A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

A világ legjobbjai között Magyarország is részt vesz a nemzetek versenyén.

Zólyomi Andrea | 2016.09.21, 11:23:00 | Utolsó módosítás: 2016.09.21, 11:23:00

Cimkék:

Hétvégén rendezik a motokrossz sport legnagyobb presztízsű eseményét, a csapat-világbajnokságot. Idén 38 ország 114 motorosa mellett a magyar válogatott is a mezőnyben lesz, Hugyecz Erik (24), Szvoboda Bence (24) és Szőke Márk (21) révén.

Nagy erőkkel készül a magyar motokrossz-válogatott, hogy az olaszországi Maggiorában megmérkőzzön a világ legjobb nemzeteivel. A Magyar Motorsport Szövetség idén három fiatal, de rutinos, nemzetközi sikerekkel is büszkélkedő versenyzőnek szavazott bizalmat.

Hugyecz Erik (#115) a királykategóriában, nemzetközi nevén az MXGP-ben indul majd. A Team HTS KTM versenyzője idén 6 hónapot hagyott ki térdsérülés miatt, ám ez cseppet sem látszik a teljesítményén. Visszatérése óta már két felkészülési versenyen bizonyította tudását a 450 köbcentis KTM nyergében.

 



„Harmadik alkalommal képviselhetem a hazámat. Ez mindig nagyon megtisztelő. Nagyon sok munkát végzett a stáb az elmúlt két hónapban, és én ezt egy jó eredménnyel szeretném meghálálni. A visszatérésem után kategóriát váltottam, ami nagyon jót tett nekem. Szeretem a motort, és szerintem gyorsabb is vagyok vele. A személyes célom, hogy kategóriámban a legjobb 15-ben végezzek.” – latolgatta az esélyeket az ötszörös magyar bajnok.

Szvoboda Bence (#116) ül föl a legkisebb hengerűrtartalmú motorra az MX2-es kategóriában. A 24 éves Somogy megyei motoros szintén a Team HTS KTM-ben versenyzett idén. A magyar bajnokságot megnyerte, Csehországban pedig harcban van még a bajnoki címért. Harmadszor került a felnőtt válogatottba.

 



„MX2-es kategóriában még nem mentem a csapat-világbajnokságon, ezért izgatottan várom, miként teljesítek majd. Sajnos kisebb sérülések hátráltatnak, a derekam és a térdem nem tökéletes, de ezeket a problémákat kizárva próbálok a versenyzésre koncentrálni. Szeretném, ha sikerülne a csapatnak a bravúr, és bekerülnénk az A-döntőbe, a legjobb 20 nemzet közé. Állandó világbajnoki szereplők között ez nem lesz kis feladat.” – tekintett előre az idén kilencedik magyar bajnoki címét is begyűjtő krosszos.

Szőke Márk (#117), a Team Tóth Suzuki versenyzője lesz a magyar csapat harmadik embere. A 21 éves soroksári motoros az Open kategóriában indul egy 450-es Suzuki nyergében. Másodszor öltheti magára a nemzeti színeket. Idén a hazai, a cseh és a német nemzetközi motokrossz bajnokságban edződött.

 



„Úgy érzem, megtettünk mindent, ami erőnkből telt, hogy felkészülten álljunk oda a rajthoz. A csapattársaim remek versenyzők, és én is a maximumra fogok törekedni. Ha megteszünk mindent, amit tudunk, akkor nem kell szégyenkeznünk semmilyen eredmény miatt. Kis ország vagyunk, kis lehetőségekkel, a motorsport pedig egy költséges műfaj. Ha a kelet-európai régió országai között előkelő helyezést érünk el, akkor én már azzal elégedett leszek.” – próbált a realitás talaján maradni a csapat legfiatalabb tagja.

A motokrossz csapat-világbajnokság (MX of Nations) az egyik legnézettebb motorsportesemény. Az Eurosporton több millió háztartásba eljut világszerte, a helyszínen százezer körüli nézőszámot jósoltak a szervezők. Magyarországról is sokan kiutaznak, hogy szurkolhassanak a magyar válogatottnak.  

 



Szombaton rendezik a kvalifikációs versenyeket, vasárnap kerül sor a fő futamokra, az A-döntőre, ahol már csak a legjobb 20 nemzet indulhat. A három versenyző összeadott részeredményei adják majd a végső sorrendet, ami egyúttal a motokrossz nemzetek aktuális világranglistája is lesz. A magyar válogatott legutóbb 2014-ben indult, akkor a 26. helyen végzett.

fotó: Nagy Norbert

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.