A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 19., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2016.01.21, 10:01:00 | Utolsó módosítás: 2016.02.15, 11:03:00

Cimkék:

A sportegyesületi alapszabály új Ptk-hoz való igazításával kapcsolatos tudnivalók

 

A 2014. március 15-én hatályba lépett, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) szabályai jelentősen módosították a civil szervezetekre (közte a sportegyesületekre) vonatkozó szabályokat. Valamennyi civil szervezet vonatkozásában alkalmazni kell a Ptk. Harmadik Könyvének I-V. Címében foglalt általános, továbbá az egyesületek esetében a VII-IX. címben foglalt rendelkezéseket. A Ptk. mindenkor hatályos szövege ingyenesen letölthető a Nemzeti Jogszabálytár jogi adatbázisából (www.njt.hu).

 

Az új Ptk. hatálybalépésekor a bírósági nyilvántartásba már bejegyzett sportegyesület köteles az alapszabályát (létesítő okiratát) legkésőbb 2016. március 15-ig úgy módosítani, hogy az megfeleljen a Ptk. rendelkezéseinek.


Az alábbiakban egy segédletet teszünk közzé azon sportegyesületi tag tagszervezeteink részére, amelyek az alapszabályukat még nem módosították a Ptk-hoz való igazítás céljából, és nem közhasznú jogállásúak azért, hogy a módosítás és annak nyilvántartásba vételéhez szükséges kérelem előterjesztése a törvényben meghatározott határidőre megvalósuljon.


Felhívjuk a figyelmet, hogy a következő rész kizárólag az alapszabály módosításhoz kapcsolódó tennivalókat tartalmazza nem közhasznú jogállású sportegyesület esetében, a bírósági nyilvántartás egyéb adatainak megváltoztatásához (pl. székhely, képviselő) a dokumentum nem tartalmaz elegendő információt.


 

Az alapszabály új Ptk-hoz való igazítását kétféle módon lehet végrehajtani: (1)

a)     a hatályos alapszabály átfogó vizsgálatával, és annak a jelen dokumentum első bekezdésében foglaltakkal való kiegészítésével, valamint a szövegben meglévő régi Ptk-s hivatkozások megváltoztatásával, vagy

b)      a linken található alapszabály-minta felhasználásával. (2)

 

A sportegyesület úgynevezett változásbejegyzési eljárást kell kezdeményezzen az őt nyilvántartó Fővárosi (Megyei) Bíróságon akkor is, ha csak az alapszabálya módosítását kívánja átvezettetni a bírósági nyilvántartáson.

A változás bejegyzésére irányuló eljárást legkésőbb 2016. március 11-ei ajánlott levélként történő postai feladással célszerű kezdeményezni a változásbejegyzési kérelem (a továbbiakban: kérelem) és mellékletei megküldésével.

A kérelmet az „Egyesület változásbejegyzése iránti kérelem” ÁNYK űrlapon kell benyújtani egy példányban. A kérelem itt: http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-eljaras-nyomtatvanyok/101-0  tölthető le.


 

A papír alapú kérelem kétféle módon küldhető meg a bíróságra:

a)      nyomtatványkitöltő program használatával, vagy

b)      annak mellőzésével, a nyomtatványt a fent hivatkozott bírósági internetes oldaláról kinyomtatva, majd azt kézzel kitöltve.

 

A kérelem benyújtásáról részletes tájékoztatást olvashat itt: (http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-eljarasok...)

 

 

A kérelemhez csatolandó iratok:

a)      egységes szerkezetbe foglalt alapszabály, melyen a kérelmező - ha a kérelmező jogi képviselővel (ügyvéddel) jár el, a jogi képviselő - igazolja, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat-módosítások alapján hatályos tartalmának. Amennyiben a kérelmező nem a csatolt alapszabály-mintát használta, az egységes szerkezetű okiratból egyértelműen ki kell tűnnie, hogy az egységes szerkezetű okirat elkészítésére a létesítő okirat mely pontjának változása adott okot. Tehát dőlt, félkövér vagy aláhúzott betűvel kell megjelölni azon részeket az új alapító okirat szövegében, amelyek megváltoztak a jelenleg hatályos alapító okirathoz képest, majd az alapító okirat végén záradékban kell rögzíteni az igazolást, mely szerint a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat-módosítások alapján hatályos tartalmának.

b)      az alapszabályt módosító közgyűlési jegyzőkönyv,

c)      az alapszabályt módosító közgyűlés jelenléti íve (a jelen lévő tagok neve, lakóhelye, aláírása).

 

Valamennyi, a)-c) pontba tartozó okiratot és a kérelem-formanyomtatványt is teljes bizonyító erejű magánokirati formában kell előterjeszteni. Ez azt jelenti, hogy a kérelmen és mellékletein az egyes aláírások valódiságát két tanú aláírásával vagy ügyvédi ellenjegyzéssel kell igazolni.

 

(1) - a dokumentumban található információk a http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/ portálról valók.

(2) - a változásbejegyzési eljárás: a már nyilvántartásba vett szervezet nyilvántartási adatait érintő változás esetén induló bírósági eljárás, melynek célja, hogy a bíróság a változásokat a nyilvántartásán átvezesse. Kezdeményezésére a sportegyesület bírósági nyilvántartás szerinti képviselője (elnöke) jogosult.

 

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.