A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2018. június 21., csütörtök
Motocross Hírek
/ 19 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.06.08, 09:05:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.08, 09:05:00

Cimkék:

Versenyzőink tovább meneteltek a Magyar Bajnokságban és ismét dobogós helyezésekkel öregbítették csapatunk hírnevét.
 
Kicsit hiányos versenyzői létszámmal álltunk csatasorba ezen a hétvégén, mivel kettő versenyzőnk sérülés miatt maradt távol, egyikük pedig a Motocross Európa Bajnokságon vett részt. Kalász Zsombor és Rácz Zoltán a sérültek kispadjáról kényszerültek nyomon követni a Bajnokság harmadik fordulóját. Vaclav Kovár pedig egy magasabb prioritású versenyen vett részt. Innen is szeretnénk gratulálni az Európa Bajnokság Angol fordulóján elért 2. helyezéséhez. Így a vezető pozíciónk elúszott az élsport Mx open bajnokságban, ellenben Vacláv karrierjében  előre lépés az Európa Bajnoki dobogó.
 
 
Mx1 másodosztályban Horváth Endre#22 igyekezett maradandót alkotni. A Kiskunlacházi versenyen elszenvedett fiaskót sikerült egy dobogós helyezéssel kijavítani. Remek rajtokat követően mindkét futamban a 3. pozícióban ért célba így a napi összesítésben is a harmadik helyezéssel lett gazdagabb. Endre: „Kaposvárra azzal a célkitűzéssel érkeztem hogy mindkét futamban stabilan teljesítek. Az előző fordulón a túlzott igyekezetem és némi balszerencse miatt messze nem úgy sikerült a verseny, ahogy elterveztem. A pálya nagyon változatos volt itt Kaposváron,  egyszerre kellet megküzdeni a sárral és porral . Emiatt a startoknál igyekeztem oda tenni magam így a futamok hátralevő részében könnyebb volt a feladatom. Elégedett vagyok az eredménnyel, és várom az őszi versenyeket.”
 
 
Mx2 első osztályban Thomas Windisch#91 és Horváth Renátó#313 vágtak neki a versenynek. Thomas az összetett 6. míg Renátó a 7.helyen rangsorolt a verseny végeredményében. Thomas: „Szeretem a Magyar versenyeket és nagy örömmel vágok neki minden alkalommal. Ez Kaposváron sem volt másképp. Az edzéseket időeredményéből borítékolható volt, hogy a 3-6.helyzésekért szoros küzdelem várható. Az első futamban jól startoltam és a futam feléig harcban voltam a második pozícióért. Talán túl sok energiát fektettem a pozícióharcba, de sajnos nem sikerült megvalósítanom az előzést Klausz Norberttel szemben. A futam utolsó pár körében a fáradság miatt pedig át kellett adnom a harmadik helyet és negyediknek értem célba. A második futamban a startjánál kissé beragadtam és a ritmust sem sikerült felvennem a többiekkel így a hatodik hellyel kellett megelégednem. Folytatni fogom a munkát a kitűzött célok mentén és továbbra is hiszek abban, hogy sikerül dobogóra állnom az idei esztendőben. Köszönöm szépen a segítséget a Motoaction Monpet Team csapatának.”
 
 
Renátó: „Az edzéseken igyekeztem felvenni a tempót középmezőnnyel. Be kell látnom, hogy ehhez még sokat kell fejlődni és dolgoznom kell érte. A nagy meleg mellett a por is egyfajta kihívás számunkra. Egyik futamban startjánál elestem a gyenge látási körülmények miatt és az utolsó helyről kellett felzárkóznom. Az összetett 7. helyezés a két futam alapján a maximum, amit el tudtam érni ezen a hétvégén. Köszönöm a csapatomnak a támogatást, és gratulálok a csapattársaimnak.”
 
 
Mx1 első osztályban Gaál Norbert#189 egyedül képviselte a Motoaction Monpet Team alakulatát. Norbi már az időmérő edzésen is remekelt és ezt a formát a versenyeken is tudta hozni. 3.helyezéssel zárta a Kaposvári bajnoki fordulót. Norbi: „Kaposvári verseny előtt egy alkalommal sikerült a pályán edzenem. A pálya nyomvonala már akkor is tetszett. A versenynapra a locsolás miatt nyomos lett a pálya, de jól tudtam alkalmazkodni. Mindkét futamban a 3. helyet szereztem meg, aminek nagyon örülök. A nyári szünetben tovább fogok készülni és igyekszem hasonlóan jó eredményeket szállítani a csapatnak az őszi fordulók alkalmával.
 
 
fotó: Somogyi Péter

Zólyomi Andrea | 2018.06.06, 10:21:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.06, 10:26:00

Cimkék:

Hugyecz Erik (26) magabiztos motorozással nyerte meg a magyar motokrosszbajnokság harmadik állomását is. Nyáregyháza, Kiskunlacháza és Kaposvár után maximális pontszámmal vezeti az Élsport MX2-es kategóriát a nyári szünet előtt.
 
Hugyecz Erik nem lassít, teljes gázzal robog hetedik magyar bajnoki címe felé. A 26 évével már rutinosnak mondható szurdokpüspökiből származó versenyző nem sok esély ad az ellenfeleknek az élsportolók (I. osztály) MX2-es kategóriájában. Ahogyan a bajnokság első két állomásán, úgy a harmadik versenyen sem kegyelmezett az ellenfeleknek, és június eleji kánikulában mindkét futamban ő lett kategóriájának legjobbja.
 
 
“Nem egyszerű a dolgunk ebben a melegben, de megpróbáltam kizárni a körülményeket, hiszen az mindenkinek egyforma. A technikával és a tempómmal elégedett vagyok, így eddig minden a terveink szerint alakul. Továbbra is azon leszek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és remélem, hogy ez az év végén egy bajnoki címben mutatkozik majd meg.” - értékelt a kaposvári viadal győztese.
 
 
Hugyecz mögött komoly csaták bontakoztak ki a dobogós helyezésekért, amiben a HTS Team ifjú versenyzői ezúttal alul maradtak. A 15 éves Jakob Kristóf és a 18 éves Kiss Márk mindkét futamban kimotorozta magából a maximumot, de míg Jakob a kisebb teljesítményű 125 köbcentis motorjával technikai hátrányban volt a siratófalakon, addig Kiss a második futamban saját hibájából veszítette el a dobogós pozícióját.
 
 
A nagykategória (MX Open) mezőnye továbbra is nélkülözni kénytelen a kilencszeres magyar bajnokot, Szvoboda Bencét, akinek hazai versenye lett volna a kaposvári. A csuklótöréséből rehabilitálódó klasszis még nem érezte magát készen a kihívásra, tervei szerint majd csak júliusban fog újra versenyzésre jelentkezni. Szvoboda hiányában a kategória rangidőse, a 35 esztendős Kerese Gábor képviselte a HTS Teamet Kaposváron, aki ötödik helyezésével nagyot lépett előre a pontvadászatban, feljött a harmadik helyre.
 
 
A magyar motokrosszbajnokság most egy hosszabb nyári szünetre vonul, a következő versenyre szeptember 16-án kerül sor Tápióbicskén.
 
HTS-es eredmények Kaposvárról:
Hugyecz Erik - 1. hely Élsport MX2
Jakob Kristóf - 4. hely Élsport MX2
Kiss Márk - 5. hely Élsport MX2
Kerese Gábor - 5. hely Élsport MX Open
 
Élsport MX2 bajnoki pontállás 3 forduló után:
1. Hugyecz Erik (HTS Team) - 150 pont
2. Déczi Balázs - 121
3. Jakob Kristóf (HTS Team) - 105
4. Kiss Márk (HTS Team) - 97
5. Thomas Windish - 95
 
Élsport MX Open bajnoki pontállás 3 forduló után:
1. Szőke Márk - 138 pont
2. Peter Hudak - 122
3. Kerese Gábor (HTS Team) - 100
4. Gaál Norbert - 98
5. Vaclav Kovar - 95

Zólyomi Andrea | 2018.06.06, 09:48:00 | Utolsó módosítás: 2018.06.06, 09:48:00

Cimkék:

Július harmadikán került megrendezésre a magyarországi Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság és Kupasorozat harmadik fordulója, melynek Kaposvár adott otthon. A rekkenő hőségben elrajtolt futamokon egymásnak feszülő tehetségek közül ezúttal Szőke Márk, az Ácsi Motoracing Team SE versenyzője került ki győztesen és ünnepelhetett a dobogó legtetején.
 
A verseny leintését követően beszéltünk a győztessel, aki megosztotta velük gondolatait és készséggel válaszolt kérdéseinkre.
 
 
Először is szeretnénk gratulálni a győzelemhez! Egész nap úgy tűnt, uralod a dolgok alakulását, szinte olyan volt, mintha te mozgattad volna a szálakat. Te hogyan látod a történteket?
Az első szó jogán szeretnék köszönetet mondani a sok támogatásért és segítségért, valamint köszönöm a gratulációt. Azon dolgozunk, hogy minél több ilyen alkalom legyen.
Egész hétvégén nagyon lazán vettem az akadályokat. Ahogyan a verseny előtt is mondtam igyekeztem arra koncentrálni, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Nos, úgy néz ki bevált. Éreztem, hogy nagyon kiegyensúlyozott voltam egész idő alatt, ez látszott is rajtam.
 
 
Igen, szemmel látható volt. És mi vár most rád?
Egy kisebb nyári szünet. Három hétig ugyanis nem lesz versenyem. Azonban azt megígérhetem, hogy nem „láblógatással” fog telni ez az időszak, ugyanis bőven van még hova fejlődni. A hibákat fogjuk csiszolgatni. Az pedig csak hab a tortán, hogy a napokban fogok vizsgázni, így arra is nagy hangsúlyt kell fektetnem.
 
 
Köszönjük szépen, még egyszer gratulálunk, valamint szeretnénk sok sikert kívánni a vizsgához is.
 
Írta : Farkas Kitti – Sportivo.hu
Kép: Somogyi Péter

Hugyecz Erik (26) menetel hetedik magyar bajnoki címe felé. A HTS Team motokrosszosa két versenyből kettőt nyert idén a hazai bajnokságban. Kiskunlacházán sem talált legyőzőre.

Zólyomi Andrea | 2018.05.15, 13:11:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.15, 13:11:00

Cimkék:

Hugyecz Erik nem lassít a magyar motokrosszbajnokságban. A nyáregyházi nyitányt magabiztos fölénnyel nyerte az élsportolók MX2-es kategóriájában, Kiskunlacházán, a sorozat második állomásán pedig tovább növelte előnyét. Az egykori Európa-bajnoki résztvevő, világbajnoki pontszerző krosszos szédületes tempót diktál, még az MX Open kategória erősebb motorjaival versenyző ellenfelei is nehezen kerülnek elé.
 
 
“Tavaly én nyertem meg az MX Open kategória bajnoki címét, de idén újra a kisebb kategóriában indulok, hogy helyettesítsem a sérülés miatt versenyezni nem tudó csapattársamat, a kategória címvédőjét, Varga Mimót. Szerintem jót tett nekem a váltás, a kisebb teljesítményű MX2-es motoron sokkal gyorsabbnak érzem magam. Idén a célom, hogy a HTS Team-nél tartsuk ennek a kategóriának a bajnoki címét. Eddig minden terv szerint alakul.” - mondta Hugyecz.
 
Hugyecz-re nagy nyomás hárul az évben, hiszen csapata sérülés miatt két ütőképes versenyzőt is elveszített rövid idő alatt, így neki kell a hátán vinni az istállót. Varga egy edzésen szenvedett nagy balesetet, Szvoboda Bence, az MX Open kategória bajnoki címének várományosa pedig csuklótörés miatt hiányzik a mezőnyből. Hugyecz-nek maradt tehát egyedül esélye idén, hogy az elmúlt években egyeduralkodó peresztegi székhelyű HTS Team-nek szállítsa a bajnoki aranyat.
 
 
Bár Hugyecz mutat egyedül bajnoki formát a bajnokcsapatban, a többi HTS-es versenyző is szépen teljesít. Jakob Kristóf - a peresztegiek legifjabb tagja a maga 15 évével - felnőtteket megszégyenítő tempót diktál, és jelenleg az MX2-es pontvadászat harmadik helyét foglalja el. Kiss Márk, a juniorok tavalyi bajnoka az ötödik helyről várja a folytatást az MX2-eseknél, az MX Open kategória veteránja, a 36 éves Kerese Gábor pedig jelenleg a tabella negyedik helyét foglalja el.
 
A nyári szünet előtt már csak egy fordulót rendeznek a magyar motokrosszbajnokságban, június 3-án Kaposvár látja vendégül a mezőnyt.
 
 
A kiskunlacházi verseny végeredménye, MX2:
1. Hugyecz Erik (Magyarország, HTS Team) - 50 pont
2. Denis Polas (Szlovákia, KTM) - 44 pont
3. Déczi Balázs (Magyarország, KTM) - 40 pont
4. Jakob Kristóf (Magyarország, HTS team) - 33 pont
5. Samuel Struk (Szlovákia, KTM) - 32 pont
 
Az MX2-es magyar bajnokság állása 2 forduló után
1. Hugyecz Erik - 100 pont
2. Déczi Balázs - 84 pont
3. Jakob Kristóf - 69 pont
4. Tomas Windisch - 62 pont
5. Kiss Márk - 61 pont

Motocross Európa-bajnokság EMX Open, és EMX 65cc-85cc Délkelet-európai Zóna Kiskunlacháza, 2018. április 28-29.

Zólyomi Andrea | 2018.05.03, 10:30:00 | Utolsó módosítás: 2018.05.03, 10:30:00

Cimkék:

Amikor Szabó Károly, a Kiskunlacházi Községi Motoros Klub elnöke kitalálta a tavaszi verseny időpontot, valószínűleg nem az volt a célja, hogy komoly szövetségi, sportdiplomáciai lobbizás után bemutathassa, Magyarországon áprilisban is lehet a 30 °C-kal és csontszárazsággal küzdeni egy Motocross EB-n. Pedig, ha így akarja, akkor se sikerült volna jobban. A fairplay jegyében mindent, ami mozgott, legyen az ember vagy gép, egyaránt megütött év első hősokkja. A helyzet iróniája, hogy a pálya egyes lejjebb fekvő, belső foltjain még térdig érő belvíz melegedett, de extra locsolási szünetet kellett beiktatni az EMX Open második futama előtt a nyomvonalról felvert túl nagy por miatt.
 
 
A juniorok 85cc-s géposztályának első futamában Pergel Bence (#21, HUN, KTM) hozta el a rajtot, nyomában szorosan Técsi László Márkkal (#40, HUN, KTM). A két ifjú KTM-es küzdelme az egész 20 perc + 2 körön át zajlott, Técsi folyton beszurkált Pergelnek, végül sikerült megelőznie. A kakaskodásban több mint egy perccel elhúztak a mezőnytől. A második futam ismét a Pergel-Técsi párharcról szólt, ám ekkor Técsi rajt-cél győzelmet aratott. Mindkét futamban Varró Viktor (#14, HUN, Husqvarna) lett a harmadik, így az összetett Európa-bajnoki dobogón a három magyar versenyzőnek egyszerre szólt a himnusz. A bajnokság állását egyelőre két horvát motoros, Partik Ujcic (#6, CRO, KTM) és Luka Kunic (#9, CRO, Yamaha) vezeti, mert annak ellenére, hogy Lacházán csak a hatodik és nyolcadik helyen végeztek, a 2018-as első, görögországi fordulóban már gyűjtöttek pontot.
 
 
Az EMX 65cc kategória változatosabb erőviszonyokat mutatott. Az első futam meglepetéseként a kvalifikációban csak hetedik Simun Ivandic (#88, CRO, KTM) a rajt után az élre tört, és pozícióját a kockás zászlóig állhatatosan védte az őt végig keményen támadó Grósz Gergőtől (#2, HUN, KTM). A második futamot nem bízta Grósz a véletlenre, a rajtgép lecsapódásakor rögtön az élre tört és a célig hajtotta elől a kis KTM-et. Mögötte viszont ádáz harc alakult ki a második pozícióért Ivandic, Ördög Zoltán (#11, ROU, Husqvarna) és Horváth Ádám (#26, HUN, KTM) között. A meccset a horvát crossozó nyerte és harmadik lett Horváth Ádám, amivel ugyanerre a sorrendre beállították az EB forduló 65cc-s végeredményét is: győztes Grósz, második Ivandic, harmadik Horváth. A 85c-hez hasonlóan Görögországból kezdődő EB tabellán Ördög még megőrizte az első helyét, de a lacházi pódiummal nagyon megközelítette őt Simun Ivandic.
 
 
A profi EMX Open szombati edzéseit és a kvalifikációs futamot elemezve Hugyecz Erik (#141, HUN, KTM) teljesítménye sok reményre adott okot. Az EMX 65cc-hez hasonlóan, a csúcskategória első futamában is két versenyző vált ki a mezőnyből: Hugyecz Erik és Martin Michek (#232, CZE, KTM) óriásit motorozott az első helyért. A magyar fiú tökéletes reflexszel hozta el a rajtot, de a cseh hamar a nyakára futott és egy pillanatig sem engedte ki a szorításból. Hajmeresztő akciók után, mindössze két körrel a befutó előtt, a sokat próbált Michek megelőzte Hugyeczet és megnyerte a futamot. Harmadikként Dmytro Asmanov (#2, UKR, Yamaha) gurult át a célon. A második futamban Petr Bartos (#111, CZE, KTM) fordult elsőnek a start után, de két kör múlva már megint Michek vezetett. Hamarosan viszont Hugyecz összekapta magát, és két bravúrral mindkét csehet maga mögé utasította. A KTM-ek uralkodását Asmanov igyekezett megtörni Yamahájával loholva Hugyecz nyomában. Ám a 30 perc + 2 körös versenytáv előrehaladtával sajnos azt kellett látni, hogy Michek ugyanazt a koreográfiát játszotta, mint korábban, és kifárasztásos vadászatban, ismét kevés körrel a vége előtt levette a magyar hőst a győztes posztról. A végső csapással épp jól kalkulált, mert egy bukás miatt piros zászlóval, 4 perccel a hivatalos táv letelte előtt intették le a futamot. A „békés” harmadik hely újra Asmanovnak járt. Mindeközben részben ellopta a show-t Matija Kelava (#97, CRO, KTM), aki kb. féltávnál besokallt egy visszafordítóban és megmártózott a korábban emlegetett egyik belvizes tavacskában, a KTM-et fülig elmerítette, aztán egy kör hátránnyal, gond nélkül célba ért.
 
 
EMX Openben tudták csak tehát megverni a magyarokat: a lacházi MX EB dobogó legfelső fokára Martin Michek, a második és harmadik fokra Hugyecz Erik és Dmytro Asmanov állhatott fel. A hétvége második legeredményesebb felnőtt magyar crossosa Kiss Márk (#515, HUN, KTM) lett, aki összetettben a 14. helyen végzett a különösen erős ukrán, cseh, orosz, horvát, szlovén és szlovák versenyzők mögött.
 
 
Összefoglalásul, minden magyar induló kiválóan helytállt a Motocross Európa-bajnokság kiskunlacházi fordulóján, és remélhetően hasonló lendülettel folytatják a 2018-as kontinensviadal junior és felnőtt Open sorozatát. Az EMX 65-85cc délkelet-európai zóna következő megmérettetése rögtön május 5-6-án lesz, Bulgária világbajnoki motocross centrumában, Sevlievoban. Az EMX Open mezőnye május 12-13-án a nem kevésbé neves Kovelben áll majd legközelebb rajthoz, Ukrajnában.
 
 
Bajnokság állása:
EMX 65-85cc Délkelet-Európa Zóna: http://www.fim-europe.eu/events/513
EMX Open: http://www.fim-europe.eu/events/516
/ 19 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.