A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. október 23., hétfő
Motocross Hírek
/ 14 oldal

Zólyomi Andrea | 2017.09.15, 11:02:00 | Utolsó módosítás: 2017.09.15, 11:02:00

Cimkék:

Menny és pokol. A hazai motokrossz bajnokcsapat, a HTS Team versenyzőinek mindkettőből kijutott az országos motokrosszbajnokság utolsó előtti versenyén. A nehézségek dacára a bajnoki cím kapujába ért a peresztegi csapat.
 
Gyál, a hazai sorozat negyedik állomása egy rettegett helyszín a versenynaptárban: kicsit olyan, mint a Forma-1-ben Monaco. Speciális vezetési képességeket igényel, hogy a homokos borításán valaki gyors legyen. A precíz motorkezelésen túl brutális állóképességet követel a versenyzőktől. Aki itt nyerni tud, az joggal mondhatja magát a legjobbnak.
 
Szvoboda négy ország legjobbja
 
Szvoboda Bence (25) klasszisához mérten motorozott Gyálon, aki idén csak vendégszereplő a hazai sorozatban. Az edzéseken nem tudták őt legyőzni, és az első futamot is nagy előnnyel nyerte. A második futam elején megijedt, egy technikai hibát valószínűsítve félreállt a pálya mellett, hogy meggyőződjön róla saját szemével. Mikor világossá vált számára, hogy minden a legnagyobb rendben a paripával, újra bekapcsolódott a versenybe, de akkor már a mezőny elment mellette. Őrült tempóban a második helyig tudott felzárkózni, ám a két futam alapján így is ő lett a napi értékelésben a legjobb. Ez volt a tizedik diadala a szezonban. Nyert idén versenyt az osztrák bajnokságban, Szlovákiában, Csehországban, és most már a hazai bajnokságban is feliratkozott a győztesek közé.
 
 
Hugyecz előnye tovább nőtt
 
A királykategória (MX Open) magyar bajnoki címére Hugyecz Eriknek (25) van a legnagyobb esélye, aki az eddigi négy állomáson a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta. Két győzelme mellett két második helyezés szerepel a neve mellett. A Gyálon mutatott teljesítményével tovább nőtt az előnye a pontvadászatban, 15 pont fórral várja az október 8-i szezonzáró viadalt.
 
Kovács a felnőttek között is helytállt
 
A 14 éves Kovács Ádám Zsolt ezen a versenyen mutatkozott be a hazai felnőttek között, és teljesítményével azonnal lehengerelte a szakmát. A világbajnokok között edződő ifjú titán stabilan hozta a második helyezéseket a nap folyamán az MX2-es kategóriában, maga mögé utasítva több rutinos ellenfelét. Egyedül a kategória címvédőjével - és csapattársával -, Varga Imrével nem bírt.
 
 
Csuklótörés és agyrázkódás a nap végére
 
Hogy ne legyen fenékig tejfel a HTS Team élete, arról Varga Imre (18) és Kiss Márk (17) gondoskodott. Varga, miután magabiztos előnnyel megnyerte a gyáli erőpróbát és egy nagy lépést tett az MX2-es bajnoki cím felé, a napot pár freestyle-os bemutató ugrással kívánta lezárni. A mókázásnak egy balul sikerült ugrás vetett véget, a háromszoros magyar bajnokot csuklótöréssel és belső vérzéssel szállították kórházba. Kiss a második futamban szenvedett el egy akkora balestet, hogy semmire nem emlékezett a versenyből. Becsületére váljon, ilyen állapotban is befejezte az etapot, és megmentette összetettbéli negyedik helyezését.
 
 
A motokrosszos idény a vége felé közeledik. A HTS Team számára két magyar erőpróba maradt hátra az idei szezonból. Október 8-án Nyársapáton, október 15-én Tápióbicskén szállnak újra nyergbe versenyzőik.
 
 
Végeredmény Gyál, MX Open kategória:
1. Szvoboda Bence (HTS Team), 47 pont
2. Hugyecz Erik (HTS Team), 45 pont
3. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 42 pont
4. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 36 pont
5. Firtosvári Gábor (Motomax SE), 32 pont
 
A magyar bajnokság állása, MX Open kategória:
1. Hugyecz Erik (HTS Team), 179 pont
2. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 164 pont
3. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 138 pont
4. Pergel Márk (DSF Extrém SE), 123 pont
5. Szekeres Zsolt (1WD Motorsport Egyedület), 100 pont
 
Végeredmény Gyál, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 50 pont
2. Kovács Ádám Zsolt (HTS Team), 42 pont
3. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 42 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 36 pont
5. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 32 pont
 
A magyar bajnokság állása, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 184 pont
2. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 150 pont
3. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 148 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 136 pont
5. Lévai Csaba (Hell KTM Kecskemét), 115 pont

Zólyomi Andrea | 2017.08.24, 09:58:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.24, 09:58:00

Cimkék:

A MAMS motocross szakága ez év májusában körlevél formájában kereste meg a hazai motocross sport csapatait, egyesületeit a csapat világbajnokság kapcsán. A korábbi évekhez hasonlóan a szakágnak idén sem áll rendelkezésre saját forrása a költségek fedezésére, viszont mint szakágvezető, fontosnak tartottam azt, hogy biztosítsam a lehetőséget azon versenyzők számára, akik ennek ellenére érdekeltek az ügyben.
 
A csapat vezetésével Firtosvári Gábort - a motocross szakági tanács egyik tagját - bíztam meg. A legkézenfekvőbb gondolat a tavalyi csapattagok felkeresése volt, közülük Szőke Márk azonnal igent mondott, a másik két csapattag viszont hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy nem tud élni a lehetőséggel sajnos és nem is tervezték idén ezt az eseményt csapatukkal. Mint utóbb kiderült sajnos Hugyecz Erik közben lesérült, Szvoboda Bence pedig nem rendelkezik a szükséges motorkerékpárral.
 
További egyeztetés és megbeszélés után számos kiváló versenyzőt kerestünk meg ismét, aminek eredményeképp hivatalosan is bejelenthetem, Firtosvári Gáborral és - az Erdélyben élő fiatal tehetséggel -Tompa Krisztiánnal lett teljes a magyar válogatott keret. Ők fogják tehát képviselni hazánkat a szeptember 30. és október 1.-i Nemzetek Motocross Világbajnokságán az angliai Matterley Basin pályáján. Mivel Gáborral már versenyzőként kell számolnunk, a csapatvezető szerepét így magamra vállaltam.
 
 
Azt gondolom, hogy egy igazán jó csapatnak sikerült összeállnia, akik méltán képviselik majd hazánkat és a magyar csapat szponzorait Nagy Britanniában. A versenyzéstől és teljesítménytől függetlenül egy másik fontos feladat is megvalósul ismét, mégpedig a sportdiplomáciai kapcsolatok ápolása, valamint a nemzetközi motocross sport keringésében való részvétel.
 
Szakágvezetőként sok sikert és balesetmentes versenyzést kívánok, csapatvezetőként pedig eredményes versenyzést reális célokkal!
 
Sportbaráti üdvözlettel,
ifj. Kerner László
szakágvezető

Első magyar motorosként nyerte meg a cseh nemzetközi felnőtt motokrossz bajnokságot.

Zólyomi Andrea | 2017.08.22, 15:13:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.22, 15:13:00

Cimkék:

7 év kemény munkája, és megannyi áldozat meghozta a gyümölcsét: Szvoboda Bence (25) első magyar motorosként megnyerte a Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságot Csehországban. Egy versennyel a sorozat vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert francia riválisával szemben.
 
Kívánni sem kívánhatott volna eredményesebb idényt a magyarok egyik legjobb krosszversenyzője. Szvoboda Bence hét fordulóból ötöt megnyert, a másik kettőn egy ezüst és egy bronzérmet szerzett a 2017-es cseh felnőtt sorozaton. 55 pontos előnye matematikailag ledolgozhatatlan a szezonzáró vranovi összecsapás előtt.
 
 
A stribrói viadalra úgy utazott el a magyar fiú, hogy maximum öt pontot veszíthet bajnoki riválisával szemben. Ez a versenynapon megrendezett két futamon minimum egy első és egy harmadik helyezéssel lett volna megvalósítható. Szvoboda nem bízott semmit a véletlenre, rögtön az elején támadott. Az első futamban két apró hiba, egy lekörözöttben való elakadás, valamint egy motorlefulladás fosztotta meg a győzelemtől. A francia ellenfele nyerte ezt a felvonást.
 
 
A második futamban csak a győzelem volt elfogadható Szvoboda számára, aki még könyörtelenebbül támadott. Az első körben maga mögé utasította Sulivan Jaulint, és innentől az ellenfelek csak a hátát nézhették. Kegyetlen tempóval, folyamatosan szakította le magáról a mezőnyt, a végén pedig megnyugtató előnnyel nyerte a futamot, és pályafutása első cseh bajnoki címét.
 
"7 éve küzdök ezért a címért, de eddig mindig közbejött valami a siker kapujában. Egy kellemetlen sérülés, vagy egy bosszantó technika hiba. Idén pályafutásom legkiegyenlítettebb formáját mutattam, ami nagyban köszönhető a megreformált téli felkészülésemnek. Különösen büszke vagyok erre a titulusra, hiszen Európa egyik legnívósabb profi bajnoksága a cseh, és az osztrák, valamint a magyar bajnoki címeimet szépen kiegészíti. Köszönöm mindenkinek, aki a részese volt valamilyen formában ennek a sikernek.” - mondta a leintés után a magyar versenyző.
 
 
Az idei év még korán sem ért véget Szvoboda számára. A cseh szezonzáró mellett a német ADAC MX Masters, valamint a szlovák bajnokság futamain lesz még látható szeptemberben, a magyar közönség pedig az október 15-én, a tápióbicskei csapatversenyen szurkolhat neki.
 
Összetett végeredmény MX2, Stribro:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Jonas Nedved (Csehország, KTM) – 40 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 33 pont
5. Dusan Drdaj (Szlovákia, Yamaha) – 32 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 7 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 327 pont (már bajnok)
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 272 pont
3. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 210 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 208 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 208 pont
 
fotó: HTS Team

Zólyomi Andrea | 2017.08.08, 11:28:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.08, 11:28:00

Cimkék:

Az időjárás nem kegyelmezett Kaplicében. Az egész nap szakadó eső kiszámíthatatlanná tette a futamok kimenetelét. Szvoboda Bence előnyéből maradt 55 pont.
 
Szvoboda Bence (25) újra dobogóra állhatott a cseh nemzetközi motokrossz bajnokság hétvégi versenyén. Kaplicében az egész nap szakadó eső húzta keresztül a papírformát. A magyar krosszos számára karnyújtásnyira volt az összetett győzelem, vetélytársa hibája miatt végül a bronzérmes lett.
 
Steven Spielberg sem tudott volna fordulatosabb forgatókönyvet írni a hétvégi kaplicei motokrosszversenyről. Minden megtörtént, ami széppé és egyúttal átkozottá tudja tenni a sportot. Kiváló krosszosunk, Szvoboda Bence is felült az érzelmi hullámvasútra a Buksa/Ados motokrossz bajnokság hatodik állomásán. Délelőtt még minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult. A saras szabadedzésen és kvalifikáción a mezőny előtt motorozott, így szezonbéli harmadik pole pozícióját szerezte meg.
 
 
A délutáni futamokra aztán az egyre jobban erősödő égi áldás kiszámíthatatlanná tett minden kört. A motokrosszban, akárcsak a Forma1-ben, az esőben való versenyzés más vezetési technikát és motorbeállításokat követel. Az igazán jó krosszosokat nem tudja zavarba hozni, de vannak olyanok, akik jobbak a sárban, vannak olyanok, akik magukhoz képest sokkal rosszabbak. Szvoboda minden körülmény között képes kihozni magából a maximumot, most azonban ő is megszenvedett a szélsőséges körülményekkel.
 
“Nagyon frusztrált az első futam, nem voltam képes a saját tempómat menni. Már a rajtnál megpecsételődött a sorsom. A negyedik helyen fordultam, két kanyar múlva már bokáig eláztattak az ellenfelek. Átázott kesztyűvel képtelen voltam kellő mértékben szorítani a kormányt, egyszer el is estem amiatt, mert lecsúszott a kezem róla. Nagy bukás volt, meg is ijesztett, így inkább nem kockáztattam a futam hátralévő részében, biztonságos tempóval bejöttem a negyedik helyen.” - mondta a leintés után csalódottan a kilencszeres magyar bajnok.
 
Mivel a motokrosszban két futamot rendeznek egy versenynap, és a két futam összesítése alapján alakul ki a végső sorrend, így még nem volt minden veszve a magyar fiú számára. A bajnokság éllovasához méltó önbizalommal vágott neki a második felvonásnak. Elsőként fordult a rajtnál, és meg sem állt a célig. Magabiztos futamgyőzelmet aratott. Az utolsó körig úgy tűnt, hogy az összetett győzelmet is bezsebelheti, de a második helyen motorozó Richard Sykina bukott, így Tomas Kohut és Sulivan Jaulin is pont annyi ponttal szerzett többet, hogy elsőből harmadik lett Szvoboda a két futam alapján.
 
 
“Mindenáron meg akartam mutatni, hogy ilyen körülmények között is képes vagyok győzni. Mindent megtettem, ami rajtam múlt. Nyertem a futamot, de az összetettet most nem sikerült. Annak örülök a legjobban, hogy ép bőrrel megúsztam, és még mindig van 55 pont előnyöm a bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy ha minden a tervem szerint alakul, augusztus 20-án, a stribrói versenyen cseh bajnok lehetek. Köszönöm szépen a magyaroknak a helyszíni szurkolást, illetve a támogatóimnak és segítőimnek a feltétlen bizalmat. Nélkülük nem működne az én pályafutásom.” - zárta gondolatait a bronzéremnek is önfeledten örülő magyar fiú.
 
A Kaplicében induló többi magyar versenyző is értékes bajnoki pontokkal távozhatott. Az MX2-esek között Varga Imre a 12., Kiss Márk a 24. helyen végzett. Az MX1-es kategóriában Szőke Márk 8. lett. Hugyecz Erik a kvalifikáció agyrázkódást szenvedett, neki ki kellett hagynia a futamokat.
 
Összetett végeredmény MX2, Kaplice:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 45 pont
2. Tomas Kohut (Szlovákia, KTM) – 44 pont
3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
4. Richard Sykina (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 32 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 6 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 280 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 225 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 178 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 178 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 175 pont
 

Zólyomi Andrea | 2017.08.07, 10:34:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.07, 10:34:00

Cimkék:

Sikerrel vette a szlovák motokrosszbajnokság akadályait a HTS Team. Szvoboda Bence (25) és Varga Imre (18) is dobogóra állhatott saját kategóriájában a hétvégi versenyen.
 
A Kassához közeli Mnisek adott otthont a nyílt szlovák MX-bajnokság negyedik, utolsó előtti versenyének. A dombos, kövekkel teli pálya nagy kihívást jelentett még a legjobb krosszosoknak is, amit a 30 fok feletti kánikula tovább fokozott. Hazánk bajnokcsapata, a peresztegi székhelyű HTS Team két kategóriában, négy versenyzővel vágott neki a viadalnak.
 
MX Open: Szvoboda és Hugyecz is az élmezőnyben
 
A királykategóriának számító Open géposztályban a kiskunlacházi EB-n bizonyító két magyar képviselte hazánkat a versenyen. Szvobda Bence és Hugyecz Erik számára is ez volt az első szereplés a szlovák bajnokságban idén. Korábban a versenyütközések miatt nem tudták elfogadni a rendezők invitálását.
 
 
Már az edzéseken látszott, hogy a két magyarral komolyan számolnia kell az Open-mezőnynek, amit többnyire cseh és szlovák versenyzők alkottak. Szvoboda a második, Hugyecz a negyedik leggyorsabb idővel hangolt a délutáni futamokra.
 
A tétre menő megmérettetéseken aztán újra a magyarok nevétől volt hangos a lelátó. Szvoboda mindkét futamban elsőnek fordult, és a versenytáv feléig ő diktálta a tempót. A nyári kánikula aztán térdre kényszeríttette a kilencszeres magyar bajnokot cseh ellenfelével, Filip Neugebauerrel szemben, aki jobban bírta a gyűrődést. Szvoboda két második helyezéssel a második pozícióban végzett az összetett értékelésben.
 
 
Hugyecz első futama nem indult ilyen jól, a középmezőnyből motorozta fel magát a hatodik helyre. A második futamban jobban kezdett az ötszörös magyar bajnok, sokáig a harmadik helyen vitézkedett, de aztán ő is elfáradt. Több helycsere után végül a negyedik pozícióban intette le a kockás zászló, ami az összetett értékelésben az ötödik helyezést jelentette számára.
 
MX2: Varga élete formájában, Kiss balszerencséje
 
Az MX2-es kategóriában is két magyar, Varga Imre (18) és Kiss Márk (17) vette fel a harcot a népes nemzetközi mezőnnyel. Varga, a kategória magyar címvédője bámulatosan motorozott egész nap: jókat rajtolt, bírta az élmezőny tempóját, és komoly párharcokat megnyerve lett a két futam részeredményei alapján a harmadik legjobb motoros Mnisekben. Ez azért is nagy szó az ifjú győri versenyző számára, mert nemzetközi felnőtt mezőnyben még nem állhatott dobogóra.
 
 
Kiss hadilábon állt a szerencsével ezen a napon. Az első futamot egy elektronikai hiba miatt feladni kényszerült, így minden esélye elszállt, hogy a junior MX2-es különértékelésben felállhasson a dobogóra. A második futamban azért megmutatta, hogy képes ő a junior élmezőnnyel felvenni a versenyt, harmadik helyen ért célba, de az első felvonás nullázása miatt csak tizenegyedik lehetett összesítésben.
 
 
A HTS Team Németország, Csehország, Ausztria és az Európa-bajnokság után remekül vizsgázott a szlovák bajnokságban, így nem volt kérdés, hogy a szeptember 3-i fináléra is meghívták őket a rendezők. De addig sem fognak unatkozni, hiszen az augusztusi négy hétvége három versenyt is tartogat a számukra: kettőt Csehországban, egyet Németországban. Most hétvégén Kaplice, a cseh sorozat hatodik versenye esedékes a HTS-es fiúk számára.
 
Végeredmény MX Open, Mnisek:
1. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 50 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, HTS Team) - 44 pont
3. Tomas Simko (Szlovákia, Suzuki) - 36 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont
5. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 33 pont
 
Végeredmény MX2, Mnisek:
1. Tomas Kohut (Szlovákia, KTM) - 47 pont
2. Milan Spicak (Csehország, Husqvarna) - 42 pont
3. Varga Imre (Magyarország, HTS Team) - 34 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) - 33 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) - 33 pont
 
fotó: HTS team
/ 14 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.