A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Laczkó Máté harmadik lett az ADAC KTM Junior Kupában

Zólyomi Andrea | 2016.07.20, 09:11:00 | Utolsó módosítás: 2016.07.20, 09:11:00

Cimkék:

Ha csak a Moto GP betétfutamának résztvevőjeként is, de ugyanazon a dobón, állhatott április 16-án Laczkó Máté, ahol egy nappal később Marquez, Crutchlow és Doviziozo is pezsgőfürdőzhetett, s ahonnan a nagy példakép, Valentino Rossi ezúttal lemaradt. Így a 14 éves magyar versenyző már elmondhatja magáról, hogy a Moto GP-n húzták fel neki és csapatának a magyar zászlót!
 
A kelet-német Sachsenringen, a gyorsasági motoros világbajnokság betétfutamaként rendezték az ADAC KTM Junior Cup harmadik fordulóját a kissé hosszúra nyúlt nyári szünet után. Az MW Perforfarmance csapata, tisztességgel végigdolgozta a hathetes pauzát, éppen ezért bizakodva, ugyanakkor az ismeretlen pálya miatt némi bizonytalansággal vegyes izgalommal indult a klasszikus, leginkább lassúságáról, negyven méteres szintkülönbségéről közismert világbajnoki helyszínre. Mi tagadás, az első edzésidők, de még a kvalifikáció sem adott túl sok okot a bizakodásra. Laczkó Máté csak a 13. helyet tudta megcsípni a rajtrácson, s ettől az égboltozatnál csak Mohai János csapatvezető homlokán gyűltek jobban a felhők. Nem mintha a negyvenkét versenyzős mezőnyben, amelyben együtt indult a német bajnokság és a holland-belga kupa motoronként tíz lóerővel erősebb különítménye, ez a pozíció olyan rossz lenne, csak éppen a csapatvezető nem így tervezte. És nem is ehhez szokott Mátétól, aki persze most is mindent megtett a jobb eredményért, de valahogy nem érezte a pályát. Legalábbis az edzéseken, időmérőkön még nem.
 
De csak eljött a versenynap, s vele a rajt időpontja, ami már-már klasszikusan rosszul sikerült az MW performance versenyzőjének:
- Nem elég, hogy beragadtam, de az első kanyarban még majdnem belefutottam a két összeakadó holland versenyzőbe is, s egyszer csak a huszadik helyen találtam magam – emlékezett vissza Máté a szinte önkívületi állapotban végighajtott versenyre. – Kicsit meg is ijedtem, mert nagyon elment a mezőny, rendesen meg kellett hajtanom a gépet, hogy látótávolságba kerüljön az élboly. Kívülről talán soknak tűnik az a 15 kör, de verseny közben nagyon hamar lepereg. Szerencsére már az első körben sikerült egyet megfognom, aztán a másodikban kettőt, a harmadikban pedig még négyet. Utána sokáig csak a 13 pozícióban motoroztam, ráadásul a motor is egyre jobban pattogott, de nem akartam visszavenni a tempóból, mégiscsak egy világbajnokságon mehetek! A kilencedik körben sikerült stabilizálni a 10. helyet, aztán a tizennegyedikben egy komoly, a lökdösődéssel is megspékelt csata után sikerült beállnom a nyolcadik helyre, ami a német junior kupában a harmadik helyet jelenti.  
 
Jan-Ole Jähniggal és a második Dominic Kassnerrel, a két hazai versenyzővel a dobogó 3. fokán
 
 
Hogy ezúttal miért is sikerült jobban a verseny, mint előtte (és úgy általában) az edzés, arra a fiatal versenyző így reagált: - Versenyen sokkal nagyobb az adrenalin szint. Edzésen még megfontoltabb az ember, ha előtte megy valaki, persze figyeli az időt, de nem szívesen kockáztat. Versenyen viszont, legalábbis, ha előttem feltűnik valaki, azt azonnal meg akarom előzni, sokkal jobban kihajtom magam, a gépet is, mindig feszegetem a határokat. Örülök, hogy most rendben volt mindent, nem volt baleset, és egy fantasztikus, világbajnoki közegben állhattam a dobogóra!
 
Ha pedig már egy világbajnoki hétvégén, testközelből nézhette a legnagyobbakat, szeretett volna minél közelebb kerülni hozzájuk. Hogy-hogy nem, akadt egy magyar ismerős is az egyik világbajnoki csapatnál, aki boxbelépőt szerzett neki, s így, igaz, csak kívülről, de bekukkanthatott Marquez, Lorenzo, Rossi és többiek depójába, a lelátón pedig azzal a Miguel Ângelo Falcão de Oliveiraval nézték a Moto GP kvalifikációját, aki tavaly a Moto3 pontversenyének második helyéről dobbantott a Moto2-be. Még nem sejti, de mi nagyon reméljük, hogy most még ismeretlen padtársa nemsokára a pályán is mellette lesz…
 
Maradva a földön, most az ADAC KTM Junior Cup a fő csapásirány, a harmadik verseny után Laczkó Máté az összetett pontverseny ötödik helyén áll 36 pontjával, előtte négy német versenyző sorakozik, közülük Dominic Kassner gyűjtötte a legtöbb pontot, 54-et. Öt verseny van még a sorozatból, legközelebb az ausztriai Spielbergben, a Red Bull Ringen találkozik a német KTM juniorbajnokság mezőnye, ahol két futamban is megmérkőznek egymással.
 
Laczkó Máté három versenyen 36 pontot gyűjtött
 
MW Performance
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.