A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

Nincs, ami megállíthatná a magyar motokrosszost. Sérült lábbal aratott fantasztikus győzelmet.

Zólyomi Andrea | 2017.07.04, 14:53:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.04, 14:53:00

Cimkék:

Szvoboda Bence tiszteletére szólt a magyar himnusz. A hétvégén Opatovban rendezték meg a nemzetközi Buksa/Ados Motokrossz Bajnokság negyedik fordulóját. A 25 éves magyar versenyző idei harmadik győzelmét aratta.
 
Kevés olyan magyar motorversenyző van, aki meghallgathatja Himnuszunkat a dobogó tetején állva. Szvoboda Bence közéjük tartozik. A Csehországban zajló Buksa/Ados széria egyik legnagyobb sztárja ő, az MX2-es kategória egyik favoritja. Az opatovi viadal különösen nehéz volt a magyar fiú számára: motoros edzés közben kellemetlen lábfej- és sarokzúzódásokat szenvedett, emiatt csak egy számmal nagyobb csizmába fért bele a feldagadt lába.
 
 
Szvoboda nem először teljesít szélsőséges körülmények között. Törött lábbal, sérült térddel, agyrázkódással, összeesett tüdővel is vállalta már a versenyzést. Ehhez képest egy kis zúzódás szúnyogcsípésnek tűnhet. Pedig nem volt az, egy teljes hétig mankózni volt kénytelen a 9-szeres magyar bajnok. Az erőnléti edzéseit sem tudta miatta elvégezni, ezzel pedig hátrányba került az ellenfeleihez képest. Opatovban ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények miatt is nehéz dolga volt.
 
A délelőtti edzések saras körülmények között zajlottak le. A szabadedzésen első, a rajthelyekről döntő időmérő edzésen a második helyezést csípte el a magyar fiú. A futamokra aztán megjött a nyári kánikula, ami rohamosan változtatta a pálya állapotát: folyamatosan alkalmazkodni kellett a mezőnynek a változó körülményekhez.
 
 
Szvoboda az első futamban csapattársa és legnagyobb ellenfele mögé szorult. Az egynyomos pályán nem talált előzési lehetőséget, így meg kellett elégednie a második helyezéssel. A második futamban aztán visszavágott: az előzésre egyre alkalmasabb pályán meglátta a kínálkozó lehetőséget, amivel élt is. Egy határozott manőverrel maga mögé utasította francia ellenfelét, aki a futam hátralévő részében csak a hátát látta.
 
A bajnoki címért vívó két rivális azonos pontszámmal zárta a bajnoki sorozat negyedik versenyét, de mivel Szvoboda nyerte a második, az erősebbik futamot, így ő ürülhetett az összetett győzelemnek. Előnye továbbra is 7 pont a sorozat félidejében.
 
 
A július újabb versenyeket tartogat Bence számára, szóval nem lesz ideje a sérülését pihentetni. Hétvégén rendezik Magyarországon az Open EB utolsó állomását, ahol Szvoboda ott lesz a mezőnyben, és újra a győzelmet veszi célba. A hónapban még két Buksa/Ados verseny vár rá, plusz az MXGP Cseh Nagydíja Loketben. Unatkozni nem fog a 9-szeres bajnok, az biztos!

 

 
Összetett végeredmény, Opatov:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 38 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, KTM) – 30 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 30 pont
 
Az MX2-es nemzetközi Buksa/Ados bajnokság állása 4 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 187 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 121 pont
5. Martin Krc (Csehország, KTM) – 116 pont
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.