A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Motocross Európa-bajnokság EMX Open, és EMX 65cc-85cc Délkelet-európai Zóna Kiskunlacháza, 2018. április 28-29.

Zólyomi Andrea | 2018.05.03, 10:30:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.03, 10:30:00

Cimkék:

Amikor Szabó Károly, a Kiskunlacházi Községi Motoros Klub elnöke kitalálta a tavaszi verseny időpontot, valószínűleg nem az volt a célja, hogy komoly szövetségi, sportdiplomáciai lobbizás után bemutathassa, Magyarországon áprilisban is lehet a 30 °C-kal és csontszárazsággal küzdeni egy Motocross EB-n. Pedig, ha így akarja, akkor se sikerült volna jobban. A fairplay jegyében mindent, ami mozgott, legyen az ember vagy gép, egyaránt megütött év első hősokkja. A helyzet iróniája, hogy a pálya egyes lejjebb fekvő, belső foltjain még térdig érő belvíz melegedett, de extra locsolási szünetet kellett beiktatni az EMX Open második futama előtt a nyomvonalról felvert túl nagy por miatt.
 
 
A juniorok 85cc-s géposztályának első futamában Pergel Bence (#21, HUN, KTM) hozta el a rajtot, nyomában szorosan Técsi László Márkkal (#40, HUN, KTM). A két ifjú KTM-es küzdelme az egész 20 perc + 2 körön át zajlott, Técsi folyton beszurkált Pergelnek, végül sikerült megelőznie. A kakaskodásban több mint egy perccel elhúztak a mezőnytől. A második futam ismét a Pergel-Técsi párharcról szólt, ám ekkor Técsi rajt-cél győzelmet aratott. Mindkét futamban Varró Viktor (#14, HUN, Husqvarna) lett a harmadik, így az összetett Európa-bajnoki dobogón a három magyar versenyzőnek egyszerre szólt a himnusz. A bajnokság állását egyelőre két horvát motoros, Partik Ujcic (#6, CRO, KTM) és Luka Kunic (#9, CRO, Yamaha) vezeti, mert annak ellenére, hogy Lacházán csak a hatodik és nyolcadik helyen végeztek, a 2018-as első, görögországi fordulóban már gyűjtöttek pontot.
 
 
Az EMX 65cc kategória változatosabb erőviszonyokat mutatott. Az első futam meglepetéseként a kvalifikációban csak hetedik Simun Ivandic (#88, CRO, KTM) a rajt után az élre tört, és pozícióját a kockás zászlóig állhatatosan védte az őt végig keményen támadó Grósz Gergőtől (#2, HUN, KTM). A második futamot nem bízta Grósz a véletlenre, a rajtgép lecsapódásakor rögtön az élre tört és a célig hajtotta elől a kis KTM-et. Mögötte viszont ádáz harc alakult ki a második pozícióért Ivandic, Ördög Zoltán (#11, ROU, Husqvarna) és Horváth Ádám (#26, HUN, KTM) között. A meccset a horvát crossozó nyerte és harmadik lett Horváth Ádám, amivel ugyanerre a sorrendre beállították az EB forduló 65cc-s végeredményét is: győztes Grósz, második Ivandic, harmadik Horváth. A 85c-hez hasonlóan Görögországból kezdődő EB tabellán Ördög még megőrizte az első helyét, de a lacházi pódiummal nagyon megközelítette őt Simun Ivandic.
 
 
A profi EMX Open szombati edzéseit és a kvalifikációs futamot elemezve Hugyecz Erik (#141, HUN, KTM) teljesítménye sok reményre adott okot. Az EMX 65cc-hez hasonlóan, a csúcskategória első futamában is két versenyző vált ki a mezőnyből: Hugyecz Erik és Martin Michek (#232, CZE, KTM) óriásit motorozott az első helyért. A magyar fiú tökéletes reflexszel hozta el a rajtot, de a cseh hamar a nyakára futott és egy pillanatig sem engedte ki a szorításból. Hajmeresztő akciók után, mindössze két körrel a befutó előtt, a sokat próbált Michek megelőzte Hugyeczet és megnyerte a futamot. Harmadikként Dmytro Asmanov (#2, UKR, Yamaha) gurult át a célon. A második futamban Petr Bartos (#111, CZE, KTM) fordult elsőnek a start után, de két kör múlva már megint Michek vezetett. Hamarosan viszont Hugyecz összekapta magát, és két bravúrral mindkét csehet maga mögé utasította. A KTM-ek uralkodását Asmanov igyekezett megtörni Yamahájával loholva Hugyecz nyomában. Ám a 30 perc + 2 körös versenytáv előrehaladtával sajnos azt kellett látni, hogy Michek ugyanazt a koreográfiát játszotta, mint korábban, és kifárasztásos vadászatban, ismét kevés körrel a vége előtt levette a magyar hőst a győztes posztról. A végső csapással épp jól kalkulált, mert egy bukás miatt piros zászlóval, 4 perccel a hivatalos táv letelte előtt intették le a futamot. A „békés” harmadik hely újra Asmanovnak járt. Mindeközben részben ellopta a show-t Matija Kelava (#97, CRO, KTM), aki kb. féltávnál besokallt egy visszafordítóban és megmártózott a korábban emlegetett egyik belvizes tavacskában, a KTM-et fülig elmerítette, aztán egy kör hátránnyal, gond nélkül célba ért.
 
 
EMX Openben tudták csak tehát megverni a magyarokat: a lacházi MX EB dobogó legfelső fokára Martin Michek, a második és harmadik fokra Hugyecz Erik és Dmytro Asmanov állhatott fel. A hétvége második legeredményesebb felnőtt magyar crossosa Kiss Márk (#515, HUN, KTM) lett, aki összetettben a 14. helyen végzett a különösen erős ukrán, cseh, orosz, horvát, szlovén és szlovák versenyzők mögött.
 
 
Összefoglalásul, minden magyar induló kiválóan helytállt a Motocross Európa-bajnokság kiskunlacházi fordulóján, és remélhetően hasonló lendülettel folytatják a 2018-as kontinensviadal junior és felnőtt Open sorozatát. Az EMX 65-85cc délkelet-európai zóna következő megmérettetése rögtön május 5-6-án lesz, Bulgária világbajnoki motocross centrumában, Sevlievoban. Az EMX Open mezőnye május 12-13-án a nem kevésbé neves Kovelben áll majd legközelebb rajthoz, Ukrajnában.
 
 
Bajnokság állása:
EMX 65-85cc Délkelet-Európa Zóna: http://www.fim-europe.eu/events/513
EMX Open: http://www.fim-europe.eu/events/516
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.