A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

A Korda Racing 25 éves motorosa Vallelungában a poklok legmélyebb bugyrait is megjárta a CIV National Trophy 600 kategória bajnoki rajtján

Zólyomi Andrea | 2016.05.17, 11:14:00 | Utolsó módosítás: 2016.05.17, 11:14:00

Cimkék:

Noha a felkészülés és a tesztek alapján akár az élmezőnyben is végezhetett volna a 2016-os olasz bajnokság National Trophy 600 kategóriájában versenyző Gyutai Adrián, sajnos azonban semmi sem jött össze a gyorsaságimotoros-világbajnokságon is debütáló versenyző. A Korda Racing pilótája a duplafutamos szezonnyitón, Vallelungában többször hatalmasat bukott, kétszer is megbüntették, így esélye sem volt a pontszerzésre. Sőt, már az is hatalmas bravúrnak számított, hogy a vasárnapi futamon egyáltalán rajthoz tudott állni, illetve be tudta fejezni a versenyt.

 

Eddigi pályafutása legkeményebb felkészülését zárta le Gyutai Adrián, aki idén is a CIV National Trophy 600 kategóriában versenyez. A hétvégi szezonnyitóra éppen ezért optimistán utazott el a Korda Racing motorosa, ugyanis a versenynek is helyszínt adó vallelungai pályán kétszer is tesztelt, és mind a verseny, mind pedig a tartalékmotorján – Honda CBR 600 – olyan köridőket ért el a versenyszimulációk alatt, ami igencsak bizakodásra adott okot. A 25 éves paksi motorosnak azonban a csütörtöki újabb tesztnaptól kezdve semmi sem jött össze: az igencsak változékony időjárási viszonyok között – ami az egész hétvégére jellemző volt – már ekkor kicsúszott, és senki sem gondolta ekkor, hogy ez az esés egy lavinát indít el. A pénteki szabadedzést remekül kezdte Adrián, ám amikor a tempóját fokozni szerette volna, hatalmasat esett egy olajfolton, ami az előtte haladó boly egyik versenyzőjének motorjából került a pályára. Mint később kiderült, ez a bukás döntően befolyásolta az egész hétvégét: a versenymotoron még a blokk is tönkrement, használhatatlanná váltak a futóművek, valamint a Honda váza is megsérült. Valamint Adrián lelke.
 
 
Mert ettől kezdve mindenbe hiba csúszott. Az első időmérőn a tartalékmotorral a 12. legjobb köridőt teljesítette, ám utólag megbüntették és hátrébb sorolták pályaelhagyás miatt. A második időmérőn esélye sem volt a Korda Racing motorosának a javításra, ugyanis sokadszorra is esni kezdett az eső. Ám ekkor úgy tűnt, az esőben rátalált a csapat a helyes útra: Adrián az 5. helyen állt a tréning utolsó köréig, ám ekkor behívták a bokszba, és a folyamatosan felszáradó pályán hirtelen kilencen is megelőzték.
 
A délutáni futam szintén vizes körülmények között lett megrendezve, és a 25 éves paksi versenyző pályafutása egyik legjobb rajtját bemutatva már a 9. helyen száguldott, amikor ismét hatalmasat bukott. Nem titok, ekkor az is felmerült, Adrián kihagyja a vasárnapi futamot, ám a csapat egész éjjel dolgozott, és reggelre a maradék alkatrészekből ismét összerakta a Hondát. Ám azt mindenki tudta, az a motor már nem az a motor, amivel a teszteken remekelt a magyar versenyző. Így is sikerült teljesíteni a második futamot, amely után – mintegy kitéve a pontot erre a szörnyű hétvégére – megint megbüntették Adriánt pályaelhagyás miatt, aki így a 22. helyen végzett. A Korda Racing motorosa számára nagyon nehéz lesz ebből a gödörből felállni, de a július eleji, Mugellóban rendezendő második bajnoki fordulóban lesz lehetőség a javításra.
 
„Borzasztó hétvége volt, egyszerűen semmi sem jött össze. Amikor péntek reggel elestem egy olajfolton, és láttam, hogy a motor teljesen rommá törött, már nehezen tudtam koncentrálni. A tartalék motort kellett használnom, ami nem olyan, mint az elsődleges, így az időmérőn nem tudtam menni egy jól összerakott kört sem, ráadásul még meg is büntettek, így nagyon hátulról kellett rajtolnom. Az első vizes versenyen a rajtom jól sikerült, előre tudtam jönni nagyon sok helyet, de az első körben a hideg gumik miatt megint elestem. Nem tagadom, a nagy akarásnak egy újabb bukás lett a vége, mert egy kicsit sok volt a tempóm az elején. A második versenyen már a motorom közel sem volt száz százalékos, egyszerűen a pénteki és a szombati hibák miatt már nem volt alkatrészünk, néhány elektronikai dolog nem is működött. Nagyon szenvedtem az egész verseny alatt, már annak is örültem, hogy leintett a kockás zászló. Nagyon csalódott vagyok, hiszen a tesztek alapján nagyon jó eredményekre számítottunk, de sajnos így alakult. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez még csak az első verseny volt, így bőven van időm kijavítani ezt a balul elsült hétvégét. A csapattól és mindenkitől elnézést kérek, adtam nekik munkát bőven. Mugellóban viszont már ott leszünk a helyünkön, hiszen minden adott. Köszönöm mindenkinek a rengeteg segítséget és támogatást, a következő versenyen bizonyítani fogunk” – jelentette ki Gyutai Adrián
 
Gyutai Adrián 2016-os versenynaptára
 
Olasz Bajnokság (CIV) National Trophy 600
2016. 05. 14-15. Vallelunga (dupla futam) – 1. verseny: bukás, 2. verseny: 22. hely
2016. 07. 01-03. Mugello
2016. 07. 29-31. Misano
2016. 09. 02-04. Imola (dupla futam)
2016. 10. 07-09. Mugello
 
Fotó: Molnár Ádám (Pole Positions Communications Kft.)
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.