A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 29., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2015.01.05, 10:17:00 | Utolsó módosítás: 2015.01.05, 10:17:00

Cimkék:

Kovács Bálint számára rendkívül sikeresen alakult a tavalyi szezon: első nagypályás szezonjában rögtön remek eredményeket szállított új csapatának, a H-Moto Teamnek, s végül az összetett második helyén végzett az Alpok-Adria Bajnokság 125 SP géposztályában. A mindössze 13 éves motoros idényét edzője, Szilner János értékelte.
 
Kovács Bálint rendkívül fiatalon, 12 évesen vált tavaly év elején a magyar H-Moto Team alakulat tagjává, ráadásul először indult nagypályákon, ám visszatekintve a 2014-es esztendőre, amely során a pilóta számos dobogós helyezést begyűjtve az Alpok-Adria Bajnokság 125 SP kategóriájának pontversenyében a második helyén végzett, kijelenthetjük, hogy sikeresen megbirkózott az új kihívásokkal. Szilner János, aki egyben nagybátyja és edzője az ifjú tehetségnek, így értékelte Bálint tavalyi teljesítményét:
 
„2014 a változások éve volt. Először is csatlakoztunk a H-Moto csapatához, másrészt beléptünk a nagypályák világába. Nagy várakozással néztünk elébe a tavalyi évadnak a nagypályák és az erős felnőtt mezőny miatt. 2013-ban a 125 SP kategóriában teljesített és kupagyőztesként zárt kispályás év megalapozta a 2014 szezont. A motor kezelése, a motoron való helyezkedés, a motor irányítása szinte már rutinná vált. 2014-ben a nagypályákhoz való alkalmazkodás jól ment, a nagyobb sebesség tetszett, és a féktávok is versenyről versenyre rövidültek a csatározás hevében.”

 


 
Szilner János azt is elmondta, hogy messze túlteljesítették az idény elején meghatározott elvárásokat: „Az új szezonban kitűzött cél az volt, hogy az Alpok-Adria Bajnokság minden versenyén részt vegyünk, pályaismeretet szerezzünk, felkészüljünk a magasabb nemzetközi bajnokságokban való részvételre. Úgy érzem, ez sikerült is. Év végén a legjobb öt helyezés valamelyikét tűztük ki célul. Ezt az elvárást messze túlszárnyalva, nagy harcokban edződve sikerült az összetett 2. hely megszerzése, mindössze 13 évesen.”
 
Persze a kiváló eredmények, a dobogós helyezések mellett is bőven akadt pozitívuma Bálint első nagypályás szezonjának: „Az év egyik fontos hozadéka, hogy az eddigi „gyerekes” és „túl sportszerű” hozzáállásból ebben a mezőnyben az ellenfeleknek köszönhetően kialakult egy profi, kemény, a feladatra és mindenkor a győzelemre hajtó versenyzési stílus” – magyarázta Szilner János. „Az időszakos technikai problémák ellenére minden pályán javultak a köridők a kezdeti edzésnaphoz képest az időmérőre és a versenyre. Az évet két eséssel megúsztuk: sajnos az egyik versenyen történt, ezért azzal sok pontot veszítettünk. Hála a sok edzési lehetőségnek, a vízen gyakorlás sem maradt el, ami meghozta az eredményét, mert az utolsó verseny esős volt, és azt is jó eredménnyel zártuk. Így a mérleg: Alpok-Adria Bajnokság 125 SP 2. hely, IMRC Bajnokság 3. hely, Nyílt Nemzetközi Országos Bajnokság 3. hely. Egy nagyon szép és nagyon nehéz éven vagyunk túl. De azt mondhatom, megérte!”
 
A fiatal motoros 2015-ben újfent a 125 SP géposztály mezőnyét erősíti majd, ugyanakkor már ősszel elkezdett edzeni egy 600-as motorral, egy Yamaha R6-ossal is. Az Alpok-Adrián és az országos bajnokságban teljesítendő versenyek mellett pedig az is felmerült, hogy a Superbike világbajnokság betétsorozataként megrendezésre kerülő European Junior Cup utolsó fordulóin, amikor Bálint már betölti az előírt 14 éves korhatárt, szintén elindulnak:
 
„A jövő nagyon biztató, mert a hungaroringi versenyen kaptunk a csapattól egy Yamaha R6-ot edzésre” – nyilatkozta Szilner János. „Már több edzést teljesítettünk vele, készülve a 2015-ös évre. A téli időszakban erőnléti edzéssel, úszással, terepmotorozással készülünk a következő szezonra. 2015-ben továbbra is a 125 SP-ben indulunk versenyeken (OB, Alpok-Adria), a hatszázassal csak edzünk, mivel a korhatár miatt nem indulhatunk még futamokon. A szezon végén tervezzük, hogy esetleg az EJC záró futamain rajthoz állunk. Ehhez minden segítség jól jön, úgyhogy szponzorkeresésben vagyunk. Végezetül, szeretnénk megköszönni az egészéves támogatást a szponzorainknak, csapatunknak, szurkolóinknak, barátainknak. Ezúton kívánunk mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet!”

Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.