A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes információk
Elfogadom
2018. április 19., csütörtök
Hírek

Az egyik legtehetségesebb magyar utánpótlás versenyző mentora, Gyutai Adrián nagyon elégedett az ifjú motoros csehországi szereplésével

Zólyomi Andrea | 2017.06.08, 13:44:00 | Utolsó módosítás: 2017.06.08, 13:44:00

Cimkék:

Ragyogóan kezdte meg idei szezonját Oláh Barnabás, akit a magyar gyorsasági motorsport egyik legnagyobb ígéretének tartanak. A 11 éves versenyző – akinek Gyutai Adrián a mentora – a cseh bajnokság Pisekben rendezett idénynyitóján mindkét futamban dobogós helyen végzett a 14-15 éves ellenfelek ellenében előbb a második, majd a harmadik helyen végzett.
 
Nem véletlenül tartják a szakemberek Oláh Barnabást az egyik legnagyobb ígéretnek a gyorsasági motorosok között. A 11 éves versenyző tavaly már a MiniGp Pro kategóriában indult egy Honda NSR 150-es motorral, és nyolc futamgyőzelmének köszönhetően megnyerte a MAMS Kispályás Utánpótlás Bajnokságot, illetve a Közép-Európa Kupasorozatot, míg a Cseh Nemzeti Bajnokságban az összetett 3. helyen zárt. A szakmai munkáját az év második felétől segítő Gyutai Adrián vezetésével komoly felkészülésen vett részt, amit több betegség – vírusos mandulagyulladás – és egy sérülés – kisebb agyrázkódás – is nehezített, így messze nem tudott annyit motorozni a szezon előtt, mint amit előzetesen elterveztek. Ennek ellenére az elmúlt hétvégén remekül kezdte meg a cseh bajnokság Mini GP Pro kategóriájában a szereplését, hiszen a 14-15 éves ellenfelekkel szemben abszolút nem vallott szégyent. Barnus a piseki pályán – ahol ezt megelőzően még sosem motorozott – már a szabadedzések alatt is folyamatosan gyorsult, míg az időmérőn a harmadik pozíciót szerezte meg. A vasárnapi két versenyen aztán hatalmasat küzdött, miután mindkét rajtját elrontotta, és mindkétszer sikerült dobogós helyen végeznie: az első versenyen a második, míg a következő futamon harmadikként intették le, mindkét esetben kizárólag helyi, cseh versenyzők tudtak előtte végezni.
 
 
„Az első versenyhétvégén a csehországi Pisekben álltam rajthoz. Mivel a felkészülésem messze nem úgy sikerült, ahogy azt mentorommal, Gyutai Adriánnal elterveztük, így igencsak kiéhezve vártam a 2017-es szezon első futamait. Noha teljesen ismeretlen volt a cseh pálya, már a pénteki napon sikerült végigsétálva kielemezni a különböző kanyarjait, kigyorsítási pontjait. A szombati három szabadedzésen sikerült beállítanunk az áttételeket, délután az időmérőn pedig a kategória harmadik helyét szereztem meg. Vasárnap aztán leesett az eső, így alaposan meg kellett gondolni, milyen gumival vágjak neki a futamnak. Sajnos a gyorsan felszáradó pályán nagyon elrontottam a rajtot, ám egy kör után sikerült felvennem a kellő tempót, így nagyot csatázva végül második lettem. Délután aztán lemásoltam az első verseny rajtját, de ekkor is sikerült végül harmadikként célba érnem. Ezzel a két eredményemmel összetettben a harmadik helyen állok, és a lemaradásom minimális az élen állóhoz képest. Köszönöm Gyutai Adriánnak a versenyre való felkészítést, a jó tanácsokat és a Themik Plusz Kft-nek a támogatását” – elevenítette fel a hétvége történéseit Oláh Barnabás.
 
 
A 11 éves motoros mentora elmondta, a cseh bajnoki fordulót egy edzőversenynek szánták, hogy minél felkészültebben álljanak rajthoz a jövő hétvégén kezdődő MAMS Kispályás Utánpótlás Bajnokság szlovákiai idénynyitóján.
 
„Barnus remekül teljesített egy olyan mezőnyben, ahol nála több évvel idősebb versenyzők álltak rajthoz, és az elrontott rajtok ellenére a dobogóra is felállhatott mindkétszer. Remek kezdés, így nagyon bizakodva és felkészülten állhatunk rajthoz jövő héten Dluha-ban. A tavaszi szezonban ugyan aránylag sokat motoroztunk együtt, és napról napra látható volt a fejlődése, de mindkettőnk betegségei miatt sokat kihagytunk mindketten. Ennek ellenére Barnus Piskén két dobogóval bizonyította a tehetségét, így idén is harcba szállunk a legjobb helyezésekért, és ami a legfontosabb, hogy fokozatosan előrébb lépjünk és fejlődjünk, hiszen nagyon komoly terveket szövögetünk a jövőt illetően” – jelentette ki Gyutai Adrián.
 
 
Oláh Barnabás Kommunikáció
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.