A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2018. március 22., csütörtök
Gyorsasági Hírek
/ 50 oldal

Zólyomi Andrea | 2018.02.05, 11:25:00 | Utolsó módosítás: 2018.02.05, 11:25:00

Cimkék:

Kecskés Bence 2006-ban született, igazi sportvénával megáldott motoros. Több extrém sportban is tevékenykedik, szeret falat mászni és snowboardozni is. 2012 óta él a benzingőz bűvöletében, crossmotorozik is, ám igazán a gyorsasági szakágban találta meg magát a 25-ös számmal versenyző fiatal.
 
A 2016-os szezonban a cseh-szlovák-magyar kispályás utánpótlásbajnokság versenyein indult, minden esetben dobogós helyezést ért el - összetettben végül a második helyet szerezte meg. Ugyanakkor a felnőttek között is komoly teljesítményt tett le az asztalra, a hazai MAMI kupában indulva 50 cc-s motorjával többször is dobogóra állhatott.
 
 
A 2017-es évet a Rossocromo Metrakit csapatában, a CIV junior sorozat olaszországi versenyein teljesítette, minden verseny alkalmával ismeretlen, új helyszíneken, új pályákon indulva. folyamatosan javuló eredményekkel. A versenyek előtt legtöbbször csupán egyetlen napja volt a pályát megismerni, a beállításokat tökéletesre hangolni, és folyamatosan javítani az időeredményein.
Fejlődését jól mutatja, hogy a vallelungai utolsó fordulóban számos olasz versenyzőt is megelőzve a második helyen ért célba.
 
 
Tehetségére a Moto2-ben versenyző Mattia Pasini édesapja, Luca Pasini illetve Alessandro Falzone (a csapat managere) is felfigyelt (Rossi, és Simoncelli is a szakemberek tanítványai között volt a pályafutása kezdetén), így immár az ő junior csapatában indul majd, egy magasabb kategóriában. A 2018-as versenyszezonban megközelítőleg ugyanazokra a pályákra osztották a versenyeket, igy az ötből három versenyhelyszint már ismerni fog Bence, ami a sikeres versenyzés egyik záloga lehet.
 
A CIV junior az egyik legnagyobb becsben tartott utánpótlásbajnokság Európában, ahol Olaszország legjobb junior versenyzői indulnak egyre nívósabb támogatással. Az innen kikerülő versenyzők később rendszerint világversenyeken és a MotoGP-ben bizonyítanak, és szerepelnek rendkívül eredményesen. 
 
 
Az olaszországi pályák minősége és légköre utánozhatatlan, amely rengeteg tapasztalatot és tudást ad egy fiatal motoros kezébe, ezzel pedig lehetőségeket is a folyamatos fejlődésre. Az idei évet Bence egy spanyolországi edzőtáborral kezdi meg februárban, aminek nagy előnye, hogy kevesebb a téli időszak miatt „elvesztegetett” munka, így a tehetség felkészülten érkezhet meg a versenyszezonba.
 
Ha kíváncsi vagy Kecskés Bence pályafutására, kövesd őt a Facebookon, vagy iratkozz fel Youtube csatornájára!
 
 
Szöveg: Tóth Krisztián Márk

Zólyomi Andrea | 2018.01.30, 11:07:00 | Utolsó módosítás: 2018.01.30, 11:07:00

Cimkék:

Futóművet cserélne második versenyhétvégéjére a H-Moto Team fiatal versenyzője

Zólyomi Andrea | 2018.01.24, 11:20:00 | Utolsó módosítás: 2018.01.24, 11:20:00

Cimkék:

Amikor csak lehetősége van rá, készül a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600-as kategóriájának második fordulójára Kovács Bálint. A H-Moto Team fiatal motorosának – aki 22 pontjával az összetett ötödik helyéről várja a február első hétvégi folytatást – helyzete azonban nem könnyű, ugyanis rengeteget betegeskedett az elmúlt hetekben. Mára azonban már egészséges, így egyre motiváltabban várja a következő versenyét, és bízik abban, hogy ő is megkaphatja csapatától a jobbik futóművet, aminek segítségével akár előrébb léphet decemberi helyezéseihez képest.
 
 
Nagy lehetőséget kapott Kovács Bálint csapatától azzal, hogy a téli felkészülési időszakban végig versenykörülmények között készülhet fel a 2018-as feladataira. A H-Moto Team fiatalja ugyanis egy egész szezont teljesíthet a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600 kategóriájában. A 16 éves motoros a Losail Ázsia Bajnokság első fordulójában mindkétszer az ötödik helyen végzett egy Kawasaki nyergében, egy olyan mezőnyben, ahol többek között olyan pilóták álltak rajthoz, mint a korábbi WSBK versenyző, Saeed Al Sulaiti, valamint a Moto2-ben is bemutatkozó Mashel Al Naimi. Bálint rövidesen ismét útra kelhet Katarba, hiszen február első hétvégéjén folytatódnak a küzdelmek. A fiatal versenyző felkészülése sajnos eddig nem a tervezettek szerint alakult, hiszen sokat betegeskedett, ám mára már teljesen egészséges, így szervezete megnyerte az első csatáját 2018-ban.
 
 
 „Sajnos ez a tél eddig nem a legjobban alakult a számomra, ugyanis rengeteget voltam beteg, így sokat ki kellett hagynom emiatt. Szerencsére egy ideje teljesen gyógyult vagyok, így az evezős edzéseken, illetve a fedett pályás kismotorozások alkalmával igyekszem önmagamat utolérni” – fogalmazott Kovács Bálint, aki 22 pontjával az ötödik pozícióban várja a február eleji folytatást összetettben.
 
Hazánk egyik legnagyobb tehetségének tartott fiatal motoros a csapat sportigazgatójával, a korábbi vb-versenyző Rizmayer Gáborral már kielemezte az első katari bajnoki hétvége tapasztalatait. Mindketten abban reménykednek, hogy Bálint is megkapja az élmezőny által használt jobb minőségű futóművet, aminek segítségével akár már a dobogóért is harcolhat a következő futamokon.
 
 
Már kint, közvetlenül az első versenyek után is átbeszéltük Rizivel, hogy mit kellene ahhoz tennem, hogy előrébb végezhessek. Egy biztos, minden pályára való felmenetelkor jobban kell koncentrálnom, hogy képes legyek minél hamarabb a lehető leggyorsabb köröket teljesíteni. Természetesen alapcélom, hogy a február eleji második versenyhétvégén gyorsuljak az első futamokhoz képest, és ha mi is megkapnánk azt a futóművet, amit az élmenők használnak, lenne esélyem arra, hogy akár a dobogóért is harcolni tudjak – mondta a 16 éves motoros
 
A bajnokság állása két futamot követően: 1. Saeed Al Sulaiti 50 pont, 2. Mashel Al Naimi 36 pont, 3. Nasser Al Malki 33 pont, 4. Abdulla Al Qubaisi 29 pont, 5. Kovács Bálint 22 pont  
 
A bajnokság versenynaptára
1-2. forduló – 2017. december 8-9.
3-4. forduló – 2018. február 2-3.
5-6. forduló – 2018. február 16-17.
7-8. forduló – 2018. március 15-17. (MotoGP szezonnyitó)
9-10. forduló – 2018. április 6-7.

Deutsch Tamás szerint is van ledolgozni való a motorsporttal szemben

Zólyomi Andrea | 2018.01.16, 10:23:00 | Utolsó módosítás: 2018.01.16, 10:23:00

Cimkék:

Illusztris vendége volt az MW Performance gyorsasági motoros csapatának január 12-i évzáró-évnyitó estjén. A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnökeként dr. Deutsch Tamás látogatott el a rácalmási egyesület hagyományos rendezvényére, amelyen a csapat és támogatói találkoztak egy kötetlen és fesztelen estén a fehér asztalnál.
 
 
A kötetlenség és a fesztelenség már csak azért is garantált, mert bár évre év örvendetesen bővül a támogatói kör, a „kemény mag” már évek óta együtt dolgozik, egy közös célért: Laczkó Máté eredményességéért. A tizenhatodik életévét csak február 10-én betöltő fiatalember pályafutását nyomon követők számára nem újdonság, hogy Máté először három és fél éves korában mondta azt a Talmácsi TV-ben, hogy világbajnok akar lenni. Ezt ismételte meg 2012 májusának egy igen forró napján Mohai Jánosnak a Kakucs Ringen, amikor egy kölcsönszerszámot visszavitt az MW Performance addig csak kívülről csodált sátrába. Ez az AKAROM pedig a magyar gyorsasági motorsport szaktekintélye előtt is kellő súllyal esett latba, onnantól Mohai János és Laczkó Máté együtt dolgoznak, és haladnak a Máté által kitűzött cél felé.
 
Ezt az akaratot emelte ki köszöntőjében Deutsch Tamás is, akit a kapcsolatteremtés, ismerkedés szándékával hívott meg az MW Performance elnöke. Az egyesületi szövetség élére 2016 nyarán megválasztott Deutsch Tamás ugyanis – a megerősített elnökség támogatását bírva ­ a legfontosabb célkitűzésükként jelölte meg a SOSZ által kidolgozott, átfogó kis- és közepes egyesületi fejlesztési program elindítását a 2020-ig terjedő olimpiai ciklusban. Bár a motorsport, mint tudjuk, nem olimpiai sport, de népszerűsége, nemzetközi elismertsége vetekszik a legjelentősebb sporteseményekével, így az olimpiáéval is. A fejlesztési programban pedig nincs meghatározva, hogy csak olimpiai sportágakban működő egyesületetekre vonatkozik.
 
 
A sportág népszerűségében rejlő marketing lehetőséget emelte ki Hermann Henrik a Magyar Motorsport Szövetség elnöke is. Éppen ezért a szövetség minden erővel próbál lobbizni a magyarországi Moto GP futam érdekében, ami jelentős húzóerőt gyakorolhatna a sportág tömegbázisának, utánpótlásának szélesítésére. Mert ez sajnos, az elmúlt tíz évben, Talmácsi Gábor világbajnoki címe óta, jó esetben is stagnál. A vb-futam ugyanakkor a magyar utánpótlás, közelebbről az évek óta meredeken egyenletes fejlődést nyújtó Laczkó Máté számára is bemutatkozási lehetőséget jelenthetne Moto2 kategóriában.
 
Hogy lesz-e, Moto GP, s ha lesz, mikor lehet, annak találgatásába nem ment bele hozzászólásában a sport és annak közösségteremtő ereje mellett most is hitet tevő Deutsch Tamás. Kerülve a mélyebb sportstratégiai kérdések fejtegetését, teljesen természetesnek tartotta, hogy minden sportág művelői saját sportáguk szemüvegén keresztül tekintenek a világra, a sport egészére, s ebben a saját lehetőségeikre és korlátaikra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár számos sportágban jelentős lemaradásokat hoztak be és komoly eredményeket értek el, néhány területen még mindig vannak adósságok. Ezek közé az adósságokkal terhelt területek közé tartoznak az úgynevezett technikai sportágak, köztük az autó- és motorsport, pedig ezek népszerűsége is arra figyelmeztet, hogy növelni kellene a hozzáférési, elérési lehetőségeket. Éppen ezért, a motoros társadalom befolyásolásának szándéka nélkül, Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a magyar Moto GP futamot kellene a legfontosabb célnak tekinteni, hanem minél több ilyen, az MW Performancéhoz hasonló kis közösség, egyesület, sportolói műhely, létrehozását, akadémiák megteremtését, ahol lehetőség van a sportággal való megismerkedésre és magas színvonalú művelésére.
 
 
Deutsch Tamás örömét fejezte ki, hogy végre személyesen is megismerkedhet Laczkó Mátéval, aki szerinte a világbajnokká válás útján a legfontosabb lépést már megtette akkor, amikor kijelentette, hogy világbajnok akar lenni. Nem lehet persze kizárni annak a lehetőségét, hogy a körülmények szerencsétlen alakulása miatt ez mégsem sikerül, ám egy dolog biztos: úgy senkiből nem lesz világbajnok, hogy ezt a mondatot ne fogalmazta volna meg! – adott hangot meggyőződésének a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.
 
Lévay Károly a Magyar Motorkerékpár Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója, mint Máté jelenlegi „munkaadója” és támogatója is a fiatalember céltudatosságát emelte ki, amivel mindenki számára egyértelművé teszi elhatározását. Az iskola célja nem az, hogy motorszerelőt faragjon belőle, hanem egy olyan motorversenyzőt szeretnének nevelni, aki tudja, hogy mit kell csinálni a technikával, hogy az jó legyen. Ebben is, világbajnoki céljai elérésében is, jó úton jár – mondta a MAMI igazgatója.
 
 
Természetesen az est főszereplője, Laczkó Máté is szólt a megjelentekhez, mindenekelőtt megköszönte a támogatóknak, elsősorban is Mohai Jánosnak és feleségének, Csupity Zsófiának hogy mellette állnak. Azután bemutatta az idei szezonra tervezett technikái közül azt a két 600-as Kawasakit, amelyekkel egyebek mellett az Alpok Adria Kupában és a német nemzetközi bajnokság (IDM) hat helyszínes, 12 versenyből álló sorozatában tervezik a versenyzést. Ezek mellett még egyeztetések folynak más gépekről és versenyekről, de amíg ezek nem véglegesek, nem beszélnek róla.
 
Ami biztos: versenykilométerben nem lesz, nem lehet hiány, hiszen a cél 2018-ra sem változott!
 
 
Szöveg: Munkácsi Imre
Képek: Erdélyi Károly

Remekül mutatkozott be Katarban a 220 Volt H-Moto Team fiatal versenyzője

Zólyomi Andrea | 2017.12.19, 09:10:00 | Utolsó módosítás: 2017.12.19, 09:10:00

Cimkék:

Alaposan bekezdett Kovács Bálint a Katari Nemzetközi Bajnokság Superstock 600-as kategóriájában. A múlt hétvégi duplafutamos versenyen a 220 Volt H-Moto Team 16 éves motorosa azonnal letette a névjegyét, ugyanis mindkét versenyen hibátlan motorozást bemutatva az ötödik helyen végzett, és a megszerzett 22 pontjával az ötödik helyen várja a bajnokság – február első hétvégéjén rendezendő –  folytatását összetettben.
 
Nagy lehetőséget kapott Kovács Bálint csapatától azzal, hogy a téli felkészülési időszakban végig versenykörülmények között készülhet fel a 2018-as feladataira. A 220 Volt H-Moto Team fiatalja ugyanis egy egész szezont teljesíthet a Katari Nemzetközi Bajnokság Superstock 600 kategóriájában. A 16 éves motoros már be is mutatkozott az elmúlt hétvégén a Losail Ázsia Bajnokságban, mégpedig egy Kawasaki nyergében. A premier remekül sikerült, hiszen Bálint a korábbi teszthez képest is folyamatosan javulva a második sorba kvalifikálta magát, majd mindkét versenyen ötödik lett egy olyan mezőnyben, ahol többek között olyan pilóták álltak rajthoz, mint a korábbi WSBK versenyző, Saeed Al Sulaiti, valamint a Moto2-ben is bemutatkozó Mashel Al Naimi.
 
 
 „Túl vagyok az első katari versenyhétvégémen, és már most látom, milyen nagyszerű lehetőséget biztosított számomra a csapatom, hogy felkészüljek a jövő évi szezonomra. A teszteket követően most kicsit nehezebben lendültem bele, de szerencsére az időmérőn már megtaláltam a kellő tempót, így a hatodik helyről várhattam a rajtot. Az első futamon minden a lehető legnagyobb rendben ment, sokáig versenyben voltam a negyedik helyért, de végül az ötödik pozícióban intettek le. Sajnos a második futamon elrontottam a rajtomat, így az élmezőny elhúzott tőlem, én pedig egy rövid küzdelem után teljesen egyedül motorozva ismét az ötödik helyet szereztem meg. Amennyiben nem rontottam volna el a rajtot, illetve ezúttal is sikerült volna javítanom a köridőmön, talán meglehetett volna a negyedik hely is. Ám bemutatkozásnak abszolút nem rossz ez az eredmény ebben a mezőnyben, és már most tudom, hogy miben kell fejlődnöm ahhoz, hogy közelebb kerüljek az élmezőnyhöz. Nagyon hálás vagyok a sok segítségért Rizmayer Gábornak, hiszen az ő tanácsai nélkül nem jött volna össze ez az eredmény” – fogalmazott Kovács Bálint, aki 22 pontjával az összetett pontverseny ötödik pozíciójából várja a február eleji folytatást.
 
 
A csapat sportigazgatója elsősorban azt emelte ki tanítványa teljesítményével kapcsolatban, hogy az elrontott rajton kívül hiba nélkül motorozott egy olyan pályán, ahol most járt életében először. És ez nagyon bíztató a katari és a 2018-as szezont nézve.
 
Jól sikerült Bálint bemutatkozása, és elmondható, amit terveztünk, azt meg is valósítottuk. Mindenkit meglepve folyamatosan javított a tempóján, és ami a jövőjét figyelembe véve talán a legfontosabb, hiba, illetve bukás nélkül, eredményesen teljesítette a tesztet és az első versenyhétvégét. Erre a bemutatkozásra lehet majd építeni mind itt Katarban, mind pedig a 2018-as szezonban, ami komoly kiugrási lehetőség lehet Bálint számára” – mondta Rizmayer Gábor.
 
A bajnokság állása két futamot követően: 1. Saeed Al Sulaiti 50 pont, 2. Mashel Al Naimi 36 pont, 3. Nasser Al Malki 33 pont, 4. Abdulla Al Qubaisi 29 pont, 5. Kovács Bálint 22 pont  
/ 50 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.