A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2018. július 16., hétfő
Motocross Hírek
/ 20 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.07.10, 09:24:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.10, 09:24:00

Cimkék:

Petrovicében újra szólt a magyar himnusz Szvoboda Bence tiszteletére. A magyarok legjobbja mellett két ifjú hazai versenyző is pontszerző helyen végzett az elmúlt hétvégén.

 
A nemzetközi cseh motokrosszbajnokság az elmúlt két hétvégén páratlan magyar sikereket tartogatott. Két hónap kényszerpihenő után a peresztegi HTS Team versenyzője Szvoboda Bence (26) visszatért csuklótöréséből, és azóta szó szerint megállítatlan. Két héttel ezelőtt Dalecinben, legutóbb pedig Petrovicében szólt neki a magyar himnusz.
 
 
“A tavalyi MX2-es bajnoki címem után tanulóévnek szántuk az első szezonom az MX1-esek között. Ez a sportágam csúcsa, innen már nincs feljebb, a legtapasztaltabb motorosok viaskodnak ebben a kategóriában, ráadásul az erősebb motorosok más vezetési stílust követelnek meg, adaptálódni pedig nem könnyű. Nem indult szerencsésen számomra az év, és a csuklótörésem tovább nehezítette, de a visszatérésem óta mutatott teljesítményem számomra is meglepetés. Örülök, hogy a kemény munka kifizetődni látszik.” - értékelt a kilencszeres magyar bajnok.
 
Petrovicében hasonló volt a forgatókönyv, mint egy héttel korábban Dalecinben. Szvoboda kilőtt a rajtoknál, és meg sem állt a kockás zászlóig. A párás, fülledt levegő, és a szűk, technikás pálya nem könnyítette meg a mezőny dolgát, de a magyar fiú bírta a legjobban az extrém körülményeket, így megérdemelten gyűjtötte be második MX1-es győzelmét Csehoroszágban, amivel ráadásul egy csapásra feljött az MX1-es bajnoki pontvadászat harmadik helyére.
 
A HTS Team juniorjai is elégedettek lehetnek a petrovicei versennyel, még ha sikerük el is marad tapasztalt klubtársukétól. Kiss Márk (18) idén először indulhatott a cseh bajnokságban, és rögtön karrierje legjobb eredményével kezdett: a második futamban a 15. helyen ért célba. Jakob Kristóf (15) Dalecin után Petrovicébe is befért a legjobb húszba, ezzel pedig újabb bajnoki pontokat gyűjtött a felnőtt mezőnyben. Karrierjük ezen szakaszában nem lehet többet elvárni az ifjú titánoktól, a külföldön szerzett versenytapasztalatok hozzák majd meg a stabilitást és a tempót.
 
 
A cseh pontvadászatból még két verseny van hátra. Augusztus közepén Stribro, szeptember elején pedig Opatov várja a mezőnyt.
 
Cseh MX1-es bajnokság 4. forduló, Petrovice:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Tomasz Wysocki (Lengyelország, KTM) - 38 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 33 pont
5. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 31 pont
 
A 6 fordulós bajnokság állása 4 verseny után:
1. Martin Michek - 185 pont
2. Vaclav Kovar - 158 pont
3. Szvoboda Bence - 140 pont
4. Tomasz Wysocki - 139 pont
5. Marek Sukup - 131 pont

Két hónap kényszerszünet után a dobogó tetejére tért vissza a HTS Team klasszisa. Ez volt karrierje első királykategóriás győzelme Csehországban.

Zólyomi Andrea | 2018.07.03, 11:26:00 | Utolsó módosítás: 2018.07.03, 11:26:00

Cimkék:

Szvoboda Bence szenzációs motorozással nyert Dalecinben! A 26 éves magyar motorversenyző sokaknak meglepetést okozott ezzel az eredménnyel, még önmagának is. Két hónapot kényszerült kihagyni április végi csuklótörése miatt, de ez cseppet sem látszott meg a motorozásán, pedig ebben a sportban különösen igaz, hogy minden kihagyott verseny komoly veszteség az ellenfelekkel szemben!
 
 
“Nem is tudom mit mondhatnék az elmúlt hónapok után! Nehéz volt ez az időszak, pechesen indult a szezon, nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok valójában az MX1-es motoron. A mai napon sikerült törlesztenem, nagyon jó érzés volt újra hallani a Himnuszt a dobogó tetején a sérülésem utáni első versenyen. Karrierem egyik legemlékezetesebb győzelme volt ez!” - nyilatkozta elérzékenyülten a magyarok legjobbja.
 
 
Szvoboda győzelme jelzés értékű lehet a csehek verhetetlen bajnokának és a kategória jelenlegi Európa-bajnokának, Martin Micheknek, hiszen a magyar fiú tisztán legyőzte őt mindkét futamban. Bence sikere azért is meglepő, mert ez az első éve ebben kategóriában, korábban a kisebb teljesítményű motorokat felvonultató MX2-es géposztályban versenyzett, ahol tavaly a bajnoki címig jutott, de MX1-ben nem számoltak vele komolyan az év kezdetén. Ezzel a győzelemmel viszont bizonyította, hogy a “királykategóriában” is a legjobbak között kell őt számon tartani!
 
 
Dalecin egyébként különleges helyszín Szvoboda karrierjében, mert a 80-as években világbajnoki versenyeknek helyt adó földcsíkon még nem veszített futamot pályafutása során, és ennek a páratlan sorozatnak a kategóriaváltása sem vetett véget!
 
Szvoboda Bence parádés győzelme mellett a hétvége másik magyarja is elégedett lehet a teljesítményével. A junior korú Jakob Kristóf (15) két pontot szerzett a felnőttek MX2-es kategóriájában 19. helyezésével, ami tapasztalatlansága és technikai hátránya tudatában komoly eredmény!
 
 
A cseh bajnokság mezőnyének nincs pihenő, hétvégén már a negyedik fordulót rendezik a lengyel-cseh határnál fekvő Petrovicében.
 
Cseh MX1-es bajnokság 3. forduló, Dalecin:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 38 pont
4. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 35 pont
5. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont
 
A 8 fordulós bajnokság állása 3 verseny után:
1. Martin Michek - 141 pont
2. Vaclav Kovar - 125 pont
3. Tomasz Wysocki - 101 pont
4. Marek Sukup - 100 pont
5. Szvoboda Bence - 90 pont

Zólyomi Andrea | 2018.06.08, 09:05:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.08, 09:05:00

Cimkék:

Versenyzőink tovább meneteltek a Magyar Bajnokságban és ismét dobogós helyezésekkel öregbítették csapatunk hírnevét.
 
Kicsit hiányos versenyzői létszámmal álltunk csatasorba ezen a hétvégén, mivel kettő versenyzőnk sérülés miatt maradt távol, egyikük pedig a Motocross Európa Bajnokságon vett részt. Kalász Zsombor és Rácz Zoltán a sérültek kispadjáról kényszerültek nyomon követni a Bajnokság harmadik fordulóját. Vaclav Kovár pedig egy magasabb prioritású versenyen vett részt. Innen is szeretnénk gratulálni az Európa Bajnokság Angol fordulóján elért 2. helyezéséhez. Így a vezető pozíciónk elúszott az élsport Mx open bajnokságban, ellenben Vacláv karrierjében  előre lépés az Európa Bajnoki dobogó.
 
 
Mx1 másodosztályban Horváth Endre#22 igyekezett maradandót alkotni. A Kiskunlacházi versenyen elszenvedett fiaskót sikerült egy dobogós helyezéssel kijavítani. Remek rajtokat követően mindkét futamban a 3. pozícióban ért célba így a napi összesítésben is a harmadik helyezéssel lett gazdagabb. Endre: „Kaposvárra azzal a célkitűzéssel érkeztem hogy mindkét futamban stabilan teljesítek. Az előző fordulón a túlzott igyekezetem és némi balszerencse miatt messze nem úgy sikerült a verseny, ahogy elterveztem. A pálya nagyon változatos volt itt Kaposváron,  egyszerre kellet megküzdeni a sárral és porral . Emiatt a startoknál igyekeztem oda tenni magam így a futamok hátralevő részében könnyebb volt a feladatom. Elégedett vagyok az eredménnyel, és várom az őszi versenyeket.”
 
 
Mx2 első osztályban Thomas Windisch#91 és Horváth Renátó#313 vágtak neki a versenynek. Thomas az összetett 6. míg Renátó a 7.helyen rangsorolt a verseny végeredményében. Thomas: „Szeretem a Magyar versenyeket és nagy örömmel vágok neki minden alkalommal. Ez Kaposváron sem volt másképp. Az edzéseket időeredményéből borítékolható volt, hogy a 3-6.helyzésekért szoros küzdelem várható. Az első futamban jól startoltam és a futam feléig harcban voltam a második pozícióért. Talán túl sok energiát fektettem a pozícióharcba, de sajnos nem sikerült megvalósítanom az előzést Klausz Norberttel szemben. A futam utolsó pár körében a fáradság miatt pedig át kellett adnom a harmadik helyet és negyediknek értem célba. A második futamban a startjánál kissé beragadtam és a ritmust sem sikerült felvennem a többiekkel így a hatodik hellyel kellett megelégednem. Folytatni fogom a munkát a kitűzött célok mentén és továbbra is hiszek abban, hogy sikerül dobogóra állnom az idei esztendőben. Köszönöm szépen a segítséget a Motoaction Monpet Team csapatának.”
 
 
Renátó: „Az edzéseken igyekeztem felvenni a tempót középmezőnnyel. Be kell látnom, hogy ehhez még sokat kell fejlődni és dolgoznom kell érte. A nagy meleg mellett a por is egyfajta kihívás számunkra. Egyik futamban startjánál elestem a gyenge látási körülmények miatt és az utolsó helyről kellett felzárkóznom. Az összetett 7. helyezés a két futam alapján a maximum, amit el tudtam érni ezen a hétvégén. Köszönöm a csapatomnak a támogatást, és gratulálok a csapattársaimnak.”
 
 
Mx1 első osztályban Gaál Norbert#189 egyedül képviselte a Motoaction Monpet Team alakulatát. Norbi már az időmérő edzésen is remekelt és ezt a formát a versenyeken is tudta hozni. 3.helyezéssel zárta a Kaposvári bajnoki fordulót. Norbi: „Kaposvári verseny előtt egy alkalommal sikerült a pályán edzenem. A pálya nyomvonala már akkor is tetszett. A versenynapra a locsolás miatt nyomos lett a pálya, de jól tudtam alkalmazkodni. Mindkét futamban a 3. helyet szereztem meg, aminek nagyon örülök. A nyári szünetben tovább fogok készülni és igyekszem hasonlóan jó eredményeket szállítani a csapatnak az őszi fordulók alkalmával.
 
 
fotó: Somogyi Péter

Zólyomi Andrea | 2018.06.06, 10:21:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.06, 10:26:00

Cimkék:

Hugyecz Erik (26) magabiztos motorozással nyerte meg a magyar motokrosszbajnokság harmadik állomását is. Nyáregyháza, Kiskunlacháza és Kaposvár után maximális pontszámmal vezeti az Élsport MX2-es kategóriát a nyári szünet előtt.
 
Hugyecz Erik nem lassít, teljes gázzal robog hetedik magyar bajnoki címe felé. A 26 évével már rutinosnak mondható szurdokpüspökiből származó versenyző nem sok esély ad az ellenfeleknek az élsportolók (I. osztály) MX2-es kategóriájában. Ahogyan a bajnokság első két állomásán, úgy a harmadik versenyen sem kegyelmezett az ellenfeleknek, és június eleji kánikulában mindkét futamban ő lett kategóriájának legjobbja.
 
 
“Nem egyszerű a dolgunk ebben a melegben, de megpróbáltam kizárni a körülményeket, hiszen az mindenkinek egyforma. A technikával és a tempómmal elégedett vagyok, így eddig minden a terveink szerint alakul. Továbbra is azon leszek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és remélem, hogy ez az év végén egy bajnoki címben mutatkozik majd meg.” - értékelt a kaposvári viadal győztese.
 
 
Hugyecz mögött komoly csaták bontakoztak ki a dobogós helyezésekért, amiben a HTS Team ifjú versenyzői ezúttal alul maradtak. A 15 éves Jakob Kristóf és a 18 éves Kiss Márk mindkét futamban kimotorozta magából a maximumot, de míg Jakob a kisebb teljesítményű 125 köbcentis motorjával technikai hátrányban volt a siratófalakon, addig Kiss a második futamban saját hibájából veszítette el a dobogós pozícióját.
 
 
A nagykategória (MX Open) mezőnye továbbra is nélkülözni kénytelen a kilencszeres magyar bajnokot, Szvoboda Bencét, akinek hazai versenye lett volna a kaposvári. A csuklótöréséből rehabilitálódó klasszis még nem érezte magát készen a kihívásra, tervei szerint majd csak júliusban fog újra versenyzésre jelentkezni. Szvoboda hiányában a kategória rangidőse, a 35 esztendős Kerese Gábor képviselte a HTS Teamet Kaposváron, aki ötödik helyezésével nagyot lépett előre a pontvadászatban, feljött a harmadik helyre.
 
 
A magyar motokrosszbajnokság most egy hosszabb nyári szünetre vonul, a következő versenyre szeptember 16-án kerül sor Tápióbicskén.
 
HTS-es eredmények Kaposvárról:
Hugyecz Erik - 1. hely Élsport MX2
Jakob Kristóf - 4. hely Élsport MX2
Kiss Márk - 5. hely Élsport MX2
Kerese Gábor - 5. hely Élsport MX Open
 
Élsport MX2 bajnoki pontállás 3 forduló után:
1. Hugyecz Erik (HTS Team) - 150 pont
2. Déczi Balázs - 121
3. Jakob Kristóf (HTS Team) - 105
4. Kiss Márk (HTS Team) - 97
5. Thomas Windish - 95
 
Élsport MX Open bajnoki pontállás 3 forduló után:
1. Szőke Márk - 138 pont
2. Peter Hudak - 122
3. Kerese Gábor (HTS Team) - 100
4. Gaál Norbert - 98
5. Vaclav Kovar - 95

Zólyomi Andrea | 2018.06.06, 09:48:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.06, 09:48:00

Cimkék:

Július harmadikán került megrendezésre a magyarországi Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság és Kupasorozat harmadik fordulója, melynek Kaposvár adott otthon. A rekkenő hőségben elrajtolt futamokon egymásnak feszülő tehetségek közül ezúttal Szőke Márk, az Ácsi Motoracing Team SE versenyzője került ki győztesen és ünnepelhetett a dobogó legtetején.
 
A verseny leintését követően beszéltünk a győztessel, aki megosztotta velük gondolatait és készséggel válaszolt kérdéseinkre.
 
 
Először is szeretnénk gratulálni a győzelemhez! Egész nap úgy tűnt, uralod a dolgok alakulását, szinte olyan volt, mintha te mozgattad volna a szálakat. Te hogyan látod a történteket?
Az első szó jogán szeretnék köszönetet mondani a sok támogatásért és segítségért, valamint köszönöm a gratulációt. Azon dolgozunk, hogy minél több ilyen alkalom legyen.
Egész hétvégén nagyon lazán vettem az akadályokat. Ahogyan a verseny előtt is mondtam igyekeztem arra koncentrálni, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Nos, úgy néz ki bevált. Éreztem, hogy nagyon kiegyensúlyozott voltam egész idő alatt, ez látszott is rajtam.
 
 
Igen, szemmel látható volt. És mi vár most rád?
Egy kisebb nyári szünet. Három hétig ugyanis nem lesz versenyem. Azonban azt megígérhetem, hogy nem „láblógatással” fog telni ez az időszak, ugyanis bőven van még hova fejlődni. A hibákat fogjuk csiszolgatni. Az pedig csak hab a tortán, hogy a napokban fogok vizsgázni, így arra is nagy hangsúlyt kell fektetnem.
 
 
Köszönjük szépen, még egyszer gratulálunk, valamint szeretnénk sok sikert kívánni a vizsgához is.
 
Írta : Farkas Kitti – Sportivo.hu
Kép: Somogyi Péter
/ 20 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.