http://www.chronomoto.hu/livetiming/channel1/
 
Results / Eredmények:
http://www.chronomoto.hu/livetiming/pdf/?eventid=20170708_09_mx_kiskunlachaza

Zólyomi Andrea | 2017.07.05, 12:55:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.05, 12:55:00

Cimkék:

A nagysikerű MX3 világbajnokság után bő 10 évvel újra Motocross kontinensviadalt rendez Magyarország. A 2017. július 8-9-én, Kiskunlacházán megrendezésre kerülő Motocross Európa-bajnokság az idei sorozat utolsó fordulójaként bajnokavató esemény lesz a felnőtt kontinentális Open, valamint a junior 65cc és 85cc Délkelet Európa zóna kategóriákban.
 
A nagyok 7, a kicsik 5 versenyen vannak már túl, így a mezőny csöppet kiszelektálódott a szezon eleje óta, viszont a bajnoki pontállás alapján még mindig éles a harc az Open, 85cc és 65cc géposztály 2017-es motocross bajnoka címéért. A nevezés pillanatnyi állása szerint 10 ország 60 élversenyzőjét várják Kiskunlacházára a hétvégén. A mezőnyben szép számmal képviselteti magát a magyar delegáció. A junioroknál Zanócz Noel, Béres Szabolcs, Técsi László és Kovács Ádám Zsolt a bajnokság dobogójáért küzdenek. A felnőttek között Déczi Balázs, Hugyecz Erik, Pergel Márk, Szvoboda Bence és Varga Imre célja pedig minél jobban megnehezíteni az MX EB éllovasok dolgát. Bár az ukrán válogatott feltett szándéka kisajátítani a pódiumot, a cseheknek akad még bőven hozzáfűznivalójuk. A névsort és az idei teljesítményeket elnézve, mindenki a legjobb formáját hozza Kiskunlacházára, ami garancia a hajmeresztő összecsapásokra, és hihetetlen crossozásra a terep, ember és gép képességeinek legvégső határán.
 
A Kiskunlacházi Motocross Pálya Budapesttől 40 km-re található, az 51-es úton érhető el. A patinás pálya sík terepen fekszik, az 1800 m hosszú nyomvonalat 15 ugrató és 17 kanyar tarkítja. Kibővített, felújított depó, és megnövelt nézőtér várja a kilátogatókat. Jegyek a rendezvény ideje alatt a helyszínen kaphatók. Az első edzések július 8-án, szombaton 9:30-kor kezdődnek, majd 14:15-től zajlanak a kvalifikációs futamok. Július 9-én, vasárnap 8:30-tól Warm Up, és a 11:00 órai megnyitó ceremóniát követően indulnak a versenyfutamok 11:30-tól 17:30-ig. A szünetekben sem lesz teljes csönd: a STIHL Timbersport favágó bemutatója fogja elkápráztatni a nézőket.
 
Ha az időjárás kegyes marad hozzánk, kicsit felhős, 30°C körüli nyári hétvégének nézünk elébe. Most szombaton és vasárnap tehát várunk a Kiskunlacházi Motocross Európa-bajnoki fordulóra mindenkit, akit bizserget a motorzaj és szédít a benzingőz, mert páratlan versenyben lesz része!
 
További információ: www.motoxpo.eu
 

Nincs, ami megállíthatná a magyar motokrosszost. Sérült lábbal aratott fantasztikus győzelmet.

Zólyomi Andrea | 2017.07.04, 14:53:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.04, 14:53:00

Cimkék:

Szvoboda Bence tiszteletére szólt a magyar himnusz. A hétvégén Opatovban rendezték meg a nemzetközi Buksa/Ados Motokrossz Bajnokság negyedik fordulóját. A 25 éves magyar versenyző idei harmadik győzelmét aratta.
 
Kevés olyan magyar motorversenyző van, aki meghallgathatja Himnuszunkat a dobogó tetején állva. Szvoboda Bence közéjük tartozik. A Csehországban zajló Buksa/Ados széria egyik legnagyobb sztárja ő, az MX2-es kategória egyik favoritja. Az opatovi viadal különösen nehéz volt a magyar fiú számára: motoros edzés közben kellemetlen lábfej- és sarokzúzódásokat szenvedett, emiatt csak egy számmal nagyobb csizmába fért bele a feldagadt lába.
 
 
Szvoboda nem először teljesít szélsőséges körülmények között. Törött lábbal, sérült térddel, agyrázkódással, összeesett tüdővel is vállalta már a versenyzést. Ehhez képest egy kis zúzódás szúnyogcsípésnek tűnhet. Pedig nem volt az, egy teljes hétig mankózni volt kénytelen a 9-szeres magyar bajnok. Az erőnléti edzéseit sem tudta miatta elvégezni, ezzel pedig hátrányba került az ellenfeleihez képest. Opatovban ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények miatt is nehéz dolga volt.
 
A délelőtti edzések saras körülmények között zajlottak le. A szabadedzésen első, a rajthelyekről döntő időmérő edzésen a második helyezést csípte el a magyar fiú. A futamokra aztán megjött a nyári kánikula, ami rohamosan változtatta a pálya állapotát: folyamatosan alkalmazkodni kellett a mezőnynek a változó körülményekhez.
 
 
Szvoboda az első futamban csapattársa és legnagyobb ellenfele mögé szorult. Az egynyomos pályán nem talált előzési lehetőséget, így meg kellett elégednie a második helyezéssel. A második futamban aztán visszavágott: az előzésre egyre alkalmasabb pályán meglátta a kínálkozó lehetőséget, amivel élt is. Egy határozott manőverrel maga mögé utasította francia ellenfelét, aki a futam hátralévő részében csak a hátát látta.
 
A bajnoki címért vívó két rivális azonos pontszámmal zárta a bajnoki sorozat negyedik versenyét, de mivel Szvoboda nyerte a második, az erősebbik futamot, így ő ürülhetett az összetett győzelemnek. Előnye továbbra is 7 pont a sorozat félidejében.
 
 
A július újabb versenyeket tartogat Bence számára, szóval nem lesz ideje a sérülését pihentetni. Hétvégén rendezik Magyarországon az Open EB utolsó állomását, ahol Szvoboda ott lesz a mezőnyben, és újra a győzelmet veszi célba. A hónapban még két Buksa/Ados verseny vár rá, plusz az MXGP Cseh Nagydíja Loketben. Unatkozni nem fog a 9-szeres bajnok, az biztos!

 

 
Összetett végeredmény, Opatov:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, KTM) – 30 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 30 pont
 
Az MX2-es nemzetközi Buksa/Ados bajnokság állása 4 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 187 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 121 pont
5. Martin Krc (Csehország, KTM) – 116 pont
 

Nincs vesztett helyzet a 9-szeres magyar bajnok krosszos számára. A mezőny végéről lett ezüstérmes a cseh bajnokság harmadik állomásán.

Zólyomi Andrea | 2017.06.07, 14:45:00 | Utolsó módosítás: 2017.06.07, 14:45:00

Cimkék:

Szvoboda Bence versenyről-versenyre képes a csodákra. A 25 éves motorversenyző számára nincs lehetetlen. Ha kell, a fogát összeszorítva, a mezőny végéről száguld a dobogóra. Pacovban, a 2017-es nemzetközi cseh bajnokság harmadik állomásán kellett az emberfeletti küzdeni tudása ahhoz, hogy továbbra is ő vezesse az MX2-es kategória pontvadászatát.
 
Az első két állomáson kirobbanó formában motorozott a magyarok legjobbja. Loketben egy első és egy második helyezéssel nyerte a napi összetettet, Dalecinben pedig hibátlan teljesítménnyel, két első helyezéssel lett a legjobb. 8 pont előnnyel érkezett meg Pacovba Pünkösd hétvégéjén, hogy egy újabb lépést tegyen a hőn áhított bajnoki cím felé, amiért már 7 éve rendületlenül küzd.
 
 
A második futamig minden simának tűnt. Szvoboda harmadik idővel zárta a kvalifikációs edzést, pár tizeddel lemaradva csupán a cseh Martin KRC, és a francia Sulivan Jaulin, két legnagyobb ellenfele mögött. Az első futamban minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult. Elsőként jött el a rajtnál, és a fél órás futam leintéséig a maga mögött tudta tartani ellenfeleit. Belülről persze nem volt ennyire sima ez az ütközet.
 
“A futam közepén volt egy komoly holtpontom, de át tudtam lendülni rajta, és az erőm kitartott a végéig. A francia csapattársam nagy tempóval jött mögöttem, bíztam benne, hogy a futam vége felé enyhül a nyomás, de végig kitartott a tempója. Nehéz volt számomra mentálisan és fizikálisan is ez a harc, de bírtam a végéig és egy újabb futamgyőzelmet szereztem.” - összegezte idei negyedik részsikerét a bajnokság magyar éllovasa.
 
 
A második futamra aztán minden Szvoboda ellen fordult. Rögtön a rajtnál hátrányba került, önhibáján kívül. A mellőle induló versenyző korábban indult, még állt a rajtgép, ezért beszorult a rajtkapuba és Bence elé dőlt. Mire kikerülte a hibázó ellenfelét, a mezőny már az első kanyarban volt, a legutolsó helyről kezdhette meg a felzárkózást a magyar listavezető. A vert helyzetben az egyre hevesebben szakadó eső sem segítette Szvoboda dolgát, a csúszós, saras pályán ugyanis sokkal nehezebb az előzés, nem lehet kockáztatni, mert az könnyen bukáshoz vezet. De a magyarok legjobbját nem lehetett megállítani, egymás után érte be az ellenfeleket és végül 36 motorost megelőzve, a negyedik helyen zárta ezt a felvonást.
 
“Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg velem történik. Idén minden olyan jól alakult, azt hiszem törvényszerű volt már ez a balszerencse. Nem volt más lehetőségem, hajtottam, amennyire tudtam. A csúszós pálya nem kedvezett nekem, mert ilyen körülmények között nehéz jó féktávokat venni, általában egy nyom alakul ki, és a motorosok vonatoznak, mint az Forma1-esek Monacóban. Nekem mégis sikerült megtalálni az egérutakat, nem sok hiányzott a harmadik helyhez, pont előttem ért célba a bronzérmes. Úgy érzem, nincs miért sajnálkoznom, kihoztam a mai napból a maximumot, így csak 1 pontot buktam a pontvadászatban.” - értékelte a második etapot a magyar fiú.
 
 
A két futam összesítéséből kialakuló végső sorrendet illetően a francia Sulivan Jaulinnak volt a legnagyobb oka az örömre, két második helyezéssel megnyerte ezt a viadalt, Szvoboda egy első és egy negyedik helyezéssel a második helyen zárt, a harmadik pedig a második futamot megnyerő, de az elsőben csak nyolcadikként végző Martin KRC lett.
 
A bajnokságban továbbra is Szvoboda Bence birtokolhatja a listavezetőnek járó piros rajtszámot, 8 pontos előnye 7 pontra olvadt négy fordulóval (8 futam) a bajnoki sorozat vége előtt.
 
Összetett végeredmény, Pacov:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 44 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 38 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Jakub Teresak (Csehország, KTM) – 31 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 3 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 140 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 133 pont
3. Martin Krc (Csehország, KTM) – 114 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 102 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 92 pont
 
szöveg és fotó: HTS Team
/ 12 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.