A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. augusztus 23., szerda
Motocross Hírek
/ 12 oldal

Első magyar motorosként nyerte meg a cseh nemzetközi felnőtt motokrossz bajnokságot.

Zólyomi Andrea | 2017.08.22, 15:13:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.22, 15:13:00

Cimkék:

7 év kemény munkája, és megannyi áldozat meghozta a gyümölcsét: Szvoboda Bence (25) első magyar motorosként megnyerte a Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságot Csehországban. Egy versennyel a sorozat vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert francia riválisával szemben.
 
Kívánni sem kívánhatott volna eredményesebb idényt a magyarok egyik legjobb krosszversenyzője. Szvoboda Bence hét fordulóból ötöt megnyert, a másik kettőn egy ezüst és egy bronzérmet szerzett a 2017-es cseh felnőtt sorozaton. 55 pontos előnye matematikailag ledolgozhatatlan a szezonzáró vranovi összecsapás előtt.
 
 
A stribrói viadalra úgy utazott el a magyar fiú, hogy maximum öt pontot veszíthet bajnoki riválisával szemben. Ez a versenynapon megrendezett két futamon minimum egy első és egy harmadik helyezéssel lett volna megvalósítható. Szvoboda nem bízott semmit a véletlenre, rögtön az elején támadott. Az első futamban két apró hiba, egy lekörözöttben való elakadás, valamint egy motorlefulladás fosztotta meg a győzelemtől. A francia ellenfele nyerte ezt a felvonást.
 
 
A második futamban csak a győzelem volt elfogadható Szvoboda számára, aki még könyörtelenebbül támadott. Az első körben maga mögé utasította Sulivan Jaulint, és innentől az ellenfelek csak a hátát nézhették. Kegyetlen tempóval, folyamatosan szakította le magáról a mezőnyt, a végén pedig megnyugtató előnnyel nyerte a futamot, és pályafutása első cseh bajnoki címét.
 
"7 éve küzdök ezért a címért, de eddig mindig közbejött valami a siker kapujában. Egy kellemetlen sérülés, vagy egy bosszantó technika hiba. Idén pályafutásom legkiegyenlítettebb formáját mutattam, ami nagyban köszönhető a megreformált téli felkészülésemnek. Különösen büszke vagyok erre a titulusra, hiszen Európa egyik legnívósabb profi bajnoksága a cseh, és az osztrák, valamint a magyar bajnoki címeimet szépen kiegészíti. Köszönöm mindenkinek, aki a részese volt valamilyen formában ennek a sikernek.” - mondta a leintés után a magyar versenyző.
 
 
Az idei év még korán sem ért véget Szvoboda számára. A cseh szezonzáró mellett a német ADAC MX Masters, valamint a szlovák bajnokság futamain lesz még látható szeptemberben, a magyar közönség pedig az október 15-én, a tápióbicskei csapatversenyen szurkolhat neki.
 
Összetett végeredmény MX2, Stribro:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Jonas Nedved (Csehország, KTM) – 40 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 33 pont
5. Dusan Drdaj (Szlovákia, Yamaha) – 32 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 7 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 327 pont (már bajnok)
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 272 pont
3. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 210 pont
4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 208 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 208 pont
 
fotó: HTS Team

Zólyomi Andrea | 2017.08.08, 11:28:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.08, 11:28:00

Cimkék:

Az időjárás nem kegyelmezett Kaplicében. Az egész nap szakadó eső kiszámíthatatlanná tette a futamok kimenetelét. Szvoboda Bence előnyéből maradt 55 pont.
 
Szvoboda Bence (25) újra dobogóra állhatott a cseh nemzetközi motokrossz bajnokság hétvégi versenyén. Kaplicében az egész nap szakadó eső húzta keresztül a papírformát. A magyar krosszos számára karnyújtásnyira volt az összetett győzelem, vetélytársa hibája miatt végül a bronzérmes lett.
 
Steven Spielberg sem tudott volna fordulatosabb forgatókönyvet írni a hétvégi kaplicei motokrosszversenyről. Minden megtörtént, ami széppé és egyúttal átkozottá tudja tenni a sportot. Kiváló krosszosunk, Szvoboda Bence is felült az érzelmi hullámvasútra a Buksa/Ados motokrossz bajnokság hatodik állomásán. Délelőtt még minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult. A saras szabadedzésen és kvalifikáción a mezőny előtt motorozott, így szezonbéli harmadik pole pozícióját szerezte meg.
 
 
A délutáni futamokra aztán az egyre jobban erősödő égi áldás kiszámíthatatlanná tett minden kört. A motokrosszban, akárcsak a Forma1-ben, az esőben való versenyzés más vezetési technikát és motorbeállításokat követel. Az igazán jó krosszosokat nem tudja zavarba hozni, de vannak olyanok, akik jobbak a sárban, vannak olyanok, akik magukhoz képest sokkal rosszabbak. Szvoboda minden körülmény között képes kihozni magából a maximumot, most azonban ő is megszenvedett a szélsőséges körülményekkel.
 
“Nagyon frusztrált az első futam, nem voltam képes a saját tempómat menni. Már a rajtnál megpecsételődött a sorsom. A negyedik helyen fordultam, két kanyar múlva már bokáig eláztattak az ellenfelek. Átázott kesztyűvel képtelen voltam kellő mértékben szorítani a kormányt, egyszer el is estem amiatt, mert lecsúszott a kezem róla. Nagy bukás volt, meg is ijesztett, így inkább nem kockáztattam a futam hátralévő részében, biztonságos tempóval bejöttem a negyedik helyen.” - mondta a leintés után csalódottan a kilencszeres magyar bajnok.
 
Mivel a motokrosszban két futamot rendeznek egy versenynap, és a két futam összesítése alapján alakul ki a végső sorrend, így még nem volt minden veszve a magyar fiú számára. A bajnokság éllovasához méltó önbizalommal vágott neki a második felvonásnak. Elsőként fordult a rajtnál, és meg sem állt a célig. Magabiztos futamgyőzelmet aratott. Az utolsó körig úgy tűnt, hogy az összetett győzelmet is bezsebelheti, de a második helyen motorozó Richard Sykina bukott, így Tomas Kohut és Sulivan Jaulin is pont annyi ponttal szerzett többet, hogy elsőből harmadik lett Szvoboda a két futam alapján.
 
 
“Mindenáron meg akartam mutatni, hogy ilyen körülmények között is képes vagyok győzni. Mindent megtettem, ami rajtam múlt. Nyertem a futamot, de az összetettet most nem sikerült. Annak örülök a legjobban, hogy ép bőrrel megúsztam, és még mindig van 55 pont előnyöm a bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy ha minden a tervem szerint alakul, augusztus 20-án, a stribrói versenyen cseh bajnok lehetek. Köszönöm szépen a magyaroknak a helyszíni szurkolást, illetve a támogatóimnak és segítőimnek a feltétlen bizalmat. Nélkülük nem működne az én pályafutásom.” - zárta gondolatait a bronzéremnek is önfeledten örülő magyar fiú.
 
A Kaplicében induló többi magyar versenyző is értékes bajnoki pontokkal távozhatott. Az MX2-esek között Varga Imre a 12., Kiss Márk a 24. helyen végzett. Az MX1-es kategóriában Szőke Márk 8. lett. Hugyecz Erik a kvalifikáció agyrázkódást szenvedett, neki ki kellett hagynia a futamokat.
 
Összetett végeredmény MX2, Kaplice:
1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 45 pont
2. Tomas Kohut (Szlovákia, KTM) – 44 pont
3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont
4. Richard Sykina (Szlovákia, KTM) – 38 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 32 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 6 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 280 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 225 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 178 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 178 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 175 pont
 

Zólyomi Andrea | 2017.08.07, 10:34:00 | Utolsó módosítás: 2017.08.07, 10:34:00

Cimkék:

Sikerrel vette a szlovák motokrosszbajnokság akadályait a HTS Team. Szvoboda Bence (25) és Varga Imre (18) is dobogóra állhatott saját kategóriájában a hétvégi versenyen.
 
A Kassához közeli Mnisek adott otthont a nyílt szlovák MX-bajnokság negyedik, utolsó előtti versenyének. A dombos, kövekkel teli pálya nagy kihívást jelentett még a legjobb krosszosoknak is, amit a 30 fok feletti kánikula tovább fokozott. Hazánk bajnokcsapata, a peresztegi székhelyű HTS Team két kategóriában, négy versenyzővel vágott neki a viadalnak.
 
MX Open: Szvoboda és Hugyecz is az élmezőnyben
 
A királykategóriának számító Open géposztályban a kiskunlacházi EB-n bizonyító két magyar képviselte hazánkat a versenyen. Szvobda Bence és Hugyecz Erik számára is ez volt az első szereplés a szlovák bajnokságban idén. Korábban a versenyütközések miatt nem tudták elfogadni a rendezők invitálását.
 
 
Már az edzéseken látszott, hogy a két magyarral komolyan számolnia kell az Open-mezőnynek, amit többnyire cseh és szlovák versenyzők alkottak. Szvoboda a második, Hugyecz a negyedik leggyorsabb idővel hangolt a délutáni futamokra.
 
A tétre menő megmérettetéseken aztán újra a magyarok nevétől volt hangos a lelátó. Szvoboda mindkét futamban elsőnek fordult, és a versenytáv feléig ő diktálta a tempót. A nyári kánikula aztán térdre kényszeríttette a kilencszeres magyar bajnokot cseh ellenfelével, Filip Neugebauerrel szemben, aki jobban bírta a gyűrődést. Szvoboda két második helyezéssel a második pozícióban végzett az összetett értékelésben.
 
 
Hugyecz első futama nem indult ilyen jól, a középmezőnyből motorozta fel magát a hatodik helyre. A második futamban jobban kezdett az ötszörös magyar bajnok, sokáig a harmadik helyen vitézkedett, de aztán ő is elfáradt. Több helycsere után végül a negyedik pozícióban intette le a kockás zászló, ami az összetett értékelésben az ötödik helyezést jelentette számára.
 
MX2: Varga élete formájában, Kiss balszerencséje
 
Az MX2-es kategóriában is két magyar, Varga Imre (18) és Kiss Márk (17) vette fel a harcot a népes nemzetközi mezőnnyel. Varga, a kategória magyar címvédője bámulatosan motorozott egész nap: jókat rajtolt, bírta az élmezőny tempóját, és komoly párharcokat megnyerve lett a két futam részeredményei alapján a harmadik legjobb motoros Mnisekben. Ez azért is nagy szó az ifjú győri versenyző számára, mert nemzetközi felnőtt mezőnyben még nem állhatott dobogóra.
 
 
Kiss hadilábon állt a szerencsével ezen a napon. Az első futamot egy elektronikai hiba miatt feladni kényszerült, így minden esélye elszállt, hogy a junior MX2-es különértékelésben felállhasson a dobogóra. A második futamban azért megmutatta, hogy képes ő a junior élmezőnnyel felvenni a versenyt, harmadik helyen ért célba, de az első felvonás nullázása miatt csak tizenegyedik lehetett összesítésben.
 
 
A HTS Team Németország, Csehország, Ausztria és az Európa-bajnokság után remekül vizsgázott a szlovák bajnokságban, így nem volt kérdés, hogy a szeptember 3-i fináléra is meghívták őket a rendezők. De addig sem fognak unatkozni, hiszen az augusztusi négy hétvége három versenyt is tartogat a számukra: kettőt Csehországban, egyet Németországban. Most hétvégén Kaplice, a cseh sorozat hatodik versenye esedékes a HTS-es fiúk számára.
 
Végeredmény MX Open, Mnisek:
1. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 50 pont
2. Szvoboda Bence (Magyarország, HTS Team) - 44 pont
3. Tomas Simko (Szlovákia, Suzuki) - 36 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont
5. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 33 pont
 
Végeredmény MX2, Mnisek:
1. Tomas Kohut (Szlovákia, KTM) - 47 pont
2. Milan Spicak (Csehország, Husqvarna) - 42 pont
3. Varga Imre (Magyarország, HTS Team) - 34 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) - 33 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) - 33 pont
 
fotó: HTS team

Legnagyobb riválisát sérülés miatt elvesztette, nem hagyta ki a lehetőséget a 25 éves magyar motokrosszversenyző. Lemosta a mezőnyt a pályáról.

Zólyomi Andrea | 2017.07.18, 12:13:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.18, 12:13:00

Cimkék:

Szvoboda Bence (25) dominált a cseh nemzetközi motokrossz bajnokság hétvégi versenyén. Petrovicében átgázolt a mezőnyön, minden edzést és futamot ő nyert. Előnye tetemes a pontvadászatban, 57 pont. 3 verseny van vissza a szezonból.
 
Petrovicében, a cseh-lengyel határnál rendezték meg a nyolc fordulós Buksa/Ados Motokrossz Bajnokság ötödik versenyét. Az MX2-es kategóriában élen álló magyar versenyző, Szvoboda Bence nagy elvárásokkal utazott el a helyszínre, mivel az eddigi 4 forduló 8 futamában 3 összetett elsőséget, és 5 futamgyőzelmet szerzett.
 
 
Legnagyobb riválisa, a francia Sulivan Jaulin - aki előtt 7 pont előnyt motorozott ki a pontvadászatban - lesérült, így mondhatni ellenfél nélkül maradt Szvoboda. Nem is bízott semmit a véletlenre, magabiztos motorozással minden penzumot megnyert Petrovicében. A magyar fiú idei statisztikája így egészen elképesztő. 5 fordulóban 4 összetett győzelem, és az eddigi 10 futamból 7 siker szerepel a neve mellett.
 
“Sajnálom, hogy elvesztette a bajnokság Sulivant, de az elmúlt években engem is hátráltattak sérülések, ami miatt nem tudtam megnyerni a címet. Viszont a sérülése előtt is én vezettem a bajnokságot, így nem szerencsének fogom fel ezt a lehetőséget, hanem egérútnak. 57 pont megnyugtató előnynek számít az előttünk álló 3 versenyre. Persze, ebben a sportban a sérülés veszélye mindig fenyeget, próbálok vigyázni magamra, hogy a végéig egészséges tudjak maradni, és 6 évnyi próbálkozás után végre én lehessek a cseh bajnok.” - összegezte gondolatait a bajnokság éllovasa.
 
 
A többi magyar krosszos is tisztességgel helytállt Petrovicében. Szvoboda kategóriájában Varga Imre a 12., Kiss Márk a 16. helyen zárt. A nagyobb hengerűrtartalmú MX1-es kategóriában Szőke Márk a 9., Hugyecz Erik a 10. lett.
 
A cseh sorozat szeptember 17-én zárul. Addig még Kaplice, Stribro és Vranov látja vendégül a mezőnyt.
 
Összetett végeredmény MX2, Petrovice:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 50 pont
2. Milan Spicak (Csehország, Husqvarna) – 44 pont
3. Jonas Nedved (Csehország, KTM) – 34 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 34 pont
5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 31 pont
 
Az MX2-es cseh bajnokság állása 5 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 237 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 180 pont
3. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 151 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 150 pont
5. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 140 pont
 

Zólyomi Andrea | 2017.07.13, 10:42:00 | Utolsó módosítás: 2017.07.13, 10:42:00

Cimkék:

Vasárnap a kiskunlacházi MX EB-n tovább folytatódott a „Sivatagi Tikkadás hadművelet”. A 36 °C-os nyári forróságba egy szellő sem hozott enyhülést, a pályakarbantartáshoz pedig a helyi vízgyűjtő minden cseppje szükséges volt, hogy megfelelő állapotban maradjon a nyomvonal.
 
Az EMX 65cc kategória első futamában, meggyőző előnnyel rajt-cél győzelmet aratott a magyar favorit, Zanócz Noel (#71, Husqvarna). Nagy örömünkre, a magyar versenyzők alig hagytak helyet a dobogón a zóna más országaiból érkezőknek, hiszen a harmadik helyen szintén magyar színekben induló Béres Szabolcs (#88, KTM) végzett. Az egyetlen külföldi versenyző, aki méltán felférkőzhetett a dobogóra, az az EMX 65cc Délkelet Zóna bajnokságot vezető, horvát Matija Sterpin (#197, KTM) volt. A mezőny elejében elrajtolva az első körökben Nikolics Boldizsárral (#93, KTM) viaskodó Sterpin a 3. körtől már magabiztos motorozással ért másodikként a kockás zászlóig.
 
A második futam még több izgalmat és magyar sikert hozott a legifjabbak kategóriájában. Zanócz egy gyengébb rajtnak köszönhetően a középmezőnyből vágott neki a küzdelemnek, míg honfitársai – Nikolics és Béres – az élmezőnyben tartották a frontot. Zanócz azonban nem hagyta annyiban, és legjobb teljesítményét nyújtva, pár kör alatt felzárkózott az élbolyhoz majd az első helyre tört. Így a második futam tripla-magyar befutója: Zanócz Noel; Nikolics Boldizsár; Béres Szabolcs.
 
Az EMX 85cc kategória első futamában a rajtot követően Kovács Norbert (#28, KTM) tört az élre, a másik két magyar reménység, Técsi László (#104, KTM) és Kovács Ádám Zsolt (#38, Yamaha) az élmezőny végében és a középmezőnyben kezdték meg a felzárkózást. Erre azonban nem kellett sokat várni, hiszen mindkét pilóta a verseny hetedik percére már a sor elején motorozott. Előbb Kovács Ádám Zsolt, majd Técsi is maga mögé utasította Kovács Norbertet, és a sorrend az élen a leintésig változatlan maradt.
 
A géposztály második futamának második körében a versenyigazgatóság egy horvát versenyző bukása miatt a futam megszakítására kényszerült, azonban ez sem zökkentette ki a magyar pilótákat. A futam újraindítása után Kovács Ádám Zsolt tört az élre, Técsivel a nyomában. Míg a Yamahás folyamatosan tudta növelni előnyét, addig Técsi a második pozíció megtartásáért küzdött a moldovai Igor Cuharciuc (#133, KTM) ellen – büszkeségünkre, sikerrel.
 
A magyarországi helyszínnek köszönhetően az EMX Open kategória is bővelkedett a magyar top pilótákban. Szvoboda Bence (#521, KTM) és Hugyecz Erik (#140, KTM), a két csapattárs, egy fikarcnyi esélyt sem hagytak Európa többi versenyzőjének, hogy belekóstoljanak a sikerbe. Az első futamban bombabiztosan uralták az első és második pozíciót, míg az ukrán Volodymyr Tarasov (#471, KTM) – az Európa-bajnokság későbbi győztese – éppen csak beért a harmadik helyre. A legjobb 10 versenyző között több magyar induló is akadt, mint pl. Szőke Márk (#795, KTM), Varga Imre (#989, KTM), Déczi Balázs (#9, Huqvarna) és Pergel Márk (#141, Suzuki).
 
Az EMX Open második futama hasonló forgatókönyvvel indult, mint az első, azonban a harmadik helyért új csata alakult ki, hiszen a technikai gondokkal küzdő Tarasov többször kényszerült kiállni a szerelő zónába, így a jól rajtoló Szőke kapott esélyt, hogy dobogós helyre hozza be a KTM-et. Ez sajnos nem sikerült neki: az EB-menő cseh Jonas Nedved (#202, KTM) végül jobbnak bizonyult. A futam második felében új, házon belüli izgalmakkal gazdagodott a verseny, amikor Szőke negyedik pozíciója is veszélybe került, mert a stabilan motorozó Déczi utolérte őt és állhatatosan, körökön keresztül támadta. A kockás zászló ismét Szvobodát üdvözölte elsőként, őt Hugyecz majd Nedved követte. A negyedik helyért folytatott kakasviadalban pedig Szőke kerekedett felül.
 
A kétnapos esemény zárásaként háromszor csendülhetett fel a magyar himnusz. Az EMX 65cc lacházi fordulójának legjobbjai mind magyarok: Zanócz Noel, Nikolics Boldizsár és Béres Szabolcs. Az EMX 85cc dobógosai: Kovács Ádám Zsolt, Técsi László és a görög Antonis Sagmalis (#192, KTM). EMX Openben a hazai pálya meghozta a hatását, így a top 3 sorrendje: Szvoboda Bence, Hugyecz Erik, Jonas Nedved.
 
A kiskunlacházi Európa-bajnoki forduló a 2017-es évad utolsó, bajnokavató eseménye volt a teljes kontinensre kiterjedő, felnőtt EMX Open, és a Délkelet zónát lefedő junior EMX 65-85cc sorozat ban is. Az EMX Open Európa-bajnok – a gyengébb lacházi szereplése ellenére – az ukrán Volodymyr Tarasov lett, második honfitársa, a versenyt sérülés miatt a vasárnapi Warm Up után feladó Dmytro Asmanov (#3, Yamaha), harmadik a cseh Petr Bartos (#2, KTM), aki a biztos pontállása miatt már el se jött hozzánk. A junior kategóriák bajnoki végeredménye egyelőre a promóter jóváhagyására vár, és ez a lépés különleges jelentőséggel bír: Európa négy zónájának legjobb 10-10 versenyzője fog részt venni az MXGP fordulóval együtt megrendezésre kerülő nagy junior EB döntőn július 22-23-án a csehországi Loketben. Az már biztos, hogy július 9-i eredményével 65cc-ben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, míg 85cc-ben Técsi Lacika, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbi is megszerezte a csehországi indulás jogát.
 
Nagy Arnold és Lukácsy Fanni
 
EMX Open Motocross Európa-bajnokság pontállása: http://www.fim-europe.eu/events/395
EMX 65-85cc Motocross Európa-bajnokság Délkelet zóna pontállása: http://www.fim-europe.eu/events/394
/ 12 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.