A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2017. november 21., kedd
Hírek
/ 69 oldal

Zólyomi Andrea | 2017.11.03, 09:52:00 | Utolsó módosítás: 2017.11.03, 09:52:00

Cimkék:

Lallert már csak egyetlen rövidke megálló választja el a 40. Dakar Rally-tól. Mától a nyírádi arénában rendezik a Raid of The Champions viadalt, amely egyben a hazai tereprali szakág idei utolsó megmérettetése is. A versenyen ott lesz a friss Európa bajnok versenyző!
 
Nagy lelkesedéssel várja Horváth Lajos a Raid of The Champions-t. A váci sportember és KTM 450 Rally versenygépe már a Dakaros tempóra hangolva fogja reszelni a barázdákat. A nyírádi futam után egy alapos technikai felkészítésen esik még át a gép, majd Le Havre-ban hajóra teszik, hogy időben megérkezzen a jubileumi flúgos futamra.
 
 
Ahogy a motor, úgy Laller gondolatai is egyre jobban közelítenek a Dakarhoz. A FIM EB-n győztes pilóta már átszellemülve tekint a januári kezdésre, de a nyírádi móka is nagyon fontos számára:
 
„Imádom a nyírádi katlant, ez a hazai terepsportok szentélye! Idén a szervezők gondoltak egy nagyot, és összehozták a rallycrosst a tereprali mezőnyével. A versengés már ma elkezdődik a prológgal, melynek során három rövidebb szakaszt is futunk, amelybe a rallycross pálya vonalvezetését is belefűzték. Szombaton a Sáska-Hegyesd útvonalon folytatjuk, majd vasárnap ugyanezt az utat visszafelé tesszük meg. Összesen 573 km össztáv vár ránk, ebből 315 kilométer lesz a mért szakasz.” - vázolta fel teendőit a Dakaros.
 
 
Természetesen minden pilóta a győzelem céljával megy neki egy-egy etapnak, ám Horváth Lajos számára újfent a versenytáv gyűjtése a legfontosabb. A cél a formában tartás és a technika óvása, ennek ellenére a győzelem lehetőségét sem dobja el magától.
„Mindig nyerni szeretne az ember, ez azt hiszem evidens. De most elsősorban a Dakart szem előtt tartva akarok motorozni, tesztüzemben járatni a dolgokat. Azon vagyunk, hogy ez zökkenőmentesen sikerüljön, és ha ehhez jó eredmény is társul, nagyon boldogok leszünk. A verseny után gyorsan átnézzük a motort, aztán pedig irány a francia kikötőváros, és rövidesen érkezik a 40. Dakar Rally is!”
 
Ám addig még bőven akadnak kötelezettségek. Hamarosan kisiskolásoknak tart majd osztályfőnöki találkozót, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület esélyegyenlőséget képviselő divatbemutatóján is számítanak a Laller Racing Dakar Team pilótájának megjelenésére. 
 
Írta: Tóth Krisztián Márk 

Zólyomi Andrea | 2017.11.02, 09:48:00 | Utolsó módosítás: 2017.11.02, 09:48:00

Cimkék:

Hat ország képviseletében, köztük több Dakart is megjárt tereprallye versenyző lesz ott a Nyirádi Motorsport Centrumban, valamint legalább negyvenen indulnak a rallycross zárófutamon a hétvégén.
 
 
Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői. Igencsak remek mezőny vág majd neki a többnapos küzdelmeknek: hat ország képviselői lesznek ott a rajtnál, és az indulók közül többen már a Dakar poklát is megjárták már korábban. Ráadásul egy újabb szakág csatlakozott a Raid of the Champions versenyhez: a Quad - Short Track.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en, ráadásul a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg. Ráadásul még egy szakág csatlakozott a Raid of the Champions versenyhez, és a Quad - Short Track bajnokság utolsó fordulóját is most Nyirádon rendezik meg, ami azt jelenti, hogy külön futamokban, 3-3 alkalommal rajtolhat el vasárnap a 10-12 quados és 8-10 UTV-s versenyző.
 
 
A hat ország – cseh, szlovák, román, lengyel, olasz és magyar – versenyzőit felvonultató tereprallye-s mezőnyben két olyan versenyző is ott lesz a rajtnál, aki már megjárta a Dakar poklát: az autósoknál a cseh Miroslav Zapletal, illetve a motorosoknál Horváth Laller Lajos. A tereprallye szakágvezetője, Varga Imre – aki első bajnoki címét szeretné megszerezni a TH kategóriában – nagyon örül annak, hogy a tereprallye versenynaptára egy ilyen legendás helyszínnel bővült.
 
 
„Már annak idején, 2015-ben, a HunGarian Baja idején is látszódott, hogy a Nyirádi Motorsport Centrum alkalmas lehet akár tereprallye versenyek rendezésére is. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen legendás helyszínnel bővült a versenynaptárunk, minden újítást pozitívan kell kezelni, és abban bízom, hogy nem egyszeri alkalomról lesz szó, hanem sikerül hagyományt teremteni ebből a versenyből. A főszervezőnek több jó elképzelése volt már eddig is a szakággal kapcsolatban, remélem, ez is működni fog. Számomra is különleges lesz a bajnokság zárófutama, hiszen még sosem szereztem bajnoki címet a TH kategóriában. Ezt a versenyt még végigcsináljuk a Nissannal, aztán felújítjuk majd a 2018-as szezonra” – árulta el Varga Imre, aki 20 pontos előnnyel érkezik a hétvégi Raid of the Champions szezonzáróra.
 
 
És ha mindez a sok izgalom még nem lenne elég, akkor a kilátogatók nagy örömére a tereprallye verseny mellett szombaton és vasárnap meghívásos és amatőr rallycross viadalt – a Racing Stars tehetségkutató versenysorozat utolsó futamát – is rendeznek, így a két szakág legjobbjait egyszerre láthatják az autó-, és motorsport szerelmesei.
 
„Mind a tereprallye, mind pedig a rallycross számára nagyon jó lehetőség ez a közös rendezvény, hiszen együtt mutathatják meg magukat a technikai sportok szerelmeseinek. Őszintén remélem, hogy egy kellemes hétvégét tudunk biztosítani a kilátogató rajongóknak, hiszen hosszú távon az ilyen versenyek nyújthatnak megoldást az autósport felmerülő problémáira. A Racing Stars sorozatnak ez a zárófutama, és ahogy a tereprallye esetében, nálunk is több bajnoki cím csak most dől majd el Nyirádon. Úgy tűnik, komoly mezőny gyűlik össze, így remek küzdelmeket láthatnak majd a nézők. Az amatőrök versengése mellett lehetőséget biztosítunk a licences, profi versenyzők számára, hogy előzetes egyeztetés és apró adminisztrációt követően az egymással vívott küzdelmek mellett a partnereiket, barátaikat, segítőiket vagy családtagjaikat is megautóztassák” – jelentette ki Répási Róbert, a Racing Stars sorozat főszervezője.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2017.10.30, 11:14:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.30, 11:14:00

Cimkék:

A hétvégi FIM Europe bizottsági ülésen a Street Freestyle Kft. alárta a FIM Europe-pal közös promoteri szerződést, amely öt évre szól. A szerződés értelmében 2018-ban négy vagy öt Európa-kupa fordulóra kerül sor, 2019-től pedig Európa-bajnoki szintre emelkedik a versenysorozat.

 

A magyar helyszínekről a promoter a stunt riding szakági tanáccsal fog egyeztetni.

 

Sok sikert kívánunk a Street Freestyle Kft-nek és bízunk benne, hogy minél több fordulónak adhatunk otthont!

 

www.fim-europe.com/milestone-european-street-freestyle/

A lengyel Marcin Lukaszewski a CEZ, míg Horváth Laller Lajos a FIM Europe Bajas győzteseként áll majd rajthoz november elején a vörös katlanban

Zólyomi Andrea | 2017.10.27, 09:33:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.27, 09:33:00

Cimkék:

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: egyrészt először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői, másrészt előbbiben szinte minden kategóriában itt dől el a bajnoki cím. A színvonalra nem lehet majd panasz, hiszen a tereprallye két idei Európa-bajnoka is ott lesz a mezőnyben: az autósoknál a lengyel Marcin Lukaszewski – navigátora Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) –, míg a motorosoknál a második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos (KTM 450 RR). Mindketten kijelentették, győzni szeretnének Nyirádon.
 
November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en. Egy biztos, a mezőny erősségével nem lesz gond, ugyanis két Európa-bajnok is rajthoz áll majd a Nyirádi Motorsport Centrumban.
 
Az autósoknál idei negyedik bajnoki címéért száll harcba a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) kettős: az elmúlt hétvégén megnyerték már az idei Európa-bajnokságot (CEZ), valamint a lengyel és a cseh abszolút címet, és a magyar bajnokságban is holtversenyben az élen állnak 70 ponttal. Lukaszewski remek formában van, és a nyirádi viadalon, a Raid of the Champions-on a magyar abszolút címmel szeretné feltenni a koronát idei szereplésére.
 
 
„Nagyon szeretjük a magyar futamokat, mert ezek mindig jól szervezett versenyek, jó hangulatban telnek. Ráadásul, amíg a hazai lengyel futamok nagy részét katonai területeken rendezik, addig itt a nézők is részesei lehetnek a versenynek, és ez nélkülözhetetlen a sportág népszerűsítése miatt. Nem lesz egyszerű dolgom, hiszen két hazai párossal kell megküzdenünk a bajnoki címért, de egyértelmű célunk a győzelem és az idei negyedik abszolút elsőség megszerzése. Ezzel a viadallal zárjuk az idei szezonunkat, és nagyszerű érzés lenne győzelemmel búcsúzni a 2017-es idényünktől. Nagyszerű érzés lenne, ha a CEZ, a lengyel és a cseh bajnoki cím mellé a magyar bajnokságot is meg tudnánk nyerni. Egy biztos, folyamatosan száz százalékot kell nyújtanunk majd az első métertől az utolsóig” – jelentette ki Marcin Lukaszewski.
 
A versenyen a motorosok között is ott lesz a mezőnyben egy idei Európa-bajnok, mégpedig a pályafutása második Dakarjára készülő Horváth Laller Lajos. A váci terepmotoros a FIM Europe Bajas sorozatában végzett az élen végzett, így ő lett a kategória első magyar Európa bajnoka. Laller elmondta, a dakaros motorjával áll rajthoz – egy KTM 450 RR –, és a Raid of the Champions viadal az utolsó versenye a dél-amerikai nagy erőpróba előtt.
 
 
„Úgy érzem, különleges élmény lesz a legendás vörös katlanban motorral versenyezni. A 2015-ös HunGarian Baján már belekóstoltam a nyirádi miliőbe, de voltam már itt rallycross-szerelőként, azaz nem lesz ismeretlen a helyszín számomra. A motorom összeállt, és ezt a versenyt tekintjük az utolsó nagy tesztnek a Dakar előtt. Mivel azt szeretnénk, hogy az esetleges hibák inkább itt jöjjenek ki, így nem fogok óvatoskodni, nyomom majd, ahogy a csövön kifér. Az Eb-cím kötelez, így szeretném megnyerni a versenyt, ám az a legfontosabb, hogy a felkészülésem szempontjából minden rendben legyen. Kell még nekem és a motornak is a versenykilométer a Dakar előtt, és abban reménykedem, hogy csak az ellenfeleimmel kell megküzdenem, az időjárás nem okoz majd számunkra kellemetlen meglepetést” – fogalmazott Horváth Laller Lajos.
 
 
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2017.10.27, 09:10:00 | Utolsó módosítás: 2017.10.27, 09:10:00

Cimkék:

 

A 2017-es szezon utolsó állomásához érkezett a Romanian Superbike Championship (ROSBK) sorozat. Az idényzáró futamnak a horvát tengerparthoz közel fekvő Grobnik néven közismert versenypálya adott otthont. Az október második felére eső verseny tartogatott kérdéseket időjárás tekintetében. A Carcover Racing Team pilótái közül Chrobák Jani már többször járt a rijekai pályán, míg Vígh György, Cristian Ghitea és Silvio Muzzalupo először találkoztak a világbajnoki futamnak is otthont adó aszfaltcsíkkal. A csapat négy versenyzőjéből egynek, Chrobák Janinak volt csak igazán tétje ennek a hétvégének, hiszen ő csupán 7 ponttal vezette a bajnokságot Papp Béla előtt, így hibázni nagyon nem szabadott. Cristian a 600-as Rookie kategória bajnokságát már az előző hétvégén megnyerte, így itt örömmotorozás várt rá. Silvio a Supersport 600 negyedik helyén áll a bajnokságban, ahonnan vissza már nem tud esni, előrébb meg a csillagok együttállásával tudna csak lépni. Vígh Gyuri pedig a Superbike kategória bajnoki címét szintén már az előző bukaresti fordulón bebiztosította magának.
 
 
A csapat pénteken a szabadedzéseken gurulhatott először a pályára. Az időjárás előrejelzés péntekre és szombatra napsütéses időt ígért, vasárnapra viszont óriási esőzést. A szervezők ennek tudatában átvariálták a programot és péntekre, illetve szombat délelőttre tették az időmérőket és szombat délutánra pedig a versenyeket. Folyamatosan gyorsult mindenki és végül Chrobák Jani a pole pozícióból várhatta a rajtot a 600-as kategóriában, Silvio Muzzalupo a tizennegyedik, míg Cristian Ghitea a huszonharmadik helyről várhatta a piros lámpák kialvását a 40 fős mezőnyből. A szombat délután rajtoló versenyen Chrobák már az első kör végén megnyugtató előnyre tett szert, azonban a harmadik körben egy kettős bukás miatt piros zászlóval intették le a futamot. A mentők elfoglaltsága miatt erre a napra ezt a futamot törölték, majd később elindulhattak az ezresek. Vígh Gyuri a szokásos jó rajtját követően a mezőny hetedik helyéért csatázott, amit sikerült is neki megtartani. Ez az eredmény a ROSBK értékelésben az első helyet jelentette, amivel csak tovább növelte az előnyét a bajnoki táblázatban.
 

A 600-as kategória futama viszont vasárnapra tolódott át. Az időjárás jelentők most nem lőttek mellé, hiszen vasárnap ködös, szitáló esős időjárásra ért ki a csapat a pályára. Rövid esős edzések, majd következett a Supersport verseny újbóli rajtja. Az időjárás ekkor már eléggé rossz arcát mutatta, hiszen nagyon intenzív eső és maximum 10 fok nehezítette a versenyzők feladatát. Chrobák Jani rögtön a futam elején az élre állt és előnyét folyamatosan csak növelte, majd a kockás zászló mellett is elsőként haladt el. Silvio nagy csatában volt végig a második, harmadik helyért, végül azonban egy tizeddel lemaradt a dobogóról. Cristian pedig hatodik helyen ért célba a Supersport mezőnyben.
 
 
Chrobák János: „Vártam ezt az utolsó hétvégét, hiszen szeretem a rijekai pályát. Többször jártam már itt, nagyon jó a vonalvezetése, bár az idei évre ígért újraaszfaltozás már ráférne. Sajnos ki kellett hagynom egy hétvégét, ami ráadásul egy másik kedvenc pályámon, a Szlovákia ringen volt. Így 7 pont előnnyel érkeztem Horvátországba a záró hétvégére. Időjárás tekintetében volt már jobb versenyem is itt, sőt, csak jobb volt, de eredmény tekintetében pedig ez volt a legsikeresebb, hiszen itt még nem álltam a dobogó legfelső fokán. Ezzel megszereztem a ROSBK bajnokság bajnoki címét is, aminek nagyon örülök. Köszönöm a csapatnak, a szerelőknek az egész éves munkát, illetve a csapat összes támogatójának a segítséget, hogy végig tudtuk csinálni a szezont.”
 
/ 69 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.